Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kerekesszékes „autópálya” az Ipoly mentén

Hiking Trail · Duna–Ipoly Nemzeti Park
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Kerékpáros és kerekesszékes szupersztráda Szob és Ipolydamásd között
  Kerékpáros és kerekesszékes szupersztráda Szob és Ipolydamásd között
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 115 110 105 100 10 8 6 4 2 km
A Szobot Ipolydamásddal összekötő kerékpárút kiváló túrázási lehetőséget biztosít a kerekesszékeseknek is.
easy
Distance 10.5 km
4:00 h
93 m
93 m
115 m
101 m

A teljes útvonalon akadálymentesen, szép, szellős tájban suhanhatunk a Szob és Ipolydamásd közti, 2021-ben átadott kerékpárúton a szelíd, de tekintélyes folyó völgyében.

Az egyértelmű vonalvezetés az Ipoly torkolati szakaszának ligetes tájképével, a háborítatlan ártér selymes mezőinek lágy szépségével és a meanderező folyóval teszi teljessé e könnyű túrát. A horizonton magasodó hegyhátak karéjában húzódó útvonal ajánlott a kevésbé rehabilitált, természetszerető kerekesszékeseknek is, vagy a városi-mesterséges környezetből kiszakadni vágyó rutinosabbaknak, akiknek alapvetés a mozgás és a jó levegő. A nyílt, tágas terep, a mérföldes dimenziók, a közeli víz élőlényeinek csodája, a kifogástalan útviszonyok és az útvonalnak a fővároshoz való relatív közelsége, könnyű megközelíthetősége vonzzák a látogatót erre a bájos vidékre.

Az út felületi minősége és meredeksége a túra teljességében akadálymentes közlekedést tesz lehetővé, egy-két rövid szakaszon van csipán szükség a kísérő segítségére. A városi, többségében bitumenes útszakaszok szintén kimondottan jó minőségű, gurulásra alkalmas felületek.

Ipolydamásd előtt kb. 1 km-en át az ipari betonlapokkal burkolt út az illesztéseknél és a makadámút jellegénél fogva tartogat meglepetésszerű bukkanókat (lyukakat), ezt a szakaszt a kevésbé rutinos kerekesszékesek figyelmesen, kísérőjük támogatásával abszolválják! A túra esős időben is járható, de a sok napsütéses, nyílt útszakasznak köszönhetően érdemes a kánikulán kívüli évszakban, akár enyhe télen is ide kirándulni. Fizikai és egyéb körülményeink szerint a túra oda-vissza megtehető, de ha csak Ipolydamásdig, a falu határában lévő buszmegállóig kirándulunk, akkor innen távolsági busszal juthatunk vissza Szob vasútállomásra. Oda-vissza kényelmes tempóban, pihenőkkel 5-6 órás, felezve kb. 3-4 órás programmal számoljunk.

Author’s recommendation

 • A túra megtételéhez kísérő ajánlott! Kísérő nélkül nekiindulni csak kiválóan rehabilitált, tapasztalt kerekesszékeseknek ajánlott!
 • A túra kórházi kerekesszékkel is, kísérő segítségével teljesíthető, de érdemes aktív kerekesszék -, vagy a biciklizőknek handy-, vagy elektromos adapteres hajtánnyal ellátott eszköz használata.
 • A túra kísérő segítségével nagyméretű elektromos kerekesszékkel is teljesíthető.
 • A túránk megkezdése előtt van lehetőségünk mozgássérült mosdó használatára a szobi révkikötőnél: bár az újonnan épült akadálymentes szobi fürdő épületében a mosdót csak belépő ellenében használhatjuk, a szobi révkikötő rendezői jobbján lévő vendéglátóegység mögött találjuk az Ipolykapu Kempinget, ahol méltányos ár fejében használhatjuk az akadálymentes mosdót teljes körűen. A túra folyamán ezen kívül nem találtunk akadálymentes mosdót.
 • Az Ipoly közvetlen partja két helyen is megközelíthető kerekesszékkel, a kísérőnk biztosításával.
 • Ipolydamásdon érdemes a falu főútján menetirány szerinti bal oldalon haladni, bár vannak a faluban kerekesszékkel járható járdaszakaszok, az útra-járdára föl-le hajtani nem életszerű, a ritkás forgalom nem veszélyes.
 • A túraútvonal környékén Szob révkikötőnél találtunk néhány éttermet, hétköznapokon útvonalunkon haladva a faluközpontban élelmiszerbolt is található.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa!
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő, hogy a túrát az eső se akassza meg. Enyhe, kevésbé csúszós időszakban, hóhiányos időben a túr akár télen is kivitelezhető.
 • A túránk csak elszórtan és a kezdeti szakaszában árnyas, az útvonal nagy része nyílt, lomb-, árnyék- és menedék nélküli terepen húzódik, ezért kimondottan ajánlott fejfedőt, naptejet vinni erős napsütés esetére. A sok nyílt szakasz miatt érdemes elkerülni a kánikulát!
 • Főszezonban és szezon végén szúnyogriasztó ajánlott!
 • A kerekesszékes vasúti utazást 2 nappal az utazást megelőzően be kell jelenteni a szolgáltatónál!
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: August 05, 2022
Difficulty
easy
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
115 m
Lowest point
101 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 73.21%Dirt road 9.41%Forested/wild trail 11.49%Path 0.06%Road 5.80%
Asphalt
7.7 km
Dirt road
1 km
Forested/wild trail
1.2 km
Path
0 km
Road
0.6 km
Show elevation profile

Start

Szobi rév (106 m)
Coordinates:
DD
47.815902, 18.861965
DMS
47°48'57.2"N 18°51'43.1"E
UTM
34T 339949 5298052
w3w 
///reshaping.hoodies.underpass

Destination

Szobi rév

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A révtől a Rév utcán, majd balra a Köztársaság utcán keresztül érjük el az önálló kerékpárutat.
 • Ezen egészen Ipolydamásd határáig megyünk, majd jobbra rátérünk a Fő utcára, amelyen balra fordulunk. A falu központjában találjuk a buszmegállót, ha csak eddig jönnénk.
 • Visszafelé ugyanazon az úton érkezünk Szobra, mint amelyen jöttünk.

Részletes útleírás:

Túránkat a szobi révkikötőnél kezdjük, ahol – amennyiben szükségünk volna rá – mozgássérült mosdót is találunk. A kikötő vendéglátóhelyeit és a parkot elhagyva, fokozatos emelkedőn csatlakozunk a falu központjában elkanyarodó főútba. Itt található élelmiszerbolt is, ahol a tartalékainkat feltölthetjük. Rövid, néhány száz méteres macskaköves sétány állít bennünket a kerékpárút irányába.

Egy – építészetileg – letűnt kor kockaházai közül indul a kerékpárút sárgával jelölt csíkja. Az eddig változó, de összességében jól járható burkolat egységesen príma minőségű aszfaltcsíkján haladunk az Ipoly felé, északnyugati irányban. A kezdetben enyhén lejtő, kanyargó úton nemsokára beállunk a folyóval párhuzamos irányba, balról a város nyomait elhagyva áthaladunk a vasúti híd impresszív vas traverzei alatt. A nem sietős túrázónak szokatlan és feledhetetlen hang- és vizuális élményben lehet része, ha bevár egy arra haladó szerelvényt…

A vasúti hidat magunk mögött hagyva kisebb emelkedő után baloldalt drótkerítés határolja utunkat, jobbról a városszél békebeli miliője, árnyat adó, folyóparti fákkal. A hűsségüket érdemes megbecsülni, mert az út folyamán kevés árnyékos szakasz található. Balról megszűnik a kerítés, horgászok beállóinál csodálhatjuk meg először az Ipoly szelíd, emberléptékű kanyarulatait.

A szeszélyes vízhozamú határfolyó épp itt igyekszik a Dunába, a torkolat alig egy kilométerre van tőlünk. Mi azonban nem arra megyünk, hanem északra, az Ipoly völgyében. Kitágul a tér, előttünk jobbra a horizontot a Börzsöny vonulatai határolják, balra a folyó buja vízparti fái sorakoznak. Hatalmas fűzfák, nyárfák, éger-fák állnak közvetlen a parton, és bokros, ligetes növénytársulások díszlenek a selymes, dús, vadvirágos réteken. A túra folyó menti szakaszát végig ez a lüktető lágyság jellemzi. Az Ipoly völgye sokszínű és csodálatos világának értékét mi sem jelzi jobban, mint hogy a természet védelmében alakult nemzeti park is részben a folyó nevét viseli (Duna-Ipoly Nemzeti Park).

Továbbhaladunk a folyóparti úton, emelkedővel gyakorlatilag nem találkozunk, a dús mezők szürkemarháknak és lovaknak otthont adó zöldje találkozik az ég kupolájának kékjével. Az eddig kanyargó utunkat hosszabb egyenes szakaszok váltják.

Elérünk a Damásdi-patakon átívelő hidacskához, itt érdemes megpihenni, hűsölni. Néhány száz métert követően agyagos, egyenetlen mezei út vezet a folyó egyetlen igazán vízparti öbléhez. A folyópart megejtően szép, a rovarok, madarak, vízi állatok cuppogása jelzi, hogy ők is jól érzik magukat ebben az együttesben. Továbbhaladva a Márianosztra felőli hegyoldal posztmodern borászatának fehér tömbje világít a háttérben, miközben a folyótól enyhén eltávolodunk: több száz méter széles ártéri erdő mentén suhanunk a mezei virágokkal és legelőkkel övezett „kerekesszékes autópályán”.

Árnyékot alig találni, a frissen épült út folyó felöli oldalán egy-egy vadkörtefát, a másik oldalon telepített nyárfaerdő katonás négyszögét láthatjuk. Előttünk balra már megpillantjuk az Ipolydamásdot Helembával összekötő híd építési területét, így kibővített túráról majd akkor beszélhetünk, ha a Szlovákiába átívelő gyalogos-kerékpáros híd – várhatóan 2023-ban - majd becsatlakozik az ottani kerékpárútba.

A kiegyenesedő mezei kerékpárút itt véget ér, de látható, hogy majd folytatódni fog – most azonban jobbra fordulva betonpaneles úton kanyarodunk Ipolydamásd irányába. A falu főútján kb. 1 km-t csordogálva érjük el a központot, ahol felfrissülhetünk, és eldönthetjük, hogy itt befejezzük utunkat, vagy ugyanezen az úton visszatérünk Szobra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Vonattal érkezve Szob állomáson szálljunk le.

Getting there

 • Leszállva a vonatról induljunk az Ipolysági úton keletre, majd a sínek alatt áthaladva a településre érkezünk. Hamarosan jobbról észrevesszük a macskaköves Köztársaság utcát, itt csatlakozunk az a túra útvonalába (570 m).
 • Amennyiben úgy döntünk, hogy túránkat csak Ipolydamásdig tervezzük, Ipolydamásd főútján, akár a falu határában több megállóhelyen is felszállhatunk a menetrendszerinti alacsonypadlós buszra, mely Szob vasútállomásig visz vissza bennünket. Innen vagy vonattal, vagy a szobi révnél hagyott autónkkal (ami az állomástól majdnem 1 km) közlekedhetünk haza.
 • A szobi rév parkolójától kezdődik a túra.

 

Parking

 • Autóval érkezve a szobi révkikötőnél találunk parkolót.

Coordinates

DD
47.815902, 18.861965
DMS
47°48'57.2"N 18°51'43.1"E
UTM
34T 339949 5298052
w3w 
///reshaping.hoodies.underpass
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • A túra megtételéhez kísérő ajánlott! Kísérő nélkül nekiindulni csak kiválóan rehabilitált, tapasztalt kerekesszékeseknek ajánlott!
 • A túra kórházi kerekesszékkel is, kísérő segítségével teljesíthető, de érdemes aktív kerekesszék -, vagy a biciklizőknek handy-, vagy elektromos adapteres hajtánnyal ellátott eszköz használata.
 • A túra kísérő segítségével nagyméretű elektromos kerekesszékkel is teljesíthető.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
10.5 km
Duration
4:00 h
Ascent
93 m
Descent
93 m
Highest point
115 m
Lowest point
101 m
Public-transport-friendly Accessibility

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp