Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

Görbeország kapujában: séta a Szandavárra

· 9 reviews · Hiking Trail · Cserhát-vidék · open
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Útban a Szandavár felé a falu feletti réteken
  / Útban a Szandavár felé a falu feletti réteken
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szandavár sziklája őrködik a Cserhát lankái felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Palócföldi alkonyat Szandaváralja felé ereszkedve
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panorámafotó - kattints a képre a teljes méretű nézethez! (Kilátás a Szandavárból Palócföldre)
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hegy déli lankái a vár szilája alatt
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A várhegy felső, sziklás részén andezit görgetegek között halad az út
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A várhegy déli lábának tölgyesében
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Párába vész a Mária-forrás feletti erdő
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Országos Kéktúrán a szandavári Mária-forrás felé
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Palócföld erdős lakái között bújnak meg Szandaváralja házai
  Photo: Német-Bucsi Attila, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 6 5 4 3 2 1 km Szandavár romjai
Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó piciny településekkel, szántókkal, kaszálókkal szaggatott tájon indulunk felfedezőútra, amint a sűrű tölgyerdőből kiemelkedő andezitszikla ormára épült középkori várhoz látogatunk.
open
easy
6.7 km
2:15 h
326 m
326 m

A Galga-patak folyásának felső szakaszán sűrű tölgyesekkel borított lankás dombokat találunk. A melegkedvelő csertölgyről elnevezett vidék őrzi a hagyományos életvitelt, kultúrát, faluképet. Palócföld déli határán, minden főúttól és ipartól messze a földművelés és állattartás az egyedüli megélhetési forrás, ami megőrizte a hagyományos életformát, a vidék eredeti jellegét.

A dombok legmélyén, a környező városoktól legmesszebb fekvő kicsi faluból, Szandaváraljáraljáról kirándulunk a falu feletti réteken, a hegyoldal sűrű erdejében a környék legmagasabb pontjára, a szandai Várhegy tetejére. Az útvonal kényelmes sétát ígér, bár a vár bevételekor izgalmas, köves ösvényen közelítjük meg a csúcsot. A vulkanikus sziklák a hegy tetején egy nagy tömbben egyesülnek, és a sötét oromból még magasabbra mutat egy utolsóként megmaradt kőfal. A szandai Várhegy egyértelműen uralja a vidéket, így talán az egész Cserhát legjobb természetes kilátópontjáról fedezhetjük fel madártávlatból a nógrádi tájat, jó időben a Tátrától az Alföldig elnyújtózó girbegurba vidéket.

Bár a terület megközelítése nem egyszerű, ha igazán nyugodt vidéken szeretnénk túrázni, a hagyományos életmódot a hétköznapokban átélni, érdemes ezt a hátrahagyott világot felkeresnünk, értékeit felfedeznünk.

Author’s recommendation

 • A vidék jobb megismerése végett érdemes némi időt szentelni a hagyományos életvitelt bemutató tájházában, mely Szandaváralján a Dózsa György utca és a Madách Imre utca sarkán, a várhoz vezető útvonal mellett található.
 • Ha tömegközlekedéssel érkezünk, érdemes lesétálni az Országos Kéktúra útvonalán Becskére, amivel nagyobb szeletét ismerjük meg a Cserhátnak, és a csatlakozás is kedvezőbb a hazautazáshoz.
 • A Szandavár kiváló kilátópont, de ehhez tiszta időben kell érkeznünk. Mivel viszonylag távol vagyunk minden nevezetességtől, érdemes távcsővel felszerelkezni.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Updated: May 21, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
501 m
Lowest point
242 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A vár tetején a zuzmós szikla minden előjel nélkül szakad a mélybe. Körültekintően mozogjunk a szikla széleinek elkerülésével! Amennyiben gyerekkel kirándulunk, fokozott figyelemmel legyünk a vár tetején, merre mozognak a kicsik.

Start

Szandaváralja, buszforduló (242 m)
Coordinates:
DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///fezzes.send.astronomical

Destination

Szandaváralja, buszforduló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Szandaváraljáról a K jelzésen jutunk a vár alatti nyeregbe.
 • A KL jelzés visz fel a várba, majd onnan a ZL jelzésen ereszkedünk a hegy délkeleti lábához.
 • A Z jelzésen kerüljük meg a várhegyet délről.
 • A K jelzésen jutunk vissza a nyeregbe, majd Szandaváraljára.

A túráról részletesen:

A Szandához tartozó Szandaváralja széléről, a buszfordulótól indulunk a K jelzésen a Madách úton délkelet felé, majd a Dózsa György úton jobbra, azaz délnek fordulunk a Várhegy irányába. A szinte kihalt település végén a keretek alatt érünk a falu feletti kaszálórétekhez, ahol lankás út vezet Mária-forrás felirattal a szabadon álló gyümölcsfák között, a legelőkön át. A legfelső, Gyurinka-rétnél balra lekanyarodik az út az erdőszélre, ahol az öreg fák között megtaláljuk a Szandaváraljai-patak eredetét, a Gyurinka forrást. Az egykor itt tanyázó betyár nevét őrző víznyerő helyet manapság Mária-forrásra keresztelték át, mivel a felettünk álló hegyen egykor elhelyezett fogadalmi keresztet és gyógyulást hirdető Mária-képet ide helyezték át.

A világháború előtt búcsújáró hely volt a Szanda feletti Péter-hegyen, ahol csodatévő kút és templom is állt egykor. Szandáról Péter és Pál napján fehér ruhás hajadonok vitték fel Szűz Mária szobrát a hegy tetejére, ahol keresztutat jártak; ekkor a betegek a helyi csodatévő kút vizével megtisztálkodtak. A Péter-hegy nagy részét a csodatévő kúttal együtt lebányászták a háború után, de a tetején álló keresztet ide, a Mária-forráshoz menekítették. A kétezres évek végétől a helyiek felélesztették a búcsújárás hagyományát, de már csak ide félútig, a Mária-forrásig. A búcsúk kézzelfogható eredményeként a forrás körüli padoknál tudunk az árnyas völgyfőben pihenni, és a forrás is kitisztítva, állandó hozammal oltja az erre járók szomját.

A víznyerő hely felett csatlakozunk a széles erdőgazdasági úthoz, és árnyas öreg erdőben kapaszkodunk az egyre meredekebb hegyoldalban. Az eddigi lankákat ugyanis a hegylábat felépítő puha üledékek, az egykori tengeri környezetben lerakódott homokkövek, agyagkövek építik fel, míg magát a Várhegyet a Mátra kialakulásával összefüggő, az üledékbe benyomuló andezittömb alkotja. A nyereghez közeledve egyre több vulkanikus tömb jelzi ezt a geológiai múltat.

A vár alatti nyeregből egy kisebb körrel járjuk be a szűken vett várhegyet. Először a KL jelzést követve kapaszkodunk fel az egyre sziklásabb, cserjékkel sűrűn behatárolt úton a Várhegy tetejére. Amint kiérünk a sűrű erdőből, jobb kézre régi vaskorlát mögött találunk egy érdekes földtani feltárást, mely a vulkanikus múltba enged bepillantást. A kihűlő lávafolyás itt lassan dermedt meg, így látványos, hatszög keresztmetszetű orgonák formálódtak a hűlési síkok mentén. Sajnos a feltárás elég elhanyagolt, de a hatszögletű andezit orgonák geometriai pontossággal lekövetett éleit láthatjuk sorakozni egymás mellett a sziklafelszínen.

A hegy tetején végül feltűnik a Szandavár utolsó megmaradt részlete, az Öreg-torony 7 méter magas falmaradványa. A toronycsonkhoz sziklás oldalban kapaszkodunk fel, míg végül az észak felé függőleges falakkal letörő, andezittaréj tetején találjuk magunkat, ahol egykor a vár is állt. Keletkezésének pontos korát nem tudni, első említése 1301-ből való. Számos gazdája volt a várnak és a hozzá tartozó falvaknak, míg 1546-ban török kézre került. A "pogányfészekből" induló fosztogatásokat megelégelve gyarmati vitézek törtek az erősségre - a legenda szerint egy titkos alagúton keresztül -, és mind egy szálig levágták a török védőket. A további bitorlás megakadályozására berobbantották a falakat, így innentől már csak az enyészet tenyészett a romok között.

Pazar a rálátásunk a környékre: körülöttünk szántókkal, tanyákkal, falvakkal pettyezett, erdős hátakban tetőző hegyes-völgyes vidék hullámzik. A Budai-hegységtől a Pilis, Visegrádi-hegység és Börzsöny tömbjén át a felvidéki hegyekig töretlen a kilátás. Kivételesen tiszta időben a Tátrát is látni, míg kelet felé a Karancs-Medves és a Mátra vulkánjai zárják a horizontot.

A várból a déli oldalon a sziklák alatt szerpentinező ösvény vezet le a hegy rendkívül meredek, délkeleti gerince mentén a ZL jelzésen. A göcsörtös tölgyerdőben megenyhülő lejtő pár száz méter után kiérkezik a hegylábi réthez, ahol élesen visszakanyarodunk a lankás oldalban harántoló erdőgazdasági úton, csatlakozva a Z jelzéshez. Évszázados tölgyek csoportjával öregbített erdőben haladunk. A közelben található Cservölgypuszta felett áll a terebélyes Jankó-fa, ami alatt az egykori betyár tanyázott rendszeresen, mígnem egyszer fellógatva találták rajta.

A dózerút elágazásánál beérkezik a K jelzés, amin mi is visszakapaszkodunk a vár alatti nyeregbe, végül a már megtett úton visszafelé, a forrás és a falu feletti réteken keresztül visszaérünk a faluba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A többségében Balassagyarmatról induló buszról a Szandaváralja, Madách út 29. elnevezésű megállónál kell leszállnunk.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda tér vissza.

Parking

 • Közvetlenül a buszfordulónál is tudunk parkolni, de jobban járunk, ha kihasználva az autó adta szabadságot Szandaváralja hegy felőli szélén, a Dózsa György út végében tesszük le a járművet, ahol túránk elhagyja a falut.

Coordinates

DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///fezzes.send.astronomical
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A Cserhát turistatérképe

Equipment

Az évszaknak és időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

4.9
(9)
Veronika Novák
January 02, 2021 · Community
Kicsit sáros, de megéri a látvány.
show more
Boglárka Gedei-Kis
January 01, 2021 · Community
2021. január 1., péntek 15:47
Photo: Boglárka Gedei-Kis, Közösség
Bence Hajnal
December 19, 2020 · Community
Nedves időben valóban rendkívül csúszós útvonal, ezzel érdemes tervezni, illetve számolni kell a túra hosszához képest relatíve nagy szintemelkedéssel is, ugyanakkor a gyönyörű táj, a csodálatos panoráma mindenért kárpótol. Nem egy túlzottan hosszú túra, a túrázással ismerkedőknek is jó célpont lehet.
show more
Kék túra jelzés
Photo: Bence Hajnal, Közösség
Kilátás a túra elejéről Szandaváralja irányába
Photo: Bence Hajnal, Közösség
Irányjelzők
Photo: Bence Hajnal, Közösség
Erdei kép
Photo: Bence Hajnal, Közösség
Táj
Photo: Bence Hajnal, Közösség
Táj
Photo: Bence Hajnal, Közösség
Táj
Photo: Bence Hajnal, Közösség
Lobogó
Photo: Bence Hajnal, Közösség
Show all reviews

Photos from others

2021. január 1., péntek 15:47
Kék túra jelzés
Kilátás a túra elejéről Szandaváralja irányába
Irányjelzők
+ 28

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
6.7 km
Duration
2:15h
Ascent
326 m
Descent
326 m
Public transport friendly Loop Scenic Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Summit route Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp