Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Görbeország kapujában: séta Szanda várához

· 22 reviews · Hiking Trail · Cserhátvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 6 5 4 3 2 1 km Szandavár romjai
Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó piciny településekkel, szántókkal, kaszálókkal szaggatott tájon indulunk felfedezőútra, amint a sűrű tölgyerdőből kiemelkedő andezitszikla ormára épült középkori várhoz látogatunk.
Open
easy
Distance 6.7 km
2:15 h
326 m
326 m
501 m
242 m

A Galga-patak folyásának felső szakaszán sűrű tölgyesekkel borított lankás dombokat találunk. A melegkedvelő csertölgyről elnevezett vidék őrzi a hagyományos életvitelt, kultúrát, faluképet. Palócföld déli határán, minden főúttól és ipartól messze a földművelés és állattartás az egyedüli megélhetési forrás, ami megőrizte a hagyományos életformát, a vidék eredeti jellegét.

A dombok legmélyén, a környező városoktól legmesszebb fekvő kicsi faluból, Szandaváraljáraljáról kirándulunk a falu feletti réteken, a hegyoldal sűrű erdejében a környék legmagasabb pontjára, a szandai Várhegy tetejére. Az útvonal kényelmes sétát ígér, bár a vár bevételekor izgalmas, köves ösvényen közelítjük meg a csúcsot. A vulkanikus sziklák a hegy tetején egy nagy tömbben egyesülnek, és a sötét oromból még magasabbra mutat egy utolsóként megmaradt kőfal. A szandai Várhegy egyértelműen uralja a vidéket, így talán az egész Cserhát legjobb természetes kilátópontjáról fedezhetjük fel madártávlatból a nógrádi tájat, jó időben a Tátrától az Alföldig elnyújtózó girbegurba vidéket.

Bár a terület megközelítése nem egyszerű, ha igazán nyugodt vidéken szeretnénk túrázni, a hagyományos életmódot a hétköznapokban átélni, érdemes ezt a hátrahagyott világot felkeresnünk, értékeit felfedeznünk.

Author’s recommendation

 • A vidék jobb megismerése végett érdemes némi időt szentelni a hagyományos életvitelt bemutató tájházban, mely Szandaváralján a Dózsa György utca és a Madách Imre utca sarkán, a várhoz vezető útvonal mellett található.
 • Ha tömegközlekedéssel érkezünk, érdemes lesétálni az Országos Kéktúra útvonalán Becskére, amivel nagyobb szeletét ismerjük meg a Cserhátnak, és a csatlakozás is kedvezőbb a hazautazáshoz.
 • A Szandavár kiváló kilátópont, de ehhez tiszta időben kell érkeznünk. Mivel viszonylag távol vagyunk minden nevezetességtől, érdemes távcsővel felszerelkezni.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: March 16, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
501 m
Lowest point
242 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 56.42%Path 28.94%Road 13.66%Unknown 0.96%
Forested/wild trail
3.8 km
Path
1.9 km
Road
0.9 km
Unknown
0.1 km
Show elevation profile

Safety information

 • A vár tetején a zuzmós szikla minden előjel nélkül szakad a mélybe. Körültekintően mozogjunk a szikla széleinek elkerülésével! Amennyiben gyerekkel kirándulunk, fokozott figyelemmel legyünk a vár tetején, merre mozognak a kicsik.

Start

Szandaváralja, buszforduló (242 m)
Coordinates:
DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///fezzes.send.astronomical
Show on Map

Destination

Szandaváralja, buszforduló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Szandaváraljáról a K jelzésen jutunk a vár alatti nyeregbe.
 • A KL jelzés visz fel a várba, majd onnan a ZL jelzésen ereszkedünk a hegy délkeleti lábához.
 • A Z jelzésen kerüljük meg a várhegyet délről.
 • A K jelzésen jutunk vissza a nyeregbe, majd Szandaváraljára.

A túráról részletesen:

A Szandához tartozó Szandaváralja széléről, a buszfordulótól indulunk a K jelzésen a Madách úton délkelet felé, majd a Dózsa György úton jobbra, azaz délnek fordulunk a Várhegy irányába. A szinte kihalt település végén a kertek alatt érünk a falu feletti kaszálórétekhez, ahol lankás úton haladunk a Mária-forrás-felirattal jelzett úton, a szabadon álló gyümölcsfák között, a legelőkön át. A legfelső, Gyurinka-rétnél balra lekanyarodik az út az erdőszélre, ahol az öreg fák között megtaláljuk a Szandaváraljai-patak eredetét, a Gyurinka forrást. Az egykor itt tanyázó betyár nevét őrző víznyerő helyet újabban Mária-forrásként emlegetik, mivel a felettünk álló hegyen hajdanán elhelyezett fogadalmi keresztet és gyógyulást hirdető Mária-képet ide helyezték át.

A világháború előtt búcsújáró hely volt a Szanda feletti Péter-hegyen, ahol csodatévő kút és templom is állt egykor. Szandáról Péter-Pál napján fehér ruhás hajadonok vitték fel Szűz Mária szobrát a hegy tetejére, ahol keresztutat jártak; ekkor a betegek a helyi csodatévő kút vizével megtisztálkodtak. A Péter-hegy nagy részét a csodatévő kúttal együtt lebányászták a háború után, de a tetején álló keresztet a Mária-forráshoz menekítették. A kétezres évek végétől a helyiek felélesztették a búcsújárás hagyományát, de már csak félútig, az átkeresztelt Gyurinka-forrásig zarándokolnak fel. A búcsúk kézzelfogható eredményeként a forrás körüli padoknál tudunk az árnyas völgyfőben pihenni, és a forrás is kitisztítva, állandó hozammal oltja az erre járók szomját.

A víznyerő hely felett rácsatlakozunk a széles erdőgazdasági útra, és árnyas öreg erdőben kapaszkodunk az egyre meredekebb hegyoldalban. Az eddigi lankákat ugyanis a hegylábat felépítő puha üledékek, az egykori tengeri környezetben lerakódott homokkövek, agyagkövek építik fel, míg magát a Várhegyet az üledékbe benyomuló andezittömb alkotja. A nyereghez közeledve egyre több vulkanikus tömb jelzi ezt a geológiai múltat.

A vár alatti nyeregből egy kisebb körrel járjuk be a szűken vett várhegyet. Először a KL jelzést követve kapaszkodunk fel az egyre sziklásabb, cserjékkel sűrűn behatárolt úton a Várhegy tetejére. Amint kiérünk a sűrű erdőből, jobb kézre régi vaskorlát mögött találunk egy érdekes földtani feltárást, mely a vulkanikus múltba enged bepillantást. A kihűlő lávafolyás itt lassan dermedt meg, így látványos, hatszög keresztmetszetű orgonák formálódtak a hűlési síkok mentén. Sajnos a feltárás elég elhanyagolt, de a hatszögletű andezit orgonák geometriai pontossággal lekövetett éleit jól megfigyelhetjük egymás mellett a sziklafelszínen.

A hegy tetején végül feltűnik a Szandavár utolsó megmaradt részlete, az öregtorony 7 méter magas falmaradványa. A toronycsonkhoz sziklás oldalban kapaszkodunk fel, míg végül az észak felé függőleges falakkal letörő, andezittaréj tetején találjuk magunkat, ahol egykor a vár is állt. Keletkezésének pontos idejét nem tudni, első említése 1301-ből való. Számos gazdája volt a várnak és a hozzá tartozó falvaknak, míg 1546-ban török kézre került. A "pogányfészekből" induló fosztogatásokat megelégelve gyarmati vitézek törtek az erősségre - a legenda szerint egy titkos alagúton keresztül -, és mind egy szálig levágták a török védőket. A további bitorlás megakadályozására berobbantották a falakat, így innentől már csak az enyészet tenyészett a romok között.

Pazar a rálátásunk a környékre: körülöttünk szántókkal, tanyákkal, falvakkal pettyezett, erdős hátakban tetőző hegyes-völgyes vidék hullámzik. A Budai-hegységtől a Pilis, Visegrádi-hegység és Börzsöny tömbjén át a felvidéki hegyekig töretlen a kilátás. Kivételesen tiszta időben a Tátrát is látni, míg kelet felé a Karancs–Medves-vidék és a Mátra zárják a horizontot.

A várból a déli oldalon a sziklák alatt szerpentinező ösvény vezet le a hegy rendkívül meredek, délkeleti gerince mentén a ZL jelzésen. A göcsörtös tölgyerdőben megenyhülő lejtő rövidesen kifut a hegylábi réthez, ahol élesen visszakanyarodunk a lankás oldalban harántoló erdőgazdasági úton, csatlakozva a Z jelzéshez. Évszázados tölgyek csoportjával büszkélkedő erdőben haladunk. A közelben található Cservölgypuszta felett áll a terebélyes Jankó-fa, ami alatt az egykori betyár tanyázott rendszeresen, mígnem egyszer fellógatva találták rajta.

A dózerút elágazásánál beérkezik a K jelzés, amin mi is visszakapaszkodunk a vár alatti nyeregbe, végül a már megtett úton visszafelé, a forrás és a falu feletti réteken keresztül visszaérünk a faluba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A többségében Balassagyarmatról induló buszról a Szandaváralja, Madách út 29. elnevezésű megállónál kell leszállnunk.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda tér vissza.

Parking

 • Közvetlenül a buszfordulónál is tudunk parkolni, de jobban járunk, ha kihasználva az autó adta szabadságot Szandaváralja hegy felőli szélén, a Dózsa György út végében tesszük le a járművet, ahol túránk elhagyja a falut.

Coordinates

DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///fezzes.send.astronomical
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A Cserhát turistatérképe

Equipment

Az évszaknak és időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Question from Ferenc Zseni · November 10, 2022 · Community
Tudok új "könyvtárat" létrehozni? Pl. Régebbi túrák
Show more
Answered by Zsuzsa Lévai · November 11, 2022 · MTSZ - együttműködő szervezetek
Kedves Ferenc! A legegyszerűbb új könyvtárat létrehozni, ha a számítógépes felületen belépve a saját profiljába (https://www.termeszetjaro.hu/hu/mypage/) rákattint a Válogatásaim menüre, és ott az Új válogatás zöld gombjával máris létrehozhat és elnevezhet egy új könyvtárat. A Természetjáró appban az adott túránál az egyéb lehetőségeknél (általában a három ponttal jelölt menü) a Könyvjelzőre kell kattintani, és ott kiválasztani, hogy hova mentse, pl. Teljesített túráim – vagy akár a korábban a számítógépes felületen létrehozott új könyvtár. Az appban az összes saját tartalmat Az én oldalam menüpontban találja. Ajánljuk figyelmébe a Gyakran ismételt kérdések oldalunkat az app használatával kapcsolatban: https://www.termeszetjaro.hu/hu/p/gyakran-ismetelt-kerdesek/41050512/.
1 more reply

Rating

5.0
(22)
Szigeti Tímea
October 25, 2022 · Community
When did you do this route? October 17, 2022
Photo: Szigeti Tímea, Community
Photo: Szigeti Tímea, Community
Photo: Szigeti Tímea, Community
Photo: Szigeti Tímea, Community
Photo: Szigeti Tímea, Community
Photo: Szigeti Tímea, Community
Lorand Szabo
February 06, 2022 · Community
Két geoláda, szép kilátás, kicsit rövid, de tartalmas!
Show more
When did you do this route? February 06, 2022
Nikolett Sándor
February 06, 2022 · Community
Kutyussal is teljesíthető :)
Show more
Photo: Nikolett Sándor, Community
Photo: Nikolett Sándor, Community
Photo: Nikolett Sándor, Community
Photo: Nikolett Sándor, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 54

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
6.7 km
Duration
2:15 h
Ascent
326 m
Descent
326 m
Highest point
501 m
Lowest point
242 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Summit route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp