Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Hiking Trail

Fővárosi kalandozás a Normafától a Hármashatár-hegyig

· 3 reviews · Hiking Trail · Budapest and surroundings · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Tündér-szikla
  / Tündér-szikla
  Photo: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Gyermekvasút a Tündér-szikláról
  / A Gyermekvasút a Tündér-szikláról
  Photo: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Apáthy-szikla
  / Apáthy-szikla
  Photo: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kőkapu
  / Kőkapu
  Photo: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Guckler Károly-kilátó
  / Guckler Károly-kilátó
  Photo: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Árpád-kilátó
  / Árpád-kilátó
  Photo: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Hármashatár-hegyről
  Photo: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12 Tündér-szikla

Főleg a fővárosban és annak környékén élők számára lehet jó ötlet ez az inkább könnyűnek mondható túra szép panorámákkal, kilátókkal, érdekes természeti képződményekkel.

open
easy
12.9 km
4:06 h
471 m
700 m

A zömével a Budai Zöld útvonalán vezető túra a Normafától a Hármashatár-hegyig tart, nagyobbrészt az erdőben, néhány aszfaltos szakasszal és építészeti érdekességgel fűszerezve. Az út során persze természeti látnivalókban sincs hiány: a Tündér-szikla környékéről és az Apáthy-szikláról fantasztikus panoráma tárul elénk, kísérteties látványban lehet részünk a vöröses talajú Kőkapu-barlangnál, de egy régi és egy új épített kilátót is útba ejtünk.

Author’s recommendation

A kirándulás akár egy hétvégi családi túra is lehet, nagyobb gyerekekkel.

outdooractive.com User
Author
Brigitta Hidvégi
Updated: January 12, 2019

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
484 m
Lowest point
162 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

Bármilyen évszakban biztonságosan járható.

Equipment

Térkép ajánlott.

Tips, hints and links

A túráról szubjektív beszámolót is olvashatsz ide kattintva.

Start

Normafa (470 m)
Coordinates:
Geographic
47.503208, 18.967014
UTM
34T 346900 5263089

Destination

Hármashatár-hegy, Guckler-kilátó

Turn-by-turn directions

A kiindulási ponttól nem messze a sűrű erdőben egy kisebb, nem olyan régen felújított, lelakatolt épület áll, amiről sajnos nem lehet tudni, pontosan mi célt szolgálhatott. Tippre talán valamiféle zarándokszállás lehetett, mindenesetre a fa ablaktáblára firkált Pedomaci + Hajni felirat nem teremt kimondottan vallásos miliőt.

A túra első igazi látványosságának a Tündér-szikla bizonyul, ami a 383 méter magas, nem meglepő módon az ugyanezt a nevet viselő hegyen található. Kiépített úton lehet felkapaszkodni rá, pontosabban mellé (mivel konkrétan rá egyébként tilos felmászni, állítólag több súlyos baleset is történt itt), egy másik nagy sziklára.

Ez egy kiváló hely a nézelődésre, relaxálásra, és innen több kilátót is ki lehet szúrni, például az Erzsébetről és a Kaán Károlyról elnevezett építményeket a János-, illetve a Nagy-Hárs-hegyen. Ha van egy kis időd, a szemben zakatoló Gyermekvasút szerelvényét is elkaphatod, vagy akár le is fotózhatod ebből a szokványosnak nem mondható szögből.

Kiérve az erdőből átevickélünk a libegő alatt, rövid ideig koptatjuk az aszfaltot, aztán ha benézünk kicsit a Napraforgó utcába, érdekes látványban lesz részünk. Annak idején, 1931-ben a modern kor építészeti törekvéseinek bemutatása céljából emelték az itteni házakat, és még ma is van mit csodálni rajtuk.

A Szabó Lőrincről elnevezett iskola mellett egy jó hosszú lépcsősor következik, aztán meg se álljunk a terület hajdani tulajdonosáról elnevezett, 242 méter magas Apáthy-szikláig. Útközben találkozhatunk lábatlan gyíkkal, ami a védett terület egyik prominens lakója, vagy éppen imádkozó sáskával és halálfejes lepkével.

Az Apáthy-szikla egy dolomitrög, ahol általában ellentmondásos érzések kerítik hatalmába a túrázót, a panoráma ugyanis nagyon szép, az eldobált cigarettacsikk- és söröskupakhalmok viszont inkább lehangolóak. Úgy mondják, az Apáthy-sziklát körülvevő erdőkben még ma is felfedezhetőek Mátyás király egykori Vadaskertjének romjai; a négy kilométer átmérőjű terület magában foglalta a XII. kerület néhány részét, Zugligetet és a Budakeszierdőt is.

Néhány lépés után elérkezünk a Kőkapuhoz, ami valójában egy barlang, ahol a talajt vasoxidok festik kísértetiesen vöröses színűre. A közeli, kis barlangszerű bemélyedésért pedig a hajléktalanok vívnak élet-halál harcot az önkormányzattal.

A Látó-hegyen megfelelő évszakban hangos avar- és bozótcsörgésre számíthatunk, de ne ijedjünk meg, a lármát nem termetes ragadozó állatok, hanem csupán madarak okozzák. Rövidesen elérjük a 376 méter magasan trónoló Árpád-kilátót. A népies stílusú, néhány részletében műromra hajazó épületet néhány éve újították fel; a Budai-hegységet és a Dunát csodálhatjuk meg róla.

Ezután egy kis erdőmenet következik, majd a Szépvölgyi út nagy villákkal, aztán újabb hegymenet. Itt elhagyjuk a zöld sáv jelzést, és irány a Hármashatár-hegy! 2016 tavaszától látogatható az érdekes formájú Guckler Károly-kilátó, melynek 4 méter magas kilátószintje – 499 méter magasból – gyönyörű körpanorámát biztosít Budapestre és a Dunára.

Végezetül a városba a Hedvig utcán érdemes lesétálni.

Public transport

Public transport friendly

A kiinduló pontot, a Normafát Gyermekvasúttal, fogaskerekűvel, 21-es és 90-es busszal lehet megközelíteni.

Getting there

Autós útvonaltervezéshez kattints ide

Parking

A Normafánál hétvégén elég sok a turista, így nehéz parkolni. Érdemesebb a Széll Kálmán térnél vagy Hűvösvölgyben hagyni az autót, és onnan tömegközlekedéssel menni tovább.

Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Author’s map recommendations


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

5.0
(3)
Petya Zel.
February 28, 2019 · Community
Teljesítve 2019.02.28
show more
Only text reviews are shown.

Photos of others


Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
12.9 km
Duration
4:06 h
Ascent
471 m
Descent
700 m
Public transport friendly In and out Scenic With refreshment stops Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Mountain railway ascent/descent Insider tip Healthy climate

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.