Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Kalandozás a Mátra Alföldig nyújtózó délnyugati lábán

Hiking Trail · Mátravidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Széles-kői-tó a fölé magasodó szikláról
  A Széles-kői-tó a fölé magasodó szikláról
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km
Messze a hegység belsejébe igyekvő turistatömegtől, mégis közel az Alföld szélén futó, fő közlekedési útvonalakhoz a Mátra egy különös hangulatú vidékét találjuk. Az Alföld végeláthatatlan laposába nyújtózik a vulkáni kúpok lecsengő sora, amelyeken egy rövid, mégis tartalmas és hangulatgazdag túrát járunk be Szurdokpüspöki és Apc között.
Open
easy
Distance 10.9 km
3:35 h
535 m
540 m
508 m
137 m

A Mátra felé haladva a Hatvan felett elnyújtózó hát jelzi először a hegyvidék közeledését. Az első, valóban hegynek mondható kiemelkedés az apci Somlyó, mely szabályos félkörívben domborodik a Zagyva széles völgye és a Mátra déli előterének süllyedéke fölé. Az Alföld testébe benyúlva ezeken a dombokon vészelték át az alföldi melegkedvelő fajok a jégkorszaki zord időjárást, majd innen telepedtek vissza az éghajlat melegedésével a nyílt pusztára. A termékeny síkságon az ember térhódításával eltűnő fajok egyik utolsó mentsvára maradt napjainkra a Somlyó.

Feljebb, a Nagy-Hársason a hegységre jellemző erdők első képviselőit találjuk meg. Bár egyesek csak mutatóban díszelegnek utunk során, a délies cseres-tölgyesek kocsányos tölgyesekbe átforduló hegyteteji állománya után az északi oldal meredek térszínén látványos, vegyes öreg rengeteg maradt meg. A Nagy-Hársas változatos térszínével képviseli a Mátra összes jellemző arculatát.

A két jellegzetes vulkáni kúp közötti zugban bújik meg hazánk egyik legkülönlegesebb tava. A Széles-kői-tó függőleges bányafalak között megrekedt kristálytiszta vize egyre népesebb rajongótábort vonz Apcra a környező vidékről és a fővárosból. A sötétkék mélység feneketlennek tűnő tengerszeme kiváló lehetőség a túra felénél a pihenésre, felfrissülésre - nyári melegben akár le is áztathatjuk magunkról az út porát, a Hársas kúpjára emlékeztető verejtéket.

Author’s recommendation

 • Nyári melegben érdemes fürdőruhát vinnünk magunkkal, és kihasználni a Széles-kői-tó adta felfrissülési lehetőséget. Sokan messziről érkeznek a tó miatt Apcra fürdeni.
 • Az apci Somlyó teteje remek kilátást nyújt a Mátra és a Cserhát déli oldalára, messze az Alföld laposára, és tiszta időben akár a Budai-hegységre. Érdemes tiszta időben távcsővel érkezni a hegytetőre. Markáns hangulata van a naplementének a Somlyó tetejéről, ezért megéri jól időzíteni.
 • A túra érdekes befejezése vagy izgalmas kezdete lehet a Mátra-bérc túrának, ahol hazánk egyik legszebb gerinctútján járhatjuk be a legmagasabb csúcsok láncolatát.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 26, 2021
Difficulty
easy
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
508 m
Lowest point
137 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • A Széles-kői-tóhoz levezető ösvény igen meredek, óvatosan araszoljunk le az egykori bánya letöréseinél!
 • A bányató függőleges falakkal mélyül, egyedül a déli oldal kövei között tudunk lankásabban a vízbe ereszkedni. Mellőzzük a hirtelen vízbe merülést! Nyár elején még hideg lehet a bányató vize.

Start

Szurdokpüspöki, Szabadság út 5. buszmegálló (Gyöngyösi út - Petőfi Sándor utca sarka) (141 m)
Coordinates:
DD
47.852183, 19.695481
DMS
47°51'07.9"N 19°41'43.7"E
UTM
34T 402411 5300695
w3w 
///holidays.pools.baseline

Destination

Apc, Petőfi tér buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A P jelzésen megyünk Szurdokpüspökiből a Nagy-Hársason át a Tarcod-hegy nyergéig.
 • A P+ jelzésen folytatjuk az utat a nyeregből dél felé a Széleskői bányáig és a benne kialakult tóig.
 • A bánya bejáratához a P● jelzésen teszünk kitérőt.
 • A P+ jelzést követjük a Somlyó-hegyen csúcsáig.
 • A Somlyó-hegy csúcsáról a délnyugat felé induló P◼ jelzésen jutunk el a faluba, amely elvezet a Petőfi téri buszmegállóhoz.

A túráról részletesen:

A Nagy-Hársas kevély kúpjára

Szurdokpüspöki déli végéből indulunk a P jelzés faluból kivezető, Gyöngyösi úton haladó szakaszán. A lakóházakat elhagyva a jelzés letér az országútról egy ösvényre a bozótos erdőben, ahol keresztezzük a Szurdok-patak gyenge folyását. A tájat meghatározó Nagy-Hársas sűrű erdővel borított kúpja vészjóslóan magasodik fölénk, sejtetve a kemény küzdelmet, amely ostromlóira vár.

A Nagy-Hársas a Mátra utolsó nagy kiemelkedése, mielőtt szelíden hullámzó dombjaival belesimul az Alföld feltöltődött, lapos medencéjébe. Tökéletes vulkáni kúpot formáló alakja ellenére a 14 millió éve keletkezett tűzhányó már jelentősen átalakult. A hegység egésze lemeztektonikai mozgások eredményeképp feldarabolódott, kibillent, és a jégkorszakok alkalmával, főként az északi oldalakon meredeken lepusztult.

Ez a kifagyott, meredek felszín fogad minket, ahogy északról kapaszkodunk fel rá. A kezdeti lankás oldal fokozatosan, de kérlelhetetlenül válik egyre meredekebbé, ahogy a faluszéli akácos, majd telepített tölgyes erdőket hátrahagyjuk. A köves északi oldalban már természetes, vegyes erdőket láthatunk. A meghatározó tölgyek mellé a gyertyán és a kőris társul, az árnyékos felső részen néhány bükk is előfordul. A köves, sötét oldalból hirtelen kiválik az ösvény a markáns északnyugati gerincre; innentől a hátralévő bő száz méter szintet már a napfényes gerincélen tesszük meg. Látványosan változik a vegetáció is a napos oldalon: elmaradnak a hideget és nedvességet kedvelő fajok, és bokros, göcsörtös tölgyerdőben emelkedünk.

A hegytetőre kiérve az ország hegységeiből jól ismert geodéziai ponthálózat mérőtornya fogad. Sajnos mára romos állapotba került, így a kézenfekvően kitűnő kilátást már nem élvezhetjük az építmény tetejéről. A szilikát bokorerdők napfényes, mégis sűrű tölgyes-kőrises erdejében haladunk innentől végig a hegyoldalban. A jóval szelídebb déli oldalon ereszkedünk le a hegy lábánál elkeskenyedő nyereghez, ahol remek panorámában gyönyörködhetünk a keleti oldalon Gyöngyös irányába, a Mátra déli előterére.

A környező hegyoldalakat mára főként szántók vagy a felhagyott mezőgazdasági használat után visszatelepített másodlagos erdők tarkítják. Sajnos innentől végig kísérő vagy meghatározó elem a tájidegen, fajszegény akácos. A környező dombok hajdanán gazdag szőlőkultúrának adtak otthont a napsütötte déli oldalakon, azonban a 19. század végén bekövetkezett filoxérajárvány visszaszorította a szőlőskertek kiterjedését. Manapság inkább a Mátra déli előterének falvai körül, főként Gyöngyös környékén éledt újjá a szőlőtermesztés.

A Széles-kői-bányató

A nyeregtől a P+ jelzésen haladunk tovább a Tarcod-hegy nyugati oldalának fiatalos erdejében. A szintút egy vízmosásban élesen lekanyarodik a völgy felé, amely a Széles-kői bányát és a benne keletkezett bányatavat rejti. A tengerszem tisztaságú tóra és az azt övező függőleges falakra a turistaút bányát kerülő kanyarjáról látunk rá; a bányaudvarba a P● jelzésen teszünk egy rövid kitérőt. Meredek hegyoldalban ereszkedünk a bejárathoz, és egy kanyarral befordulunk a belső katlanába.

A bányászást a terület birtokosai kezdték a 19. század közepén építőkő kinyerése céljából. Az akkori kézi fejtési technikának köszönhetően szépen elváló, függőleges bányafalakban jövesztették az építőanyagnak szánt andezitet. A falak valódi méreteit nem is látjuk, mivel a bánya alja 5-10 méterrel a tó vízszintje alatt van. A látvány így is impozáns, a bánya északi és délkeleti oldala 15-20 méter magas falakkal emelkedik a tó smaragdzöldtől ezüstösfehérig pompázó felülete fölé. A csapadék által feltöltött víz semmilyen hordalékot nem tartalmaz, csak a vegetációtól sötétedik be nyár végére. Vizét keszegek, kárászok, csukák és harcsák lakják, emellett kapitálisnak számító törpeharcsák is akadnak horogra a tóból. Nyári szezonban a helyiek kedvelt fürdőhelye, de a környező városokból is látogatják a különös természeti képződményt. A meredek falak tetejéről csobbanhatunk, vagy a népi nyelven „tarzan-hintának” becézett, víz fölé hajló faágra erősített kötélről is belendülhetünk a vízbe. A hely egyedisége a víztükör felé kifeszített, sziklához rögzített heveder („slackline”, itt „waterline”), amelyen a víztükör fölött egyensúlyozók akrobatikus mutatványait láthatjuk alkalomadtán.

Az apci Somlyó

A bányából a P+ jelzésre visszakapaszkodva fiatalos erdőben, majd legelők mentén haladunk el a Ferencmajor mellett. A tájat uralja a Somlyó tökéletes, félkör alakú dombja, melyhez némi kanyargás után a turistaút is megérkezik.

A hegy kúpját takaró erdő szélén hosszasan oldalazunk, míg az északi oldalon egy nyiladékban bevágunk az erdőbe. Az enyhe lejtőt leküzdve a bozótos erdőből kiérünk a hegytető nyílt laposára, ahol tökéletes panoráma tárul elénk a Mátra és a Cserhát déli előterére és az Alföldre. Tiszta időben a budai hegyekig is elláthatunk, és az egész nyugati égboltot lefedő kilátással a naplemente színpompáját is maradéktalanul kiélvezhetjük a csúcsról.

A legmagasabb pont alatt a falu felőli oldalon fakereszt emlékeztet a 19. században még itt álló kápolnára, melynek már nyomát sem látni, egyedül harangja csendül fel az apci barokk templom tornyában. A tető körül azonban kivehető egy magasabb terasz-szerű térszín és egy 60-80 méteres sugárban azt körülvevő földsánc, amely a Somlyó tetején állt késő-bronzkori földvár maradéka.

A Somlyó déli oldala értékes növény- és állatvilág otthona. Az Alföld laposával összesimuló lankák és a délies kitettség rengeteg értékes, a mezőgazdasági művelés miatt már erősen megcsappant melegkedvelő állomány egyik utolsó mentsvára. A Miskolci-oldalnak nevezett délnyugati tisztáson árvalányhajmezők hullámoznak. A nyugat felé leszakadó, sziklás oldalon a hüllők is remekül érzik magukat. A fürge gyík és a színpompás zöld gyík mellett a pannon gyík állománya is megtalálható a hegyen. A piciny, kurta lábakkal rendelkező barna gyíkfajta kígyózó mozgással, esetlenül halad, így a ragadozók elől a sűrű növényzet takarásában rejtőzve éli fürge hétköznapjait. A Balkánon át egész Egyiptomig elterjedt gyíkfajtát Magyarországon a Sas-hegyen írták le először, innen az elnevezés.

A hegytetőről a délnyugati oldalon, szinte toronyiránt vezet le a P◼ jelzés, amelyet követve a hegy déli oldalának bokros mezején érünk a Rákóczi útra. Rögtön a becsatlakozásnál található egy buszmegálló, de érdemes pár száz métert megtéve a faluközpontba érkezni, ahol a Petőfi térnél közvetlen buszjárat indul Hatvanba vagy vissza Szurdokpüspökibe - illetve némi harapnivalót is találunk itt.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A kiindulóponthoz Szurdokpüspökibe autóbusszal és vonattal is eljuthatunk. Vonattal a falu szélén Szurdokpüspöki vasútállomásnál, autóbusszal a Szurdokpüspöki, Szabadság út 5. megállóhelynél kell leszállnunk.
 • A túra vége Apc, Petőfi tér autóbuszmegállóhelynél található, ahonnan busszal Hatvan felé, vagy a falu határában, egy kilométerre nyugatra a települsétől az Apc-Zagyvaszántó vasútállomásról vonattal tudunk továbbutazni.

Getting there

 • A túra kiindulópontja a Szurdokpüspöki buszmegálló, amely a  vasútállomástól egyenesen a faluba vezető Petőfi utca túlvégén található.
 • A vasútállomásról a Z jelzésen jutunk a kiindulópontot jelentő buszmegállóhoz (400 m).
 • A túra végpontja az Apc, Petőfi tér buszmegálló. 
 • Ha vonattal akarunk visszautazni, a Petőri Sándor utcán, majd a Kossuth Lajos utcán sétáljunk ki a faluból az állomásig (1,7 km).

Parking

 • Autóval parkolhatunk akár a túra kezdőpontján a Szurdokpüspöki vasúti bekötőútnál, vagy Apc központjában a Petőfi térnél.
 • Kézenfekvő lehet  a hatvani vasútállomáson parkolni, és a gyakrori buszcsatlakozással megközelíteni a két települést. Gyorsabb viszont, ha Szurdokpüspökin vagy Apcon hagyjuk az autót, és a két falu között közlekedő busszal vagy vonattal közlekedünk.

Coordinates

DD
47.852183, 19.695481
DMS
47°51'07.9"N 19°41'43.7"E
UTM
34T 402411 5300695
w3w 
///holidays.pools.baseline
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő, enni-, innivaló, tájékozódáshoz Természetjáró App.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
10.9 km
Duration
3:35 h
Ascent
535 m
Descent
540 m
Highest point
508 m
Lowest point
137 m
Public-transport-friendly Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Summit route Linear route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp