Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

Forrástól forrásig kőtengerek között

Hiking Trail · open
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Fehér-köves kőtenger a Mátrában
  / A Fehér-köves kőtenger a Mátrában
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az aszfalton át vezet a K+ jelzés Kékestető alatt
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Jávoros-forrás
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei rollerpálya a Mátrában
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fehér-köves kőtenger passzív, bemohásodott része
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pezső-kút
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bene-patak
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vályús-kút és környezete
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útrészlet a Csepegő-forrástól délre
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükk gyapjaslepke hernyókkal is összefuthatunk
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1000 800 600 400 200 7 6 5 4 3 2 1 km Kékestető Adótorony és kilátó Mátravasút (Mátrafüred állomás)
Könnyű családi séta a Kékesről Mátrafüredre sok forrással, egy különleges kőtenger és egy szép völgy érintésével.
open
easy
7.5 km
2:05 h
45 m
707 m

A Mátra vizekben aránylag gazdag: nagyságrendileg 195 nevesített és további 325 név nélküli forrás, csevice és kút fakad itt. A túra közülük hatot érint. Van közöttük látványos, szépen foglalt víznyerő hely, mint például  a  Csepegő-forrás, vagy a szanatórium kertjében fakadó Kékes-forrás; mások alig észrevehető szivárgók. A Pezső-kút egy impozáns krioplanációs sziklatorony közelében, a Kossuth-kút a Fehér-köves kőtengerének szomszédságában ered. A hegység vadászéletének fénykorát idéző, manapság már roskadozó vadászkunyhó alatt fakadó Vályús-kút szintén különleges hangulattal tölti el a túrázót. A Mátrafüred ősének tekintett Bene vagy Beneváralja nevű falu pedig még távolabbra repít minket időben, egészen a 13-14. századig. A szép erdőkön és hangulatos völgyeken át vezető, könnyed túra végül a Bene-patakon átkelve ér le Mátrafüredre. 

 

Author’s recommendation

A P és a Z jelzés szétválásánál érdemes kis kitérőt tenni a P, majd a P●  jelzésen a Disznó-kúthoz, ami hazánk harmadik legmagasabban fekvő forrása. 

Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Updated: January 19, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
1,015 m
Lowest point
352 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Kékes-tető, csúcskő (1,014 m)
Coordinates:
DD
47.872626, 20.008185
DMS
47°52'21.5"N 20°00'29.5"E
UTM
34T 425833 5302619
w3w 
///springing.cubist.orienting

Destination

Mátrafüred, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Kékes-tető csúcskövétől a K jelzésen indulunk, de hamar a Z jelzésre váltva kezdjük meg az ereszkedést. 
 • A Fehér-köves kőtenger mohos végében, jobb oldalon találjuk a Z● jelzést, amely mentén 30 m-re van a csekély vízhozamú Kossuth-kút.
 • A Z jelzés egészen Mátrafüredig, túránk végpontjáig kalauzol.

A túráról részletesen

Ereszkedés a toronytól

Túránkat érdemes a 176 m magas TV toronnyal kezdeni. Már csak a kilátásért is érdemes felmenni a 42 m magasságban kialakított körpresszóba, ahonnan bámulatos panoráma tárul elénk. A torony alatt áll a Kékes jellegzetes nemzeti színű csúcsköve, mellette pedig a minden elhunyt motorosnak állított emlékhely.

A csúcskőtől a K jelzés indít minket déli irányba, de pár lépést követően, az aszfaltút keresztezése után a Z jelzésre váltva hagyjuk el Kékestetőt. Délkelet felé, a szanatórium melletti lépcsős sétányon indulunk lefelé. A főbejáratnál jobbra tartva levágható a műút két kanyarulata. A balról csatlakozó aszfaltra kanyarodva már a déli kerítéssel párhuzamosan haladunk. Ebből az irányból érdemes megközelíteni hazánk legmagasabban fakadó forrását, a Kékes-forrást, ami kb. 200 m múlva a szanatórium kertjében ered. Innen 30 méternyire jobbra térünk az idős lucok, majd bükkök alatt kanyargó erdei ösvényre. A dél, majd kelet felé tartó úton jobbra válik el a Z jelzés a P jelzéstől.

Sziklák és kőtengerek

Hamarosan szép lejtőtörmelékes részen, hangulatos bükkösben kanyargunk lefelé a Pezső-kúthoz. A forrás közvetlenül az út jobb oldalán fakad a Pezső-kő előtt, melyről a nevét kapta. Utóbbi Hidas-bérc nyugati nyúlványának végén előbukkanó krioplanációs sziklatorony. A krioplanáció a fagy okozta felszínformálás egyik típusa, aminek az intenzitása az i.e. 2,4 millió-12 ezer évig tartó pleisztocén korban lévő erőteljesebb eljegesedések során volt a legnagyobb. A fagypont körüli hőmérsékleten a gyakori fagyás-olvadás ismétlődésével a kőzetek repedéseibe befolyó víz megfagy. Ennek során térfogata kb. 10%-kal megnő, tovább repesztve a sziklát, míg végül kis darabokra aprózza a kőzetet. Így a hegyoldalakon a kőzet belső szerkezetének minőségétől függően sziklafalak és sziklatornyok preparálódtak ki, lábuknál pedig az aláhulló kövekből kiterjedt törmeléklejtők alakultak ki. A folyamat ma is működik, de a magasabb hőmérséklet miatt sokkal kisebb intenzitással.

Az andezit kövekből készült forrásház mellett könnyű túlmenni. Hamarosan átvágunk az erdei rollerpályán, majd párszor a kanyargó erdészeti úton; végül kelet felé fordulva érünk az egykori mátrai vadászélet mementójaként roskadozó vadászkunyhóhoz és az alatta fakadó Vályús-kúthoz.

A vadászkunyhótól gyertyános- kocsánytalan tölgyes váltja fel a bükköst. Amikor legközelebb elérjük az erdészeti utat, azon balra kanyarodunk, majd rövidesen jobba az erdőbe térünk. Egy meredek, ám nem túl hosszú szakasz után ellankásodik a terep. Nagyjából 100 m múlva keskeny ösvény vezet balra, melynek végén már az útról felsejlik a Fehér-köves hangulatos kőtengere, vagyis igazából lejtőtörmeléke. Míg előbbi keletkezése helyén marad, utóbbi a lejtő(kö)n gravitációsan lefelé mozog igen lassú, akár néhány mm/év sebességgel. Kialakulása a nagyobb eljegesedések idejére tehető, amikor a fent említett erős krioplanáció miatt a mainál sokkal gyorsabb volt a kőzetek pusztulása. Rendkívül lassan mozgó részein (aktív zóna) azóta sem tudtak szövetes növények megtelepedni. Ezen területek nevükhöz méltóan tényleg nagyon világos színűek a köveken élő zuzmótelepek miatt. A törmeléklejtő passzív részein a mohaszőnyeg zöldre színezi az egyébként szürkés andezitet.

Források és patakok

Visszatérünk a Z jelzésre, és pár métert még ereszkedünk lefelé. Amikor az út élesen balra kanyarodik a kőfolyás mohos végében, jobb oldalon találjuk a Z● jelzést, amely mentén 30 m-re leljük meg a csekély vízhozamú Kossuth-kutat. A Z jelzés párhuzamosan kanyarog tovább széles földúttal a Vizes-Kesző hűvös, árnyas völgyébe. Hamarosan jobbról megjelenik a Csurgó-patak medre, majd kb. 20 m-re újabb kis forrás fakad. Bő 400 m-re a jobb oldalon a Béka-forrás nevű szivárgó csordogál, majd 30 m-re balra újabb nem foglalt forrás fakad, melynek vize az úton kacskaringózik.

Hamarosan egy széles földutat keresztezünk. Az útpadkán balra térünk le egy erdős patakvölgybe, ahol több kisebb-nagyobb párhuzamos patakmeder kanyarog lefelé. Ezek partján megy tovább az út. Kalandos szakasza ez a túrának. Párszor a két egyre mélyülő patakág közötti folyamatosan szűkülő gerincen megyünk lefelé, de van benne patakátkelés is. Itt fakad a Páfrányos-forrás. A völgy egyszer csak ellaposodik; egy kb. 20 m széles sávban haladunk a két meder között. A kis ösvény egy hídhoz ér, ahonnan már látszik a 400 m-en fakadó Csepegő-forrás. Szépen kiépített környezete ideális pihenőhely.

Érkezés Mátrafüredre

Gyepes aljú, rudas korú kocsánytalan tölgyesben megyünk tovább egy erdészeti úton, amiről balos kanyarban térünk le jobbra. Fiatal, elegyes kocsánytalan tölgyesben érünk a Kőporos-tető nyakába, ahol a mára felnőtt fenyves-csemetekert helyén volt a múlt század elejéig a Kis-Sás-tó. Egy 1301. évi osztálylevél alapján itt értek össze Bene vagy másik nevén Beneváralja utcái, a Lászlósora, a Dávidsora és a Samusora. Ezek árkok formájában ma is fellelhetőek. Az eredeti település a 14. században pusztult el, de templomát még 1716-ban is említették. Később alatta helyezkedett el Benepuszta, melyet az 1892-ben épült hideg vizű fürdőhely miatt 1930-ban Tátrafüred analógiájára Mátrafüredre kereszteltek át.

Mátrafüred előtt a villanyvezetékek alatti köves nyiladékon, kökényes, fagyalos cserjésben ereszkedünk lefelé, miközben már feltűnnek a település házai. Az esőbeálló után átkelünk az egykor 13 malmot hajtó Bene-patakon, és a csatornavölgyi vízmű betonútján balra fordulva a Mátravasút végállomásához érünk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A túra indulási pontját a Gyöngyösről induló buszokkal érhetjük el. A Kékestető, Mátrai Gyógyintézet megállóig utazzunk (kb. 45 perc).

 • Az útvonal végén a Mátrafüred, autóbusz-váróterem megállóban buszra szállhatunk, vagy a Mátravasúttal utazhatunk tovább Mátrafüred végállomásról.

Getting there

 • A Kékestető, Szanatórium buszmegállótól a jelzésen északnyugat felé érhető el a csúcskő, a túra kezdőpontja (250 m).

 • A túra végpontján találjuk a buszmegállót, tőle néhány lépésnyire déli irányban a vasútállomást.

Parking

 • A csúcsra az 1978-ban kiépített műút vezet fel. A vonalvezetése, meredeksége miatt telente sokszor balesetveszélyes, ezért havas időben gyakran lezárják a személygépkocsik elől. A 24-es műútról Mátraházánál kell letérni Kékestető irányába, amit tábla is jelez.

 • Az adótorony közvetlen közelében lévő parkoló fizetős. Nyitvatartása hétfőtől vasárnapig 8:00 – 18:00.

Parkolási díjak:

 • személygépkocsi: 500 Ft/nap

 • autóbusz: 1500 Ft/nap 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 májusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Coordinates

DD
47.872626, 20.008185
DMS
47°52'21.5"N 20°00'29.5"E
UTM
34T 425833 5302619
w3w 
///springing.cubist.orienting
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Mátra turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz Természetjáró app. 

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
open
Difficulty
easy
Distance
7.5 km
Duration
2:05h
Ascent
45 m
Descent
707 m
Public transport friendly One-way route Scenic Refreshment stops available Family friendly Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Summit route Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp