Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Határfeszegetés az ország északi peremén

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A határvidék rendkívül vad arcát is megmutatja a túrán
  A határvidék rendkívül vad arcát is megmutatja a túrán
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km Hollórét Turistaház és Ifjúsági Szállás Hollórét Turistaház és Ifjúsági Szállás Ágnes Vendégház Ágnes Vendégház
Egy kalandos és változatos túrán, néhol vadregényes, járatlan utakon navigálunk a Milic-csoport nyugati oldalán, a határátkelőhöz vezető, kaszálókat átszelő országúton. Legnagyobb részt a határsávot és az Országos Kéktúra kezdő szakaszát követjük. A falu feletti legelők, a nyírfaligetekkel visszaerdősülő hegyi kaszálók és a montán bükkösök a túra meghatározó tájképei, amelyeket pár helyről az Északnyugati-Kárpátok látványa keretez a Hernád-völgye és Kassa városa felett. Hegyvidéki határfeszegető túra az ország legészakibb vidékén, a Milic vadregényes tömbjén - a Kárpátok üdvözletével.
Open
moderate
Distance 17.1 km
5:20 h
655 m
655 m
718 m
293 m

Túránk meghatározó kettősségét az irtványtelepülés feletti lapos hátak és nyergek legelőinek, kaszálóinak nyíltsága és a határsáv sűrű, néhol elhagyatott, vad erdőrészleteinek zártsága szavatolják. A határ menti rétek és környezetük fokozott védelmet is élveznek, mivel itt a hegyvidéki kaszálókra jellemző, a Kárpátok felől betelepült lágyszárúak és rovarok tenyésznek, hazánkban különösen ritka fajokkal. Számos orchideaféle és nappali lepke (gyöngyházlepkék, hangyaboglárkák) él a Kárpátokra tekintő rétfoltokon, melyek az 1970-es évektől fokozatosan zsugorodnak a szélekről szorongató erdők és a sarjadó nyírfaligetek között. A hagyományos legeltető állattartás évszázadok alatt megteremtette az életfeltételeket a havasi hegytetők életközösségének számára, s ezzel kialakult a Tokaji-hegységre oly jellemző kárpáti tájkép.

A montán bükkösök is végig jelen vannak körülöttünk: hol a határsáv irtásának sűrű környezeteként, hol a réteket ölelő, szépen fejlett lombkoronapaplannal. A legészakibb zugban, a Drahosi- és Oláh-rét között a vízválasztót elhagyva a határ a lejtős hegyoldalba vág. A természetes határvonaltól eltérő igazítást a László-tanya fekvésének, a Károlyiaknak köszönhetjük. A trianoni határokat a helyszínen az antantból delegált küldöttség igazította végleges helyükre. A grófi birtokot, a tekintélyes vadászkastélyt meghagyták a tulajdonos számára, így Magyarország területe pár négyzetkilométerrel kibővült észak felé az eredeti elképzeléshez képest. Ez a vadászkastély körüli zug tartalmazza a legértékesebb kaszálókat, de az Oláh-rét alatt, a mocsaras forrásvidéken egy öreg vegyes erdő is megmaradt a hazai természetvédelem javára.

Author’s recommendation

 • A túra fordulópontján, az öreg hagyásfákkal ligetes Oláh-rétnél pár perces sétával átnézhetünk a határ túloldalára, a rendkívül hangulatos szlovák részre.
 • Ha futja erőnkből és lelkesedésünkből, a Milic tömbjének egyik legszebb természetes kilátópontját érhetjük el az Oláh-rétről, ha tovább követjük a határ vonalát kelet felé. Magyarország legészakibb pontja felett pár száz méterre egy sziklakiszögellésről, az Eszkárosi-kilátóból nyugat felé rálátunk a Hernád síkjára, Kassára és a felvidéki hegyekre, háttérben a Magas-Tátrával.
 • A kultúra és ipartörténeti emlékek iránt fogékonyaknak érdemes benézni a Hollóházi Porcelángyár múzeumába, ahol míves porcelántárgyakból láthatunk megkapó kiállítást.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 16, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
718 m
Lowest point
Hollóháza, 293 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 13.08%Forested/wild trail 14.85%Path 46.26%Road 22.25%Unknown 3.54%
Asphalt
2.2 km
Forested/wild trail
2.5 km
Path
7.9 km
Road
3.8 km
Unknown
0.6 km
Show elevation profile

Safety information

 • A határ vonalának követésekor figyeljünk oda a járatlan terep akadályaira: rengeteg ág, kő, sziklataréj teszi nehézkessé a haladást. Ezt a nyomvonalat nem közlekedésre, hanem két ország közti határvonalnak jelölték ki, így rendkívül meredek és elhagyatott szakaszokat keresztezünk.

Start

Hollóháza, Porcelángyár buszmegálló (292 m)
Coordinates:
DD
48.533695, 21.419841
DMS
48°32'01.3"N 21°25'11.4"E
UTM
34U 530993 5375706
w3w 
///proficiency.nightshirt.brokered
Show on Map

Destination

Hollóháza, Porcelángyár buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Hollóházi Porcelángyártól a P jelzésen indulunk északi irányba.
 • Az elágazástól a S jelzést követjük tovább, egyenesen.
 • Az Országos Kéktúra obeliszkje után a Z kerékpáros jelzésre térünk a határátkelőig.
 • Az országhatár vonalától jobbra, a Z jelzésen haladunk a Nagy-Hrabón keresztül.
 • Az Oláh-réttől jobbra, a K+ (illetve a Szent Erzsébet-zarándokút) jelzésére térünk.
 • A László-tanya közeléből az Országos Kéktúra K jelzése mentén ereszkedünk vissza Hollóházára.
 • Hollóházán balra a S, majd végül (egyenesen) a P jelzést vezet vissza a kiindulópontra.

A túráról részletesen

Határtalan határ

Határmenti túránkat az ország egyik legészakibb településéről, Hollóházáról kezdjük, egyenesen a közúti határátkelő felé. A P jelzésen haladunk a falu központjáig, majd a S jeleket követjük a porcelángyár és a Kéktúra emlékműve között. A völgybe szorult falut valójában a környező erdők hasznosítására alapították a 18. században. Eleinte üveget gyártottak a hutatelepülésen, majd a kőedénygyár költözött ide Telkibányáról, ami modern formájában a mai napig is a fő megélhetést nyújtja a lakosság számára. Hegyek közé ékelődő, erdőkkel határolt fekvésének köszönhetően a turizmus is egyre jobban megerősödik Hollóházán, aminek kétségtelen hajtóereje, hogy az Országos Kéktúra kezdőpontja a falu központjába került.

Az első közel két kilométeren keresztülszeljük a falut a főutcán, amely szinte az egyetlen út Hollóházán. Stílusosan a Szent László utca vezet a falu közepén álló Szent László-templomhoz, ami alatt, a buszfordulónál találjuk az Országos Kéktúra obeliszkjét, valamint első (vagy éppen utolsó) K jelzését a fehérre meszelt oszlopon. Eredetileg a Nagy-Milic csúcsáról indult az országot átszelő vándorlás, csak a 2000-es években hosszabbították meg a településig, mivel a Nagy-Milicre is muszáj volt feljutni valahogy - így már egyértelműen Hollóházáról kell felkaptatni az ország legészakabbi szegletébe.

Az országúttal párhuzamosan haladó, kisebb forgalmú Kossuth Lajos utcán folytatjuk a sétát, amin még nyomokban fellelhető a Z kerékpáros jelzés. A falu végénél rövid murvás kaptatással csatlakozunk ismét az országúthoz. Az aszfalton két kilométert teszünk meg a határátkelőig, ahol beváltunk az erdőbe - a táj és a viszonylag gyér forgalom kárpótol a kényelmetlenül kemény és egyenes terepért. Igazából végig kaszálók láncolatán kapaszkodunk a nyeregbe, és remek rálátást élvezhetünk a tágabb környékre, így a Kánya- és a Nagy-Pál-hegytől a Szurok-hegy és Nagy-Hrabó csúcsáig. Előbbiek a vulkánokban rejlő kincs, az aranyat tartalmazó telérek miatt ismertek, míg utóbbi kettőt átszeli az államhatár. A Kéked felől becsatlakozó útnál találjuk a határnyitási emlékművet, mely megemlékezik a vidék szomorú sorsáról. Az átkelőhely Trianon után, 1920-ban létesült az újonnan meghúzott vonalon, de az I. Bécsi döntés után közel egy évtizeden át funkcióját vesztette, hiszen a határt Kassától északra tolták. 2006-ban nyílt meg újra a határátkelő, ám ekkor már a schengeni határok 2007. január 1-jei bevezetése miatt értelmét vesztette. A 2020-as pandémia idején aszfalthalommal és betonelemekkel zárták le újra ezt a „kaput".

A Szurok-hegy és a Nagy-Hrabó közötti vizenyős területet, ahonnan már Szlovákia felé folynak le a vizek, Farkas-ortásnak hívják. Ez a vidék valóban átkelő a nagyragadozók számára, ennek a pár erdős hegynek köszönhetően települt vissza, vagy igazából el sem tűnt teljesen a Tokaji-hegység területéről a farkas és a hiúz. Rajtuk kívül a népes kárpáti populációból érkező medve is rendszeres látogatója a vidéknek.

Egy pihenőt és információs táblát találunk a határátkelőnél, ahol a Z jelzést követve sűrű, bozótos erdőbe kanyarodik túránk a kényelmes aszfaltos útról. Markáns a váltás, ugyanis a legmeredekebb kaptató szinte rögtön az első métereken elkezdődik. Érdemes a fák segítségével oldalazva, a gyökereket használva leküzdeni a rendkívül kitett emelkedőt. Szerencsére pár száz méter után megenyhül a hegy, és köves, de egyre lankásabb terepen követjük a határkövek által jelölt, kitisztított sávot.

Rét hátán rét

A Nagy-Hrabó csúcsára érve irtás nyitja meg a kilátást észak felé, ahonnan szépen rálátunk Kassa házaira és a Hernád széles völgyére hátterében a Kojsói-havasokkal. A határvonal ettől az egy kilátóponttól eltekintve főleg eltérő vágáskorú erdőkben halad a két állam közötti hegytetőn.

Az első váltás a Drahosi-rétre ereszkedve következik, ahol a visszaerdősülő terület szélén haladunk, jellemzően nyírfás ligetekben. A nyírfa magja terjed a leggyorsabban a széllel, ezért képes a fásszárúak közül elsőként elfoglalni a nyílt terepeket. Néhol még láthatóak füves tisztásfoltok, amelyeken az eredeti kaszálórétek gazdag lágyszárú flórája és a hozzájuk kötődő rovarvilág már csak töredéke az eredeti állománynak. A területet az 1970-es évektől nem hasznosítják, csak az utóbbi időben kezdett a facsoportok ritkító gyérítésébe a nemzeti park, hogy visszaállítsa a fajgazdag hegyi kaszálók állapotát.

A facsoportok közt haladó ösvény egy út keresztezésénél tágasabb tisztásra ér. Itt a szlovák oldal felé láthatóan rendszeresen kaszálják a rétet, amelynek túloldalán ismét feltűnik a Hernád völgye és Kassa városa a keretező hegyvidékkel. Ezután öreg bükkfák között zegzugos vidékre érünk, ahol a László-tanya területén eredő patakot is keresztezzük, majd némi kaptatással felérünk a Polyáska tömbjére. A sziklákkal tűzdelt terep teljes elhagyatottságot mutat, alig jár erre bárki is a vadakon kívül. A tető túloldalán aztán a túloldalról csatlakozik egy erdészeti dózerút, amit turistaút követ. Itt ismét egy születőben lévő patakot érintünk, de a határ ráfordul a völgyre, és az eredetéig követi a vízfolyást. A magyar oldalon, a patak vizenyős forrásvidékét látványos, öreg erdő fedi - ezt a félreeső zugot az Oláh-rét alatt már nem termelték le, napjainkban pedig fokozott védelmet élvez. Az eredő vízfolyásokat keresztezve kiérünk egy dózerútra, mely a határ túloldalán is folytatódik. Az Oláh-rét egykori kaszálóját köti össze, de erre halad tovább a hegyvidéken átvezető legkényelmesebb útvonal is.

Az esőbeállóval és többnyelvű információs táblával rendelkező határátlépő hely rendkívül közel van Magyarország legészakabbi pontjához. Az útról az erdőbe pillantva, kb. 50 méterrel felettünk a sűrűben láthatjuk is ott, ahol először fordul egyet a határsávot jelölő nyiladék. Megközelítése vetekszik a Nagy-Hrabóra felvezető ösvénnyel, így innen, lentről érdemes csak megtekinteni. Ha mégis vállalkoznánk a hegymászásra, akkor már érdemes pár száz méterrel tovább kapaszkodni, hogy az Eszkárosi-kilátót is meghódítsuk, a sziklás kiszögellésről ugyanis gyönyörű panoráma nyílik a Hernád völgyére, a Tokaji-hegység nyugati lankáira és a felvidéki hegyekre. A szikláról tiszta időben a Magas-Tátra is kivehető.

Az Oláh-rét szélétől visszafordulunk déli irányba a K+ jelzéssel és a Szent Erzsébet-zarándokúttal, keresztezve a jellegzetes hegyi kaszálót. Egy kis házikót is felfedezhetünk a rét mellett, az erdőben, ami a legészakibb épület hazánkban. Az oláh-réti kunyhó csapolt gerendafalával már a közeli Kárpátok hangulatát idézi. Öreg bükkösben kanyarodunk kissé feljebb a zarándokúttal, ami rövid emelkedés után becsatlakozik az Országos Kéktúra nyomvonalába.

A Kéktúra vonalán

A K jelzésen ereszkedünk le a László-tanyát megközelítő aszfaltúthoz. Sajnos az egykori grófi kastélyt már nem látogathatjuk meg, a jelenlegi tulajdonos bezárta az épületegyüttest a nagyközönség előtt. Az erdei kastély vadászlaknak épült a Károlyiak számára, és ennek köszönhető, hogy a környező terület nem Szlovákiához, hanem Magyarországhoz tartozik: a közigazgatási és orografikus választóvonalat követő trianoni határvonalat ugyanis itt a tulajdonviszonyokhoz igazodva módosították.

Az aszfaltút pár ház kíséretében kiérkezik a Bodó-rétre, ahol ismét élvezhetjük a hegyi rétek tágas panorámáját. A nyírfákkal és fenyőcsoportokkal vegyes ligetek talán ennek a rétnek kölcsönzik a leginkább kárpáti hangulatot a környéken.

A Bodó-rét túlvégén, az út kanyarja után elhagyjuk az aszfaltcsíkot. Jobbra egy dózerúton ereszkedünk alá a Drahosi-rétre. Innen jóval nyíltabb, tisztább képét mutatja az egykori kaszáló, mely a határvonaltól ligetes foltok sorának látszik. A rét végénél keresztezzük az aszfaltcsíkot, és a túloldalon meredek ereszkedésbe kezdünk, s e hosszú lejtőn térünk vissza Hollóháza határába. A Sarjánosi-forrásnál vizenyős területeket szelünk át, itt is bebokrosodó rétet érintünk, majd a hegyoldal bükkösében, erdészeti dózerúton jutunk Hollóházára. Balra a S jelzésen, majd végül a P jeleket követve találjuk a kiindulópontot.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A távolsági buszról a Hollóháza, Porcelángyár megállónál kell leszállni.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parking

 • Parkolni a porcelángyár parkolójában tudunk.

Coordinates

DD
48.533695, 21.419841
DMS
48°32'01.3"N 21°25'11.4"E
UTM
34U 530993 5375706
w3w 
///proficiency.nightshirt.brokered
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Author’s map recommendations

 • Bármely Zemplén-térkép

Equipment

 • Az időjáráshoz alkalmazkodó öltözet, magas szárú túracipő, enni- és innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Questions and answers

Question from Andrea Herskovits · December 19, 2021 · Community
Kedves Attila, a két ünnep között egy nagyobb társasággal Hollóházára megyünk. Azt kihasználva, hogy az apartman a turista útvonalak mentén található, a környéken szeretnénk túrázni. A csapatban lesznek kisebb gyerekek és kevésbé jó kondíciójú felnőttek + korán sötétedik, ezért egy max 12-14 km távra gondoltam. Szerinted megcsinálható ez a bánya túra Hollóházáról kiindulva ilyen távon belül? Csináltam egy tervet, ami 17 km lett - lehet ebből valahol rövidíteni? https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/banya-tura/231915182/?share=%7Ezrqo47fp%244osswdbv Hálásan köszönöm, ha megnézed. Üdv, Andrea
Show more

Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
17.1 km
Duration
5:20 h
Ascent
655 m
Descent
655 m
Highest point
718 m
Lowest point
293 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route 'Healthy climate' Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp