Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Hazánk legészakibb bástyája, a Milic tömbje

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Füzér vára trónol a kevély vulkáni kúp tetején
  Füzér vára trónol a kevély vulkáni kúp tetején
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 14 12 10 8 6 4 2 km Károlyi-kilátó Füzér vára
A Milic hegycsoportjának központi, legmagasabb részén kilátópontokkal tűzdelt csúcsokat és hegyi kaszálókat keresünk fel. A határon haladó zöld jelzést követve érintjük Magyarország legészakibb pontját, ami felett a sziklás gerincről már Kassára és a Kárpátok koszorújára nyílik kilátás. Látványában a hegység egyik legmeghatározóbb és legteljesebb körét járjuk végig utunk során, jellemző képet alkotva a Kárpátokhoz szervesen kapcsolódó vidékről.
Open
moderate
Distance 14.1 km
4:40 h
687 m
687 m
894 m
371 m

A Tokaj-Eperjesi-hegylánc magyarországi szakaszának legmagasabb tömbje a Milic vulkáni dómja, amely éppen csak 900 méter alatt marad. A fiatal, alig 11 millió éves tűzhányó ellenálló andezittömbje kompakt masszívumként áll őrt az ország északi végén. Kassa felől szemlélve is a Milic a meghatározó magaslat keleten, hiszen csak a láncolat északi (Eperjeshez közeli) végei lépik át az 1000 méter körüli magasságot. A táj leglátványosabb eleme a füzéri várral megkoronázott sziklataréj, amely valójában egy vulkáni kürtő kibontott maradványa dácitoszlopokkal körülbástyázva.

A Milic magasba törő vulkáni tömbjén erdőbe rejtett látványosságok sorakoznak. A Kis-Milic sziklás oldalgerincéről, a Felső-csata-rétről természetes kilátás nyílik a hegység teljes magyarországi szakaszára a tokaji Nagy-Kopasztól a központi bérceken át a lábaink előtt elterülő hegyközi medencéig. Az erdészet által a csúcsra épített kilátóból már északkelet felé is szemlélődhetünk; kis szerencsével felfedezhetjük a nagy ívben kanyarodó Kárpátokat, a Tokaji-hegység testvéreit: a szomszédos Szalánci-hegységet, a Vihorlátot és a kárpátaljai Szinyákot. A Nagy-Milic erdővel körbevett obeliszkje után a határmezsgye egy különösen látványos, rejtőzködő kilátópontot is érint, az Eszkárosi-kilátót, aminek természetes nyiladékán át Kassára és a Gömör-Szepesi-érchegységre, jó időben a Magas-Tátrára nyílik minden tekintetben egyedülálló panoráma. Itt már szó szerint kőhajításnyira vagyunk az ország legészakibb pontjától, így a kárpáti hegyeket egészen közelről szemlélhetjük.

A Milic tömbjének nyugati oldalán érintjük a hegységre jellemző ligetes kaszálórétek két hangulatos tagját, a fokozott védelmet élvező Oláh- és Bodó-rétet, ahol ritka és megóvandó kárpáti életközösségek maradtak meg az évszázados kaszálásnak köszönhetően. Különösen tavasszal, nyár elején látványos a virágoktól tarka rét, ahol sárga medvekankalin, lila kökörcsin, sötétkék szibériai nőszirom foltjai mellett rejtve maradnak szemünk elől az olyan igazán ritka fajok, mint a gyöngyházlepkék, hangyaboglárkák, tarszák egyedei. A Füzér feletti kaszálókra ereszkedve pedig impozáns kilátás nyílik a füzéri várra és a hegytömb sziklás, déli letörésére. A rétek hátterében látszik a fagy aprózta sziklakompozíció, a Kövecses száz métert meghaladó sziklakúpja is, amely a leglátványosabb, kézzel fogható példája a jégkorszak során hazánkban uralkoditt szélsőséges éghajlatnak. Az egész sziklafelszínt kisebb-nagyobb tömbökké repesztette a hasadékokba fagyott víz, így az egykori tekintélyes kőtaréj mára csak gigászi kőhányásként tornyosul a hegytömb peremén.

Author’s recommendation

 • Érdemes az Oláh-rét határon túli részét is megnézni. Az öreg hagyásfákkal tűzdelt, ligetes hegyi kaszáló különösen szép, természetes állapotával egy ősi gazdálkodási forma látványos hagyatéka. Az Oláh-rét alatti határsávon érdemes kiegészíteni a túrát a Z jelzésen pár száz méterrel, amennyiben őserdő jellegű, érintetlennek tűnő erdőrezervátumban kívánunk szemlélődni.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 16, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Nagy-Milic, 894 m
Lowest point
Füzér, 371 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 18.05%Forested/wild trail 27.44%Path 44.17%Road 3.83%Unknown 6.47%
Asphalt
2.5 km
Forested/wild trail
3.9 km
Path
6.2 km
Road
0.5 km
Unknown
0.9 km
Show elevation profile

Safety information

 • A túra egy hosszabb szakaszon a határ vonalát követi, itt vad, meredek, sziklás terepen kell haladnunk. A Sikárosi-szikla letörése látványos, de különösen veszélyes végpontja hazánknak. Itt a turistaút meredek kanyarral kerüli a járhatatlan részt, de ennek ellenére is fokozott óvatossággal kell közlekednünk a szélsőséges terepviszonyok mellett. A határsávban vigyázzunk a bedőlt fákkal is: a korhadt ágakon átmászni veszélyes lehet, jobb kikerülni a bizonytalan, súlyos fatörzseket.

Start

Füzér, községháza buszmegálló (374 m)
Coordinates:
DD
48.539346, 21.455921
DMS
48°32'21.6"N 21°27'21.3"E
UTM
34U 533653 5376349
w3w 
///closets.teaches.meriting
Show on Map

Destination

Füzér, községháza buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • FüzérrőlK+, majd a templom után a K jelzésen kapaszkodunk fel a Károlyi-kilátó érintésével a Nagy-Milicre.
 • K jelzést követjük a Hermanház-tető nyergéig.
 • A határon haladó Z jelzést követjük tovább az Oláh-rétig.
 • Az Oláh-réttől balra (délre) a K+ jelzést követjük az Országos Kéktúra csatlakozásáig.
 • A K jelzésen folytatjuk utunkat egészen a Bodó-rétig.
 • A Bodó-rét túlvégétől a K+ jelzést követjük, ami visszakalauzol bennünket a kiindulópontra.

A túra részletes leírása:

A Senyánszky- és a Csata-rét

A füzéri Várhegy lábától, a falu főteréről kezdjük hosszú kapaszkodásunkat a Nagy-Milic csúcsára, melynek leküzdésére segítségünkre lesz az erdészet feltáróútja és a K jelzés. A kezdő métereket még a K+ jelzésen, majd a füzéri vár alatt vezető, K jelű, aszfaltozott szekérúton tesszük meg, ami félkörívben megkerüli a vulkáni kúpot. Felettünk a felújított erődítmény fényes falakkal tündököl a hegycsúcsot alkotó dácitsziklák tartóoszlopain. A 13 millió éves vulkáni kürtőt kibontotta az idő a hamu- és lávarétegekből, így a vulkán belseje láthatóvá vált. A csúcsot körülölelő falak természetes védettséget adtak hazánk egyik első Árpád-kori kővárának, mely még a tatárjárás előtt épült.

A vár felé visszakanyarodó utat a látogatóközpont mellett hagyjuk el, és belépünk a zempléni rengetegbe. Öreg bükkfák között kezdjük a túra erdei szakaszát a Vár-kút  közelében. Az erdészet a történelmi romok és források körüli erdőket védőterületként hagyta meg, így valódi ősi hangulat honol a forrás körül. A mindig bő hozammal fakadó hasadékvíz robusztus foglalással rendelkezik, amit balra kerül az ösvény, levágva a felső régiókba kapaszkodó erdészeti út kanyarjait. A nyerget szép szálbükkösben érjük el, illetve érintjük a Senyánszki-rét erdei tisztásának szélét. Hagyományosan ide, az erdei rakodóhoz hordták és halmozták a kivágott erdők faanyagát, ahonnan faszállító teherjárművekkel továbbították a feldolgozás helyére. Ennek emlékeke egy félig a földbe mélyített favágó kunyhó, az erdei munkások hajdani melegedője, mely a régi, puritán erdei életforma emlékét őrzi.

A Senyánszki-réttől az alsó dózerúton folytatjuk utunkat, ami a rendkívül meredek sziklás hegyoldalban harántol a Pusztafalu feletti katlan peremén. A környező hegyek rendhagyó meredekségét a puha vulkáni üledékbe nyomult riolitmagma okozta, amikor kitörés helyett dagadólávaként emelte meg a környező felszínt. A puha üledékben mélyre vágódó patakvölgyek így komoly meredekséggel kapaszkodnak a vulkáni dómokra. A dózerútról letérve a pusztafalui Falu-patak felső folyását követjük a Bükkös-hegy és a Kakas-bérc közé ékelődő völgy bevágásában. Forrásánál keresztezzük a felső dózerutat, melynek szélén egy mesebeli erdei házikó, a Csataréti erdészház áll öreg bükkfákkal oltalmazott pihenőjével. Érdemes itt, kapaszkodásunk felénél egy lélegzetvételnyit szusszanni, ahol forrás is oltja szomjunkat. Innentől az út egy fokozattal meredekebben folytatódik.

A Milic bástyáinak ostroma

Első nekifutásra a völgyfőből kaptatunk fel a Kakas-bérc mögötti nyeregbe egy bükkök és gyertyánok gyökerei között lavírozó ösvényen. A gerincre érkezve, a fák lombkoronáin túl érzékelhető a nyílt tér és a magaslati pozíció. A Felső-Csata-rét sziklás sávja mellettünk fekszik, róla gyönyörű, természetes kilátás adódik a Tokaji-hegységre és a Hegyköz, valamint a Bodrogköz térségére. Azonban a kilátóponthoz vezető ösvényeket egyre kevesebben használják, ugyanis felettünk a Kis-Milic csúcsára építette az erdészet a szélesebb panorámát kínáló Károlyi-kilátót, amelyet hamarosan meg is hódítunk.

A csúcs fele már a szlovák oldalon van, ahol öreg bükkös takarja a teljes körpanorámát, de a kilátó így is remekül teljesíti a neki szánt feladatot. A Nagy-Milic egyébként is takarja a Kassa és a Tátrák felé emelkedő tájat, de a Kis-Milicről így is tökéletes látványt kapunk az alattunk húzódó völgyekre és medencékre. Tekintetet megragadó látvány a füzéri vár, mely innen nézve eltörpül a hegytömböt alkotó vulkáni dómok alatt. Mögötte a hegyközi medence szántókkal, kaszálókkal, falvakkal mozaikos tájképe terül el a Tokaji-hegység fő csúcsaival keretezve. Jó időben feltűnik a névadó tokaji Nagy-Kopasz tévétoronnyal csúcsosodó sziluettje, a keleti szélen pedig a jellegzetes süveg alakú Sátoros-hegyek. Kivételesen tiszta időben, főleg a téli idényben felfedezhetjük a kárpáti vulkáni ív folytatásaként kelet felé elkanyarodó Vihorlát bérceit és az ukrán területre eső Szinyák sziluettjét is.

Visszatérünk a K és Z jelzés találkozásához, melyek közösen haladnak tovább. Egy kisebb hullámmal felszökellünk a Nagy-Milic csúcsára, ami alig pár méterrel magasabb a Kis-Milicnél, kilátás sem nyílik róla. Egy nemzeti jelképeket hirdető oszlop áll a csúcsán, jelezvén a határt. A Nagy-Milic sűrű bükkösében ereszkedünk a déli oldalon, ahonnan a határ menti Z jelzésen folytatjuk utunkat. Bár egy kicsit hosszabb ez az útvonal, illetve néhány kisebb csúcsot is érintünk a határmezsgyén, de hangulatában és látványában felülmúlja a fiatalosban ereszkedő K jelzés nyomvonalát. Sajnos a Milic tömbjén az 1970-es években kitermelték a megmaradt öreg montánbükkösöket, így a legtöbb helyen vékony törzsű erdő fedi a hegytömb tetejét.

Az „Északi Zöld" turistaút követése egyszerű, csak a határköveket kell szemmel tartanunk, bár a határmezsgye nyiladéka is egyértelmű támpontot ad az útvonalhoz. Felváltva haladunk erdős, sziklás terepen és fiatalosok között, ahonnan többször kinyílik a táj északi irányban, a hegyvonulat folytatásaként domborodó Szalánci-hegységre. Ha jó a szemünk, még a füzéri vár konkurens erődítményét, a szalánci várat is felfedezhetjük egy hasonló sziklás taréj tetején. A leglátványosabb azonban a legészakibb határpont előtt, a meredeken leszakadó hegyoldalból kiálló Eszkárosi-kilátóhely, ahol a Kis-Milicről kimaradt panorámarészt pótolja be a nyugat felé nyíló, természetes kilátás. Alattunk a Hernád völgye húzódik hosszan a Tokaj-Eperjesi-hegylánc lábainál, túloldalt a Gömör-Szepesi-érchegység erdős hátaihoz simul Kassa városa, valamint jó látási viszonyok között a Magas- és az Alacsony-Tátra csúcsai is kimagaslanak a háttérben. Alattunk a Milic tömbjének sűrű erdőségét az Oláh-rét erdei tisztása nyitja fel, amerre utunk is vezet.

Még egy utolsó pár száz méteres ereszkedést kell leküzdenünk, s ez valóban ínszalagokat feszegető kihívás: a határvonal a rendkívül meredek letörést közel egyenes vonalban keresztezi. A sziklás kilátóhelyet a szlovák oldalon kerüli az ösvény, de az ország legészakibb pontját jelölő határkőtől egy igen lejtős meredély kezdődik, ahol legjobb, ha szerpentinezéssel enyhítjük a meredekséget. Valódi feloldozást jelent elérni a hegyoldalhoz simuló dózerutat, amely az Oláh-rét két részletét, a magyar és a szlovák oldalt köti össze. Egy esőbeállót is találunk itt, ahol megpihenhetünk a terepi küzdelmek után. Innen a K+ jelzések kísérik lépteinket.

Hegyi kaszálókon át vissza Füzérre

Az Oláh-rét magyarországi részlete kisebb, de így is páratlan értéket képvisel kárpáti elemeket őrző élővilágával. Fokozottan védett növények és a hozzájuk kapcsolódó ízeltlábúak közössége: társzák, hangyaboglárkák népesítik be a hangulatos tisztás foltját. A rét túlvégén, a bükkök csarnokában rejtőzik hazánk legészakibb kunyhója, az oláh-réti erdészház, mely igazi kárpáti hangulatot képvisel tornácos gerendaépületével.

A ház mögötti dózerútról egy ösvényre váltva ismét kapcsolódik utunkhoz a K jelzés. Sajnos a Lászlótanyára vezető, szintező dózerutat a Károlyi-kastély körül elkerítették, nem lehet keresztülhaladni a legkézenfekvőbb nyomvonalon. A csekély emelkedő után azonban egy szálbükkösben, kényelmesen ereszkedünk le az aszfaltra, mely a Bodó-rétre vezet. Itt már nyaralók, hétvégi házak is állnak, de a ligetes kaszáló hasonlóan értékes, fokozottan védett terület, mint az Oláh-rét. Évszaknak megfelelően kankalin, kökörcsin, szibériai nőszirom és kikericsek foltjai színesítik a tisztást, de nyáron buja gazdagságát ezernyi tarkálló virág mutatja.

A rét déli végén, az aszfaltút kanyarjánál, egy esőbeálló mellett dózerútra térünk - itt a K+ jelzés szegődik mellénk, mely Füzérre vezet. A nyereg déli oldalán is nyílik egy tisztás, a Hosszú-rét, ezt követően sokáig ereszkedünk az erdészeti keréknyomon. Érintünk egy vízfakadást, a Hideg-forrást, mellette pihenő és apró tisztás csábít szusszanásra. Ha pihenni nem is állunk meg, a mindig bő vizű foglalásból érdemes vizet venni. A Milic tömbjének vulkáni rétegein átszűrt, szennyeződéstől mentes hasadékvíz csobog a kövek között.

A Kerékgyártó-bükk lábánál húzódó bükkösöket egy jobbkanyarnál elhagyjuk, és vegyes fenyvőerdőben ereszkedünk a füzéri vár látványát csodálva. Hagyásfás kaszálónál, a Felső-malmi-rétnél letérünk az erdőgazdasági útról, majd egy nyergen átbukva, jobbra fordulunk, ahol újabb legelők és ligetek váltakoznak. A nyeregből érdemes még visszapillantani a Milic tömbjére, innen ugyanis egy érdekes földtani képződményt láthatunk: a Kövecses törmelékhalmát. Az eredetileg sziklás, közel száz méter magas fal a jégkorszak állandó fagyhatásának kitéve gigászi andezittömbökké repedt szét, így most meredek gúlába halmozva támasztja a Szőlőhegy nyugati oldalát.

Kényelmes, tágas szekérúton érkezünk Füzér határába; a szemközti sziklakúpon trónoló vár látványa uralja a vidéket. Legelők között ereszkedünk a faluba, ahol balra az első keresztutcán a Kossuth utcáról az Árpád útra fordulunk. Végül jobbra térve célba vesszük a templomot, amelynek túloldalán körünk bezárul.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 •  Füzérre Sátoraljaújhely felől juthatunk el busszal. A faluközpontban a Füzér, községháza megálló a kezdő- és végpontunk.

Getting there

 •  A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 •  A falu központjában, a közért előtti parkolóban hagyhatjuk az autónkat.

Coordinates

DD
48.539346, 21.455921
DMS
48°32'21.6"N 21°27'21.3"E
UTM
34U 533653 5376349
w3w 
///closets.teaches.meriting
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Zempléni-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Zárt, magasszárú túracipő vagy bakancs, az időjárásnak megfelelő öltözet, enni- és innivaló, tájékozódáshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
14.1 km
Duration
4:40 h
Ascent
687 m
Descent
687 m
Highest point
894 m
Lowest point
371 m
Circular route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Healthy climate Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp