Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kerekesszékkel a Nőtincsi-tó körül

· 1 review · Hiking Trail · Nógrádi-medence
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Először délről kerüljük a Nőtincsi-tavat
  Először délről kerüljük a Nőtincsi-tavat
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 205 200 195 5 4 3 2 1 km
A Börzsöny és a Cserhát határán, békés, turisták által kevésbé látogatott lankák közt megbújva terül el a festői szépségű Nőtincsi-tó, amelyet kerekesszékkel fedezünk föl.
moderate
Distance 5.5 km
4:00 h
57 m
57 m
209 m
195 m

A természetes hatású, de mesterségesen kialakított tavat a millennium idején hozták létre a Lókos-patak felduzzasztásával Nőtincs mellett. A több mint 40 hektáros vízfelület és dús vegetációjú partja nem csak a horgászok paradicsoma, hanem megannyi vízi madárnak, kétéltű élőlénynek biztosít természetes élőhelyet. A friss levegő és a hely viszonylagos elszigeteltsége az urbánus hatásoktól, a szegmentált, de jól használható partja élménydús miliővel várja a kerekesszékes túrázókat.

A tóparti kirándulás a könnyebb terepet keresőknek ideális, de a nehezebb viszonyokkal is bátran megküzdőknek is természetközeli élményt és kikapcsolódást biztosít a Cserhát e gyöngyszeme. A tágas víztükör, a buja növényzet, a folyamatosan zajló vízi élet, a néhány méteres szintkülönbség, a menedékes parti lejtés, a tiszta, karbantartott tópart bájos tűzrakó helyeivel gyógyszer az élet sűrűjéből menekülőknek.

A tópart felülete és a túra nyomvonala is erősen változó, mind anyagában, mind felületi minőségében. A kisebb, könnyebb túrákra vágyóknak a parkolóból a halőr irodája mellett jobbra induló északkeleti tópart szakaszán ajánlatos gurulni. Kisebb szoborparkot, filagóriát és egy kajak-központot követően hosszan, majdnem két kilométeren keresztül burkolt, térköves, majd bitumenes útszakaszon követhetjük a tópart nagy ívű öbleit. Az út utolsó harmada átvált előbb murvás-köves utacskává, majd fűcsomóval sűrűn benőtt agyagos-zúzalékos széles ösvénnyé.

A merészebb és természet-közelibb élményre vágyóknak érdemes a parkolóból balra elindulni. A gáton murvás, kőzúzalékos úton haladunk, majd elfordulva a tó délnyugati oldalánál, szelíd, füves, murvás ösvényen, ligetes, fűvel teljesen benőtt, de karbantartott tóparti úton jutunk a hosszanti irányban elnyúló tó felső végéhez.

Fontos tudnivaló, hogy a tó teljes megkerülése kerekesszékkel sajnos egyik irányból sem megoldott, a két partot összekötő, egyébként hívogató pontonhídra való fel- és lejutás, valamint a hídtesten való kerekesszékes közlekedés kimondottan balesetveszélyes. Azonban a teljes tókör megtétele nélkül, „csak” oda-vissza való közlekedéssel is nagyszerű élmény e túra. Az igazán elkötelezett túrázó a tó mindkét hosszanti oldalán megtalálja a személyre szabott kikapcsolódást és élményt, és itt esős időben sem kerül olyan extrém útviszonyok közé, amelyek ellehetetlenítenék a túrázást. Leírásunkban mindkét partszakaszt bejárjuk; a vállalt túra, hossztól függően, 2–4,5 óra alatt teljesíthető kényelmesen.

Author’s recommendation

 • A túra megtétele kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy motoros hajtánnyal szerelt kerekesszékkel ajánlott.
 • A túra kórházi kerekesszékkel/elektromos kerekesszékkel nem ajánlott.
 • A nyomvonal rendkívül változó felszíne miatt fontos a körültekintő, lassú haladás: az északkeleti oldalon nagyon sok helyen a bitumenburkolat alá bújt fagyökerek kitüremkedései bordázzák az utat, ezek az alattomos akadályok borulásveszélyesek. A délnyugati oldalán a tónak az agyagos talajból csapadék által kimosott fűcsomók nehezítik a közlekedést, érdemes a kísérő biztosításával haladni.
 • A túraútvonal környékén nem találtunk éttermi kiszolgáló egységet, érdemes otthonról hozott élelmiszerre hagyatkozni, vagy a falubeli kisboltban beszerezni azt Nőtincsen. A tömegközlekedéssel érkezőknek Vác is opció e téren.
 • Ivóvíz legyen nálunk!
 • A túraútvonal nyomvonalán, a tó környékén mozgássérült WC nincs. Nőtincsen a főútról való lekanyarodásunk előtt, baloldalt találjuk a falu egészségházát, itt elvileg van mozgássérült mosdó, de ott jártunkkor az intézmény nem volt nyitva, érdemes előre telefonon tájékozódni.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott)
 • Bár a túraútvonal nagy része árnyas, érdemes vinni fejfedőt, naptejet erős napsütés esetére, főszezonban és szezon végén szúnyogriasztó ajánlott!
 • A kerekesszékes vasúti utazást 2 nappal az utazást megelőzően be kell jelenteni a szolgáltatónál.
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: September 10, 2021
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
209 m
Lowest point
195 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 99.99%
Forested/wild trail
5.5 km
Show elevation profile

Start

Nőtincsi víztározó parkoló (199 m)
Coordinates:
DD
47.890682, 19.125853
DMS
47°53'26.5"N 19°07'33.1"E
UTM
34T 359904 5305850
w3w 
///unfiltered.seaweeds.proceeds

Destination

Nőtincsi víztározó parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Az indulóponttól először a tó déli (dél-nyugati) oldalát járjuk végig.
 • Ugyanazon az útvonalon visszatérünk, majd a tó északi (észak-keleti) oldalán megyünk tovább.
 • Visszatérünk a megtett úton a kiindulópontra.

A túra részletes leírása:

A gyönyörű környezetben fekvő, mesterséges tavat útleírásunkban mindkét irányban bejárjuk, mindkétszer oda-vissza megtéve a pontonhíd előtti szakaszokat. A leírást kettészedtük, így mindenki eldöntheti erőnléte, ideje vagy kedve szerint, hogy csak egy kisebb, az egyik oldalt bejáró útvonalat választja, vagy mindkettőt végigjárja.

A tó déli oldala

A parkolóból induljunk a természetesebb, kevésbé kiépített, délnyugati tópart felé, azaz balra. Ezen az egyenes szakaszon található a tó zsiliprendszere is. Murvás, kőzúzalékos, árnyékmentes terepen érkezünk a fordulóhoz, amely kecsegtetően árnyas ösvénnyel, a víztől pár tíz méterre követi a part enyhe kanyarulatait. Balra gyönyörű, természetes vadvirágos mező terül el, amelyet később felvált a Nógrádi-medencére annyira jellemző, változatos flóra: égerfák, fűzfák, mogyoró- és berkenyebokrok, foltokban nád és egyéb bokrocskák. A táj egészére jellemző ez a szemnek kedves, mindig változó ruhája a természetnek.

Lassan, immár baloldalt meredek domboldal bontakozik ki, sűrű, fás növényzettel, jobbról a tó fenséges, nyugodt víztükre kandikál ki egyre nagyobb foltokban, ahogy a parti fák lombjainak ritmusa engedi. Mindenhol menedékesen lejt a part, sok helyen nagyobb megerőltetés nélkül megközelíthető kerekesszékkel is. A kőzúzalékos, agyagos talajt szép fokozatosan természetesebb talajú, füves ösvény, enyhén a tó felé dőlő utacska váltja fel. Bár karbantartott és kaszált területen haladunk, a fűcsomókkal tűzdelt út nem feltétlenül kerekesszék-barát, érdemes a kísérőnk segítségét igénybe venni a haladáshoz ebben a pazar miliőben. Az évszakokra jellemző, intenzív, buja színek jellemzik a tájat, amely vadkacsák, gémek, ragadozó madarak otthona is egyben.

Szemben, a tó túlpartján impozánsan nyújtóznak a Cserhát néhány száz méter magas dombjai: feketefenyők, a bükkfák és a Cserhát vizet kedvelő fafajtáinak torlódó zöldje tükröződik vissza a nagy, nyitott vízfelületen. Jobbra nagyobb tűzrakó helyet találunk paddal és szép kilátással. Enyhén szűkül a völgy, ezt az érzetet csalja el a természetes ívű öblöcskék, tagozódások kanyarulata, horgászbeállónak ideális nádasos beugrók. Dúsul a növényzet, majd enyhén sáros balkanyart követően - ez lehet a tómeder partjának legalacsonyabb része - eljutunk egy, a tavat tápláló csermelyen átvezető „gömbfás” hidacskához.

Ezen a 3 méteres, sűrűn lefektetett fatörzsekből ácsolt áthidalón érződik először, hogy az akadálymentesítés nem volt első számú szempont az útvonal kialakításánál. Kerekesszékes csapda; a jól rehabilitált emberek ugyan önállóan is átvergődhetnek rajta, de erősen ajánlott a kísérőnk segítségét kérni, és háttal, a nagy kerék irányából haladva megküzdenünk vele.

Amilyen rövid, olyan nehéz (és bosszantó) akadályunkat kompenzálja a még dúsabb táj. Kicsit nehezebbé válik a terep, nagyon enyhén emelkedik is, de a tóparti útvonal legbékésebb szakasza következik, balról sűrű „dzsumbuj” erdősávval, a tó legnagyobb öblét követve. Innen már szemből a pontonhíd csíkja is kivehető, a kinyílt tájban a Börzsöny kékes-zöldes karéja zárja a látóhatárt.  Érezhetően szűkül a völgy, alagútszerűen borulnak fölénk a part menti fák, és árnyas célegyenesbe érünk egy S kanyart követően. Balról hatalmas repcés terül el, majd pár száz méteren gurulva elérünk a szakasz végéhez. A „körtúránk” itt véget ér: az egyébként masszív, keményfa pallókból keresztbe ácsolt, „úszó” hídszerkezeten éppen csak elférnénk, de oldalbiztosítása pusztán egy drótkötél, tehát alapból labilis. A hídpályára vezető, OSB-lapokból és raklapokból buherált rámpa az előtte trehányul heverő betonlapokkal a legextrémebb kerekesszékest is meggyőzi: itt nem szabad kockáztatni! Ami kárpótlást nyújt e hiátusban, hogy olyan kedves, vadregényes az eddigi túránk, hogy megéri visszafordulni, és átélni újra.

A tó északról

A könnyebben teljesíthető, kiépítettebb, akadályokkal kevésbé nehezített „féltókerülő” szakaszhoz a parkolóból jobbra indulunk el. Kedves, enyhén anakronisztikus parkból indul a tókerülés: itt áll Szent István szobra is, akiről hivatalosan a tó, a park és a tér is a nevét kapta. Elhagyunk jobbra egy panziót (akadálymentes mosdó nélkül), majd enyhe, nagy ívben kanyarodik a tópart. Elgurulunk a kajak-kölcsönző és két telepített mobil WC mellett (járóknak), később teljesen akadálymentesített horgászhely és a tó hosszanti panorámája nyűgöz le. A térkő aszfaltburkolatba vált át, de a lassú, figyelmes haladás így is tanácsolt: a nagyjából 20 éve épült sétány karbantartást azóta nem láthatott, vastag, sűrű gyűrődések jelzik, hogy a fák is teszik a dolgukat.

Fenséges érzés bandukolni a szép, árnyas úton a szelíd víztükör mellett. A tiszta levegő és a túlpart hívogató dzsungele, a fűzfák koszorúja megállásra, szemlélődésre hívogat. A hatalmas part ívében kiépített horgászhelyek mellett halad a könnyű sétával kecsegtető nyomvonal. Hosszan haladunk, mellettünk erdei- és feketefenyők sötétje keveredik egy-egy tölgy hatalmas koronájával, napszaktól függően árnyékos vagy napos idővel kínálva a túrázót.

Hosszan haladva enyhén sűrűsödik a part menti föveny, itt a nádas és a tükröződő égbolt az úr, amint az aszfaltot felváltja előbb a murvás-köves, majd az agyagos-füves felszín. Pár száz métert követően elérjük a pontonhíd lábát. A híd erről az oldalról sem akadálymentes, így visszafordulás előtt tehetünk egy hosszabb pihenőt, mielőtt visszaérkeznénk az origóba. E nagyszerű, part menti túraszakasz feltehetően ősszel-télen is jól járható.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Tömegközlekedéssle érkezve először Vácra utazzunk vonattal, majd menetrend szerinti buszjárattal Nőtincs Templom tér megállóig utazzunk. 

Getting there

 • Nőtincs faluközponttól a Templom térre merőlegesen a túloldalról indul a falusi mellékút (Diófa utca), amely változatos, de akadálymentes felülettel vezet a tóig, érdemes a haladási irány baloldalát választani az autóúton - a járda szokás szerint sokkal töredezettebb és akadályokkal teli. A Nőtincsi-tó az érkezési oldaltól jó pár méterrel alacsonyabban simul a tájba, a parkolóhoz érdemes háttal leereszkedni.

Parking

 • A tó partján találunk parkolót.

Coordinates

DD
47.890682, 19.125853
DMS
47°53'26.5"N 19°07'33.1"E
UTM
34T 359904 5305850
w3w 
///unfiltered.seaweeds.proceeds
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • A túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy motoros hajtánnyal szerelt kerekesszékkel ajánlott.
 • A túra kórházi kerekesszékkel/elektromos kerekesszékkel nem ajánlott.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott)
 • Bár a túraútvonal nagy része árnyas, érdemes vinni fejfedőt, naptejet erős napsütés esetére, főszezonban és szezon végén szúnyogriasztó ajánlott!

 

 


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
György Csizmadia
October 16, 2022 · Community
A leírás pontos, részletes, jól fedi a valóságot. A gyökerek feltörték az aszfaltot egy-két helyen, így kerekes székkel csak mellette lehet kerülni a füves, földes részen.
Show more

Photos from others


Reviews
Difficulty
moderate
Distance
5.5 km
Duration
4:00 h
Ascent
57 m
Descent
57 m
Highest point
209 m
Lowest point
195 m
Linear route Family-friendly Accessibility

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp