Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kárpáti tájakon - barangolás Óhuta körül

· 1 review · Hiking Trail · Háromhutai-hegycsoport · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Szelek-fej-rét a hegységben tipikus hegyháti kaszálórétek egyike
  / A Szelek-fej-rét a hegységben tipikus hegyháti kaszálórétek egyike
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pálos-forrás és a Könnycsepp-tó a pálos kolostor romjai mellett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Barát-pihenőtől, a Cser-kő nyugati oldalából a regéci vár irányába
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rövid kitérővel útba ejthető a Barát-pihenő a Kis-Királyosra vezető útról
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma dél felé a Kis-Királyostól: a regéci vártól a Tolcsva-patak völgyéig
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szelek-fej-szakadék nehezen járható sziklagörgteges bevágása
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kárpáti tájak igézetével tekint északnak az Emőke-pihenőről nyiló kilátás
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Moha és Páfrány, az Emőke-forrás barátai
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Óhutától délre az Emőke-pihenőhöz vezető ösvény jó erőnlétet igényel
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Rókás-tető alatti fenyves egyik kiszélesedő nyiladéka a Vacogó-tisztás
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Igazi kárpáti táj a Rókás-tető alatt fenyves és nyírjes keverékével
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km
A Tokaji-hegység szívében barangolunk, az Óhuta körüli hegyekben, kaszálóréteken, fenyvesekben, forrással, tavacskákkal hangulatos ligetekben és kilátással kecsegtető hegytetőkön. Bődi Gábor kisvárdai tanár alakította ki kiváló szakértelemmel ezeket a térképeken alig ábrázolt nyomvonalú tanösvényeket (aminek jelzései napjainkra lekoptak). A kárpáti tájakra nagyban hasonlító vidéken szemet és lelket gyönyörködtető körtúrát teszünk az erdőn, mezőn dolgozó emberek által használt ösvényeken, szerte a falut körülölelő hegyeken.
open
easy
Distance 8.8 km
3:05 h
526 m
526 m

Magyarországi viszonylatban sokáig lakatlan volt ez a vidék. A 17. század legvégén Lengyelországból (Zboróból) telepített ide szláv üvegkészítő mestereket II. Rákóczi György fejedelmünk. A meredek, gazdálkodásra alig alkalmas vidéket erdők borították, ahogy főként manapság is. A Habsburg uralom ellen vívott szabadságharc támogatására az addig kihasználatlan faanyagot tették pénzzé üveg formájában. A betelepített szláv lakosság később is az erdők feldolgozásával kereste kenyerét; összesen bő két évszázadig működött az üvegolvasztó a Tolcsva-patak völgyében, több költözéssel. A tájat időközben átalakította a völgyben gyökeret vert lakosság: sík földek hiányában kénytelen volt a falu körüli területeket és a nyergekben a védettebb, laposabb vidékeket használni, ahol a favágás után nem engedték az erdőt visszatelepülni. Még ma is kaszálókkal, ligetekkel tarkított az Óhuta feletti hegyoldal.

A 20. század fordulóján jelentős területek váltak az üzemszerű erdőirtás áldozatává. Az akkori birtokos Waldbott család huszonöt évre haszonbérletbe adta a huták körüli rengeteget, mire a gyors haszonszerzés érdekében gőzerővel folyt a fák pusztítása. Vasutat építettek végig a Tolcsva-patak völgyébe Olaszliszka-Tolcsva MÁV állomástól, ahova a hagyásfa (magfa) nélkül letarolt erdőket szállították le tűzfának, vasúti talpfának. Kizsákmányolva, telepítés nélkül hagyták hátra a lekopaszított hegyoldalakat, csődeljárással ellehetetlenítve a számonkérést.

A birtokosok kénytelenek voltak a pusztítást saját erőből helyrehozni. Így kerültek az ezidőtájt nagyra tartott fenyvesek a völgybe, amik jelenleg is nagy területen színesítik az őshonos tölgyes, bükkös erdőkkel tarkálló hegyoldalakat. A 20. század fordulóján olyannyira kedvelt és értékes faanyagnak számított a fenyő, hogy törvényi rendeletbe foglalták, hogy ahova lehetséges, azt telepítsék. Ennek eredménye lett a Tokaji-hegység központi vidékein az északi völgyek és hegyoldalak, hegytetők összefüggő fenyveseinek kialakítása, ami a 21. század elejéig meghatározó volt a vidéken. Ekkor azonban a változó éghajlattal, a perzselően forró és aszályos nyári idény hatására a legyengült fenyveseket nagy területen támadta és pusztította a farontó szú és a gombák. Az erdészet (mentve a menthetőt) a nagyobb területeken kitermelte a fenyőt, ahogy a huták körül is történt, történik, visszatelepítve az eredeti erdőalkotó fákat.

Author’s recommendation

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, nézzük meg alaposan a menetrendet, mert nem minden busz megy be Óhuta központjába, egy részük csak az Üveghutánál (Óhuta elágazása a falutól egy kilométerre) áll meg. Ezt tartsuk észben, amikor lejövünk a hegyről, és ennek megfelelően kanyarodjunk vissza Óhutára, vagy le a Tolcsva-patak völgyébe az Üveghutához.
 • A tanösvény-kört kézenfekvő két részre bontani, így ha csak rövidebb, családbarát kirándulást tervezünk, megspórolható a táv és a szint fele. Mindkét ágon találunk kilátást, hegyi réteket, forrást kis tóba gyűjtött vizével, így akármelyik oldalt választjuk, remek kirándulás kerekedik belőle. Az északi félkör jobban kitett a napnak, míg dél felé a Rókás-tető alatt majd 100 méter szinttel többet kell kapaszkodnunk.
 • Háromhuta remek szálláshelyeket kínál az árnyas Tolcsva-patak völgyében, így Középhután, a kiindulópontunk mellett is vendégházak sora közül választhatunk. A nyári idényben, ünnepek alatt foglaljunk előre a népszerű turistacélpontban.
 • Útban a hutákba, dél felől a vulkánok közé kanyarodva áthaladunk a patinás hegyaljai településen, Tolcsván. A boráról, történelméről híres faluban érdemes megállni egy pihenőre, akár a központi Waldbott-kastély kávézójában, akár a bormúzeumban, vagy a középkori eredetű katolikus templomban. A különleges, hagymakupolás templomban a szent koronát is őrizték a hódoltság idején. A 14. századi épület többszögű alapjával, a keleti hatású hagymakupolájával különleges kultúrtörténeti emlék.
 • Amennyiben nyugatról, Regéc felől közelítjük meg a Tolcsva-patak völgyét, kihagyhatatlan célpont a vidéket uraló regéci vár, amit a 2010-es évek végén újítottak fel. A hegység talán legteljesebb és leghangulatosabb körpanorámáját élvezhetjük a sasbércen trónoló várromból a Hernád völgyétől a Bodrog árteréig, madártávlatból rálátva a Tolcsva-patak völgyére. A vár alatti parkolóból könnyen bevehetjük az erődítményt, de egy rövid túrával Regéc és Mogyoróska között is bejárható a vár környéke. Tömegközlekedés ebből az irányból nincs Háromhuta felé, ám az Óhutára átvezető P◼ turistaút igen hangulatos erdőkön, legelőkön vezet keresztül.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Updated: May 10, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
558 m
Lowest point
243 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips and hints

A tanösvény jelzések napjainkra sajnos már lekoptak, így érdemes a nyomvonalat a TERMÉSZETJÁRÓ applikációval követni.

Start

Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegálló (257 m)
Coordinates:
DD
48.378486, 21.398178
DMS
48°22'42.5"N 21°23'53.4"E
UTM
34U 529484 5358445
w3w 
///purest.hurdled.fallen

Destination

Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegálló

Turn-by-turn directions

 

Itiner:

 • Óhuta buszfordulójától indulunk déli irányba a P+ jelzésen az Emőke-forrás feletti dózerútig.
 • A dózerútról P● jelzés vezet fel a Szelek-fej-szakadékon át a Szelek-fej-rétig.
 • Innen jelzés nélküli úton megyünk tovább (a tanösvény jelei már lekoptak), átszelve a Nagy-Rókás-rétet.
 • A Mély-patak völgyébe ereszkedve a P+, majd a P◼ jelzés navigál vissza Óhuta aszfaltjára.
 • Balra tábla jelzi a Pálos-forrás felé mutató utat a jelzetlen ösvényen, amin a pálos kolostorhoz, a Barát-pihenőhöz, majd a Kis-Királyos kilátópontjára jutunk.
 • Jelzetlen ösvényen ereszkedünk vissza a faluba, ahol az úton már a zöld kerékpáros jelzések mutatják az utat a buszmegállóhoz.

A túráról részletesen:

A Rókás-tető alatt: kárpáti félkör a településtől délre

Óhuta központjából, a buszforduló és a közért mellől indulunk déli irányban a P+ jelzésen. Közvetlenül a házak mögött, a hátsó udvarok után belépünk a sűrű erdőbe a szűk völgyet határoló, meredek hegyoldalban. A keskeny út bokrokkal erősen benőtt, erdősült vidéken vezet a hegytetőn kialakított kaszálók felé. Időközben az útba eső fenyőfaligetes rétnél pihenőt és emlékhelyet alakítottak ki, amit ma is gondoz a falu. Ide érkezünk mi is az első jelentősebb kaptatót leküzdve a Rejtek-rét felett.

Az erdőalkotó gyertyános-tölgyes, bükkös erdők között elterülő hosszanti tisztás fenyőkkel, nyírfákkal ligetes, ami a Tokaji-hegység belső vidékein gyakran megjelenik. Ezek a Kárpátokra jellemző facsoportok sajátos hangulatot adnak a hegységnek. Az erdős Kárpátokkal összeköttetésben álló hegyvidék, az Eperjes-Tokaji hegylánc hangulatában nagyban emlékeztet az északi tájakra.

A rét felső szélén kis tóba gyűlik az igényesen kővel kirakott Emőke-forrás vize, mellette pihenő és a nagy Magyarországot formázó kőrakás, kettős kereszt állt emléket a világháborúnak és az azt követő békediktátumnak. Az emlékhely mellett, ősi bükkfa alatt padok íve kínál pihenőt az emlékezésre - és valóban, ha a végigtekint az ember a réten, a szemközti hegyeken és a falu feletti kaszálókon, gondolatban a Kárpátokban jár. Ugyanis kevés olyan hely van jelenleg az országban, ami annyira hasonlítana a kárpáti vidékekre, mint amit innen jár be a tekintet.

Az Emőke-forrás felett balra átvágva a bokros tisztásszélen egy erdőgazdasági útra érkezünk, amin pár száz métert keleti irányban oldalazunk. A dózerút előbb egy lapos gerincet kerül, majd egy bevágáshoz érkezik; mindkettőben vezet keskeny út és jelzés. Megtévesztő módon mindkét jelzés P● jelet formáz, és végeredményben ugyanoda vezet, de alapvetően más vidéken át. A gerincen haladó erdei út ugyanis egy viszonylag jól járható, de kevésbé érdekes erdőn kaptat fel a nyeregbe, míg a Szelek-fej-szakadékban alig létező úton, kalandos kapaszkodással hatolunk felfelé a görgeteges, sziklás bevágásban. Útvonalunk erre halad, de ha tartunk a nehéz tereptől, érdemes a könnyebb, de kevésbé látványos gerincet választani.

Végeredményben a Szelek-fej-rét széléhez lyukadunk ki mindenképpen, ahol a liget szélétől hangulatos tölgyerdőben követjük az időszakos patak folyását egy erdőgazdasági úton. Innentől a valahai tanösvény jelzése mentén, jelzetlen utakon haladunk szinte végig. A tölgyes túloldalán, a patak eredésénél vizenyős réten vágunk át. Ez a Nagy-Rókás-rétre elkeresztelt lapos, nyílt térség is a hutaiak kaszálójaként maradt meg az erdőirtások után. Jelenleg ezek a rétek adják a hegység egyik legértékesebb élővilágát. A hazánkban ritka hegyi kaszálókon kárpáti fajok, lágyszárúak, lepkék, rovarok telepedtek meg.

A rét túloldalán irtások és fiatal fenyvesek között érkezünk a Szelek-fej, a Rókás-tető és a Hajagos-tető közötti nyeregbe. Ez az 500 méter feletti nyereg túránk legmagasabb pontja, innentől meredeken ereszkedünk vissza a Mély-patak valóban mélyen alattunk húzódó völgyébe. A hirtelen leszakadó északi oldal főként középkorú fenyvesekkel borított. A telepített fenyők sűrű fala melletti patakvölgyben, meredek bevágásban ereszkedünk a Babuka-tó felett már érintett erdőgazdasági úthoz. Itt egy erdészház áll a sűrű erdőszélen, ami alatt pihenő, pad és asztal kínál szusszanásnyi kényelmet.

Tovább ereszkedünk a fenyves melletti bevágásban, egy idő után a P+ jelzésekkel. Rövidesen átvágunk az erdő túloldalára jobb kéz felé, alig követhető ösvényen. A ligetes erdőben a Tiltott-rét szélére érkezünk, aminek felső szélén átvágva, a Nyírfa-tisztásnál érkezünk le a Mély-patak völgyébe. A patak menti ligetes tisztásokat követve már széles erdőgazdasági úton jutunk a Huta-völgyi és a Mély-patak összefolyásához, ami felett egy kis fahídon átvágva, az égerfák túloldalán keresztezzük a regéci országutat (itt a P◼ jeleket fedezhetjük fel).

Út a pálosokhoz: a Kis-Királyos keresztezése a barátok útján

Az aszfaltsáv túloldalán tábla mutatja a Pálos-forráshoz és a kolostorromhoz vezető utat. A valahai tanösvény mára elkopott jelzései egy erdőgazdasági úton kaptatnak fel a Cser-kő nyugati oldalában a cserjés, ligetes területen át az egykori pálos kolostorhoz. Egészen a 21. század elejéig nem tudtak pontos létezéséről, csak okiratok maradtak fenn a környéken. Végül megtalálták a helyszínt a 2000-es évek elején, és azóta ásatásokkal bizonyították, feltárták az egykori épületet.

Az Árpád-kor végén alapított kolostor a fénykorát a középkorban élte; a barátok királyi és királynéi adományokat is kaptak. Az épületet 16. század közepén felégették a német császári csapatok. Ezután a század végéig elnéptelenedett; az Óhutára érkező telepesek már csak a hegyoldalt hívták Barát-dűlőnek.

A kolostorromhoz az ösvény bal oldali leágazása vezet - alig pár tíz métert kell megtennünk a mező közepén álló öreg gesztenyefák irányába. Alattuk kőhalom mutatja az egykori falak, a templom helyét. A túloldalt rendezett környezetben található a takarosan foglalt Pálos-forrás, melyből a Könnycsepp-tóba, kis duzzasztásba folyik a hasadékvíz. A forrás mellett, a fák alatt kulturált pihenőt is kialakítottak, ahol a friss forrásvízzel szomjunkat csillapítva érdemes egyet szusszanni a hegyre vezető kaptatás féltávján.

Innentől az elágazáshoz visszaérve délkelet felé kanyarodik a dózerút, ami rövidesen felér a Cser-kő tölgyessel sűrűn fedett tetejére. Itt egy újabb rövid balos oda-vissza kitérőt teszünk a Barát-pihenőhöz. Észak felé alig párszáz métert megtenni, ami a hegytető leszakadásánál véget érő erdő melletti rét legtetejére vezet. Egy fa melletti pad mindösszesen a Barát-pihenő, a kilátás viszont valóban baráti, azaz fejedelmi. Innen ugyanis pont szemben velünk, az Óhuta végénél elterülő rétek felett trónol a sasbércre épített regéci vár. A környéket uraló várrom körül vulkáni kúpok sorakoznak mindkét irányban, míg alattunk a rét aljánál a Könnycsepp-tó és a kolostorrom környezete bontakozik ki.

A fő csapásra visszatérve és az erdei úttal egy nyereg hullámán átlendülve egyre sziklásabb gerincen érkezünk ki a Cser-kőnél alig magasabb Kis-Királyosra. A sziklás gerincél Óhuta felé meredeken letörik, ami miatt a felritkuló erdő szűk kilátást enged a falu feletti hegyekre, a Huta-völgyi- és a Tolcsva-patak összefolyására, illetve egész jobbszélen a regéci vár is kivehető.

A csúcsponton túllendülve fokozódó meredekséggel szakad alá a gerinc. Az ösvény a tölgyes erdőben egy erdőgazdasági útba fut bele, ami már lankásabban szálingózik alá a faluhoz. Az út beletorkollik a Király-kúti patak völgyébe, ahol a Nagy-Királyos tömbje alatt visszafordulunk jobbra. Óhuta alvégén a falu alapítójának tiszteletére Rákóczi-emlékhelyet alakítottak ki. Olvashatunk a fejedelem és szabadságharc magyarságot megtartó szerepéről, valamint az üveggyártás történetéről is találunk egy kiállítást.

A faluközpont innen alig egy kilométer nyugat felé, ahol Óhuta patinás házai között, a meghitt, álmos kis falu szinte kihalt utcáján érkezünk vissza kiindulópontunkhoz, bezárva a körtúrát.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Óhutára busszal érkezünk, ami az Olaszliszka-Tolcsva vasútállomásról indul. A buszok egy része nem megy be óhutára, csak a Tolcsva-patak völgyének elágazásához, ami szintén a túra része.
 • A túra kezdőpontja a Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegálló.

Getting there

 • A túra Óhuta központjából, a buszmegálótól indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • Óhuta központjában, a túra kezdő- és végpontjánál, a közért és a kocsma előtt parkolhatunk.

Coordinates

DD
48.378486, 21.398178
DMS
48°22'42.5"N 21°23'53.4"E
UTM
34U 529484 5358445
w3w 
///purest.hurdled.fallen
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

Időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő, enni- és innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
8.8 km
Duration
3:05 h
Ascent
526 m
Descent
526 m
Loop Scenic Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Dog-friendly Summit route Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp