Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Geotúra a béri andezitömlés körül

· 14 reviews · Hiking Trail · Keleti-Cserhát · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Panoráma a Szandára
  Panoráma a Szandára
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 5 4 3 2 1 km
Nógrád lankái nem tartoznak az ország sűrűn látogatott hegyvidéki turistacélpontjai közé. Pedig nem véletlenül alakítottak ki geoparkot ezen az eldugott helyen: a Bér melletti erdőben geológiai szenzációk sora koncentrálódik igen kis területre, és még igazán látványos panorámában is gyönyörködhetünk a szerény tengerszint feletti magasság ellenére.
Open
easy
Distance 5.3 km
2:00 h
201 m
201 m
376 m
176 m

A Cserhát érdekes geológiai mix. Egyrészt a Börzsöny és a Mátra hatalmas tömbjei között elterülő vidék arculata is változatos képet mutat: a dombsági tájat itt-ott magasabb hegytömbök, hegycsoportok színesítik. Másfelől a legkülönfélébb képződésű kőzetek alkotják: a nagy kiterjedésű üledékes kőzetekre heves tűzhányótevékenységek során néhol andezit, máshol bazalt rakódott le különböző formákban, de a felszín alatti hasadékokat kitöltő telérek is létrehoztak felboltozódásokat. Túránk során egy ilyen hasadékvulkán feltárt maradványát járjuk körül, és a rövid táv ellenére meglepően látványos és sokrétű formakincset csodálhatunk meg.

Bérről indulva lehetőségünk nyílik rövid, amolyan délutáni túrát tenni a Novohrad-Nógrád Geopark egyik legizgalmasabb területén. Kellemes réteken haladva bekanyarodunk az erdőbe, ahol megtekintünk egy szabadtéri kőtárat, megismerkedünk a világviszonylatban is különleges, hajlott formájú oszlopos andezittel, átvergődünk egy darabjaira töredezett lávaszőnyegen, végül megcsodáljuk a nógrádi táj semmihez sem hasonlítható szépségét, hogy végül visszatérjünk kiindulópontunkra.

A túra bárkinek ajánlható, legyen szó egyedüli túrázóról, kisebb vagy nagyobb társaságról, de kisgyermekes családok is bátran nekiindulhatnak.

Author’s recommendation

 • Ha autóval érkezünk, Bérről a túra után érdemes felkeresni Virágospusztát (erre táblák is felhívják a figyelmünket már a faluba érkezés előtt). Az étteremként is működő Andezit Hotel mellett hatalmas karámban láthatók az őshonos hazai állatok, s azon felül még tevék és struccok is, így gyermekes családoknak izgalmas kiegészítő program lehet.
 • A túra körtúrává is alakítható, ha a csúcsról lefelé indulunk egy jelzetlen ösvényen, majd egy dózerúton térünk vissza a faluba. Ehhez térkép vagy GPS mindenképp legyen kéznél, vagy használjunk Természetjáró appot!
 • A túra végén koncentrálódnak a látnivalók: a kőtár, a kőtenger és az andezitcsúszda közvetlenül egymás mellett találhatók, ezért itt nem szükséges a jelzésekre vagy a túraleírásra hagyatkoznunk, hiszen könnyű őket megtalálni egymás mellett.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: August 13, 2019
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
376 m
Lowest point
Bér, 176 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Tips and hints

Start

Bér központja, buszmegálló (175 m)
Coordinates:
DD
47.864739, 19.502668
DMS
47°51'53.1"N 19°30'09.6"E
UTM
34T 388015 5302352
w3w 
///sidelined.analysis.export
Show on Map

Destination

Bér közponjta, buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Bért a Z+ jelzésen hagyjuk el.
 • Az elágazásnál, a legelőn balra kanyarodunk a hegynek nekivágó Z jelzésre.
 • A Z▲ jelzésen teszünk rövid kitérőt az andezitfalhoz, majd a Z↺ jelzésen a kőtengerhez.
 • Letérünk balra a jelzett útról, és kisétálunk a Nagy-hegy panorámás csúcsára.
 • A korábban megtett úton térünk vissza Bérre.

A túráról részletesen

Bérről a dombok alá

Bér központjában egykor kocsma és bolt is működött, a lepusztult épület most a falu csendes hanyatlásáról árulkodik. A főtéri buszmegálló mellett átkelünk a patakon, majd szűk utcában indulunk az erdő felé a Z+ jelzésen. A patakot követve emelkedünk, míg végül elérünk egy tágas tisztásra. A rét alján futó földutat követve lassacskán egyre magasabbra jutunk, a lankás dombvidékből is egyre több kerül a látóterünkbe.

A környező, erdős dombok mögött feltűnik a Berceli-hegy erdős oldala, de az elbányászott másik félre nem látunk rá. Hamarosan felbukkan a Szanda kettős csúcsa is. Egy tágasabb részen elágazáshoz érünk; itt balra térünk, s nekivágunk a domboldalra kanyarodó földútnak, melyet a Z jelzés mutat. Beérünk a sűrű, sötét erdőbe, és az egyre meredekebbé váló hegyoldalra kapaszkodva hirtelen élesen jobbra fordulunk.

Egy világszenzáció az erdő mélyén

Hamarosan elérjük a Kőtár modern formájú betonépületét. A két egységből álló bemutatóhely 12 környékbeli kőzetet mutat be, illetve a kőzetekhez és a környező hegyekhez köthető vulkanikus folyamatokról számolnak be a falakra függesztett táblák. Az egyre kövesebbé váló hegyoldalban már a Kőtártól láthatóvá válik a sűrű növényzet mögött a hajlott andezitfal szürkés árnyalata. Közelebb lépdelve egy sziklás-törmelékes lejtőről csodálhatjuk meg e geológiai ritkaságot: a hajlott formájú, oszlopos elválású andezitcsúszda egy 15 millió éves telér-, azaz hasadékvulkán ember által feltárt maradványa. A felszín közelébe jutott kőzetolvadék a fedő üledékes kőzetek repedéseibe, hasadékaiba folyt, ott kőzetté szilárdult, majd a külső erők pusztító munkájának és a bányászatnak köszönhetően a felszínre került. Az oszlopos elválás nem jellemző az andezitre: vele általában bazaltos területeken, például a közeli Somoskő várának oldalában vagy a Balaton-felvidéken találkozhatunk. Hajlott formája Európában egyedülálló, és a világon is mindössze néhány hasonló megjelenését tárták fel. A kihűlő magma szilárdulása közben összezsugorodott, megrepedezett, végül a repedések mentén a ma is látható formában kötegekre vált.

A kőtengeren át a panorámához

Kelet felé folytatjuk utunkat, a fák mögötti világos, napsütötte területet kell megcéloznunk, nem muszáj a jelzésekre hagyatkoznunk. Néhány lépéssel később megérkezünk egy igazi kőtenger szélére. A lávaár a felszínen kihűlt, megszilárdult, majd a hőingadozás folyamatosan gyakorolt térfogat-változtató hatásának következtében, lassan megrepedezve darabokra töredezett - a folyamatot a repedésekben megfagyó víz is gyorsította. Hogy napjainkban is mozgásban van, arról tanúskodik, hogy nem fedi növényzet a felszínét, mivel aprózódik tovább, és lassan kúszik lefelé a lejtőn.

A Z▲ jelzésre térve a kőtenger szélénél, sűrű bozótban kaptatunk fel a hegycsúcs oldalába. Rövid távokat teszünk meg az egyes helyszínek közt, ezért perceken belül elérjük az éppencsak 400 métert meghaladó béri Nagy-hegy oldalában található andezitoszlopok tetejét. A feltáruló panoráma a nógrádi táj minden szépségével elkényeztet: a szélein feltűnik a két környező, szintén vulkanikus eredetű hegyvidék, a Börzsöny és a Mátra vonulata. Utóbbiból közelsége révén különösen jól szemügyre vehető a Muzsla gerince, de a háttérben adótornyával ott nyújtózik a Kékes is. Baloldalt a Szanda kettős csúcsa magasodik a környező medencék fölé, jobb oldali magaslatán kiszúrhatjuk a várfal maradványát. Szemben láthatók Buják dombjai, köztük a kilátójáról nevezetes Sas-bérc. Kiszúrhatjuk Bér és Virágospuszta épületeit, tiszta időben a távolban, észak felé feltűnik a Karancs elefántszerű tömbje is. Jól szemügyre vehető a Cserhát viszonylag meredek oldalú dombokkal tagolt, medencékben gazdag, falvakban szegényebb lankavidéke, ahol iparosításnak nem is látjuk nyomát.

Vissza a hegy alá

A faluba visszatérhetünk a már bejárt, geológiai látványosságokban dúskáló útvonalon is, de be is zárhatjuk a kört, ha a sűrű bozótosba fúródó ösvényen követjük a kopott jelzést. Sajnos a turistaút-hálózat jelenleg nem támogatja a körtúrát, de Bér olyan közel van, hogy nyugodtan letérhetünk a jelzésről, hogy az egyik dózerúton visszatérjünk a faluba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A Bér, italbolt megállóba kell érkeznünk busszal.

Getting there

 • A turistaút a megállóból indul.

Parking

 • A falu szélén bárhol parkolhatunk.

Coordinates

DD
47.864739, 19.502668
DMS
47°51'53.1"N 19°30'09.6"E
UTM
34T 388015 5302352
w3w 
///sidelined.analysis.export
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Author’s map recommendations

 • A Cartographia térképe mellett megtalálhatjuk a Cserháti Falvak Szövetsége a Vidékért Közhasznú egyesület jóval részletesebb, 1:30000-es léptékű turistatérképét is (zöld borító), mely szintén lefedi a területet.

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.7
(14)
Nikolett Sándor
February 12, 2022 · Community
Télen, eső utáni időszakban elég saras, megfelelő bakancs ajánlott!
Show more
Evelin Kiss
November 05, 2021 · Community
When did you do this route? February 13, 2021
Photo: Evelin Kiss, Community
Photo: Evelin Kiss, Community
Photo: Evelin Kiss, Community
Photo: Evelin Kiss, Community
Photo: Evelin Kiss, Community
Mara Kovács
August 21, 2021 · Community
Körtúra lett belőle. Gyerekekkel mentünk, a meredekebb részek sem vészesek.
Show more
When did you do this route? August 21, 2021
Photo: Mara Kovács, Community
Photo: Mara Kovács, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 43

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
5.3 km
Duration
2:00 h
Ascent
201 m
Descent
201 m
Highest point
376 m
Lowest point
176 m
Out and back Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp