Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Hosszúnadrágos gerinctúra a Muzsla vonulatán

· 1 review · Hiking Trail · Mátravidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Gortva-Jójárt-kilátóból
  Kilátás a Gortva-Jójárt-kilátóból
  Photo: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 14 12 10 8 6 4 2 km Gortva-Jójárt-kilátó és menedékház
A Mátra főgerincének félreeső, kissé elkülönült szakaszát bebarangoló túra, mely rövidségének ellentmondó tartalmasságával tűnik ki: érint vízesést, alvásra használható kilátót, valamint panorámás kúpokat.
Open
moderate
Distance 15.2 km
5:30 h
563 m
808 m
803 m
140 m
A túra során a Mátrakeresztes fölé délről magasodó Nyikom tömbjére kapaszkodunk, közben felkeresünk két (az év nagy részében sajnos kiszáradva pangó) vízesést, és a hegycsúcson épült, egyedülálló kilátó-szállást. Utána felkapaszkodunk a Muzsla körüli göcsörtös bükkerdőbe, hogy a 700-800 méter közt hullámzó, dél felé fokozatosan alacsonyodó gerincutat bejárva mindkét irányba kinézhessünk a Nagy-Koncsúrról. Végül a leszálló repülőkhöz hasonlatosan nézzük hosszú ideig a magasból a látszólag egyre közelebb és közelebb kerülő Szurdokpüspökit, ahová kb. 16 kilométeres gyaloglás után érkezünk.

Author’s recommendation

 • A Nyikomon álló kilátó-szállásnak (Gortva-Jójárt kilátó) köszönhetően a bevállalósabbak egy estét a magasban is tölthetnek a túra közben, így két részre bonthatják a távot. A négyemeletes toronyban bárki szabadon éjszakázhat, két szintjén kihúzható, kétszemélyes kanapékon alhatunk. A fűthető épület körül kézmosót, wc-ket és tűzifát is találunk. Ivóvíz nincs a csúcs közvetlen közelében, ezért ebből kiadós mennyiséggel készüljünk (északnyugati irányban, a toronytól jócskán lefelé találunk egy forrást, melyre a kilátót is építő erdőtulajdonos szükség-menedékházat is épített). Vigyázzunk a kilátóra, hagyjuk olyan jó állapotban, amilyenben találtuk! Ne feledjük azt sem, hogy magánterületen járunk, ahová a tulajdonos jóindulatából léphetünk be!
 • Forrás a gerincen nincsen, főleg nyáron nagy mennyiségű vizet vigyünk magunkkal!
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: March 23, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Muzsla-tető, 803 m
Lowest point
Szurdokpüspöki, 140 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Tips and hints

Start

Mátrakeresztes, Óvár vendéglő (388 m)
Coordinates:
DD
47.904422, 19.808261
DMS
47°54'15.9"N 19°48'29.7"E
UTM
34T 410938 5306364
w3w 
///disables.clubbing.blissfully
Show on Map

Destination

Szurdokpüspöki, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Mátrakeresztesről a P+ jelzést kövessük a vízesésekhez!
 • Az Alsó-vízesést egy fiatalosban jobbra, lefelé tartó ösvényen találjuk meg.
 • A Felső-vízeséshez egy patakátkelés után a P▲ jel kalauzol el.
 • Folytassuk a túrát a P+ jelzésen, majd amikor az csatlakozik a P jelbe, folytassuk azon!
 • A P és a Z+ 2. elágazásánál jobbra tartó, jelzetlen ösvényen kereshetjük fel a Gortva-Jójárt-kilátót.
 • A P jelzésű turistaút vezet végig a Muzsla-gerincen.
 • A P jelzésű vezet el Szurdokpüspökibe, majd az abból jobbra kiágazó Z jelzéseket követve érkezhetünk meg a vasútállomásra.

A túráról részletesen

Mátrakeresztes - Felső-vízesés

Mátrakeresztes központjában, a széles parkolóból átsétálunk a patak hídján, mely az Óvár vendéglő kertjébe vezet. Rögtön jobbra fordulunk, és a patakmeder peremén bevesszük magunkat az erdőbe. Egy széles dózerút fölső ágán jobbra fordulunk, ezzel a P+ jelzésre térünk, hogy meglátogassuk a Mátra nyugati végeinek két (sajnos általában kiszáradt) vízesését. Az erdészeti út hamarosan élesen balra fordul, jobbról csenevész fiatalos szegődik mellénk. Alig sétálunk pár métert, és már ki is szúrhatjuk a fák közt jobbra induló jelzetlen ösvényt: ezen leereszkedve érkezünk meg az érdekes sziklaperemhez, melyről nyáron többnyire éppen csak csöpög valamennyi víz (ez az Alsó-vízesés). A perem egy régen kihűlt lávafolyás. Vastag íve alól a víz kimosta a puhább, törmelékes összetételű kőzeteket, így keletkezett a piciny áthajlás a sziklafalon. Ha másért nem is, ezért és a hideg klímáért érdemes leereszkedni a veremszerű mélyedésbe. Jobbra fönt még a Vidróczki-barlang vulkanikus eredetű üregét is meglátogathatjuk (ez egy gázhólyag volt a lávában).

Továbbindulva a jelzésen hamarosan emelkedő alá érünk, ahol jobbra fordulva száraz patakmedret keresztezünk. Sajnos tábla nem segít, de felfedezhetjük egy balra eső fán az alig észrevehető P▲ jelzést. Ezzel a szűk falak közt kanyargó patak mellé szegődünk, hogy ellátogassunk a Felső-vízeséshez. Ma csak a zord, de kétségkívül mutatós andezitfal emlékeztet a zuhogóra, vizet ritán találunk benne. Balra egy breccsás kőzet aljában apró alagutat lelünk (Lyukas-kő), ezt régen az erre folyó patak alakította ki.

Felső-vízesés - Nyikom

Amikor visszatérünk a P+ turistaútra, hamarosan keresztezünk egy törmeléklejtőt, melynek apró andezitszilánkjai csörömpölnek a talpunk alatt. Egy tisztáson hátrafordulva a Galya-tető tömbjének oldalsó magaslatait láthatjuk, illetve a Csörgő-patak Ágasvár felé induló völgyét. Meredeken emelkedünk tovább, elérünk egy lassan benövényesedő, vizenyős aljú irtásrétet (Erdész-rét). Ennek nyugati végéből feltűnik a Galya-tető épületekkel pettyezett magaslata, jobbra előre nézve pedig a Cserhát keleti gerincét, a Tepke-vonulatot követhetjük. Előttünk a Nyikom és a vele szomszédos Vörös-kő-bérc erdős oldala magasodik.

Szép bükkösbe érünk, majd ismét emelkedő úton gyönyörű, idős fenyvesbe lépünk. Az agyagos talajon még kis tóként aposztrofálható pocsolyák is felgyűltek. A turistaút megérkezik a Vörös-kő-bérc és a Nyikom közti nyeregbe, innen jobbra a P jeleket követjük. Baloldalt egy erdőirtás fölött rálátunk a Zám-patak szűk völgyére: a háttérben ott emelkedik a Havas 599 méteres piramisa. Sűrű, fiatal erdőbe érkezünk, és rövidesen egy vizes talajú tisztáson elérjük a Nyikom-nyerget (701 m). Jobbra a magas fű mögött megláthatjuk a Gortva-Jójárt kilátó felé irányt mutató fatáblát. Emögött indul a 764 méteres csúcsra vezető, köves útszakasz. Érdemes vállalni az izzasztó, igen fárasztó emelkedőt, mert a tetőn a Mátra egyik legizgalmasabb látványossága és a Muzsla-gerinc ritka kilátóhelyeinek egyike vár.

A tetőn egy 4 emeletes andezittorony magasodik, oldalában világosabb építőkövekből kirakott felirat hirdeti nevét, tetején kereszt, tövében esőbeálló és temérdek felhalmozott tűzifa. A kilátó ajtaja nyitva áll bárki előtt; benne meg is szállhatunk, legfelső szintjéről pedig 360 fokos panorámát csodálhatunk (az ablakok sajnos nem nyithatók az épület védelme érdekében). Mind a négy égtáj irányában más a látvány: dél felé a Zám-patak völgye és a Muzsla látható, délnyugaton és nyugaton a Cserhát lankái tűnnek fel, illetve tiszta időben ott hullámzik a háttérben a Börzsöny, a Visegrádi-hegység, de még a Budai-hegység is. Északon az Ágasvár hegyes kúpja magasodik a Zagyva völgye fölé. A tájképet a Mátra lapos tetői uralják: a Galya-tető, és hátrébb a Kékes képviseli az ország legmagasabb részét.

Nyikom - Muzsla

A Nyikom-nyeregtől a túra pihentetőbb része következik. Érdekes úton járunk, amikor belépünk az érintetlennek tűnő, vegyes korú, meseszép bükkösbe. Az erdőt egy ponton el- és kivágták, tarvágás szegélyezi. Pereméről ismét a Mátra legmagasabb pontjait vizslathatjuk - és érdemes is körbenézni, mert hosszú, zárt erdei szakasz vár ránk. Egy darabig szelíden hullámzik utunk, végül elérünk a Muzsla alatti nyeregbe (útjelző táblák). Itt pár lépés jobbra, és egy irtás széléről láthatjuk a Zagyva-völgy falvait, illetve a föléjük magasodó Tepke-gerincet. A nyeregből rövid, de fárasztó emelkedővel, köves-gyökérkibúvásos ösvényen érünk fel a Muzsla 805 méteres tetejére. Ahogy a Mátrában az már csak lenni szokott, tényleg csak tető, nem pedig csúcs - ráadásul kilátás sincs, csak egy tábla és egy otromba betontömb. (Érdekes egyébként, hogy a jelzett csúcsponttól déli irányban, néhány méterrel előrébb van egy kis sziklakibúvás, amely minden irányból nézve simán magasabbnak tűnik.)

A nyeregtől a Muzsláig vezető úton legalább az erdő csodaszép, gyermekkori mesék világát idézően göcsörtös és zegzugos. Innentől viszont nem sok jó vár ránk a következő 3/4 órában: kilátás nincs, viszont a folyamatos hullámzással, de viszonylag gyenge kilengéssel vezetett turistaút bejárása hosszú nadrágban vagy bevállalós reumásoknak ajánlott. Ellenkező esetben (legalábbis nyáron) készüljünk fel rekordmennyiségű, kellemetlen csaláncsípésre: a kellemetlen növény sajnos bekebelezte az ösvényt. Mindez az emberi beavatkozások következménye: ha itt természetes erdő fedné a gerincet, teljesen más (egy sokkal szebb) kép uralná a látványt.

Muzsla - Szurdokpüspöki

Egy hosszabb, köves ösvényen letalpalt ereszkedés után apró nyeregbe érkezünk: az itt felállított tábla szerint már elhagytuk a Nagy-Koncsúrt, és annak "kistesója" következik, de ne higgyünk a rossz helyre került információnak! A rövid, jobbra kanyarodó emelkedő tetején érjük el a 640 méteres Nagy-Koncsúrt, a gerincút egyetlen gyepes tetejű kilátópontját. Az elénk táruló kép jellegzetesen mátrai: nem látunk kiterjedt hegyvilágot vagy mély völgyeket, az erdővidék fokozatosan alacsonyodva belesimul az alföldi tájba (peremén nyújtózik Gyöngyöspata). A túloldalon ott magasodik ugyan a Káva és a Tót-hegyes, balra a háttérben felfedezhetjük a Galya-tetőt, de a laposabb formavilág uralja a panorámát. A Nagy-Koncsúr tetőpontjáról a bozót fölött egy szűk folyosón felfedezhetjük Pásztót, mögötte sokadjára a Tepke erdős gerincét, de északon feltűnik a Karancs csoportja is.

Az erdőbe lépve hosszas ereszkedésbe kezdünk. Hamarosan kiérünk a Kis-Koncsúrra, ennek gyepes oldalából már észrevehetjük Szurdokpüspökit, illetve a Jobbágyi fölött őrködő hegyeket, a Mátra legdélebbi magaslatait. Az ösvény rétláncolaton kanyarog lefelé, Szurdokpüspöki folyamatosan előttünk van, közben egyre csökken a távolság és a magasságkülönbség. Hamarosan egy sziklás útszakaszhoz érünk, ismét belépünk az erdőbe, hogy egy patakmedren átkelve erdei útra térhessünk. Ezen jobbra fordulva megkezdjük a túra utolsó részét: az út a Szurdokpüspöki fölötti szőlők és mezőgazdasági táblák közt kanyarog be a pincesorhoz. A P jelzést követve keresztülgyaloglunk a rendezett, de nem túl látványos falun, végül a Z jelekre bízva magunkat elérkezünk a településszéli, elhanyagolt „vasúti megállóhoz".

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A nevével ellentétben Mátrakeresztesen található Pásztó, Ágasvári menedékház megállóhoz Pásztóról és Mátraszentistván felől érkeznek buszok.
 • Túránk végén Szurdokpüspökiből indulunk haza. A falu szélén található Szurdokpüspöki vasúti megállóhelyről Hatvanba utazhatunk.
 • A Szurdokpüspöki, Szabadság tér buszmegállóból érdemes elhagyni a települést busszal.

Getting there

 • Mátrakeresztesen a túraútvonal a buszmegállótól indul (az étterem fahídján átkelve lelhetjük meg az ösvényt).
 • Szurdokpüspökiben a túra a buszmegállón keresztül vezet el a vasútállomásig.

Parking

 • Mátrakeresztes központjában tágas parkolót találunk.
 • Szurdokpüspökiben a Szabadság téren tudunk parkolni.
 • Érdemes autónkat olyan helyen hagyni, ahová aztán visszatérhetünk érte: pl. Pásztó vasútállomása mellett ingyenes parkolót találhatunk, innen és ide könnyű a túra elején és végén utazni.

Coordinates

DD
47.904422, 19.808261
DMS
47°54'15.9"N 19°48'29.7"E
UTM
34T 410938 5306364
w3w 
///disables.clubbing.blissfully
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Mátra turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Bármely Mátra-térkép

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
15.2 km
Duration
5:30 h
Ascent
563 m
Descent
808 m
Highest point
803 m
Lowest point
140 m
Public-transport-friendly Multi-stage route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp