Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Gesztenyés kör – élménydús, akadálymentes körtúra Kőszegszerdahely és Velem között

Hiking Trail · Koszegi-hegység
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Gesztenyefák kísérik utunkat
  Gesztenyefák kísérik utunkat
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 400 380 360 340 320 300 280 260 6 5 4 3 2 1 km

Az Alpok magyarországi nyúlványának aljába kalauzol bennünket ez a tartalmas, természeti értékekben gazdag körtúra.

difficult
Distance 6.8 km
4:30 h
141 m
141 m
395 m
296 m

Néhány kilométerre Kőszegtől délre, Magyarország legnyugatibb csücskében, az Alpokalja nyúlványán terül el hazánk egyik legkedvesebb kistérsége, mely sűrű, sokszínű, nagy fajgazdagságú erdőségeivel, buja szelídgesztenyéseivel, meseszerű falvacskáival hívogatja a kirándulni vágyókat. Kőszegszerdahely és Velem kerekesszékkel is bejárható, településszéli és erdei-mezei ösvények változatos, izgalmas terepe. A mindkét települést érintő, egész napos kiránduláson tágabb képet kapunk az itteni erdőkről, az elszigetelt vidék építészeti csodáiról, és nem utolsó sorban a Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növényéről, a szelídgesztenyéről.

Körtúránk nehézségi fokát tekintve két lépcsőben kínálja fel bájait. Mindkét települést érinti e szuper körtúra, de a bővebb változata kimondottan az offroad kerekesszékes túrákban gyakorlottaknak ajánlott, itt természetszerűleg több erdei és vadregényes környezet kínálkozik. A könnyebb, túrázásban kevésbé jártas kerekesszékeseknek a rövidebb, de szintén tartalmas kör ajánlható jó szívvel. E két körtúra többségében fedi egymást, a kiinduló és érkezési pontjaik azonosak, a nehezebb-hosszabb, egyben gazdagabb túra tulajdonképpen a könnyebbet bővíti ki egy erdei kitérővel.

A körtúra az Írottkő Naturpark osztrák és magyar tájakon átívelő, hosszútávú túraútvonalának, az Alpannoniának egyik mellékútvonala, ezért a kihelyezett táblákon a sárga Alpannonia jelzést kell követnünk végig.

A körtúra mind tömegközlekedéssel, mind autóval megközelíthető. Az izgalmas, változatos kirándulás ajánlott minden természetbe vágyó, annak szépségeit átélni kívánó, a túrára fizikailag-szellemileg felkészült kerekesszékes sorstársunknak és kísérőiknek, valamint babakocsisoknak és megfelelő fizikai állapotú idősebb kirándulóknak is!

Author’s recommendation

 • A túra önállóan nem ajánlott, előfordulnak olyan erdei felszíni akadályok, meredek emelkedők/ereszkedők, amelyek a rutinos, aktív kerekesszékkel közlekedőknek is kihívások. A túra kórházi kerekesszékkel, nagy akkumulátoros kerekesszékkel nem ajánlott.
 • Nagy első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel, handy-vel vagy elektromos hajtánnyal szerelt aktív kerekesszékkel közlekedőknek ajánlott leginkább a túra, a keskeny erdei ösvények, murvás mezei felületek, a falusi bitumenezett utak így járhatóak biztonságosan.
 • A túra folyamán mozgássérült WC-t nem találtunk, az ez irányú szükségleteinknek érdemes Kőszeg városban eleget tenni (általában a plázák, bevásárlóközpontok rendelkeznek ilyen helyiséggel).
 • Étkezési lehetőség a túránk utolsó harmadában, Velem főutcáján található, de a szezonalitás miatt érdemes magunkkal hozni hideg élelmiszert és ivóvizet!
 • A Velemi Gesztenyenapok a térség legismertebb rendezvénye, érdemes ekkorra időzíteni a kirándulást (október közepe).
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő.
 • Váltakozva érünk hosszabb árnyékmentes, napsütötte térségekbe, fejfedő és szezonálisan szúnyogriasztó ajánlott.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: November 21, 2022
Difficulty
difficult
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
395 m
Lowest point
296 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 8.33%Dirt road 27.26%Forested/wild trail 39.98%Path 19.74%Road 4.66%
Asphalt
0.6 km
Dirt road
1.9 km
Forested/wild trail
2.7 km
Path
1.3 km
Road
0.3 km
Show elevation profile

Safety information

 •  Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.

Start

Közösségi ház, Kőszegszerdahely (299 m)
Coordinates:
DD
47.340263, 16.514170
DMS
47°20'24.9"N 16°30'51.0"E
UTM
33T 614381 5244089
w3w 
///paprika.deserters.advisable

Destination

Közösségi ház, Kőszegszerdahely

Turn-by-turn directions

Itiner:

Végig a sárga Alpannonia® táblákat kövessük.

Útleírás:

A Kőszegszerdahely központjában lévő Közösségi ház parkolójából indítjuk túránkat, ami a középkori eredetű erődített templom felett található. Velem irányába indulunk 100-200 métert, majd amikor az út szétágazik, mi a jobb oldali ágán (Hegyi utca) haladunk a falu határa felé.

A Gesztenyés kört végig a derékmagasságban elhelyezett, fanyílra festett sárga Alpannonia ikonnal jelzik (a túránk utolsó 1-2 kilométerénél nem találtunk jelzést), érdemes követni a szignót. Műúton haladunk, enyhén kanyargó szilárd felületen, ami a falu határához érve azonnal „elfogy” a talpunk alól, és azt hosszan, egyenesen a domboldalra merőleges mezei út murvája váltja fel, kétoldalt szántóföldekkel. Pár száz méter múlva, éles balkanyart követően hatalmas, telt panoráma nyílik a völgyecskében megbúvó Velemre és a környező dombos-hegyes vidékre, míg jobbról kedves, jól ápolt nyaralók sorakoznak kertekkel, gyümölcsösökkel.

Az egész túrára jellemző a fák fajgazdagsága, s ez a kertekre is igaz: mandula, dió, szelídgesztenye, alma, cseresznye, szilva, füge, mogyoró együtt uralja a megművelt földeket, ahogy ezek vad rokonaik a környező dombokat, hegyeket. Immár a település irányába haladunk, elszórtan lakóházak, nyaralók szegélyezik utunkat. Az eddig menedékes emelkedésbe és mezőháti vízszintesbe jobbról belecsatlakoznak meredekebb dűlőutak és egészen meredek dombhátak is. A faluba érve, közvetlenül a határában, egyik ilyen meredekebb dűlő vezet fel a hajdani forráshoz, amelyet közművesítve, lezárva találtunk, viszont az oda vezető út fantasztikus: 2-300 éves parasztházakat, pincés portákat őriz az út. Kerekesszékkel a második parasztházig érdemes felevickélnünk, ehhez hasonló, autentikus paraszti légkört, amely még nem skanzenként működik, ritkán látni. Az „idők súlya” alatt megfigyelhető a házikók építési technológiája: terméskőalapra épített fagerendás vályogfalak szalmatetői mosolyognak ránk bumfordian.

E rövid kitérőt követően főirányunkhoz térünk vissza, Velem hangulatos, öreg utcáin közelítünk merőlegesen a falu főutcájához (Rákóczi út), mely végighúzódik a völgyben elterülő településen. Jobbra tekintve láthatjuk a Szent Vid-hegyet, oldalában a Szent Vid-kápolna fehérlő tornyával. A falucska tipikus épületei mentén ereszkedünk, a Rákóczi úton balra fordulva, pár száz méterre igazi falusi vendéglőt is találunk, itt érdemes pihenőt tartani.  

Ugyanakkor a velemi főút a túrázót döntés elé állítja: az elszánt, tapasztalt kirándulók, fizikailag sportos kísérővel és strapabíró kerekesszékkel választhatják a nehezebb, de igazi erdei élményt kínáló utat. Áthaladva a falu I. és II. világháborús áldozatairól megemlékező Hősök kapuja alatt hosszan, előbb bitumenes, majd murvás úton kapaszkodhatunk fel a velemi gesztenyeerdőbe. Érdekesség, hogy a szövőmoly-járvány által az elmúlt években kipusztult gesztenyések állománya itt szinte sértetlenül viseli e terhet. Egységes, nagy kiterjedésű gesztenyésekről nem beszélhetünk, inkább foltokban, viszont rendszeresen vegyül e különleges, szép öregkort is megélni képes fafaj az erdő megannyi „lakója” közé: vackor, vadcseresznye, kőris, tölgy, éger, bükk, szilfa, cserjés állományok ölelik körbe a gesztenyéseket. Ezt az élményt csak az a merészebb túrázó élheti át igazán, aki az erdei útról balra lemerészkedik egy, amúgy száraz időben viszonylag jól járható ösvényre, mely szép nagy ívben fordítja túránkat ereszkedő ágba. Itt-ott szükségeltetik a kísérőnk hathatós segítsége, de összességében ez talán a túránk legszebb és leginkább természetközeli szakasza. Az ereszkedésnél, mivel igazi erdei ösvényen haladunk, kerekesszékkel érdemes mindenképpen háttal, óvatosan, a nagyobb kerék vezetésével haladnunk. Helyenként kidőlt faág, vaddisznótúrás, vízmosás, gyökerek akadályozzák a sima haladást – később pedig a túraútra kidobott, csak részben bedöngölt bontási vörös tégla is eszünkbe juttatja az ember jelenlétét.

Mintegy 1 kilométert ereszkedünk ebben a hűs erdőben, majd a „vörös tégla út” jelzi, hogy túránk harmadik, egyben befejező szakasza következik. Aki a könnyebb utat választotta, a velemi főútról a S↺ jelzést követve itt csatlakozik be a hosszabb útvonal P jelzésébe. Árnyas, fokozatos ereszkedés után mezei környezet jelzi Kőszegszerdahely határát. Azon kívül, hogy a túrát jelző táblák is kikoptak, ezen az erdei, átmenti szakaszon sem „fenékig tejföl” a gurulás: ferde, enyhén lejtő vízmosásos csapdák sunyíthatnak a felszín alatt, rövid szakaszokon a kísérőnk segítsége nélkülözhetetlen.

A táj kinyílik, és gyönyörű panorámájával tekint ránk; majd lassacskán szőlődombok közt haladva megpillantjuk a település templomtornyát. Az agyagos utat egyre inkább felváltja a murva, majd a házak tetői közt megjelennek a bitumencsíkok. Ezek egyikén csatlakozunk Kőszegszerdahely főutcájába, majd balra fordulva feltűnik a főtéri templom, pár száz méterre kiindulópontunktól.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Bozsok, Kőszeg és Szombathely felől is érkezhetünk busszal, ekkor a Kőszegszerdahely, velemi elágazás megállóig utazzunk.

Getting there

 • A túra a buszmegállótól, illetve a parkolótól indul.

Parking

 • A Mindenszentek templom feletti kis parkolóban hagyhatjuk az autónkat.

Coordinates

DD
47.340263, 16.514170
DMS
47°20'24.9"N 16°30'51.0"E
UTM
33T 614381 5244089
w3w 
///paprika.deserters.advisable
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Nagy első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel, handy-vel vagy elektromos hajtánnyal szerelt aktív kerekesszékkel közlekedőknek ajánlott leginkább a túra, a keskeny erdei ösvények, murvás mezei felületek, a falusi bitumenezett utak így járhatóak biztonságosan.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
6.8 km
Duration
4:30 h
Ascent
141 m
Descent
141 m
Highest point
395 m
Lowest point
296 m
Public-transport-friendly Circular route Botanical highlights Accessibility

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp