Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Gödöllői (majdnem) körtúra

· 2 reviews · Hiking Trail · Gödöllői-dombság · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Cseres-tölgyes a Gödöllő-Valkó országút után
  Cseres-tölgyes a Gödöllő-Valkó országút után
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 14 12 10 8 6 4 2 km Gödöllői Botanikus Kert Gödöllői Erdészeti … Park)
Gödöllő központjából indulunk, majd átvágunk az egyetemi parkerdőn és a város utcáin, hogy a dombvidék erdőibe vegyük az irányt. A természetjárós szakasz végén az arborétumnál érkezünk vissza a civilizációba.
Open
easy
Distance 14.7 km
3:40 h
212 m
231 m
311 m
180 m
Kevés szintkülönbségű, könnyű túra, ami időt enged kitérőkre és akár Gödöllő nevezetességeinek megtekintésére is. A város centrumából indulunk a dombság belsejébe, majd visszakanyarodunk a település pereméhez. Bár körtúraként ajánljuk ezt a kirándulást, nem teljes kört teszünk meg, a végpontról néhány buszmegállónyit kell utazni a kiindulópontra.

Author’s recommendation

 • A máriabesnyői bazilikát és kegyhelyet 400 méteres kitérővel kereshetjük fel a P▲ jelzésről balra kiágazó Pᵯ jeleken.
 • Az Erzsébet-pihenőt hosszabb, 1,3 km-es kitérővel kereshetjük fel a K jelzésen.
 • Túránk vége a Gödöllői Erdészeti Arborétum, amit szintén érdemes a felkeresni, időzni benne. 
 • Amennyiben időnk és kedvünk engedi, meglátogathatjuk a gödöllői királyi kastélyt és a város más nevezetességeit is.
 • Az ókori Csörsz árka maradványait a P▲ és K jelzések kereszteződéséből kitérve szemlélhetjük meg.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: October 28, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
311 m
Lowest point
180 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 12.64%Dirt road 32.63%Forested/wild trail 40.71%Path 13.53%Road 0.46%
Asphalt
1.9 km
Dirt road
4.8 km
Forested/wild trail
6 km
Path
2 km
Road
0.1 km
Show elevation profile

Tips and hints

Start

Gödöllő vasútállomás (209 m)
Coordinates:
DD
47.592641, 19.358246
DMS
47°35'33.5"N 19°21'29.7"E
UTM
34T 376572 5272331
w3w 
///incurs.seat.diggers

Destination

Gödöllő, méhészet buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A gödöllői HÉV végállomástól a P jelzésen a Máriabesnyő vasútállomásig túrázunk.
 • A vasúti aluljáró előtt jobbra a P▲ jelekre váltunk, amit a Csörsz árkáig követünk.
 • Jobbra a K jeleket követve folytatjuk, és az Arborétum megkerülése után az Isaszegi útnál érjük el a buszmegállót.

A túráról részletesen:

Az egyetemtől Máriabesnyőig

A gödöllői vasútállomást - ami egyben a HÉV végállomása is - az aluljárón át hagyjuk el keleti irányba, és a jelzéseket követve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem parkkal övezet főépülete előtt kezdünk bele túránkba. Váltakozva ösvényen és szilárd burkolaton lépdelünk a házak mellett és parkrészleteken át. Érintjük az egyetemi strandot, aztán a város legkisebb temetőjét, a premontreit.

A trianoni határváltozások miatt a premontrei rend az 1920-as években Gödöllőn hozta létre új oktatási intézetét, ami több épületből állt. A túránk kezdetén látott jelenlegi egyetemi főépület pl. eredetileg a premontreiek rendháza volt. A kicsiny sírkertbe temetkeztek a szerzetesek - köztük nyugszik az alapító prépost, akinek sírjára Fadrusz János híres szobrának bronz másolata került.

Irányt tartva a botanikus kert és különböző egyetemi épületek mellett haladunk el, aztán a MATE Parkerdő sétányaira térünk. Átvágunk a zöld övezeten, túloldalán az Őz utcába fordulunk, és a P jelek irányításával Gödöllő Fenyves nevű kertvárosrészén kanyargunk keresztül. Elsétálunk a Fenyves ABC mellett, ahol vásárolhatunk, ha valamire szükség lenne.

Innen már feltűnik a máriabesnyői kegytemplom tornya, ahová kitérőt tehetünk nemsokára. Leereszkedve a vasúthoz éles jobbkanyarral fordulunk rá a P▲ jelzésre az aluljáró előtt. A következő 1.5 km-t a sínekkel párhuzamos zajvédő fal mentén tesszük meg a turistaúton. Mellettünk a portákhoz tartozó kertek sorakoznak, szemben pedig következő úti célunk, a Juharos erdős hegyoldala uralja a látványt. Rátérünk a település legszélső utcájára, ahol az utolsó háznál kereszteződés fogad. A P▲ jelzés a sínek mentén vezet tovább, míg balra kiágazik a Mária-út Pᵯ jelzése, ami áthaladva a vasút alatti aluljárón a 400 méterre lévő bazilikához visz: itt van lehetőség kitérőt tenni, hogy meglátogassuk a kegyhelyet.

Akácosban folytatjuk utunkat bozótos-csalitos részen, de maga az ösvény jól kijárt. Nemsokára kerítés kerül elénk, amit az erre a célra készített létra használatával tudunk leküzdeni. A túloldalon széles csapásra lépünk, és balra fordulva ismét a drótháló mentén menetelünk. Visszatekintve a kegytemplom tornyát láthatjuk kiemelkedni a fák közül.

A Juharoson át

Hamarosan zárt kapu állja el továbbhaladásunkat, amin nem kell átkelnünk, mert a turistaút jobbra kanyarodva nekivág a hegynek. A Juharos csúcsig bő 2 km a távolság és 120 méter a szintkülönbség; ez a Gödöllői-dombságban valóságos meredélynek számít.

Vadvédelmi kerítés tövében vezet felfelé az ösvény szellős erdőrészen, ezért helyenként felsejlik magaslatunkról a fákon túli, messzebbi táj. Hamarosan légvezeték nyiladékát keresztezzük, ami sajátos panorámát ad: a tartóoszlopok mögött a dombság lankáit és a Budai-hegység vonulatait szemlélhetjük. Ez a kilátópont alkalmas arra is, hogy megfigyeljük a Juharoshoz hasonlóan kiemelkedő rögök nagy relatív magasságkülönbségét a szomszédos Duna völgyéhez képest.

Eddigre az emelkedő nagyját legyűrtük, és a hosszan elnyúló tetőszinten járunk. A turistaút kiszélesedik, lapos terepen baktatva élvezzük a könnyű járást. A Juharos 308 méter magas hátáról a vegetáció miatt csak korlátozott kilátást kapunk nyugati irányba. Átlendülve a csúcson ereszkedésbe kezdünk, aminek aljában burkolt útra lépünk. A keskeny aszfaltcsík a Gödöllő-Valkó országútból ágazik ki, és az 1,3 km-re lévő Erzsébet-pihenőnél álló vadászházhoz tart. A P▲ jelzés itt véget ér; jobbra térve a K jelzésen vándorolunk tovább.

Az elágazás környékén azonban érdemes kicsit elidőzni, sőt kitérőt is tenni. Egy árkot látunk az erdőaljon keleti irányba indulni, ami a Csörsz árka néven ismert ókori határvédelmi vonal maradványa. Római irányítással a szarmaták által a 4. században épített árok- és sáncrendszer kb. 1200 km hosszan az húzódott az Alföld pereme mentén, egészen le az al-dunai Vaskapuig. A 2-5 méter mély, 5-10 méter széles árkok, illetve ezek szélén a sáncok jól látszódtak a 19. századig, amikor a jelentős tereprendezés eltüntette a legnagyobb részét. Itt, a Gödöllői-dombságban hosszabb szakaszon is megmaradt felismerhető állapotban. Egy része mentén tanösvényt jelöltek ki, ami egyelőre csak virtuálisan létezik, de a létrehozó egyesület tervei közt szerepel az állomások tájékoztató tábláinak kihelyezése is. A Csörsz-árok tanösvény végigjárása betekintést ad az ókori védelmi rendszer történetébe.

Arborétum a túránk végén

K jelzésen déli irányba folytatjuk utunkat. Átkelünk a Gödöllő-Valkó közötti országút túloldalára, ahol kőkereszt és világháborús katonasír csendesedik. Megkerüljük a fémsorompót, és cseres tölgyesben érkezünk egy romos vadászházhoz.

Innentől széles föld- és murvautakon túrázunk hosszabb szakaszokon vadvédelmi kerítéssel párhuzamosan. A többnyire fiatal erdők akác, nyár és tölgy egyedekből állnak, ezek mellett helyenként fenyvesekkel is találkozunk. Az éles irányváltású útvonal végén a Gödöllői Erdészeti Arborétum kerítése mellé jutunk, és hamarosan a növénykert bejáratánál állunk. Érdemes időt szánni a felfedezésére, bejárni a tanösvényt, megismerni a több száz fa- és cserjefaj, valamint más botanikai érték példányait.

Az arborétum bejáratától tovább a K jeleken 200 méter után az Isaszegi úthoz érkezünk, ahol a Gödöllő, méhészet buszmegállóból tudunk a város központjába visszautazni.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A kezdőpont Gödöllő vasútállomása, ami vonattal vagy HÉV-vel érhető el.
 • A végpont a Gödöllő, méhészet buszmegálló, ahonnan VOLÁN buszjárattal tudunk Gödöllő központjába visszautazni.

Getting there

 • A túra kezdőpontja a vasútállomás, végpontja pedig a buszmegálló.

Parking

 • A gödöllői vasútállomás környékén könnyen találunk parkolóhelyet.

Coordinates

DD
47.592641, 19.358246
DMS
47°35'33.5"N 19°21'29.7"E
UTM
34T 376572 5272331
w3w 
///incurs.seat.diggers
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Gödöllői-dombság turistaatlasz

Author’s map recommendations

 • Gödöllői-dombság turistatérkép

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz: TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

2.5
(2)
Dominika Buótyik
March 13, 2022 · Community
When did you do this route? March 13, 2022
Edith Belső
March 07, 2022 · Community
Csalódott voltam! Villanypásztorral nehezített terep, ezért egy bizonytalan 2 métert magas tákolmányon kellett volna átmászni, hogy a túrát folytatni lehessen. Egy cetli figyelmeztetett valamire, amit tilos megtenni. (Törvényi paragrafusra hivatkozással) 🤨
Show more

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
14.7 km
Duration
3:40 h
Ascent
212 m
Descent
231 m
Highest point
311 m
Lowest point
180 m
Public-transport-friendly Circular route Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights 'Healthy climate' Flora and fauna Insider tip Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Waypoints
 • 7 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp