Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kerekesszékkel a tatai Fényes tanösvényen

· 2 reviews · Hiking Trail · Komárom-Esztergomi-síkság
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Töredezett betonút a Fényes fürdő és a tanösvény bejárata között
  Töredezett betonút a Fényes fürdő és a tanösvény bejárata között
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 250 200 150 5 4 3 2 1 km Tatai Fényes Tanösvény Tatai Fényes Tanösvény
Tata határában kígyózik hazánk egyik legjelentősebb karsztjelenségét bemutató tanösvénye, amelyet kerekesszékkel is bejárhatunk. A környékbeli bányamunkálatok miatt egy időben a tatai Fényes források teljesen kiapadtak, de annak befejeztével - immár 2001 óta -, és a karsztvíz gyűjtőterületek regenerálódásával újra teljes fényében pompázik a láperdő.
easy
Distance 5.7 km
2:00 h
56 m
56 m
130 m
118 m

Még a Vizek városához képest is egyedülálló látnivaló a vízben álló égererdő és a víz felett kanyarogó pallósor, ahol szinte részeivé válunk a körülöttünk lévő vízi világnak, és ahonnak közelről láthatjuk a mélyből feltörő, hihetetlenül tiszta karsztforrások millió buborékát. 

Az összességében 1350 méter hosszú, épített tanösvény a jól karbantartott és körülhatárolt, védett térség megközelítésével együtt mintegy 1800 méteresre duzzad. A Ramsari-egyezményben (a nemzetközi jelentőségű vadvizekről szóló egyezmény) is szereplő helyszín egy többé-kevésbé homogén láperdő, amelynek kitüntetett pontjait részletes információs táblák jelzik. Érdemes sűrűn megállni, és a hely szellemiségét beszippantani, gyönyörködni ebben az ékszerszerű természetes képződményben, amire leginkább a látogatók által kevésbé frekventált időszakokban nyílik lehetőségünk. A vízi állatok hangja, a láp bőséges, valószínűtlenül tiszta forrásai, az üde, párás levegő és a napfény játéka egyszerre nyújt pihenést és érdekfeszítően izgalmas, természetes audiovizuális élményt az itt kirándulóknak.

Mivel város-közeli természeti tájról beszélünk, utunk során találkozunk bitumenes útszakasszal, murvás ösvénnyel, de leginkább a hely sajátosságából eredő, fából ácsolt keresztpallós utakkal. Ajánlott szép, napsütéses időben, kísérő-segítő társsal elindulni. A lelkiismeretes és érdeklődő túrázó 1,5-2,5 óra alatt ér végig az útvonalon, az erős ingerek és tudnivalók befogadásához ajánlott a lassú tempó sok megszakítással.

A kiemelkedően egyedi növény- és állatvilágot bemutató tanösvény bejárhatóságának technikai kivitelezése, a térség fölött kanyargó „kötött pályás” nyomvonal, a látnivalók bősége és a földtani jelenségek egysége teszik szinte szürreálisan széppé és meghitté e túrát.

Author’s recommendation

 • Kísérő nélkül a túra megtétele nem ajánlott.
 • A belépés ingyenes azoknak a mozgáskorlátozott személyeknek, akik rendelkeznek a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének érvényes, arcképes igazolványával, továbbá a vele érkező 1 fő, felnőtt kísérőnek.
 • Amennyiben vonattal érkezünk, az utazás megkezdése előtt 2 nappal meg kell rendelni a vasúti szolgáltatótól a kerekesszékes utazást.
 • A tatai vasútállomás nem akadálymentes, a mentőbejáró peron-rámpája használható kerekesszékes közlekedésre, a személyzet segítségével.
 • Túránk valós kiindulópontjánál, a tanösvény recepciójánál a túra megkezdése előtt érdemes a személyzet segítségét kérni, aki szükség esetén kinyitja a mozgássérült mosdót. A túra folyamán a szűkös, korlátozott mozgástér miatt nincs lehetőség a természetes szükségletek kielégítésére.
 • A fürdő bejárata és túránk kiinduló szakasza között a rövid, bitumennel burkolt útszakaszon háttal haladva érdemes leereszkedni, az esetleges bukást megelőzve.
 • Fontos, hogy az ácsolt pallón végig kérjük a kísérőnk segítségét, ugyanis a sűrűn deszkázott úton a kerekesszék első kis kereke könnyen elakadhat, de a megválasztott lassú haladási sebesség megelőzheti a kiesést!
 • Fontos, hogy a túrának azon a részein, ahol nincs épített fa korlát, előfordulhat, hogy a keresztpalló rögzítése nem stabil, ezeken a részeken középen haladjunk!
 • Ugyancsak fontos, hogy kerüljük azt a sávot, ahol az ácsolt szerkezet pallóit az áthidalókhoz rögzítették szöggel, mert bár a szerkezetet folyamatosan javítgatják, előfordulhatnak részek, ahol a fa elkorhadt, és a kiálló szög gumidefektet okozhat.
 • A túra megtétele felkészült, figyelmes, járó kísérővel kórházi kerekesszékkel is ajánlott.
 • A Fényes Fürdő bejáratánál van étkezési lehetőség, de a néhány büfé leginkább csak a turistaszezonban üzemel. Ivóvizet minden esetben, szendvicset szezon elején/végén ajánlott vinni.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túraútvonalat biztonsági okokból lezárják).
Difficulty
easy
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
130 m
Lowest point
118 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 24.66%Dirt road 0.80%Forested/wild trail 50.99%Path 23.53%
Asphalt
1.4 km
Dirt road
0 km
Forested/wild trail
2.9 km
Path
1.3 km
Show elevation profile

Safety information

 • Kísérő nélkül a túra megtétele nem ajánlott.
 • A fürdő bejárata és túránk kiinduló szakasza között a rövid, bitumennel burkolt útszakaszon háttal haladva érdemes leereszkedni, az esetleges bukást megelőzve.
 • Fontos, hogy az ácsolt pallón végig kérjük a kísérőnk segítségét, ugyanis a sűrűn deszkázott úton a kerekesszék első kis kereke könnyen elakadhat, de a megválasztott lassú haladási sebesség megelőzheti a kerekesszékből kiesést!
 • Fontos, hogy a túrának azon a részein, ahol nincs épített fa korlát, előfordulhat, hogy a keresztpalló rögzítése nem stabil, ezeken a részeken középen haladjunk!
 • Fontos, hogy kerüljük azt a sávot, ahol az ácsolt szerkezet pallóit az áthidalókhoz rögzítették szöggel, mert bár a szerkezetet folyamatosan javítgatják, előfordulhatnak részek, ahol a fa elkorhadt, és a kiálló szög gumidefektet okozhat.

Tips and hints

 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túraútvonalat biztonsági okokból lezárják).

Start

Tata vasútállomás / Fényes Fürdő parkoló (129 m)
Coordinates:
DD
47.663903, 18.327231
DMS
47°39'50.1"N 18°19'38.0"E
UTM
34T 299338 5282406
w3w 
///rivers.included.thankful
Show on Map

Destination

Tata vasútállomás / Fényes Fürdő parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • A vasútállomástól a Gesztenye fasoron és a Fényes fasoron keresztül érünk a Fényes forrásokhoz.
 • A Fényes fürdő bejárattól balra 100 méterre érjük el a tanösvény kezdőpontját.
 • Innentől a tanösvényt követve megyünk végig a pallókon.
 • Visszafelé a már ismert útvonalon érünk vissza az állomáshoz.

A túra részletes leírása :

A tatai Fényes tanösvényt kétféle módon is megközelíthetjük, vonattal vagy autóval. Autóval közvetlenül a bejáratnál parkolhatunk, de a vonatállomástól még két km gurulás vár ránk, ezért leírásunkban és a térképen látható útvonalon is ezt az utat követjük.

Patakokon át a forrásokig

A vonatról leszállva (utaskísérő segítségével) a tatai állomás épületének hátsó frontjával szemben, balra indulunk a peron mentén a mentős bejáróig, amit a tatai vasúti vezénylet nyitható kapuval zárt le. A személyzettel ezt kinyittatva gördülhetünk az állomás épülete elé, amely előtt a Gesztenye fasoron lefele indulva vegyes, töredezett útburkolaton haladunk nyugati irányba (a változó útburkolatok hiátusságait kikerülve érdemes az autóúton poroszkálni). Átvágva az 1-es úton hasonló minőségű útburkolaton haladunk tovább - ez forgalmasabb útszakasz, itt érdemes a járdán haladni. Az út végén balra tartunk, majd a körforgalmat jobbra elhagyva, előbb egy kőhídon keresztezzük a Malom-patakot, majd egy fahídon szeljük át az Által-ér folyását. A Fényes fasorra érünk ki, amelynek túloldalán, az önálló kerékpárúton folytatjuk utunkat. Ötszáz méter után balra fordulunk, ez az út már egyenesen a Fényes fürdőhöz vezet, amely egyben a Fényes Forrás tanösvény bejárata is.

Az igazi kalandok itt, a recepciónál kezdődnek, ahol balra fordulva, kb. 50 méter hosszú, meglehetősen meredek lejtős részen öreg, de nem rossz állapotú bitumen útburkolaton haladunk. Ezen két helyen is fekvőrendőr betoncsövek vannak az úttestbe ágyazva teljes szélességben, ezért itt érdemes a kísérőnk segítségét kérni a lefelé és felfelé haladáshoz.

E rövid, lejtős szakasz után elérjük a láperdő szintjét. Innen jelentős szintkülönbséggel nem kell számolnunk. A tanösvény kezdetét jelző fakapun áthaladva egy újabb fogadóépületet találunk, ahol 1 db mozgássérült parkolóhely is található. Mellette egy fából ácsolt, dizájnos torony emelkedik: magassága azt a vízszintet jelöli, amilyen magasra törne fel a karsztvíz, ha nem gátolnák a természetes földtani akadályok. 

Varázslatos lápi világ

Jobbra fordulva kezdődik a cölöpökre ácsolt fapallós túra, sűrűn keresztbe ácsolt deszkákkal (130 cm szélesség), amelyen a szelíd Sarki-forrás tava mellett elhaladva egy rövid, kb. 100 méteres kanyargást követően elfordulunk balra. Ez a pont a hurok-szerű nyomvonal kezdete és vége. Fontos tudnivaló kerekesszékeseknek, hogy bár a túraútvonalat követve gyakorlatilag szintkülönbséggel nem találkozunk, kérjük kísérőnk segítségét a haladáshoz, mert a deszkák vetemedéséből adódó lépcsős nútok megnehezítik a haladást, a túlzott gurulási sebesség pedig balesetveszélyes lehet. Kerekesszékhez illeszthető motoros vagy handy előtéttel ez a veszély nem fenyeget.

A bal fordulót követően a terület szívéhez közeledünk a rövid, nyitott tisztást követően, majd a kristálytiszta, állandó 20-22 fokos vizű források fölötti láperdőbe érkezünk. Mélyen ősi, történelmi idők előtti korokban vélünk járni, a cölöp-ösvény az egyedüli ízléses emberi kéznyom, ami tudatosítja bennünk a jelent. Vidám, természetes és szabad halak rajai úszkálnak alattunk, körülöttünk cuppanások, kuruttyolások, madárhangok adják a kórust.

Továbbkígyózva a látványos vonalvezetésű ösvényen a Nagy-égeres nyitott teréhez érünk. Ez a tanösvény legnagyobb és ember által legkevésbé háborított öko-környezete: a vízből kiálló égerfa-csonkok közt megannyi, a lápokra jellemző vízi növény, moha és tőzegfaj egyvelege fedezhető fel. Tavasszal a zöld szín különböző árnyalatainak orgiája és a csillogó, sűrűn megtört víztükör egységét harsogja túl a békák tomboló koncertje. Kilátó is került ide , mellette egy-két ülőhellyel, ahonnan megbűvölve nézhetjük, hogy az enyhén szénsavas források 2-3 méter mélyről bugyogtatják ezüst göbjeiket.

Továbbhaladva megcsodálhatjuk a fák orgonasíp-szerű szövetét, az uralkodó széljárásból adódó deformitásokat, a természet folyamatos pusztulásának és újjászületésének a kettősségét (minden évszakban más és más arcát figyelve meg). Ahogy az egymásba fonódó tavacskák mentén gördülünk, észrevehetjük, hogy mindegyiknek van rá jellemző karaktere, akár egy újabb állat- vagy növényfaj megjelenésével, akár morfológiai megjelenésében. Az itt élő állatok közül először a halak, aztán a békák, teknősök, majd madarak birodalmát járjuk be, mielőt itt-ott, ha figyelünk, nutriát, vidrát, hüllőket, vadkacsát, gázló- és ragadozómadarakat is láthatunk.

Így jutunk egy mesterséges, kis hidakkal tagolt tavacskához, ahol a gyerekes családok kicsit kiengedhetnek a látnivalók bűvöletében: a függőhíd és a köteleken áthúzott csónak megunhatatlan program. A Fényes Strandfürdőhöz közelítve a Kis-égeres és a Védett-forrás tava között vezet utunk. A forrás felé alternatív kitérőt is tehetünk, ahol a vízfelszínt hihetetlen neonzöld-neonsárga színű vízinövényszőnyeg fonja be. Ahogy a fürdőhöz közelítünk, az erdő hangjai halványulnak, és a bejárt hurok kezdőpontjához visszaérve már csak távolabbról, kis rezervátumként visszhangzik a táj.

Innen száz métert követően visszajutunk a tanösvény kiinduló pontjához, majd pár száz méter múlva a felső recepcióhoz. Onnan, ha vonattal érkeztünk Tatára, a már ismert úton jutunk vissza az állomásra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Vonattal érkezve a Tata állomáson szálljunk le. Mivel a tatai vasútállomás nem akadálymentes, az utazás megkezdése előtt 2 nappal meg kell rendelni a vasúti szolgáltatótól a kerekesszékes utazást. Az állomáson a mentőbejáró peron-rámpája használható kerekesszékes közlekedésre, a személyzet segítségével.

Getting there

 • Az útvonal leírása a vonatállomástól indul.

Parking

 • Parkolni a Fényes Fürdő előtti füves területen lehet (ez egyben a Fényes tanösvény bejárata is). Egy db mozgássérült parkoló áll rendelkezésre kapun belül, a tanösvény kezdeténél.

Coordinates

DD
47.663903, 18.327231
DMS
47°39'50.1"N 18°19'38.0"E
UTM
34T 299338 5282406
w3w 
///rivers.included.thankful
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Vass Attila
November 20, 2021 · Community
When did you do this route? November 21, 2020
Janos Kozma
July 10, 2021 · Community
When did you do this route? July 04, 2021
Photo: Janos Kozma, Community
Photo: Janos Kozma, Community
Photo: Janos Kozma, Community

Photos from others


Reviews
Difficulty
easy
Distance
5.7 km
Duration
2:00 h
Ascent
56 m
Descent
56 m
Highest point
130 m
Lowest point
118 m
Public-transport-friendly Circular route Geological highlights Accessibility Suitable for strollers

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp