Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Hiking Trail

FelfedeZengő #1 Hosszúhetény - Mecseknádasd

Hiking Trail · Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék
outdooractive.com User
Responsible for this content
#délenmindenjobb FelfedeZengő
 • Bánáti bazsarózsa
  / Bánáti bazsarózsa
  Photo: #délenmindenjobb FelfedeZengő, Community
 • Zengő kilátó
  / Zengő kilátó
  Photo: #délenmindenjobb FelfedeZengő, Community
 • Óbányai Ferde-vízesés
  / Óbányai Ferde-vízesés
  Photo: #délenmindenjobb FelfedeZengő, Community
 • Terkep
  / Terkep
  Photo: #délenmindenjobb FelfedeZengő, Community
Map / FelfedeZengő #1 Hosszúhetény - Mecseknádasd
150 300 450 600 750 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 18

A Kelet-Mecsek legszebb kincsei mind-mind útba esnek ezen a 6 órás természetjáró túrán: a Zengő, a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Mária Kápolna, a Kisújbányai Szent Márton szobor és a világháborús emlékmű, a püspökszentlászlói arborétum és kastély, az Óbányai-völgy csodaszép Ferde-vízesése, a bájos Óbánya és kilátója, a Réka-vár, a Skóciai Szent Margit, majd Mecseknádasd.

Mesés egynapos túra tele történelmi és vallási emlékekkel, a természet csodáival és kiváló vendéglátóhelyekkel. Remek útvonal azoknak a tapasztalt, kitartó természetjáróknak, akik egy aránylag könnyű, de kihívásokkal teli és persze csodaszép túrát keresnek.

difficult
18.9 km
5:56 h
678 m
732 m

A legjobb a hosszúhetényi Hosszú Kávéban egy hosszú kávéval indítani a túrát, mert hosszú nap vár ránk! A Tavasz Vendéglő mellett indulunk a sárga háromszög jelzésen, a hosszúhetényi szőlős felé, majd a szőlőtövek és pincék között kijutunk az erdőbe, ahol lassan a kék háromszög jelzés is becsatlakozik az utunkba. A Zengő csúcsáig körülbelül 400 métert emelkedünk, majd a Mecsek legmagasabb csúcsán, a kilátóból kémlelve a csodás kilátást, pihenhetjük ki a fáradságokat. A sárga vonallal jelzett meredek lejtőn haladunk tovább a völgy felé. A lejtő után a sárga kör és sárga Mária Zarándokút jelzésű útvonalon jutunk Püspökszentlászlóra, a Hosszúhetényi Ősbükkösben haladva, miközben a Zengő egyik rejtett kincse, a Mária-Kápolna esik az utunkba. A mesés, eldugott faluba érve a szentlászlói kastély és a csodás arborétum fogad, melyeket nem szabad kihagyni!

A nagy kihívást jelentő emelkedő és lejtő után közel sem ér véget az utunk. A sárga vonal jelzésen jutunk el Kisújányára, majd a Szent Márton templomnál csatlakozunk a kék vonal jelzésű Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra vonalára, amely a lélegzetelállítóan szép Óbányai-völgyön, a Ferde-vízesés mentén visz minket Óbányáig. A Pisztrángos tavak, a Totemoszlop és a Kopjafe mellett haladva érünk a turisták által kedvelt, eldugott üdülőfaluba. Itt érdemes pihenni, enni egy nagyot a Falánk Pisztrángban, majd fagyival és fröccsel vagy limonádéval kísérni a pompás ételt.

A faluból tovább indulunk a kék jelzésen, de egy izgalmas kitérőt teszünk a zöld háromszög jelzésen, melyen hamar a Belátó Kilátóra bukkanunk, ahonnan lélegzetelállító a kilátás. A zöld háromszög útvonalról balra, a zöld vonal jelzésű útra kanyarodunk, mely egyben a Mária Zarándokút is, és így érkezünk meg a Réka-várhoz. A zöld vonalon úticélunk, Mecseknádasd felé haladunk tovább: érintjük a Szt. Margit keresztet, és itt találhatjuk a Hetényi Pincészetet is. Mecseknádasdra érve már csak annyi dolgunk van, hogy megtaláljuk a buszmegállót, ahol felszállhatunk a legközelebbi pécsi buszra.

Ha tavasszal-nyáron jársz erre, akkor érdemes figyelni az egyedileg csak itt honos bánáti bazsarózsát, és a gazdag élővilágot őzekkel, szarvasokkal, vaddisznókkal. Az útvonalon több forrás is található, ahol bátran megtölthetjük a kulacsunkat.

Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
679 m
Lowest point
203 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Equipment

Érdemes időjáráshoz, évszakhoz válsztott túracipőben útnak indulni. Ne felejtsd otthon a megtöltött kulacsod!

Start

Hosszó Kávé, Hosszúhetény (266 m)
Coordinates:
Geographic
46.162486, 18.353212
UTM
34T 295656 5115506

Destination

Mecseknádasd buszmegálló

Public transport

Public transport friendly

Arrival by train, car, foot or bike


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Difficulty
difficult
Distance
18.9 km
Duration
5:56 h
Ascent
678 m
Descent
732 m
Public transport friendly In and out Multi-stage tour Scenic With refreshment stops Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.