Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kerekesszékkel a Remete-szurdokban

Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Parkoló a remeteszőlősi önkormányzat előtt
  Parkoló a remeteszőlősi önkormányzat előtt
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 280 260 240 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 km
Budapest agglomerációjában, de a forgalomtól elzártan kanyarog a többféle módon, könnyen megközelíthető, üdítő klímájú Remete-szurdok, amelyet babakocsival és kerekesszékkel is felfedezhetünk.
moderate
Distance 1.8 km
2:00 h
20 m
65 m
297 m
250 m

A rövid, de vad formavilágú szurdok a Budai-hegység erdőivel, árnyas ösvényeivel, dús vegetációjával és állatvilágával köti össze Budapest határának urbánus nyúlványait Remeteszőlős és Máriaremete között.

A közismert kirándulóhely nemcsak a kerekesszékesek, hanem a hegyi kerékpárosok, a babakocsit toló kismamák, a családdal és a kutyával túrázók és az idősebb természetjárók ideális útvonala is. Az Országos Kéktúra nyomvonalával egybeeső szurdok mentén található Remete-barlang ugyan kerekesszékkel nem megközelíthető, viszont impozáns látvány nyílik a barlang bejáratát övező természetes képződményekre. E „zöld menedék” kötött, menedékes felszínével akár télen, csapadékmentes időszakban is egészséges, könnyen teljesíthető alternatívát kínál a nagyváros forgatagából menekülőknek.

A túra a kiindulópontunktól függően enyhén, hullámzóan ereszkedő vagy emelkedő. Felszíne kerekesszékkel is jól járható erdei talaj, néhol kiálló kövekkel. Túlzottan meredek részekkel egyáltalán nem találkozunk, de biztosításként érdemes a kísérőnk segítségével figyelmesen, lassan haladni. A hely nagy népszerűségének köszönhetően nyáron és túraszezonban vonzza a hegyikerékpárosokat, a tájfutókat, valamint az osztálykirándulókat is, ezért ilyenkor nagyobb forgalomra számítsunk.

A közel két kilométeres túra megállókkal, pihenőkkel együtt a 1,5-3 óra alatt kényelmesen bejárható, attól függően, hogy milyen közlekedési eszközzel közelítünk a terephez: az autóval érkezők oda-vissza útvonala megduplázza a túra időtartamát és hosszát is. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkinek ajánljuk e túrát, a visszaúttal együtt is tartalmas kikapcsolódás az ide látogatóknak.

Author’s recommendation

 • A túra kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túra kórházi kerekesszékkel/elektromos kerekesszékkel nem ajánlott.
 • A túra ajánlott nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy motoros hajtánnyal szerelt aktív kerekesszékkel.
 • A változó nyomvonali felszín miatt fontos a körültekintő, lassú haladás, a mészkő-zúzalékos, agyagos, hullámzó felszín többnyire jól járható kerekesszékkel, de többször találunk köves, kőkiállásos felületeket. A szurdok máriaremetei kijáratánál kiépített, betonmedres vízlevezető csatornán érdemes háttal, a kísérőnk segítségével átkelni.
 • A túraútvonal környékén nem találtunk éttermi kiszolgáló egységet, érdemes otthonról hozott élelmiszerre hagyatkozni, vagy Remeteszőlősön kisboltban beszerezni azt.
 • Ivóvíz legyen nálunk!
 • A túraútvonal nyomvonalán a Remeteszőlősi Önkormányzat épületében található mozgássérült mosdó.
 • Remeteszőlősön a Bodzaliget Pihenőparkban áll az a telefonfülke, amelynek kagylóját fülünkhöz téve Örkény-egyperceseket hallgathatunk.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős, havas időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott)
 • Árnyas, erdős a túraútvonal nagy része, erős napsütéses időben, kánikulában is kiválóan klimatizált a levegő, főszezonban és szezon végén azonban kullancs- és szúnyogriasztó ajánlott!
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: September 10, 2021
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
297 m
Lowest point
250 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Remeteszőlősi Önkormányzat (296 m)
Coordinates:
DD
47.554900, 18.927039
DMS
47°33'17.6"N 18°55'37.3"E
UTM
34T 344043 5268913
w3w 
///belong.petted.classics

Turn-by-turn directions

Túránkat a Remeteszőlősi Önkormányzat modern, akadálymentes parkolójából indítjuk. Ha busszal érkezünk, sincs messze a szurdok bejárata, és közben megállhatunk a parkban Örkény-egyperceseket hallgatni egy telefonfülkéből. Ugyanitt zenélő ivókutat és egy könyvmegállót is találunk. Rövid, szilárd burkolattal ellátott faluszéli szakaszt követően egy bal forduló után érint meg bennünket a szurdok hűvös, „klimatizált” völgyének árnyas atmoszférája. Egy ismertető táblákkal övezett téren túraútvonalunkat a motoros közlekedéstől sorompó választja el (az érkezési oldalon egy hatalmas sziklatömb látja el ugyanezt a funkciót), azon túl kezdődik a szurdok.

A mészköves, száraz talajt meghazudtolja a dús, hatalmas fák egészséges erdeje: cseres-tölgyesek, gyertyán, lent a patakparton égerfák, néhol magyar kőrisek kísérik utunkat. A táj megejtő atmoszférája eszünkbe juttatja, hogy képek alapján ideálisan így képzelünk el egy egészséges erdőt: tágas völgy, utunk mellett kanyargó patak, madárdal, a komposztálódott erdei talajból kikandikáló mészkövek csontszerű fehérje…

A lassan csordogáló patak vágta a mészkőbe a szurdokot, a víz pedig oldja a mészkövet, így alakultak ki a kisebb-nagyobb barlangok, üregek. Az Ördög-árok mentén húsz barlangot is találunk, más-más magasságban, ahogy a víz egyre lejjebb fűrészelte árkát. A leglátványosabb közülük a Remete-barlang, amelyhez lassan közelítünk a relatív széles erdei ösvényen. A barlangot egy valódi remetéről nevezték el, aki a 18. század végén, a pálos rend feloszlatása után ide költözött. Jóval előtte is lakták már a barlangot, az 1914-ben kezdődött régészeti feltárások ősemberek nyomait fedezték fel a barlangban. Kerekesszékkel megközelíteni sajnos nem tudjuk, de jó pihenőhely kínálkozik a kiszélesedő ösvényen az elmélkedőknek s a csendre vágyóknak. Ácsolt fapadok, kidőlt, ágaskodó fatörzsek és hangtalanul elsuhanó terepbringások fűszerezik a miliőt.

Ott jártunkkor a völgyben vidáman csörgedezett az Ördög-árok, korábbi nevein Tímár-pataknak vagy Kovácsi-pataknak is titulált időszakos vízfolyás.  A meredek sziklafalakkal övezett szurdokra jellemző egyféle mágikus hangulat, nem véletlen, hogy néhány száz éve e hűvös, mélyülő völgyet a boszorkányok találkahelyének hitték. Az erdőnek ez a megőrzött ősi egysége főleg madaraknak, rovaroknak és hüllőknek a menedéke, itt lakik a bajszos sármány, a bikapók és a rézsikló is. Összességében egy jól karban tartott, tiszta, főváros melletti erdei ösvényen haladunk, „oly távol és mégis közel”. A fel-felbukkanó kövek akadályai kikerülhetőek, és mivel az út Máriaremete felé enyhén lejt, a túránk vége felé majdnem egy szintre kerülünk a patak medrével.

Hangsúlyos, betonból öntött vizesárok (csak segítővel ajánlott az átkelés) és a fák mögül kikandikáló, tehetősebb társadalmi rétegek villái jelzik a szurdoktúra végét. Ha tömegközlekedéssel érkeztünk, a Csatlós, majd az Ördögárok utcán keresztül érjük el a buszmegállót, ha pedig autónkat Remeteszőlősön hagytuk, ezt a rövid túrát visszafelé megtéve duplán élvezhetjük a Remete-szurdok különleges hangulatát.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Tömegközlekedéssel is elérhetjük a szurdokot: Hűvösvölgyből alacsonypadlós busszal (63-as) érkezünk Remeteszőlős Rácski-telep buszmegállójához.
 • Máriaremetén, a szurdok másik végén a Csatlós utca – Ördögárok utca útvonalon érjük el a Szirom utca buszmegállót, ahonnan a 157-es busz alacsonypadlós járataival jutunk vissza Hűvösvölgybe.
 • Mind a 63-as, mind a 157-es busz minden járata alacsonypadlós.

Getting there

 • A remeteszőlősi Rácski-telep buszmegállótól Nagykovácsi felé indulunk, és a Vénusz utcán jobbra fordulva érjük el a szurdok bejáratát (500 m).

 

 

Parking

 • Ha autóval érkezünk, és oda-vissza teljesítjük a túrát, a Remeteszőlősi Önkormányzat parkolójában hagyhatjuk az autót, van kijelölt mozgássérült parkolóhely is.

Coordinates

DD
47.554900, 18.927039
DMS
47°33'17.6"N 18°55'37.3"E
UTM
34T 344043 5268913
w3w 
///belong.petted.classics
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
1.8 km
Duration
2:00 h
Ascent
20 m
Descent
65 m
Highest point
297 m
Lowest point
250 m
Public-transport-friendly Out and back Linear route Family-friendly Geological highlights Accessibility Suitable for strollers

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp