Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Három megye határán

· 1 review · Hiking Trail · Zselic · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A felújított lakótorony ma múzeumként üzemel a Szigeterdő parkjában
  A felújított lakótorony ma múzeumként üzemel a Szigeterdő parkjában
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Zselic északkeleti részét átszelő túránkon Baranya, Tolna és Somogy megye hármas határához igyekszünk. Utunk során olyan látnivalók „akadnak horogra”, mint a Nyerges-tó és környéke, a Szt. Anna-kápolna, a Gólyavár és a Szigeterdőn látható Kossuth-szoborcsoport.
Open
easy
Distance 18.4 km
5:30 h
154 m
189 m
250 m
111 m
Miután megcsodáltuk Baranyajenő katolikus templomát, felkapaszkodunk a Hármas-határ kilátójához, ahonnan tiszta időben a Mecsek távoli vonulatai is jól kivehetők. A tavasszal virágoktól pompázó Nyerges-erdőből leereszkedünk a Nyerges-tó partjára, ahol nem csak a horgászok, hanem a bakancsos turista is kiváló pihenőhelyet talál magának. Útba ejtjük a Szt. Anna-kápolnát és a mellette csörgedező forrást, valamint az egykori Dombó várát, melynek csak romos maradványaira bukkanunk rá. A dombóvári Szigeterdő gyönyörű parkjában az egyedülálló Kossuth-szoborcsoport látványa koronázza meg túránkat.

Author’s recommendation

 • A dombóvári Szigeterdőben a Kossuth-szoborcsoport és az évszázados fák mellett az 1996-ban feltárt középkori lakótoronyra is rábukkanunk. A lakótorony ma múzeumként működik, ha nyitva találjuk, feltétlen érdemes megnézni.
Profile picture of Nándor Müller
Author
Nándor Müller
Update: February 08, 2019
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
250 m
Lowest point
111 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 3.55%Dirt road 1.52%Forested/wild trail 41.11%Path 10.23%Road 41.53%Unknown 1.64%
Asphalt
0.7 km
Dirt road
0.3 km
Forested/wild trail
7.6 km
Path
1.9 km
Road
7.7 km
Unknown
0.3 km
Show elevation profile

Start

Baranyajenő, Szabadság utca buszmegálló (143 m)
Coordinates:
DD
46.270743, 18.041715
DMS
46°16'14.7"N 18°02'30.2"E
UTM
34T 272057 5128383
w3w 
///bootie.scanty.fittest

Destination

Dombóvár, vasútállomás, autóbusz-pályaudvar

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Baranyajenőről a P▲ jelzésén indulunk a túrára, mely a Hármas-határon álló kilátóig lesz vezetőnk.
 • A Hármas-határtól a tetőn hozzánk csatlakozó P jelzésén folytatjuk utunkat.
 • A Hármas-határtól Jágónakon, és a Nyerges-erdőn át a P jelzését követve érkezünk Dombóvárra.

A túra részletes leírása

A távolsági buszról Baranyajenőn szállunk le, és a P▲ jelzését követve indulunk túránkra. Száz méter után balra, északi irányba elhagyjuk a település főutcáját, és a katolikus templom mellett sétálunk tovább.A falu területén a mai Margit-sziget korabeli apácáinak állt kolostora, és később a pálosok is megvetették lábukat itt. Az enyhén emelkedő aszfaltúton hagyjuk magunk mögött a falu házait. Széles kocsiúton érünk a tetőre, egy magaslesnél a lankákban gazdag kilátásban gyönyörködhetünk, majd szép erdőbe térve megyünk tovább. Két kilométer után egy jobbra tartó, keskenyebb kocsiútra térünk, e hangulatos részen tavasszal tömegesen nyílik a medvehagyma.

Az erdő takarásából kilépve a gerincen végigfutó kocsiútra térünk, ahol találkozunk a Mosdós felől érkező P jelzésével, mellyel együtt jobbra indulunk tovább. Néhány száz méter után a Hármas-határhoz érkezünk: a Baranya, Somogy és Tolna megye határán felállított kopjafa mellett padokat és tűzrakó helyet is találunk, ahol hosszabb pihenőt is beiktathatunk. A néhány méterrel odébb álló kilátóba felkapaszkodva a távolban feltűnő Mecsek hegyvonulatáig csodálhatjuk a tájat.

A következőkben már csak a P jelzés lesz kalauzunk, mely széles földúton, szántóföldek között vezet. Előbb elmegyünk a Pintér-kereszt mellett, majd közel négy kilométer gyaloglás után Jágónak községbe érkezünk. Itt a helyi kocsma teraszán töltődhetünk fel a további kilométerek legyűréséhez. Érdemes megnézni a templommal szemben kialakított kis parkot, mely üde színfoltja a községnek.

Az országúton indulunk tovább, egy majorság és egy útszéli kereszt mellett sétálunk el, majd rövidesen balra letérünk a műútról, és egy mezőn átkelve már a hangulatos Nyerges-erdőben folytatjuk utunkat. Itt találkozunk a dombóváriak közkedvelt Nordic Walking útvonalának jelzésével. A Nyerges-erdő alját tavasszal az odvas keltike virágtengere borítja. Leereszkedünk a völgybe, elsétálunk egy kiépített, névtelen forrás mellett, így érkezünk a festői völgyben Nyerges-tóhoz, melynek a túloldalán található esőbeállónál hosszabb pihenőt tarthatunk.

A tavakat elhagyva már műúton folytatjuk utunkat. Néhány száz méter után a Szent Anna-kápolna és a mellette csordogáló forrás fogad, ahol érdemes hosszabban elidőzni. Dombóvár-Szőlőhegyet elhagyva, közel két kilométert gyalogolunk az aszfalton, mikor a  61-es út kereszteződésében a Gólyavár romjai hívogatnak minket.

Gólyavár – Dombó vára. Az árterületből kiemelkedő kis dombocskán 1520-ban a Dombó család épített várat. A család férfiágának kihalása után Werbőczi István, majd Török Bálint birtokolta. A vár falai között élt és dolgozott Tinódi Lantos Sebestyén, a kor híres krónikása. 1543–1686-ig a törökök birtokolták. Egy 1692-ből származó írás szerint a vár szabályos négyszög alaprajzú volt, melynek nyugati oldalán nagyméretű lakótorony emelkedett, belsejének északi és déli oldalán alápincézett, emeletes lakóépületek álltak. A várat vizesárok vette körül, amelyen át egy fahíd ívelt át a várkapuhoz. Napjainkban az északi külső fal és az északkeleti sarok látható emeletnyi magasságban.

A romoktól továbbindulva a P◼ jelzésével együtt jutunk Dombóvárra, ahol átkelünk a vasúton, és jobbra tartva rövidesen a helyi védettséget élvező Szigeterdő parkjában találjuk magunkat. Ne szaladjunk át a parkon! Sétáljunk körbe, pihenjünk meg az évszázados platánok, tölgyek, kőrisek árnyékában! Amennyiben nyitva találjuk, kukkantsunk be az 1996-ban feltárt középkori lakótoronyba, mely ma múzeumként működik. Az 1848-as első független magyar kormány tagjainak szoborcsoportja előtt fejet hajtva hagyjuk el a parkot, és a két jelet követve egy kilométer után a vasútállomásra érünk, ahol vonatra vagy buszra szállhatunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Baranyajenőre Pécs és Kaposvár irányából távolsági busszal érkezhetünk. Dombóvárról Sásdig vonattal, majd Sásdról szintén busszal juthatunk el Baranyajenőre.
 • A Baranyajenő, Szabadság utca megállóban kell leszállnunk.
 • Dombóvár vasútállomásáról vonattal távozhatunk a túra végén, de a buszokat is választhatjuk, hiszen itt található a Dombóvár, autóbusz-állomás is.

Getting there

 • A buszmegállóból indul a P▲ jelzése.
 • A turistaút a dombóvári vasútállomáshoz és buszpályaudvarhoz érkezik.

Parking

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott.
 • Dombóvárról busszal eljuthatunk Baranyajenőre, a túra kezdőpontjára, ezért az utót érdemes a városban, pl. a vasútállomás melletti parkolóban hagyni, ahová a menetelés végén érkezünk.

Coordinates

DD
46.270743, 18.041715
DMS
46°16'14.7"N 18°02'30.2"E
UTM
34T 272057 5128383
w3w 
///bootie.scanty.fittest
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben - fotóalbum

Author’s map recommendations

 • Zselic turistatérkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

2.0
(1)
Piszkos Fred
September 04, 2022 · Community
When did you do this route? September 03, 2022

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
18.4 km
Duration
5:30 h
Ascent
154 m
Descent
189 m
Highest point
250 m
Lowest point
111 m
Scenic Cultural/historical interest Botanical highlights Insider tip Linear route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp