Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Huták és kegyhelyek Mátraszentimre mellékén

· 13 reviews · Hiking Trail · Mátravidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Csörgő-patak völgyére a mátraszentimrei állatparktól
  Kilátás a Csörgő-patak völgyére a mátraszentimrei állatparktól
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 10 8 6 4 2 km Mátraszentimrei állatpark Fallóskúti Mária-kegyhely A Csörgő-malom romja és az emléktábla
Túránk a Magas-Mátra természeti adottságaival évszázadokon keresztül szorosan összefonódó gazdaságtörténeti emlékek nyomaiban vezet a Csörgő-völgy Erdőrezervátumban. Visszaindulva Mátraszentimrére pedig a hegység talán legjelentősebb vallási helyszínét, a fallóskúti Mária-kegyhelyet ejtjük útba.
Open
easy
Distance 10.1 km
3:05 h
446 m
446 m
782 m
491 m

A Mátra nyugati részének lapos tetőin és széles hátain álmatag üdülőfalvak terpeszkednek. A török hódoltság után betelepített szlovákok a hegység e magas, csapadékos részének vizeit gyűjtő patakvölgyekben laktak, hiszen a vízenergiát és az erdőt hasznosítva malmokat és hamuzsírfőző kemencéket üzemeltettek. Amikor irtásaik a gerincekig nyúltak, felköltöztek az állattartásnak is teret engedő lapos térszínre, így születtek napjaink magas-mátrai falvai.

A Nyugati-Mátra központi részébe hosszú patakvölgy mélyül: a Csörgő néhol szurdokszerű, egy helyen rövid szurdokká keskenyedő medre. A tetőkről lefolyó vizeket összegyűjtő Csörgő-patak egy aprócska, zárt vadon, melyet egy részen erdőrezervátum védelmez. Itt erdészeti beavatkozás évtizedek óta nem, vagy mindössze minimális mértékben történik abból a célból, hogy az erdő természetes folyamatai megfigyelhetők legyenek. Ennek megfelelően a rengeteg, a megszokottól láthatóan eltérő képet fest: a fák életük végén derékba törnek, a talajon sok mohos holtfa hever, az állományt változó korú és méretű egyedek alkotják, ezért sok a napsütötte lék.

Az útvonal Mátraszentimre kicsiny állatparkja mellől madártávlati pillantást enged a Csörgő-völgybe, majd beereszkedik abba, és az egykori malmok hűlt helyén Ágasvár felé követi a patakot. A turistaházat kihagyva, a völgy érintésével indulunk vissza a magasba, és Fallóskút csendes üdülői közt az egykori Mária-jelenés színhelyét, a szép erdei kápolnát és templomot keressük fel. Végül könnyű sétával térünk vissza a kiindulópontra.

Author’s recommendation

 • A Csörgő-patak völgyéből a P jelzésen mintegy 15-20 perc alatt az Ágasvári turistaházhoz kapaszkodhatunk, ahol ehetünk és meg is szállhatunk. Utóbbihoz érdemes előre bejelentkezni.
 • Fallóskúton hétvégi napokon 12:00-tól tartanak misét.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: February 09, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
782 m
Lowest point
491 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Rest stops

Ágasvár turistaház

Safety information

 • A Csörgő-patak hóolvadás vagy nagyobb esőzések után erősen megáradhat, ilyenkor komoly próbatétel átkelni a gázlóin. Megeshet, hogy a patak utunkat állja, és visszafordulásra kényszerít.

Tips and hints

Start

Mátraszentimre, központ buszmegálló (782 m)
Coordinates:
DD
47.908854, 19.876826
DMS
47°54'31.9"N 19°52'36.6"E
UTM
34T 416069 5306780
w3w 
///boringly.overthrown.pianist
Show on Map

Destination

Mátraszentimre, központ buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Mátraszentimréről a Z◼ jelzést követjük a Csörgő-patak völgyében.
 • A völgy túlvégén balra fordulunk a Z jelzésre, mely Fallóskútig vezet.
 • Fallóskúton balra térünk a lila jelzésre.
 • Újra bal felé követjük a Z● jelzéseket.
 • A kegyhely kapujától egyenesen megyünk tovább a K● jelzésen Mátraszentimréig.
 • Mátraszentimrén jobbra fordulunk a Z◼ jelzésre, ami a falu főutcájára vezet.

A túra részletes leírása

Ötházhuta

1900-ban öt felsőhutai család a lapos magas-mátrai tetők egyikéről átköltözött egy másikra. Ők alapították meg Ötházhutát. A falut 38 évvel később, István király halálának 900. évfordulóján Mátraszentimrére keresztelték. Önkormányzatilag ma az összes magas-mátrai település hozzá tartozik. Közülük ez a legnagyobb, legnépesebb, és talán ez van a legjobb formában is. A buszmegálló mellett, központjában több kis vendéglátóhely várja az érkezőket. A turisztikai feltárás csak a trianoni határváltozások után vette kezdetét, előtte olyannyira félreeső része volt ez az országnak, hogy az 1909-ben keletkezett, (többek közt) Hanák Kolos jegyezte turistakalauz így érezteti elzártságukat: „E kis falukban természetesen nagy esemény egy-egy turistacsapat elszállásolása. Összegyűlnek a fiatalok, öregek: előkerül a harmonikás, és kész a bál. Akad, ki jól ismeri a régibb magyar nótákat és dalolgatnak." Állítólag Mikszáth Kálmán sorra kérdezte képviselőtársait, merre található Galya-tető, de még a gyöngyösiek sem tudták megválaszolni.

A főútra merőleges, szűken induló kis utcán startolunk, a Z◼ jelzés lesz a társunk a következő órában. A falut elhagyva kisvártatva kerítés jelenik meg jobbról: a kis állatparkban háziasított lakók élik mindennapjaikat. A felső kerítés melletti ösvény egy nagyobbacska vadleshez vezet, mely igazából kilátó. Tetejéről útvonalunk egyetlen, s egyben egyedi panorámája figyelhető meg. A Csörgő-völgyre látunk rá; az Ágasvár és a Mátrabérc nem enged kitekintést a Mátrából.

A Csörgő-völgyben

A Teréz-hegy oldalsó nyúlványán, a Rothadt-bércen ereszkedik a turistaút fenyvessel sötétített vegyeserdőben. Bükkösbe jutva ellaposodik a terep, és a Nárád-patak partján rövid sétát téve érkezünk a hutahelyhez. A patak által elmosott, megszaggatott kis tetőépítmény, illetve alatta a pici kemence fontos gazdaságtörténeti emlék: az 1700-as években itt épült a Mátra első üveghutája. A betelepített szlovákok a környező lejtők fáiból főzték az üvegkészítés alapanyagát, a hamuzsírt, mígnem a könnyen elérhető alapanyagból kifogyva végül a magasabb, lapos tetőkre költöztek.

Vadregényes, emlékezetes szépségű ösvényszakasz veszi kezdetét, amikor a hangjáról elnevezett Csörgő-patak partját követjük. Az alámosott partfal, illetve a völgytalpon heverő, méretes kőtömbök árulkodnak a vízfolyás ádázabb arcáról is: egy-egy extrém esőzés vagy hirtelen hóolvadás után dübörögve, kíméletlenül rohan végig a völgyön, látványosan átformálva annak képét. Erdőrezervátumban, változatos erdő takarásában vezet a turistaút; az alig háborgatott, természetszerű rengetegben az utóbbi évtizedben újra felbukkant a hiúz is. Egy ponton kis tábla hívja fel a figyelmet arra, aminek szabad szemalapmel sajnos már semmi jelét nem leljük: a bővizű patakon posztót lágyító kallómalom működött egészen a '30-as évekig. A 19. században összesen több mint 40 kalló- és fűrészmalom dolgozott a Mátrában. Nekik köszönhetően a térség komoly ipari kapacitással bírt, mígnem a gyárak leváltották ezt a régi technológiát.

A völgy és a gerinc között

Még néhányszor átkelünk a patakon, majd a turistaút a Mátrabérc lejtőjére kapaszkodva harántol tovább nyugat felé. Szél szaggatta erdőben érünk az Ágasvári turistaház alá. Rövid, kb. 10-15 perces kitérővel kereshetjük fel az étkezésre is lehetőséget nyújtó kis menedéket. Útvonalunk azonban lefelé indul a Z jelzésen. (Kalandos kerülőt tehetünk, ha a Z jelzésről átváltunk P● jelzésre. A meredek csapás meredélybe vált, amikor már a lekopott P● jelek vezetnek a Csörgő-szurdok felé. Legyünk óvatosak ezen a szakaszon, hiszen a sziklás ösvényen könnyű elcsúszni vagy megbotlani, ami komoly sérüléssel is járhat a csupasz, szabdalt sziklafelszínen.)

Először a Vándor-forrást mellőzzük - vize a hegyoldal magasabb részén nyíló Csörgő-lyuk alsó terméből jön, ahol a beszivárgó csapadék kis tóvá gyűlik össze. Leérünk a part közelébe; balról a csobogó, nagy vízállásnál dübörgő hang jelzi a meder sziklaszűkületét (melybe nem vezet turistaút). A Csörgő-szurdok egy rövid, de annál látványosabb kanyon, melyet a sötét, impozáns sziklák és a mederben szétszórt kőtömbök varázsolnak igazán vaddá. Bár a függőleges falakat vastagon lepi be a mohatakaró, azért a kőzet sajátosságai jól kirajzolódnak: a heves robbanásokat produkáló tűzhányó-működés eredményeképpen jelentős mennyiségű szórásanyag került a levegőbe, mely a földre hullva a hatalmas hőtől összesült sziklatömböket formált. A hordalékával lassú fűrészelést folytató patak alámossa a falat, melynek eltérő méretű darabjai támasztékukat vesztve, illetve az aprózódás következtében szép lassan aláhullnak a mederbe. A mindössze 4-5 méter széles folyosóban áradásai idején magasra hágó patak az amúgy is sekély, sziklás talajból kicsomagolta a fák gyökereit - a fokozottan védett szurdok látványa festői a maga zord valójában.

Vissza a magasba

Bal felé, a Z jelzésen búcsúzunk a Csörgő-völgytől. A Fiúsom-patak völgyében mászunk vissza a Magas-Mátra tetőszintjére. Az eleinte sűrű fiatalos idővel eltűnik az ösvény jobb oldaláról, és a méretes irtások függönyként nyitják szét a növényzetet. Nem sok szépséget rejteget a völgy, még akkor sem, amikor ismét összezárul a lombkorona körülöttünk. Végül széles szállítóút kanyarodik be Fallóskútra.

Fallóskút

Az évtizedekkel ezelőtti hangulatot árasztó, kellemes üdülőtelepülés közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozik, álmatag utcáin jellemzően alig-alig mozdul valaki. A falu neve a közeli Vállós-kút nevéből eredeztethető: az ide települt szlovákok vagy németek ejthették eképpen. A lila jelű turistaút egyből balra fordít, és a falu felső szélén bazársorhoz érkezik. A fák alatt méretes zarándokhely rejtőzik, mely hívők ezreit csábítja ide az ország legtávolabbi tájairól is. A betonjárdával kiépített rövid séta végén térjünk be a nyitott székelykapun, és ismerkedjünk meg közelebbről a mutatós kegyhellyel!

A legenda szerint 1947-ben egy hasznosi asszonynak megjelent a Szűzanya, és gyógyító forrást mutatott neki, majd egy későbbi jelenésben arra kérte, épüljön kápolna a vízfakadáshoz. Az egyház és a kommunista kurzus nem támogatta az ötletet, ellenben az asszonyt ideggyógyászati kezelésre küldték. Azonban a hívek adományaiból rövidesen elkészült a kápolna, melyet 2006-ban az Erdők királynéja templommal egészítettek ki. 2011-ig itt élt az ország egyetlen hivatásos remetéje. Fallóskút ma országosan ismert, sokak által látogatott zarándokhely.

Vissza a startponthoz

Egy kis tisztásra vezet a K● jelzés, ahol balra indulva megcélozzuk Mátraszentimrét. A lapos tetőt borító szálbükkös igazi magas-mátrai hangulatot áraszt. A turistaút szintben, némileg aztán lefelé tartva átkel a Gedeon-patakon, s végül rövid kaptatóval, villanyvezeték léniáját metszve éri el Mátraszentimre szélét. Innen a Z◼ jelzés jobbra tartó ágán, üdülők gyűrűjében érkezhetünk a falu központjába.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Mátraszentimre, központ buszmegálló a túra start- és végpontja is egyben. A buszok Gyöngyös, és kisebb számban Pásztó felől érkeznek, illetve ezekbe az irányokba indulnak.

Getting there

 • A turistaút a buszmegálló utcájára merőleges Eötvös József utcán indul, jelzése Z◼.

Parking

 • A mátraszentimrei Eötvös József utca végén tudunk parkolni az erdőszélen, itt találjuk a turistaútvonalat is.

Coordinates

DD
47.908854, 19.876826
DMS
47°54'31.9"N 19°52'36.6"E
UTM
34T 416069 5306780
w3w 
///boringly.overthrown.pianist
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Mátra turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.9
(13)
Imre Herczeg
May 01, 2022 · Community
When did you do this route? April 30, 2022
Photo: Imre Herczeg, Community
Photo: Imre Herczeg, Community
Photo: Imre Herczeg, Community
Photo: Imre Herczeg, Community
Péter Balán
January 21, 2022 · Community
When did you do this route? January 16, 2022
Photo: Péter Balán, Community
Photo: Péter Balán, Community
Szilveszter Dékány
January 08, 2022 · Community
Nagyszerű útvonal! Az állatpark melletti kilátó tönkrement, sajnos nem használható. A patakvölgyben vezető rész nagyon hangulatos télen is. Kb félúton balra letérve 2 percre van egy jó kis kilátópont, frissítőre tökéletes. A völgyből felfelé vezető kaptató elég meredek és szűkös, de vállalható. Itt a leírásban nem szereplő Holtner-forrás és pihenőhely melett halad az út. Fallóskút sajátos atmoszférája magával ragadó. Tipp kocsival érkezőknek: a Csörgő kisvendéglő (+ iskola) előtti parkolóban lehet hagyni a kocsit, ahová visszaérkezve és megéhezve rögtön be is térhetünk.
Show more
When did you do this route? January 08, 2022
Photo: Szilveszter Dékány, Community
Photo: Szilveszter Dékány, Community
Photo: Szilveszter Dékány, Community
Photo: Szilveszter Dékány, Community
Photo: Szilveszter Dékány, Community
Photo: Szilveszter Dékány, Community
Photo: Szilveszter Dékány, Community
Photo: Szilveszter Dékány, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 49

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
10.1 km
Duration
3:05 h
Ascent
446 m
Descent
446 m
Highest point
782 m
Lowest point
491 m
Public-transport-friendly Circular route Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp