Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Görbeország kapujában: séta Szanda várához

· 17 reviews · Hiking Trail · Cserhátvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  / Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szandavár sziklája őrködik a Cserhát lankái felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Palócföldi alkonyat Szandaváralja felé ereszkedve
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panorámafotó - kattints a képre a teljes méretű nézethez! (Kilátás a Szandavárból Palócföldre)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hegy déli lankái a vár szilája alatt
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhegy felső, sziklás részén andezit görgetegek között halad az út
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhegy déli lábának tölgyesében
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Párába vész a Mária-forrás feletti erdő
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Országos Kéktúrán a Mária-forrás felé
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Palócföld erdős lakái között bújnak meg Szandaváralja házai
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 6 5 4 3 2 1 km Szandavár romjai
Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó piciny településekkel, szántókkal, kaszálókkal szaggatott tájon indulunk felfedezőútra, amint a sűrű tölgyerdőből kiemelkedő andezitszikla ormára épült középkori várhoz látogatunk.
Open
easy
Distance 6.7 km
2:15 h
326 m
326 m
501 m
242 m

A Galga-patak folyásának felső szakaszán sűrű tölgyesekkel borított lankás dombokat találunk. A melegkedvelő csertölgyről elnevezett vidék őrzi a hagyományos életvitelt, kultúrát, faluképet. Palócföld déli határán, minden főúttól és ipartól messze a földművelés és állattartás az egyedüli megélhetési forrás, ami megőrizte a hagyományos életformát, a vidék eredeti jellegét.

A dombok legmélyén, a környező városoktól legmesszebb fekvő kicsi faluból, Szandaváraljáraljáról kirándulunk a falu feletti réteken, a hegyoldal sűrű erdejében a környék legmagasabb pontjára, a szandai Várhegy tetejére. Az útvonal kényelmes sétát ígér, bár a vár bevételekor izgalmas, köves ösvényen közelítjük meg a csúcsot. A vulkanikus sziklák a hegy tetején egy nagy tömbben egyesülnek, és a sötét oromból még magasabbra mutat egy utolsóként megmaradt kőfal. A szandai Várhegy egyértelműen uralja a vidéket, így talán az egész Cserhát legjobb természetes kilátópontjáról fedezhetjük fel madártávlatból a nógrádi tájat, jó időben a Tátrától az Alföldig elnyújtózó girbegurba vidéket.

Bár a terület megközelítése nem egyszerű, ha igazán nyugodt vidéken szeretnénk túrázni, a hagyományos életmódot a hétköznapokban átélni, érdemes ezt a hátrahagyott világot felkeresnünk, értékeit felfedeznünk.

Author’s recommendation

 • A vidék jobb megismerése végett érdemes némi időt szentelni a hagyományos életvitelt bemutató tájházban, mely Szandaváralján a Dózsa György utca és a Madách Imre utca sarkán, a várhoz vezető útvonal mellett található.
 • Ha tömegközlekedéssel érkezünk, érdemes lesétálni az Országos Kéktúra útvonalán Becskére, amivel nagyobb szeletét ismerjük meg a Cserhátnak, és a csatlakozás is kedvezőbb a hazautazáshoz.
 • A Szandavár kiváló kilátópont, de ehhez tiszta időben kell érkeznünk. Mivel viszonylag távol vagyunk minden nevezetességtől, érdemes távcsővel felszerelkezni.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: March 16, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
501 m
Lowest point
242 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A vár tetején a zuzmós szikla minden előjel nélkül szakad a mélybe. Körültekintően mozogjunk a szikla széleinek elkerülésével! Amennyiben gyerekkel kirándulunk, fokozott figyelemmel legyünk a vár tetején, merre mozognak a kicsik.

Start

Szandaváralja, buszforduló (242 m)
Coordinates:
DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///fezzes.send.astronomical

Destination

Szandaváralja, buszforduló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Szandaváraljáról a K jelzésen jutunk a vár alatti nyeregbe.
 • A KL jelzés visz fel a várba, majd onnan a ZL jelzésen ereszkedünk a hegy délkeleti lábához.
 • A Z jelzésen kerüljük meg a várhegyet délről.
 • A K jelzésen jutunk vissza a nyeregbe, majd Szandaváraljára.

A túráról részletesen:

A Szandához tartozó Szandaváralja széléről, a buszfordulótól indulunk a K jelzésen a Madách úton délkelet felé, majd a Dózsa György úton jobbra, azaz délnek fordulunk a Várhegy irányába. A szinte kihalt település végén a kertek alatt érünk a falu feletti kaszálórétekhez, ahol lankás úton haladunk a Mária-forrás-felirattal jelzett úton, a szabadon álló gyümölcsfák között, a legelőkön át. A legfelső, Gyurinka-rétnél balra lekanyarodik az út az erdőszélre, ahol az öreg fák között megtaláljuk a Szandaváraljai-patak eredetét, a Gyurinka forrást. Az egykor itt tanyázó betyár nevét őrző víznyerő helyet újabban Mária-forrásként emlegetik, mivel a felettünk álló hegyen hajdanán elhelyezett fogadalmi keresztet és gyógyulást hirdető Mária-képet ide helyezték át.

A világháború előtt búcsújáró hely volt a Szanda feletti Péter-hegyen, ahol csodatévő kút és templom is állt egykor. Szandáról Péter-Pál napján fehér ruhás hajadonok vitték fel Szűz Mária szobrát a hegy tetejére, ahol keresztutat jártak; ekkor a betegek a helyi csodatévő kút vizével megtisztálkodtak. A Péter-hegy nagy részét a csodatévő kúttal együtt lebányászták a háború után, de a tetején álló keresztet a Mária-forráshoz menekítették. A kétezres évek végétől a helyiek felélesztették a búcsújárás hagyományát, de már csak félútig, az átkeresztelt Gyurinka-forrásig zarándokolnak fel. A búcsúk kézzelfogható eredményeként a forrás körüli padoknál tudunk az árnyas völgyfőben pihenni, és a forrás is kitisztítva, állandó hozammal oltja az erre járók szomját.

A víznyerő hely felett rácsatlakozunk a széles erdőgazdasági útra, és árnyas öreg erdőben kapaszkodunk az egyre meredekebb hegyoldalban. Az eddigi lankákat ugyanis a hegylábat felépítő puha üledékek, az egykori tengeri környezetben lerakódott homokkövek, agyagkövek építik fel, míg magát a Várhegyet az üledékbe benyomuló andezittömb alkotja. A nyereghez közeledve egyre több vulkanikus tömb jelzi ezt a geológiai múltat.

A vár alatti nyeregből egy kisebb körrel járjuk be a szűken vett várhegyet. Először a KL jelzést követve kapaszkodunk fel az egyre sziklásabb, cserjékkel sűrűn behatárolt úton a Várhegy tetejére. Amint kiérünk a sűrű erdőből, jobb kézre régi vaskorlát mögött találunk egy érdekes földtani feltárást, mely a vulkanikus múltba enged bepillantást. A kihűlő lávafolyás itt lassan dermedt meg, így látványos, hatszög keresztmetszetű orgonák formálódtak a hűlési síkok mentén. Sajnos a feltárás elég elhanyagolt, de a hatszögletű andezit orgonák geometriai pontossággal lekövetett éleit jól megfigyelhetjük egymás mellett a sziklafelszínen.

A hegy tetején végül feltűnik a Szandavár utolsó megmaradt részlete, az öregtorony 7 méter magas falmaradványa. A toronycsonkhoz sziklás oldalban kapaszkodunk fel, míg végül az észak felé függőleges falakkal letörő, andezittaréj tetején találjuk magunkat, ahol egykor a vár is állt. Keletkezésének pontos idejét nem tudni, első említése 1301-ből való. Számos gazdája volt a várnak és a hozzá tartozó falvaknak, míg 1546-ban török kézre került. A "pogányfészekből" induló fosztogatásokat megelégelve gyarmati vitézek törtek az erősségre - a legenda szerint egy titkos alagúton keresztül -, és mind egy szálig levágták a török védőket. A további bitorlás megakadályozására berobbantották a falakat, így innentől már csak az enyészet tenyészett a romok között.

Pazar a rálátásunk a környékre: körülöttünk szántókkal, tanyákkal, falvakkal pettyezett, erdős hátakban tetőző hegyes-völgyes vidék hullámzik. A Budai-hegységtől a Pilis, Visegrádi-hegység és Börzsöny tömbjén át a felvidéki hegyekig töretlen a kilátás. Kivételesen tiszta időben a Tátrát is látni, míg kelet felé a Karancs–Medves-vidék és a Mátra zárják a horizontot.

A várból a déli oldalon a sziklák alatt szerpentinező ösvény vezet le a hegy rendkívül meredek, délkeleti gerince mentén a ZL jelzésen. A göcsörtös tölgyerdőben megenyhülő lejtő rövidesen kifut a hegylábi réthez, ahol élesen visszakanyarodunk a lankás oldalban harántoló erdőgazdasági úton, csatlakozva a Z jelzéshez. Évszázados tölgyek csoportjával büszkélkedő erdőben haladunk. A közelben található Cservölgypuszta felett áll a terebélyes Jankó-fa, ami alatt az egykori betyár tanyázott rendszeresen, mígnem egyszer fellógatva találták rajta.

A dózerút elágazásánál beérkezik a K jelzés, amin mi is visszakapaszkodunk a vár alatti nyeregbe, végül a már megtett úton visszafelé, a forrás és a falu feletti réteken keresztül visszaérünk a faluba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A többségében Balassagyarmatról induló buszról a Szandaváralja, Madách út 29. elnevezésű megállónál kell leszállnunk.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda tér vissza.

Parking

 • Közvetlenül a buszfordulónál is tudunk parkolni, de jobban járunk, ha kihasználva az autó adta szabadságot Szandaváralja hegy felőli szélén, a Dózsa György út végében tesszük le a járművet, ahol túránk elhagyja a falut.

Coordinates

DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///fezzes.send.astronomical
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A Cserhát turistatérképe

Equipment

Az évszaknak és időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, navigáláshoz Természetjáró app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.9
(17)
Dorottya Mészáros
January 04, 2022 · Community
Bámulatos hely, még biztosan visszatérünk! Gyönyörű innen a naplemente 🌄
Show more
When did you do this route? October 31, 2021
Photo: Dorottya Mészáros, Community
Photo: Dorottya Mészáros, Community
Photo: Dorottya Mészáros, Community
Zad Vecsey
November 21, 2021 · Community
When did you do this route? November 21, 2021
Photo: Zad Vecsey, Community
Karolin F
October 17, 2021 · Community
Gyönyörű hely, szép emlék lesz.
Show more
When did you do this route? October 17, 2021
Photo: Karolin F, Community
Photo: Karolin F, Community
Photo: Karolin F, Community
Photo: Karolin F, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 44

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
6.7 km
Duration
2:15 h
Ascent
326 m
Descent
326 m
Highest point
501 m
Lowest point
242 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Summit route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp