Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Ipolytarnóc legjava: 17 millió éves állatok és fák nyomában

· 1 review · Hiking Trail · Karancsvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Borókás-árok geológiai tanösvény bejárata
  A Borókás-árok geológiai tanösvény bejárata
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 6 5 4 3 2 1 km Mucsényi fatörzslenyomat-barlang Ipolytarnóci … Bemutatóhely Ipolytarnóci … Bemutatóhely
Időutazás az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont körül. A geológiai tanösvényen egy 17 millió évvel ezelőtti, folyóparti katasztrófa nyomába szegődünk, miközben a miocén erdőben az ős-láblenyomatok alapján megelevenednek az itató körül elpusztult állatok.
easy
Distance 6.9 km
2:00 h
178 m
178 m
330 m
192 m

Túránk kiinduló- és végpontja az Ipolytarnóci Ősmaradványok fogadóépülete, ahol interaktív kiállításokon ismerkedhetünk meg a földtani múlt eseményeivel, áthaladunk az „időkapun”, és akár egy 4D-s moziban is beleélhetjük magunkat a 17 millió évvel ezelőtti világ életébe.

A képzelőerőnk felébresztésében segít a 2011-ben kialakított miocén erdő: a kor flórájának jelenkori leszármazottai között vezető ösvényen, lábnyom-lenyomatok alapján rekonstruált ősi emlősállatok élethű szobrai között vezet az út. A gyerekek legnagyobb örömére mindegyikre fel is lehet mászni. Innen túránkat vagy a geológiai tanösvény szakvezetéssel teljesíthető túrájával, vagy önállóan, a biológiai tanösvényen folytathatjuk. Egy rövid, szlovákiai hurok a védett Mucsényi fatörzsbarlanghoz vezet.

A kezdőponthoz visszatérve kipihenhetjük magunkat a látogatóközpont büféjében, vagy elkészíthetjük ebédünket a szalonnasütő helyeken , és kipihenhetjük magunkat, miközben a gyerekek a játszótéren szaladgálnak.

FIGYELEM: Ez a túra csak az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontba váltott jeggyel, annak nyitvatartási idejében járható be!

Author’s recommendation

 • A túra után tovább gyönyörködhetünk a környék geológiájában az Ipolytarnóctól csak 13 km-re található „Palóc Grand Canyon” szurdokvölgyében, Nógrádszakál közelében
 • Igazítsuk úgy a látogatásunkat, hogy a geológiai tanösvényen Szarvas Imre nemzetközi hírű geológus legyen a túravezetőnk! Magával ragadó előadásmódjának köszönhetően játszi könnyedséggel képzelhetjük bele magunkat a 17 millió évvel ezelőtti, sekély tengerpart és folyómeder találkozásának állat és növényvilágába.
 • Az ipolytarnóci lombkoronaösvény különlegessége, hogy függőhidak láncolata alkotja. Kalandos kedvű látogatóknak új perspektívát kínál az erdő ökoszisztémájának megértéséhez. Igyekezzünk minél korábban érkezni, hogy az erdő csendjét, ébredését élvezhessük a fák lombjai között.
Profile picture of Kravalik Zsuzsa, Gulyás Attila
Author
Kravalik Zsuzsa, Gulyás Attila
Update: October 06, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
330 m
Lowest point
192 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 85.09%Path 14.90%
Forested/wild trail
5.8 km
Path
1 km
Show elevation profile

Rest stops

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhely

Safety information

Nincs szükség speciális biztonsági intézkedésekre.

Tips and hints

 • Ez a túra csak az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontba váltott jeggyel, annak nyitvatartási idejében járható be!
 • Az Ipolytarnóci Ősmaradványok nyitvatartásáról, a jegyárakról és a vezetett túrákról az intézmény honlapján lehet tájékozódni.
 • A közelben található a „Palóc Grand Canyon”, azaz a Páris-patak szurdokvölgye.

Start

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület Látogatóközpontja (192 m)
Coordinates:
DD
48.232080, 19.651655
DMS
48°13'55.5"N 19°39'06.0"E
UTM
34U 399872 5342974
w3w 
///ambulance.blackens.flirts

Destination

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület Látogatóközpontja

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A túra az Ipolytarnóci ŐsmaradványokTermészetvédelmi Területbelső, ritkán jelzett útjain halad.
 • A látogatóközponttól a geológiai tanösvényig aszfaltozott úton, vagy a Miocén parkon keresztül juthatunk el. Érdemes részt venni a geológiai tanösvény vezetett túráján.
 • Innen rácsatlakozunk a biológiai tanösvényre és ezen visszafelé (az óramutató járásával ellenkező irányba) indulunk el.
 • Egy rövid, jelzetlen átkötéssel rátérünk az Északi Zöld Z jelzésére, és ezen észak felé indulunk.
 • A szlovák határon jobbra térünk a Z\ jelzésre, amelyen a Mucsényi-barlangig megyünk.
 • Ugyanazon az útvonalon visszatérünk a biológiai tanösvényre, amelyet tovább követünk az óra járásával ellentétes irányban (észak, majd nyugat felé) a látogatóközpontig.

A túra részletes leírása

Túránk az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület látogatóközpontjától indul, és többnyire a park tematikus tanösvényein halad. Ezeken a park saját jelzései segítik a tájékozódást, nem a hagyományos túrajelzések. A fogadóépület mellett játszótetet és büfét is találunk. Aki nemcsak a park nevezetességeire kíváncsi, hanem ezt a 7 km-es körtúrát is végig szeretné járni, annak korán érdemes kezdenie a napot, mivel a tanösvények kizárólag nyitvatartási időben, megváltott jeggyel látogathatók (a nyitvatartási időről tájékozódjunk a honlapon). A jeggyel viszont megnézhetjük a fogadóközpontban levő kiállítást, a 7 millió éves bükkábrányi mocsári ciprusok és mamutfenyők kövületeit bemutató csarnokot, a miocén erdőt és a biológiai, valamint a Kőszikla tanösvényt. Külön jegy ellenében látogatható a Lombkorona tanösvény, amely alatt különféle állatok lakóhelyei: madárfészek, denevérodú és rókakotorék felnagyított másai találhatók, amelyekbe bebújva a gyerekek a saját léptékükben próbálhatják ki, milyen lehet élni egy ilyen vacokban (ezek jegy nélkül is megtekinthetők).

Érdemes befizetni a geológiai tanösvény vezetett túrájára, hiszen a park fő látványosságai csak így látogathatóak. A vezetés során minden korosztályt magával ragadó módon tudhatunk meg izgalmas információkat a környék geológiai múltjáról. A vezetések kb. 1 óra hosszúak. A legjobb a délelőttivezetéseken részt venni, mert így még kényelmesen megjárhatjuk a túra hátralévő részét a bemutatóhely zárása előtt.

Ősvilági Pompeji

Geológiai visszaszámlálás indul! Földtani bemelegítésképpen a fogadóépület előtt helyet kapott, 7 millió éves mocsári ciprusok és mamutfenyők kövületeit bemutató csarnokba térjünk be. Ezek 2007-ben, Bükkábrányban, egy külszíni fejtés során kerültek a felszínre, és az állapotuk sajnos folyamatosan romlik, mert sokáig szabad ég alatt álltak, de a fűtetlen téli hónapokat fedél alatt is nehezen viselik.

Elhagyva a látogatóközpontot, annak háta mögött, az aszfaltút jobb oldalán nyílik a 4 hektáros Miocén erdő bejárata. Ez egy vizes élőhelyeket rejtő arborétum, amely a 17 millió éve elpusztult növényvilág mai leszármazottait mutatja be. Többségük az amerikai kontinensről és a Távol-Keletről származik a mamutfenyők és mocsári ciprusok némelyike 100 méter magasra , illetve hatalmas törzsátmérőjűre nő majd. Egy melegház a melegebb harmadidőszakra jellemző flórát idézi meg. A kor állatvilágának műanyagból készült képviselői is elbújnak az erdőben, a gyerekek nagy örömére ezekre fel is lehet mászni.

A Miocén erdő túlsó végén, az aszfaltútra visszatérve hamarosan elérjük a Borókás-árok geológiai tanösvény bejáratát. Ha nem veszünk részt a vezetett túrán, forduljunk jobbra, sétáljunk át a fahídon az acsalapukkal benőtt patak felett, majd induljunk el felfelé a biológiai tanösvényen.

A geológiai tanösvény bemutatja az egész Karancs-vidékre jellemző „küzdelmet”, ahogy a vulkanikus folyamatok áttörték és rátelepedtek a Pannon-tengerben és folyamtorkolatokban lerakódott üledékekre. A Borókás-patak mellett felfelé haladva agyagpalával, sekélytengeri, folyóbeömlési ésősi folyómedri üledékekkel, homokkal, homokkővel találkozunk. Ezekben kövültek meg a régen élt állatok lábnyomai. Az ősorrszarvú, ősőz, őskrokodil, medvekutya és egyéb ősragadozók nyomait őrző közetek fölé 1985-ben, a Geológiai Világkongresszusra építették fel a Tasnádi Kubacska-csarnokot.Szemben vele megjelennek a radiokarbon módszerrel 17,5 millió évvel ezelőttre datált vulkáni katasztrófa nyomai. A hatalmas robbanást kísérő törmelékár, majd az ezt követő hamuhullás riolittufa rétegekkel fedte be az üledékeket, amelyekben horzskődarabok, elszenesedett fatörzsek és a hamuban keletkezett levéllenyomatok őrződtek meg. Helyenként a lávaömlések bazaltsziklái is láthatók. A jól megőrzött maradványok miatt Ipolytarnócot Ősvilági Pompejinek is nevezik.

Tovább sétálva, egy kisebb épületben egy hatalmas, 5-tűs, Pinus-nemzetségbeli fenyő megkövesedett törzsének maradványai hevernek, fáját a vulkanikus hamun átszivárgó oldatok szilárdították meg. Az épületet 1866-ban közadakozásból építették az eredetileg 2 m törzsátmérőjű megkövesedett törzs köré, mert a környékbeliek egy részét széthordták építőanyagnak, sírkőnek, sziklakertbe dísznek. Eredeti magasságát 100 m-re becsülik, ma is élő rokonai már „csak” 60 méteresre nőnek.

A Mucsényi-barlang

A vezetett túra végeztével balra fordulva rácsatlakozunk a biológiai tanösvényre, amely egyföldúton vezet felfelé. Figyeljünk arra, hogy túránk útvonala a gyengén jelzett, évtizedekkel ezelőtt létesített nyomvonalra esik, ráadásul annak eredeti haladási irányával szemben. Az út jól követhető, de az elágazásoknál érdemes segítségül hívni a Természetjáró applikációt. Az első emelkedő után elhaladunk egy gémeskút és néhány mohás pad mellett, majd egy házcsoportnál meredeken jobbra felfelé kanyarodunk. Az emelkedő végén egy kis karó áll balra mutató piros fanyíllal – ez az a pont, ahonnan kitérőt teszünk a fatörzsbarlanghoz.

Haladjunk tovább egyenesen az Északi Zöld Z jelzéséig egy réten és azt keresztező földúton át a rét túlsó szélén kezdődő erdősávig, ahol megtaláljuk a jelzést. Itt balra kell fordulnunk, és a határköveket kell követnünk, amíg két hatalmas tölgyfa és tájékoztató táblák közelében meg nem találjuk a barlang felé vezető, Z\ jelzésű szlovák turistautat. Egy ideig a gerincen haladunk, majd 300 méter után balra térünk le róla. Bükkösben ereszkedünk a balra mellettünk egyre mélyülő patakmederrel párhuzamosan. Az úton ötletes jelzések láthatók, az újrahasznosítás jegyében egymásra rétegzett és jelzés alakban kivágott, eltérő színű műanyag dobozfedőkből. Balra visszafelé fakorláttal védett keskeny út kanyarodik be a szurdokba, ez vezet a barlanghoz. A barlang egy 20 millió évvel ezelőtt vulkáni hamuval beborított, másfél méter átmérőjű elszenesedett fatörzs kimállásával keletkezett, amikor a patak, már a történelmi időkben, átvágta a fatörzset megőrző riodácitos tufalerakódást. A barlang ezután az aprózódás révén tovább tágult, így jelenleg 2,5 m széles, 1,60 m magas és 10 m hosszú. Az előtte elhelyezett tájékoztató tábla szerint elszenesedett fatörmelékek és levéllenyomatok is találhatók a közelben. A bejáratnál asztal és padok szolgálják a megpihenni vágyókat.

A biológiai tanösvény

Ugyanazon az útvonalon térünk vissza a határon lévő elágazásig, majd onnan visszafelé követjük a Z jelzést, és újra a bilógiai tanösvényen találjuk magunkat, amely jobbra térve vegyes erdőben, a gerinc bal oldalán gyaloglunk.Tavasszal tele van nagy szürke-fekete meztelen csigákkal az út. Ezeket a legtöbben – főleg, akik kertészkednek – nem kedvelik, és kevesen tudják, hogy a világ számos részén (Európában, Észak-Amerikában) a népi gyógyászat használja nyálkájukat seb, fekély, szemölcs és ekcéma gyógyítására. Torokfájás ellen pedig egy üvegbe meztelen csigákat és cukrot rétegeznek. Egy nap alatt a cukor leszívja a nyálkát a csigákról (amit az állatok nem élnek túl), amit leszűrtek, és orvosságként a torok öblögetésére használtak. A bizarr gyógymódnak tudományos alapja van. A csigák, hogy állandóan nedves, fehérjeváladékban gazdag bőrüket megvédjék a mikrobák támadásától, gomba-, baktérium- és vírusölő hatású anyagokat választanak.

Fél kilométerre az elágazástól találkozunk a tanösvény számunkra első, szebb időket látott táblájával, amelyről a vaddisznók viselt dolgairól tudhatunk meg többet. A jobboldalt fel-feltünedező tisztás végénél egy pihenőhelyre ér az ösvény, a közelében hatalmas, mára veszélyes állapotúvá vált fakilátó található. Nem is lenne érdemes felmenni rá, hiszen az építése óta a körülötte álló fák magasabbra nőttek nála. A pihenő után, az elágazásban a jobbra kiágazó, kevésbé járt, komótosan ereszkedő utat kell választani. Itt is, mint a túra során majdnem végig, vegyes, telepített erdőben haladunk, amelyben sok az erdei fenyő. Az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb fenyő Magyarországon természetesen is előfordul a Nyugat- és Dél-Dunántúlon Dél-Somogyig és a Zselicig, a Dunántúli-középhegységben pedig a Fenyőfő–Bakonyszentlászló vonalig. Az erdei fenyvesek fajokban gazdag, védett erőket alkotnak a Délnyugat-Dunántúl savanyú talajain. Ugyanez nem mondható el a természetesen hazánkban nagyon ritkán előforduló, de sok helyen telepített lucról, jegenyefenyőről, valamint a Korzikáról betelepített, szárazságtűrő feketefenyőről. Az ilyen fajokkal a fakitermelés elvárásai miatt sűrűre telepített erdőkben a fenyőtűszőnyeg savasító hatása miatt az aljnövényzet kipusztul, ezért sivár, steril biológiai sivatag alakul ki.

Elhaladunk a tanösvény további táblái mellett a „rendetlennek” tűnő erdőben. Rengeteg letört, levágott ág áll kupacokban, szederrel benőve, de a látszat ellenére ez sokat jelent az aljnövényzetben bogarászó kisemlősök és madarak számára. Ezeken a helyeken találkozhatunk a leggyakrabban ökörszemmel, népies nevén a csaláncsattogtatóval. Az apró, barnás madár rövid farkát felfelé tartja, és ágkupacokban, földön található lyukakban bujkálva keresi rovartáplálékát. Egy újabb kilométer megtétele után kettéágazik a tanösvény. Itt jobbra kell fordulnunk, mert az egyenesen vezető ág visszaereszkedik a geológiai tanösvény bejáratához. Megkerüljük a 19. századtól 1969-ig működő, az ösvényről nem látható külszíni kőfejtőt, amelyből kézzel vágták és lovaskocsival szállítottak el a követ a helyi építkezésekre. Utunk vége felé elérünk egy völgyfőt, innen a meredeken leszakadó völgyoldal egyre mélyebbre vágódik. Érdemes óvatosan belekukucskálni, mert jól megfigyelhetjük az egymásra rakódott, különböző szemcseméretű üledékes rétegeket. A völgyecske végén a biológiai tanösvény is véget ér az ugyanitt végződő Kőszikla tanösvénnyel együtt. Innen már látszik a fogadóépület mögött elhelyezkedő büfé, a piknikező-tűzrakó terület és a játszótér, túránk végállomása.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Ipolytarnóc vasútállomás

 • Ipoytarnóc, autóbusz-forduló

Getting there

 • Ipolytarnóc vasútállomásától és az autóbusz-fordulótól a Z, a Z+, majd a ZL jelzések mentén jutunk el a látogatóközpontig (kb. 2,3 km).

Parking

 • Ingyenes parkolót találunk a látogatóközpont előtt.

Coordinates

DD
48.232080, 19.651655
DMS
48°13'55.5"N 19°39'06.0"E
UTM
34U 399872 5342974
w3w 
///ambulance.blackens.flirts
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Author’s map recommendations

 • Karancs-Medves vidék, Óbükk (nyugat), turista- és kerékpáros térkép, 1:33000 (Szarvas térképek)
 • Karancs-Medves vidék, Felső-Tarnai dombság, turista- és kerékpáros térkép, 1:33000 (Szarvas térképek)

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Reviews
Difficulty
easy
Distance
6.9 km
Duration
2:00 h
Ascent
178 m
Descent
178 m
Highest point
330 m
Lowest point
192 m
Circular route Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp