Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

Kárpáti körtúra Komlóska és a huták határában

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Pasika-rét a Tokaji-hegységre jellemző, nyeregben ülő hegyi kaszáló
  / A Pasika-rét a Tokaji-hegységre jellemző, nyeregben ülő hegyi kaszáló
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Leágazás a Zsidó-rét nyergében Újhuta irányába
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Közösségi tér Komlóska végében, karnyújtásnyira az erdőtől
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mézillatú Zsidó-rét
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Komlóska feletti kaszálókon
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Virágzó rétek övezik a ruszin falut, Komlóskát minden oldalról
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A gesztenyefákkal szegélyezett Pasika-rét tágas nyergében
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A komlóskai pincesor már Tokaj-Hegyalja közelségét sejteti
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A János fénia, a hősi emlékmű Komlóska felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ősi forrásfoglalásból csordogál elő a hasadékvíz a Fekete-kútnál
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pasika-rét a Komlóska és Újhuta közötti nyeregben
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km
Remek hangulatú körtúra Komlóska és Újhuta között a falu egykori kaszálórétjein át. A nyári idény elején mezei, hegyvidéki virágok özöne festi színesre a falu feletti nyeregben ülő réteket, míg ősszel a vegyes erdők tarkállanak az ember formálta tájon. Erőteljes kárpáti hangulat vadvirágos rétekkel, fenyvesekkel a Tokaji-hegység szívének peremén.
open
easy
Distance 13.8 km
4:07 h
364 m
364 m

A Tolcsva-patak felső folyásához tartozó hegyek a legtovább érintetlennek maradó területnek számítottak a hegységben. Bár Komlóskát már a 14. században említik, a huszita harcok és az utána következő császári zaklatások megviselték a terület lakosságát. II. Rákóczi Ferenc birtokai erőforrásainak kihasználására ruszinokat telepített Komlóskára, felvidéki szlávokat a Tolcsva patak-völgyébe. A feladat a Habsburgok elleni háborúk finanszírozása volt, a faanyag kitermelésével az üveghuták kemencéit táplálták, a hamuból kilúgozott hamuzsírból (nátrium-hidroxid) és kvarcitból ablaküvegeket, boros palackokat, később poharakat készítettek. Az üveggyártás több mint két évszázadon keresztül folyt a Tolcsva-patak völgyében. A szláv gyökerű lakosság megkapaszkodott az erdős vidéken, átformálva azt saját igényei szerint.

A gazdálkodást helyi szinten folytató szlávok és ruszinok állataik ellátására nagy területen kiirtották az erdőt, hogy kaszálókat alakítsanak ki a lankásabb részeken. Így alakultak ki a nyergekben, a falvak körüli oldalakban, akár teraszosan lankásított gerincek mentén a kaszálók, legelők. Az évszázadokon át fenntartott gazdálkodás olyan kárpáti fajokat, zömében lágyszárúakat és a hozzájuk kötődő rovarokat honosított meg a vidéken, amik kuriózumként rendkívüli értéket képviselnek a zömében erdősült hegységben.

Alig pár száz méter magasan, de erdőkkel körülvéve, a Kárpátok szomszédságában virítanak a magasabb vidékekre jellemző tárnicsok, a kornistárnics, a Bükki Nemzeti Park címernövénye, a szártalan bábakalács, a színpompás réti kardvirág és a tavasz első hírnöke, a leány- és a ritka fekete kökörcsin. A vizenyős területeket a magashegységekre jellemző széleslevelű gyapjúsás népesíti be. A Zsidó-rét a legdélibb előfordulása az erdélyi avarszöcskének és az erdélyi tarszának. A sztyeppréti lepkefajok is nagy értéket viselnek, mint a boglárkalepke, a busalepke, a gyöngyházlepke és a tarkalepke fajok.

Járjunk nyitott szemmel, szánjuk rá az időt, és magunk is felfedezhetjük eme ritkaságokat, a színpompás növény- és állatkülönlegességeket. A Tokaji-hegység ezen félreeső, de impozáns vidékén mindig van min elcsodálkoznunk; hangulatán és időtlenségén biztosan.

Author’s recommendation

 • A túrát Újhutáról indulva is bejárhatjuk, illetve felezhetjük a távot, ha csak átmenő túrát teszünk a két település között. Érdemes ekkor Újhutáról a K jelzést követni, mivel ez az ág tartalmazza a legtöbb panorámát, innen látunk rá a legszebben Komlóskára és teljesedik ki a kárpáti élmény a falu feletti kaszálókon.
 • Ajánlott a tavaszi, kora nyári időszakban bejárni az útvonalat, amikor a kaszálórétek virágözöne a legteljesebb. A márciusi kökörcsinek után héricsek, kankalinok, liliomok, orchideafélék tömege virágzik a két falu közötti réteken.
 • Újhuta központjában, a buszforduló és harangláb mögött az északi oldalban találunk forrást, ahol vizet tudunk venni. Az újhutai buszfordulónál közvetlenül pedig étteremben tudunk megpihenni a túra felénél, megismerve a helyi ízeket, a hegyvidéki konyha vad- és gombakülönlegességeit, vagy egy frissítővel szomjunkat olthatjuk.
 • Komlóska alvégén találjuk a 19. század elején épült hagyományos parasztházat, amit ruszin tájháznak alakítottak ki. Ha időnk és lehetőségünk van rá, látogassuk meg az eredeti használati eszközökkel a hagyományos életmódba betekintést engedő épületbe, ahol hazánkban egyedülálló módon eredeti kabolás kemencét is láthatunk masinával. Hogy ez mit jelent, megtudhatjuk a helyszínen a zsúpfedeles, paticsolt falú, meghitt kis házikóban.
 • Útban Komlóskára a hutákba, vulkánok közé kanyarodva áthaladunk a patinás hegyaljai településen, Tolcsván. A boráról, történelméről híre faluban érdemes megállni egy pihenőre, akár a központi Waldbott-kastély kávézójában, akár a bormúzeumban, vagy a középkori eredetű katolikus templomban. A különleges, hagymakupolás templomban a szent koronát is őrizték a hódoltság idején. A 14. századi többszögű templom alapjával, a keleti hatású hagymakupolájával különleges kultúrtörténeti emlék.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Updated: March 02, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
440 m
Lowest point
208 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Komlóska feletti réteken könnyű eltévedni. Figyelmesen kövessük a jelzéseket, vagy ezek hiányában a navigációt.

Start

Komlóska, községi kút buszmegálló (207 m)
Coordinates:
DD
48.341384, 21.462464
DMS
48°20'29.0"N 21°27'44.9"E
UTM
34U 534269 5354348
w3w 
///predicts.smog.beautifully

Destination

Komlóska, községi kút buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Komlóskáról a Z, majd a K+ jelzésen indulunk északi irányban a gerincre.
 • A Kecskeháton a K jelzést követjük a Zsidó-rétig.
 • A Zsidó-réttől a K◼ jelzés vezet le Újhutára.
 • Újhutáról a Z jelzést követve érkezünk vissza Komlóskára.

A túráról részletesen:

Komlóska kaszálórétjein

A falu központjából északi irányba indulunk a Z, majd a K+ jelzésen. Pár száz méter után lekanyarodunk a Nagy-Egres- és a Gyuri-patak találkozásához, ahol a két vízfolyás között domborodó háton kaptatunk fel és hagyjuk el a falut. Komlóska szélén, a tufában haladó mélyút két oldalán pincék nyílnak a puha kőzetbe. Tokaj-Hegyalja ugyanis karnyújtásnyira van: ha visszatekintünk térben és múltban, Komlóska délnyugati határában, a Bolhás-hegy déli oldalán is műveltek szőlőt, aminek mára már csak nyomait találjuk.

A pincék után a mélyút kiérkezik a Közép-domb hosszan elnyúló kaszálórétjeihez. A körülöttünk kibontakozó panoráma lenyűgöző. Az Egres-patak völgye felett magasodó vulkáni kúpok között a falut körülölelő kaszálók foglalják el a lankásabb hegyoldalakat, ahol a jószágok takarmányát termelték meg a nyár folyamán. A Kárpátokra jellemző gazdálkodás különleges ezen az erdősült vidéken. A 17. század végén betelepült ruszinok hozták magukkal a tájhasználati formát, amihez a lankásabb területekről kiirtották az erdőt, majd intenzív legeltetéssel, kaszálással akadályozták meg a fák visszatelepülését. Így alakultak ki a falu feletti, illetve a nyergekben sorakozó rétek, tisztások, amik napjainkra különleges botanikai értéket képviselnek. A hazánkra kevésbé jellemző hegyi kaszálóréteken ugyanis kárpáti, hegyvidéki fajok telepedtek meg az évszázadok során fenntartott gazdálkodásnak köszönhetően.

Hosszan követjük a Közép-domb tetején vezető utat, ami érdekes, teraszosan kialakított rétek mentén halad a gerincen. Egy bő kilométer után jobbra lekanyarodunk a Gyuri-patak forrásvidéke felé, ahol sűrűsödő fás ligetekben, bokros erdőkben oldalazunk. A patakot már visszaerdősült vidéken keresztezzük - itt láthatjuk, ahogy az állattartás felhagyásával, visszaszorulásával az értékes kaszálóréteket egyre inkább visszafoglalja az erdő.

Egy tisztás szélén a hegyoldalban patinás forrásfoglalást találunk. A Fekete-kút buja vegetációval övezett csörgedező kifolyójánál tiszta hasadékvizet vehetünk, lemosakodhatunk a kaptató felénél. Ennél a pontnál ugyanis már túlvagyunk a szintemelkedés felén; igaz, a nyeregbe felvezető út legmeredekebb része épp ezután következik. A Borz-hegy és a Kecske-hát között, a felköríves katlanban felkapaszkodó ösvényen leküzdjük a hátralévő 80 méter szintet, és a gerincen haladó erdészeti úton csatlakozunk a szintben oldalazó K jelzéshez. 

A hutai hegyekben, a nyergek kaszálóin

A Kecske-hát oldalában, a Zsidó-rétig tartó másfél kilométeren a K jelzést követjük. Az elágazás után a Hosszú-rét ligetes tisztását érintjük, majd a Kecske-hát fiatalos erdejét kerülve, a túloldalon a Perhács- és a Zsidó-rét tisztásához érkezünk. A hegygerincen sorakozó kaszálók rendkívüli botanikai értékkel rendelkeznek. Ezt magunk is megtapasztalhatjuk tavasszal és kora nyáron, amikor tarkállik a mező a virágoktól. Kökörcsinek, kankalinok, héricsek, majd a liliomok és orchideafélék tömege mellett számos mezei virág nyílik a nyári idény előrehaladtával.

A Zsidó-rét elején, a nyugati oldal idős bükkösében árnyas pihenőt találunk padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel. Érdemes itt megpihenni, kiélvezni a magaslati levegőt, a fák árnyékát, a rét látványát, és rendezni sorainkat. Innentől ugyanis lefelé vesszük az irányt, az izzasztó kapaszkodást magunk mögött hagyjuk.

Itt, a Zsidó-rét nyergében a K◼ jelzésen balra leágazunk Újhuta felé. A mezei virágos idillt elhagyva fokozódó meredekséggel ereszkedünk a vegyes erdőben a Tolcsva-patak völgye felé. Szemlátomást telepített erdőkben haladunk: egy csoport fenyves, egy csoport vörös tölgy színesíti az őshonos gyertyános-tölgyeseket, bükkösöket. A környező erdőket ugyanis a többszörösen letermelték a 18-19. században, a völgyben működő üveghuták fűtésére. A terület későbbi birtokosai, a Waldbottok kísérleti jelleggel jelentős fenyőállományt telepítettek az Újhuta körüli hegyekbe. A patinás fenyvesek hozzájárulnak a kárpáti hangulathoz.

Újhuta határában érkezünk le a Tolcsva-patak völgyébe, ahol a jelenleg szállóként üzemelő vadászkastély és parkja előtt érintjük a település szélét. Ha megszomjaztunk, megéheztünk, Újhuta központja alig pár száz méterre van jobbra, keleti irányban. A buszforduló és a harangláb mögött éttermet, illetve szabadon kifolyó forrást találunk. A települést a 18. században alapították a Kárpátok északi vidékéről betelepített szláv üvegfújók és erdei munkások. Eleinte Óhután termelték le az erdőket, hogy a tokaji-borvidék üvegpalackjait hamuzsírból és a közelben bányászott kvarcitból előállítsák, majd az ottani faanyag kimerülésével költöztek ide, a Tolcsva-patak felső folyásához. Az egyutcás, bükkösökkel, fenyvesekkel körbevett patakparti település hangulata is erősen a felvidéki falvakra emlékeztet.

Vissza Komlóskára a Pasika-réten és a Barlang-hegyen keresztül

A települést a délnyugati végen hagyjuk el a vadászkastély parkja után az északi oldalba felkanyarodó erdészeti úton, a Z jelzésen. A bő 100 méter szintet a meredek oldalba vágott, kényelmesen oldalazó dózerúton tesszük meg. A sűrű erdőben kilátásunk nincs, de így is érzékeljük a fák között meredeken eltűnő hegyoldalban a vidék vad jellegét. A zárt, sötét rengeteg után egy hegygerincet megkerülve kinyílik a táj, amikor az Újhuta fölötti nyereg vadvirágos kaszálórétjére lépünk.

A Pasika-rét öreg fákkal szegélyezett szélén érkezünk a Komlóska felé átvezető nyeregbe. Itt a Tolcsva-patak és a Nagy-Egres-patak határán, a sűrű tölgyesekkel fedett vulkáni kúpok között volt annyi lankás terület, ahol a huták lakossága cseppnyi szénáját lekaszálhatta állataik élelmezésére. Az erdei környezetet megtörő tisztás hangulatos rétjén még utoljára kiélvezhetjük a hegyi kaszálók virágillatos levegőjét. Innentől ugyanis a következő három kilométeren egyre fiatalabb erdőkben ereszkedünk vissza Komlóskára.

A rét nyugati szélén vadgesztenyesoron haladó úton lépünk be az erdőbe, ahol széles szekérút vezet a Barlang-hegy keleti oldalában. Félúton a gerinc és a Nagy-Egres-patak között oldalazunk enyhe lejtéssel a völgy természetes esését követve. A mozaikos erdőket főként a tölgy uralja, de fenyvesek is megtörik néha a meditatív monotonitást. Félúton egy hosszanti irtásrét keresztezi utunkat, ami az Egres-pataktól egészen a Barlang-hegy nyergéig nyúlik fel. A nyiladék közepén látszik a János-fénia, a helyiek szakrális emlékműve.

A Barlang-hegyet elhagyva kilépünk a tájvédelmi körzetből. Az út egy meredekebb, köves bevágásban ereszkedik le az Egres-patakhoz. Öreg tölgyek között érjük el a falut a Ruszin Kulturális Központnál. A hangulatos patakparti tisztás színpada és fából készült padok emlékeztetnek az itt élő közösség erős természeti kötődésére. Néhány ház után visszaérkezünk túránk kezdeti szakaszához. A két patak találkozásánál a már ismert úton visszaérkezünk kiindulópontunkhoz a település központjában.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Olaszliszka-Tolcsva vasútállomásról indulnak buszok Komlóskára, amiről a Komlóska, községi kút megállóhelynél kell leszállnunk a faluközpontban.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • A központban tudunk parkolni a bolt előtt.

Coordinates

DD
48.341384, 21.462464
DMS
48°20'29.0"N 21°27'44.9"E
UTM
34U 534269 5354348
w3w 
///predicts.smog.beautifully
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
open
Difficulty
easy
Distance
13.8 km
Duration
4:07 h
Ascent
364 m
Descent
364 m
Loop Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp