Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kerekesszékkel a Hubertlaki-tónál

Hiking Trail · Bakonyvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Huszárokelőpuszta, az indulópont
  Huszárokelőpuszta, az indulópont
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 350 300 250 200 8 6 4 2 km
A Hubertlaki tanösvény vezet el bennünket a Bakony legkülönlegesebb látnivalójához, a Bakonyi „Gyilkos-tóhoz”. A romantikus-misztikus, egyedi látványú tó megközelítése tapasztalt, sportos segítővel lehetséges kerekesszékesek számára is – az útvonal így egész napos tartalmas kikapcsolódást, feltöltődést ajánl a kirándulóknak.
moderate
Distance 9 km
4:30 h
291 m
291 m
373 m
222 m

A Bakonybél és Pápa közötti autóút közepe táján, Bakonykoppány határától néhány kilométerre érjük el Huszárokelőpusztát, ahonnan a Hubertlaki tanösvény kerekesszékkel is megközelíthető szakasza indul. E szép erdei túra a városi zajoktól távol, tágas, murvás hegyi úton vezet el bennünket Magyarország egyik legkülönlegesebb látnivalójához, amely túránk fő célja is egyben. Maga az útvonal hosszából és felszíni adottságaiból eredően közepesen nehéz, egész napos kirándulást igénylő kihívás a kerekesszékesek számára; a túra tóhoz közeli szakasza kimondottan nehéz. Ezért ezt az útvonalat elsősorban nagy tapasztalattal rendelkező kerekesszékeseknek és sportos kísérőjüknek ajánljuk.

Ugyanakkor a természetközeli élmény, az összehajló fák békéje, a Hubertlaki-tó boszorkányos, lidérces világa, a kétéltűek cuppogása és az erdő csendje olyan rendkívüli élményekkel csalogatnak, amelyekért megéri vállalni ezt a kihívásokkal teli túrát.

Author’s recommendation

 • A túra kerekesszékeseknek önállóan nem ajánlott!
 • Sportos, erős kísérő segítsége kötelező!
 • Aktív, nagyméretű első kerékkel szerelt kerekesszék vagy elektromos rásegítő eszköz ajánlott.
 • Kórházi kerekesszékkel, nagyméretű elektromos kerekesszékkel a túra nem járható.
 • Étkezési lehetőség a túra folyamán nem található, érdemes Bakonykoppány vagy Bakonybél falvakban beszerezni élelmiszert és vizet, vagy otthonról magunkkal hozni azokat (a Huszárokelőpusztai vendégház csak a fizető/megszálló vendégeinek kínál ellátást)
 • Mozgássérült WC/mosdó a túra közelében nem található, olyan kerekesszékes túrázó induljon útnak, akinek ez irányú szükségletei a túra folyamán a természetben megoldhatóak.
 • A túra kimondottan autós megközelítéssel ajánlott, tömegközlekedéssel nem megközelíthető az indulópont.
 • A talajviszonyok miatt esős időben a túra nem ajánlott.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő, napvédő kalap/sapka, szúnyogriasztó.
 • Amennyiben a Bakonybéli erdészettől kérünk behajtási engedélyt, a túránk első 3,5 kilométeres szakasza autóval is járható egészen a Hubertlaki-tó letérőig.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: October 25, 2021
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
373 m
Lowest point
222 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 0.81%Dirt road 0.35%Nature trail 76.59%Path 21.61%Road 0.62%
Asphalt
0.1 km
Dirt road
0 km
Nature trail
6.9 km
Path
1.9 km
Road
0.1 km
Show elevation profile

Safety information

 • Sportos, erős kísérő segítsége kötelező!

Start

Huszárokelőpuszta (222 m)
Coordinates:
DD
47.314754, 17.688995
DMS
47°18'53.1"N 17°41'20.4"E
UTM
33T 703222 5243649
w3w 
///wags.odds.rainbows
Show on Map

Destination

Huszárokelőpuszta

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Huszárokelőpusztáról a ZT jelzésen haladunk.
 • Nagyjából 3 km után egy elágazásban a bal oldali utat válasszuk.
 • A Hubertlaki kulcsosháznál röviden a K+ jelzést kövessük.
 • Végül ismét a tanösvény jelzését figyeljük a tóig.
 • Visszafelé ugyanezen az útvonalon menjünk, amíg kiindulópontunkra nem érünk.

A túra részletes leírása:

Túránk a fatáblácskával jelzett Huszárokelőpusztai vendégház melletti, erdészet által fenntartott murvás úton indul. Az erdőkitermelés „jótékony” hatásaihoz sorolhatjuk a vívmányt, hogy az apró murvás útszakasz egészen a Hubertlaki-tóhoz vezető lekanyarodásig akár esős, vizes időben is járható kerekesszékkel. A tágas erdei úton előfordulhatnak erdészeti fakitermelő járművek, és ezen az úton közlekedik Dorbi, a Bakonybélből induló, gumikerekes sétavonat is (nem akadálymentes a használata).

A hosszú egyenesek rendre nagy ívű kanyarokba rendeződnek, az út kétharmadáig egyenletesen és ideálisan emelkedik az út, majd a murvás „főút” utolsó harmadában nő a meredekség, és a kanyarulatok is megsűrűsödnek. Összességében oda-vissza túránk jelentékeny részét ez a szép, lankás erdei út teszi ki, amelyet kétoldalt vegyes erdők öveznek. Látunk tölgyeket, kőriseket és gyertyánokat, de többségében az erdőt bükkösök és égerfák uralják. A tiszta levegőjű, erdős alagutakat ritmusosan törik meg az ismertető táblák és farakások mintái.  

Mintegy 3,5 kilométert követően táblával jelzetten fordul az utunk balra, a Hubertlaki-tó irányába a K+ jelzésen. Enyhe, kb. 100 méteres ereszkedőt követően érünk a Hubertlaki-forráshoz, amely vízhiányos időszakokban és aszályos nyarakon sajnos időszakosan kiszárad. Továbbhaladva a tér hosszúkásan kitágul előttünk, majd belenyúlik az erdőbe, ahol változó dőlésszögű, agyagos döngölt erdei felszínen haladunk. Mielőtt a komolyabb erdei szakaszhoz érnénk, jobboldalt találjuk az ideális fekvésű Hubertlaki kulcsosházat, környezetében padokkal-asztalokkal és tűzrakó hellyel. A turistaszállás az erdőbirtokos Esterházy család 1967-ben leégett vadászkastélya helyén épült.

Túránk nehezebb és egyben szebb szakasza ezután következik, ahogy a kanyargó erdei szerpentineken felkapaszkodunk a dombhátba vájódott Hamuházi-séd mentén a tóhoz. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ezt a kb. fél kilométeres szakaszt száraz időben is kihívás kerekesszékkel teljesíteni, vizes időben viszont nem ajánlott a csúszós, sáros kövek miatt. Külön nehezítés, hogy az úton eddig megszokott murvát helyettesítendő az erdészet a vízmosásos kanyarulatokat néhány helyen - kerekesszékkel majdnem járhatatlan - tört bányakővel töltötte fel. Szerencsére nem hosszúak ezek a szakaszok, viszont felfelé menet segítőnk kardió edzése is biztosított, ereszkedésnél viszont ajánlott háttal haladva átbukdácsolni ezeken a mesterséges akadályokon.

A nehézségekért kárpótol mindezért bennünket a táj szépsége: égeres és bükkös öleli körbe a kirándulót, majd éles kanyarok és enyhe emelkedők után felbukkan előttünk az eredetileg vaditatónak készült Hubertlaki-tó. Az 1980-as évek közepén a patak felduzzasztásával hozták létre a tavat, elárasztva az addigi patakparti égerligetet. Bár ez a fafajta szereti a vizet, a folyamatos „ázást” már nehezen viseli, ezért látunk ma vízből kiálló facsonkokat a tóban. A látvány nagyon hasonlít a híres erdélyi Gyilkos-tóra, innen kapta hétköznapi nevét a bakonyi tó. Ezek a boszorkányosan égre meredő üszkös „kezek” más fajoknak a táptalajai egyben: amellett, hogy madarak és gőték lakóhelyei, az erdő elhullajtott magjai is megtelepednek e pusztuló csonkokon, repedezett csúcsukból más fajok sarjadnak elszórtan. A csend és természet harmóniája megejtően szép, a hely szépsége, az elmúlás és megújulás ambivalenciája lenyűgöző.

Kisebb, ízléses erdei emlékmű őrzi Szent Hubertusz legendájának történetét, odébb ismertető tábla taglalja az itt élő különleges állatfajokat (gőték és kétéltűek). A tó sajnos nem körbejárható kerekesszékkel, viszont a vízfelület völgyzárógátjáról lévő kilátás és miliő értelmet ad a kirándulásnak, innen belátjuk a tó hosszát, benne az égre meredő facsonkokkal. Itt is találunk erdei bútorokat és tűzrakó helyet. E gyönyörűségtől elszakadva, óvatosan ereszkedve, ugyanazon a nyomvonalon indulunk vissza Huszárokelőpusztára.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Bár indulópontunkon találunk buszmegállót, ahol a Pápa és Bakonybél között közlekedő buszok megálnak (Bakonykoppány, Huszárokelőpuszta megálló), de érdemes tájékozódni, hogy indítanak-e alacsonypadlós buszokat is.

Getting there

 • A túra Huszárokelőpusztáról indul.

Parking

 • Huszárokelőpusztán hagyhatjuk autónkat.

Coordinates

DD
47.314754, 17.688995
DMS
47°18'53.1"N 17°41'20.4"E
UTM
33T 703222 5243649
w3w 
///wags.odds.rainbows
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Aktív, nagyméretű első kerékkel szerelt kerekesszék vagy elektromos rásegítő eszköz ajánlott.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
9 km
Duration
4:30 h
Ascent
291 m
Descent
291 m
Highest point
373 m
Lowest point
222 m
Out and back Geological highlights Accessibility

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp