Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trailrecommended route

Kerekesszékkel a Sástói tanösvényen

· 1 review · Hiking Trail · Mátravidék
LogoMTSZ - együttműködő szervezetek
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Sás-tó
  / Sás-tó
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Akadálymentes parkoló a sástói turisztikai központ előtt
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A fúrótoronyból átalakított Sástói kilátó
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Sás-tó hídjai is jól járhatóak kerekesszékkel
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A romantikus hangulatú Sás-tó
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Sás-tótól távolodva csodás erdei környezetben haladunk
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Óvatosan közlekedjünk az erdőben, kikerülve a nagyobb köveket
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Csend és nyugalom a Sástói tanösvényen
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Sás-tótól a Farkas-kút felé már nehezebb az út kerekesszékkel
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Farkas-kúthoz közeledve egyre extrémebb a terep
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Kiépített pihenőhely a Sás-tó melletti réten
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 530 520 510 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
A Mátra egyik különlegességéhez, az ország legmagasabban fekvő természetes tavához látogatunk, amely kerekesszékkel is bejárható.
moderate
Distance 3 km
2:30 h
55 m
55 m
539 m
511 m

Az esővízből és kisebb forrásokból táplálkozó Sás-tó a környék epicentruma, találunk itt turisztikai központot, büféket, kilátót és innen induló tanösvényt is, amely egészen Farkas-kútig kalauzolja dús erdőségen, vad meredélyek és szurdokok mentén a természetbe vágyókat. Az 1960-as években alakították üdülőterületté a láprétet, ekkor alakult ki a tó mai formája is – igaz, eközben természetességéből sokat veszített. A lápi világ őshonos növény- és állatvilága azonban foltokban még mindig fellelhető.

A szépen kiépített, romantikus tavacska ideális, könnyű kikapcsolódást kínál az odalátogatóknak, ötletes információs rendszere pedig átfogóan ismerteti a hely kialakulásának történetét, ökológiai gazdagságát. A környező, magyarországi viszonylatban tekintélyes hegyvonulatok fenséges erdői ózondús levegővel fogadják a túrázókat és a pihenésre vágyókat.

Kerekesszékes kirándulóknak a tó és környéke könnyű túrával kecsegtet, a kis szigetekkel tagolt tavacska akadálymentesen bejárható, a köves, murvás szakaszokat rendszeresen váltja fel döngölt erdei talaj vagy épített sétány. A tó kevésbé háborított, északkeleti része kerekesszékkel csak segítséggel járható, a kiálló kövek és gyökerek nehezítik a haladást.

A túra második szakasza, a Sás-tótól távolodva sokkal nehezebb kihívás: a kezdeti, erdei-ligetes útszakaszt leszámítva a talajviszonyok miatt kimondottan nehéz rajta végigmenni kerekesszékkel, de nem kivitelezhetetlen. Az épített környezettől távolodva néhol a kelleténél meredekebb útszakaszon, erősen köves erdei nyomvonalon haladunk sportos segítőnkkel Farkas-kút irányába.

Aki nincs olyan fizikai állapotban, vagy a segítője nem vállalja ezt az utat, nyugodtan maradjon a tó környékén, a jó levegő és a szép környezet ott is garantált!

Author’s recommendation

 • Kísérő nélkül a túra megtétele nem ajánlott!
 • A Sás-tó környéke relatív könnyen bejárható kerekesszékkel akár önállóan, de a tó északnyugati részét csak kísérővel ajánlatos megtenni, itt ugyanis erősen köves, gyökeres részek is vannak, amelyek borulásveszélyesek. Itt érdemes az erősen kőzúzalékos sétány mellett a füvön haladni inkább. A tó többi része többnyire kiépített, kőburkolatos szakaszokból vagy enyhén murvás, kőzúzalékos szakaszokból áll.
 • A tótól Farkas-kút irányába tartó erdei szakasz megtétele kórházi kerekesszékkel vagy elektromos kerekesszékkel kivitelezhetetlen. Ezt a szakaszt kimondottan nagy első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy motoros adapterrel ellátott aktív kerekesszékkel javasoljuk, és akkor is csak jó erőnlétben lévő sportos segítővel!
 • A túra Sás-tói szakasza (a hidakat is beleértve) felkészült, figyelmes, járó kísérővel akár kórházi kerekesszékkel vagy elektromos kerekesszékkel is ajánlott.
 • A Sás-tónál több étkezési lehetőséget is találunk, ezek leginkább turistaszezonban üzemelnek, ezért szendvicset, ételt szezon elején/végén ajánlott vinni magunkkal.
 • A mozgássérülteknek kialakított parkolóhelyről akadálymentesen megközelíthető a Turisztikai Központ épületében található akadálymentes mosdó is!
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő.
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
539 m
Lowest point
511 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Sástó Turisztikai Központ, Gyöngyös (513 m)
Coordinates:
DD
47.844427, 19.958614
DMS
47°50'39.9"N 19°57'31.0"E
UTM
34T 422084 5299534
w3w 
///rooster.shining.deafen

Destination

Sástó Turisztikai Központ, Gyöngyös

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Turisztikai Központtól a S▲ jelzésen indulunk el a tó irányába.
 • A jelzésről letérve megkerüljük a tavat.
 • A tó északi végétől a S+ jelzést kövessük a Farkas-kútig, majd vissza.
 • A réten átvágva érkezünk vissza a Turisztikai Központhoz.

A túra részletes leírása:

A tó keleti részén található Turisztikai Központtól indul a túránk. Érdemes szétnézni az itt található vendéglátó egységek között, a kirándulás után jól fogni esni az egyiket igénybe venni.

Hamar elérjük az észak-déli irányban elterülő tavat, amelyet középtájon egy fahíd szel át. Erre is kezdhetjük utunkat, vagy egy kis oda-vissza úttal melegítünk be. A tavat az óra járásával megegyező irányban, balra kezdjük megkerülni. A kisebb szigetekkel tagolt vízfelületet délről megkerülve a parttól kb. 150 méterre találjuk az 53 méter magas Sástói kilátót. Ha olajfúrótoronyra emlékeztetne a kinézete, az nem véletlen: Algyőre szánták, de végül soha nem üzemelt fúrótoronyként, így némi átalakítás után került ide 1973-ban. Tetejéről tiszta időben a Tisza vonaláig vagy a budai hegyekig is ellátni, de mivel a toronyban nincs lift, így sajnos kerekesszékkel nem látogatható. Kárpótol bennünket a tó szelíd, kedves környezete, a hűs ligetek és a vízi állatokban gazdag fauna. Több pihenőhely is található a tó körül, a tiszta, jól karbantartott, romantikus környezetben akár a nagyon nehezen mozgók is megtalálják a természetközeli élményt. A változó felszín többségében jól járható a kiálló kövek, gyökerek ellenére. 

A tó északnyugati partjára érve már nehezebben járható szakaszok várnak ránk. Az emberek által kevésbé látogatott, mesebeli részen girbe-gurba tölgyfák és hatalmas fűzek állnak a nádassal és sásfélékkel vastagon benőtt tópart mellett. Kisebb-nagyobb kövek közt kievickélünk a tágas gyepszőnyegével hívogató tisztásra, amelynek erdővel határolt szélein szalonnasütők és pihenők állnak a kirándulók rendelkezésére. Az információs táblák a táj jellegzetességeiről mesélnek; a tó melletti kezdőpontunktól induló Sástói tanösvény játékosan ismerteti a szűkebb és tágabb környezet állat- és növényvilágát.

Enyhén emelkedve érünk az erdőbe, tölgyesek, égerek, elszórtan bükkfák árnyékai alatt haladunk a S+ jelzésen. Egy rövid burkolt szakaszt követően távolodunk a Sás-tó miliőjétől, nagy ívű kanyarok és erősen kőzúzalékos, köves, murvás erdei úton haladunk. Bal oldalunkon egyre mélyülő, sűrűn benőtt szurdok jelzi, hogy csalókán, folyamatosan emelkedünk. Az erdő csendje és békéje megejtő és megnyugtató. A fák egészséges színe és lombozata a közelben eredő, több száz forrás éltető erejének is köszönhető. A Mátra alapkőzete, az andezit gyenge vízáteresztő képessége miatt a források vízhozamát a csapadékviszonyok határozzák meg.

Gyakorlatilag irányváltás nélkül törekszünk célunk felé, de a terep rövid szakaszokon kerekesszékkel szinte járhatatlan, ilyenkor lesz szükségünk a jó erőben lévő segítőnkre. A Farkas-kút viszont az utolsó 100 méter miatt nem megközelíthető, bár az azt megelőző 200 méter is csak az extrém kerekesszékes túrázóknak ajánlott. Immár távol minden városi zajtól, mélyeket szippantva a friss erdei levegőből, elkezdhetjük ugyanazon az útvonalon az ereszkedést. Néhány rövid, meredek vagy nagyon döcögős szakaszt leszámítva, ahol háttal ajánlatos ereszkedni, érdemes lassú tempóban, fokozatosan haladni. A gyönyörű erdő kárpótol a fizikai nehézségekért. Visszaérkezve a hosszúkás rétre, a tisztás közepén húzódó fövenyen érhetünk vissza kiinduló pontunkhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Bár Budapestről, Egerből és Gyöngyösről is indulnak buszok Gyöngyös Sástó megállóba, de nem alacsonypadlósak.

Getting there

 • A túra a parkolóbó indul.

Parking

 • Parkolni a sástói Turisztikai Központ előtt tudunk, a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeken.

Coordinates

DD
47.844427, 19.958614
DMS
47°50'39.9"N 19°57'31.0"E
UTM
34T 422084 5299534
w3w 
///rooster.shining.deafen
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Zsófi Nagy
September 12, 2021 · Community
rovidke, nem tul latvanyos
Show more

Photos from others


Reviews
Difficulty
moderate
Distance
3 km
Duration
2:30 h
Ascent
55 m
Descent
55 m
Highest point
539 m
Lowest point
511 m
Circular route Refreshment stops available Accessibility

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp