Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kalandtúra Csobánka sziklakoronáján

· 11 reviews · Hiking Trail · Pilis-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Csobánka központjában megismerkedhetünk a falu múltjával
  Csobánka központjában megismerkedhetünk a falu múltjával
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Nagy-Kevély (kilátóhely) Oszoly, sziklamászó hely Kevély-nyereg Nagy-Kevély alatti kilátópihenő Mackó-barlang Oszoly csúcs
A sziklás ormokkal tetőző pilisi csúcsok körét járjuk be Csobánka felett csodás kilátásokkal, a látványos és érdekes Mackó- barlanggal, a sziklamászók kedvelt gyakorlóhelyével, az Oszoly sziklakiszögellésével fűszerezve.
Open
easy
Distance 10.9 km
3:37 h
503 m
503 m
522 m
174 m

A Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsainak ölelésében nyugvó Csobánka festői környezetét több perspektívából csodálhatjuk. A sziklagyepeken, hegyi réteken a tavasz első hírnökei ugyanúgy megtalálhatók, mint a hűvösebb tölgyes-bükkös erdők avarjában az őszi szezon jellegzetes gombái. Természetes kilátópontként az Oszoly csúcsa, a Nagy- és Kis-Kevély egyedülálló panorámával kecsegtet; előbbi Csobánka környékére, valamint a Pilis és Visegrádi-hegység központi részére nyújt remek kilátást, míg a Kevélyek a fővárosra, a Budai-hegységre, a Pilis-hegység központi részére nyit tágas panorámát. A zegzugos vidék megannyi arcának köszönhetően az állat- és növényvilág is gazdag és változatos a területen.

Túránk során szembetűnő a kibillent réteglapokkal élesen az égnek meredő Pilis mészkőbérceinek kontrasztja a lankás formákban hullámzó vulkanikus Visegrádi-hegységgel szemben. A két hegység határát alkotó Kovács-patak völgyébe ékelődő faluból és a környező csúcsokról remekül belátjuk, és testközelből tanulmányozhatjuk is a Pilis hegyég kőzeteit. Számos sziklás kilátópontnál a lábunk előtt hever a murvává aprózódó, töredezett felszínű dolomit, a vastag pados rétegződésével települő dachsteini mészkő és a fővárosi épületekben legtöbbször visszaköszönő hárshegyi homokkő. Az egykori Pangea szuperkontinens óceán méretű öblében keletkezett a fehér, mészalapú üledék, mely aztán hegységalkotó tömegben halmozódott fel, vált kemény és rideg kőzetté. Az Alpok felgyűrődése közben a tektonikus erők következtében számos kőzetblokk szakadt le és sodródott kelet felé eredeti helyzetéből, utazásuk során feltöredeztek és jéghegyek módjára billentek, süllyedtek, emelkedtek a kőzetlemez részeként.

Ez az izgalmas, változatos táj kísér végig utunkon az Oszolytól a Csúcs-hegy bányaudvarán keresztül a Kevélyek ormáig a Pilis hegység legkönnyebben megközelíthető és legváltozatosabb vidékén.

Author’s recommendation

 • A túra több körre oszlik, amiket levágva kedvünkre rövidíthetjük a távot, így csak az Oszolyra vagy a Kevélyre is felmehetünk, de a Kis-Kevély kilátóhelyén is spórolhatunk, ha rosszra fordulna az idő.
 • Vigyünk magunkkal lámpát és távcsövet! A Mackó-barlang tágas csarnokában körbe tudunk nézni bármilyen hatékony fényforrással, míg a kilátópontokról felfedezhetjük az apró részleteket is egy éles távcsővel, ha az időjárás kegyes hozzánk.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: January 18, 2023
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
522 m
Lowest point
174 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 4.11%Forested/wild trail 17.97%Path 70.85%Road 7.04%
Asphalt
0.4 km
Forested/wild trail
2 km
Path
7.7 km
Road
0.8 km
Show elevation profile

Safety information

 • Sok sziklát körbejárunk Csobánka környékén. Óvatosan mozogjunk a peremeken, köves felületeken, de a murvás ösvényeken is. Kifejezetten csúszóssá válhatnak a lekoptatott sziklák, főleg csapadékos, téli időben.
 • A Mackó-barlangban érdemes fejlámpát vagy bármilyen hatékonyan világító eszközt használni a sötétben a félhomályban meglapuló akadályok, veszélyek felismeréséhez.

Start

Csobánka, Fő tér (parkoló) (174 m)
Coordinates:
DD
47.641871, 18.968161
DMS
47°38'30.7"N 18°58'05.4"E
UTM
34T 347390 5278496
w3w 
///cloth.tutored.juniors

Destination

Csobánka, Fő tér (parkoló)

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A S+ jelzésen indulunk a Kossuth Lajos utcán az Oszoly alatti nyeregig, a S jelzésig.
 • A S és S▲ jelzésen kanyarodunk fel rövid kitérővel az Oszoly tömbjére a csúcs kilátópontjához.
 • A nyeregbe visszatérve a S jelzésen megyünk tovább a Csúcs-hegyen keresztül Csobánka délkeleti széléig, ahonnan a P jelzés kíséretében túrázunk a Kevély-nyereg alá.
 • A Kevély nyeregtől teszünk egy kört a Nagy-Kevély körül északról a P◼ jelzésen, majd a P jelzésre váltva a csúcson át visszaereszkedünk a Kevély-nyeregbe.
 • A K▲ jelzésen teszünk egy kitérőt a Kis-Kevély csúcsára, majd a S jelzésen leereszkedünk a Mackó-barlang érintésével Csobánka szélére.
 • Csobánkán a Táncsics utcán, a P+ jelzést követve visszasétálunk a központba.

A túráról részletesen:

Csobánka felett, mészkő és homokkőszirtek között

Csobánka főteréről indulunk a S+ jelzésen a falu felett kevélyen meredező csúcsok irányába. Szemben velünk a sziklás hegyoldal meredeken szökik a magasba. Jó pár mészkőtoronyból áll az a falsáv, ahol a hazai hegymászók már több mint egy évszázada gyakorolják a sziklamászás technikáját, edzik testüket és lelküket a nagy hegyek világához. Jó időben, főként hétvégén biztos látunk mászókat a függőleges falakon egyensúlyozni.

A Kossuth utcán kanyarodunk fel az erdők határához egy öreg tölgyfákkal árnyas utcavégi ligetnél. A sziklás Oszoly-csúcs alá érve egy hirtelen meredekké váló csapással törünk a csúcs alatti nyereg irányába. Hamar felérkezünk az izzasztó, de alig 100 méteres szintemelkedést leküzdve a csúcs alá, ahol már megszelídül a formavilág, és bekapcsolódunk a Pomázról érkező S jelzésbe. Egy rövid kitérőt teszünk a S, majd S▲ jelzésen az Oszoly-csúcsra, illetve a csúcs alatti kilátópontra. Molyhos tölgy hagyásfákkal és kisebb rétekkel tarkított fiatal erdőben haladunk. Az öreg fák terebélyes lombkoronája mutatja, hogy nem is oly régen itt még tágas legelők nyitották a lankásabb hegytetőt, ahol gömb alakú lombkoronát tudtak növeszteni a delelőfának meghagyott tölgyek. A falu a nevét az alapító legeltető pásztoroktól, a csobánoktól kapta.

A csúcs után kitárulkozó panoráma lebilincselő kitettséggel és részletgazdagsággal fogad, látványában és hangulatában a környék legimpozánsabb orma. Madártávlatból látunk rá a falura és a Kovács-patak tágas völgyére, melyet a Pilis és a Visegrádi-hegység meghatározó hegyei kereteznek. Legfeltűnőbb a határozott, mértani formákkal kiemelkedő Pilis tömbje, alatta a ferdén kibillent réteglapokkal meredező Hosszú-hegy és a Ziribár, illetve utunk további csúcsai, a Kevélyek és a Csúcs-hegy. A meredek, kúpos formákkal grandiózus Pilis hegység ellentettje a hullámos púpokban tetőző, masszív vulkáni tömeg, a Visegrádi-hegység vonulata, a Kovács-pataktól északra, mely az adótornyokkal tűzdelt Dobogó-kő ormában tetőzik.

 A S jelzéshez visszatérve dél felé folytatjuk túránkat egy kisebb nyeregbe ereszkedve, ahonnan a következő kőzethullám, a Csúcs-hegy megmászására lendülünk. A sziklás gerincen felvezető, szerpentinező út több ponton bepillantást enged Csobánka irányába a gyér növényzet. A hegytető túloldala régi kőfejtő volt, számos épületet emeltek a faluban az itteni homokkőből, ami a dolomithoz képest sokkal ellenállóbb, jobban faragható és kevésbé töredezett. Pár nagyobb tömb még megmaradt a bányaudvarban, ami közelről megvizsgálva jól látható apró szemű kavicsok és homokszemcsék mátrixából áll, a Pannon-tenger partvidékének 30 millió éves fövenyéből összecementálva.

A Nagy-Kevély panorámaköre

A bánya után a Majdán-nyeregbe ereszkedünk, némi oldalazás után Csobánka házai felett átpártolunk a P jelzésre, ami bükkös erdővel árnyas bevágásban kapaszkodik a Kevély oldalába. A Kevély-nyereg alatt egy erdőgazdasági utat keresztezünk, ahol rátérünk a Kevély északi oldalába kanyarodó P◼ jelzésre. Bár kitérővel vezet fel a csúcsra, a hegytömb sziklás, bükkerdős északi vidéke hangulatos oldalazást kínál. Alig emelkedünk a szintúttal, csak a legkövesebb részeken kell kicsit kapaszkodnunk a könnyebb vonalvezetés érdekében. A szikláknál kis üreget is felfedezhetünk, de a tágasabb környezetünkben több barlangi járat is nyílik a mészkőtömbök között, mint a Zöld- és a Kristály-barlang kicsivel alattunk.

A délkeleti gerincre átfordulva már szellősebb, bokrosabb, ligetesebb erdőkben oldalazunk a gerincen kapaszkodó P jelzésre váltva. Alacsony növésű karsztbokorerdőben törünk a csúcsrégió felé, ahol a hegyet alkotó sziklák egyre látványosabban uralják környezetünket. A Budapestet övező csúcsok legmagasabbikát, a Pilis hegység fő tömegét alkotó dachsteini mészkő és fődolomit építi fel, mely 220 millió éve, a mai Afrika északi partvidékén keletkezett sekélytengeri élőlények összecementálódott vázából. A több száz (néhol 2000) méter vastagságú kőzettömeg a tektonikus mozgások következtében észak-északkelet felé kibillenve, a déli oldalon vetősíkok mentén feltöredezett, és meredeken kiemelkedett. Ez a hatalmas mértékű tektonikus mozgás az oka az egész Pilis hegység, így a Nagy-Kevély sasbércszerű kiemelkedésének. Helyzetéből adódóan remek kilátópont, ahonnan a Budai-hegységre, a Pesti-síkságra és a kettő közé beékelődő Duna völgyére tekinthetünk a magasból. Tiszta időben a főváros nagyobb épületei is kivehetőek a szürke tömegből, illetve keletre hazánk legmagasabb hegyvidéke, a Mátra is látható.

A napsütötte, sziklás déli oldal melegkedvelő és szárazságtűrő dolomitsziklagyepnek ad otthont, melyen egyedi ökoszisztéma alakult ki. A dolomitra jellemző, hogy rosszul oldódik, ellenben ridegsége miatt könnyen aprózódik, főként a hő ingásnak erősen kitett, napsütötte oldalakon. Ezen a folyamatosan pusztuló, aprózódó felszínen csak gyér talajtakaró tud kialakulni, a dolomitból csekély ásványi anyag kerül az egyébként is sovány talajba. A szélsőséges környezetben csak az erre specializálódott fajok képesek megélni, mint a közönséges bakszakáll, a piros gólyaorr, a macskafarkú veronika, az árvalányhaj vagy a fokozottan védett magyar gurgolya. Tartsuk tiszteletben az itt lakó élőlények otthonát, és a turistaösvényen maradva szemléljük ezt a törékeny közösséget!

Kitérő a Kevély-nyergből a hangulatos kistestvérhez

A túloldalon ereszkedve is sziklákkal, tisztásokkal vegyes vidéken haladunk, majd rövid sétával a stratégiai helyzetű Kevély-nyeregbe érkezünk. A Kevélyek gerincének mély pontján számos turistaút találkozik, ahol pihenőhelyek nyújtanak kényelmet a megfáradt turistáknak. Ma már csak a nyeregben fekvő rét Kis-Kevély felé eső szélén található kőpad és tábla emlékeztet a hajdan itt állt menedékházra. A Stromfeld Aurélról elkeresztelt házikót az 1920-as években építették a Természetbarátok Turista Egyesületének tagjai a hátukon felhordott alapanyagokból 5 éven keresztül. A világháború után a Pilisi Parkerdő kezébe került a ház, melyet a rendszerváltást követően a Budapesti Természetbarát Szövetség kívánt üzemeltetni. A hivatalos átadás előtti napon azonban a ház porig égett, csak évekkel később dózerolták el a romokat.

A Kevély-nyeregből kitérőt teszünk a K▲ jelzésen a Kis-Kevély csúcsára, ami jellegében nagytestvérére emlékeztet, de kevésbé látogatott. Hangulatában markánsabb kilátópontja miatt érdemes megtennünk ezt a közel kilométeres kitérőt. Bokrok alagútjában kacskaringózunk fel a hegytömbre, alig 50 méteres szintezéssel. Valójában a sziklaletörés a legmagasabb pont után található a hegytömb nyugati letörésénél. Ennek megfelelően a sziklás bérc impozáns rálátást kínál a Pilis hegység folytatására, Csobánka szélére és a Pilisvörösvári-medencére, a Budai-hegységgel és a Gerecsével a háttérben. Ha elég türelmesek vagyunk, a naplementét is megvárhatjuk innen, feledhetetlen élménnyel gazdagítva a túrát.

Utunk hátralévő része már csak egy kényelmes ereszkedést tartogat a Kis-Kevély tömbjéről. Bár a csúcsról a nyugati oldalban is visz le egy meredek csapás, ez jelzetlenül, rendkívül sziklás környezetben vág át az egyébként védett területen. Érdemes visszasétálni a Kevély-nyeregbe, és a S jelzésre térve lankásan ereszkedni a falu felé. Egy hosszabb oldalazás után a meredek részeket szerpentinezéssel küzdjük le, ahol a sziklás hegyoldalból egy újabb érdekesség bontakozik ki, a Mackó-barlang tágasan boltíves torka. A kényelmes menedék remek lakóbarlang, amit az aljzat üledékéből feltárt rengeteg állati és emberi lelet is tanúsít.

A barlang rétegeiben a felső-pliocénból származó egyik leggazdagabb csont- és eszközanyag került elő. A pilisszántói kultúrából származó kovaeszközök zöme penge, de véső, kaparó és fúró is megőrződött az egykor itt élő ősember szerszámai közül. Emellett számos állati csont (rénszarvas, ló, barlangi medve, hiéna, ősszarvas, őstulok, gyapjas orrszarvú) is napvilágra került a barlangi üledékből, melyek részben az itt lakó ősember táplálékából és a korábbi idők barlangban menedéket találó állatainak maradványaiból halmozódtak fel az aljzatban.

 A S jelzés levezet Csobánka szélére, ahonnan a falu házai felé térünk a P+ jelzés mentén. Rövid, de meredek ereszkedéssel a Táncsics utcán visszaérünk a központba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Pomázról utazunk távolsági busszal Csobánka, községháza megállóhelyig.

Getting there

 • A buszmegállóból nyugati irányba indulunk a Béke úton a K+ és Z+ jelzéseken, amik 100 m után a túra kezdőpontjára kalauzolnak.

Parking

 • Csobánkán  számtalan helyen tudunk parkolni a Fő téren. Találunk helyeket a községháza mellett a Dera közben, illetve a közért előtt is.

Coordinates

DD
47.641871, 18.968161
DMS
47°38'30.7"N 18°58'05.4"E
UTM
34T 347390 5278496
w3w 
///cloth.tutored.juniors
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.8
(11)
Lilla Egri
January 13, 2023 · Community
When did you do this route? January 07, 2023
Zoltán Szelőczei
November 02, 2022 · Community
Nagyon szép volt az erdő így november elején, de sajnos a köd miatt nem sok mindent lehetett látni a kilátó pontokon. A barlanghoz vezető út pedig rettenetesen csúszott.
Show more
When did you do this route? November 01, 2022
Show all reviews

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
10.9 km
Duration
3:37 h
Ascent
503 m
Descent
503 m
Highest point
522 m
Lowest point
174 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route 'Healthy climate' Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 9 Waypoints
 • 9 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp