Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail

FelfedeZengő #1 Hosszúhetény - Mecseknádasd

Hiking Trail · Pécsi járás
Profile picture of #délenmindenjobb FelfedeZengő
Responsible for this content
#délenmindenjobb FelfedeZengő
 • Bánáti bazsarózsa
  / Bánáti bazsarózsa
  Photo: #délenmindenjobb FelfedeZengő, Community
 • / Zengő kilátó
  Photo: #délenmindenjobb FelfedeZengő, Community
 • / Óbányai Ferde-vízesés
  Photo: #délenmindenjobb FelfedeZengő, Community
 • / Terkep
  Photo: #délenmindenjobb FelfedeZengő, Community
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km

A Kelet-Mecsek legszebb kincsei mind-mind útba esnek ezen a 6 órás természetjáró túrán: a Zengő, a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Mária Kápolna, a Kisújbányai Szent Márton szobor és a világháborús emlékmű, a püspökszentlászlói arborétum és kastély, az Óbányai-völgy csodaszép Ferde-vízesése, a bájos Óbánya és kilátója, a Réka-vár, a Skóciai Szent Margit, majd Mecseknádasd.

Mesés egynapos túra tele történelmi és vallási emlékekkel, a természet csodáival és kiváló vendéglátóhelyekkel. Remek útvonal azoknak a tapasztalt, kitartó természetjáróknak, akik egy aránylag könnyű, de kihívásokkal teli és persze csodaszép túrát keresnek.

difficult
18.9 km
5:56 h
678 m
732 m

A legjobb a hosszúhetényi Hosszú Kávéban egy hosszú kávéval indítani a túrát, mert hosszú nap vár ránk! A Tavasz Vendéglő mellett indulunk a sárga háromszög jelzésen, a hosszúhetényi szőlős felé, majd a szőlőtövek és pincék között kijutunk az erdőbe, ahol lassan a kék háromszög jelzés is becsatlakozik az utunkba. A Zengő csúcsáig körülbelül 400 métert emelkedünk, majd a Mecsek legmagasabb csúcsán, a kilátóból kémlelve a csodás kilátást, pihenhetjük ki a fáradságokat. A sárga vonallal jelzett meredek lejtőn haladunk tovább a völgy felé. A lejtő után a sárga kör és sárga Mária Zarándokút jelzésű útvonalon jutunk Püspökszentlászlóra, a Hosszúhetényi Ősbükkösben haladva, miközben a Zengő egyik rejtett kincse, a Mária-Kápolna esik az utunkba. A mesés, eldugott faluba érve a szentlászlói kastély és a csodás arborétum fogad, melyeket nem szabad kihagyni!

A nagy kihívást jelentő emelkedő és lejtő után közel sem ér véget az utunk. A sárga vonal jelzésen jutunk el Kisújányára, majd a Szent Márton templomnál csatlakozunk a kék vonal jelzésű Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra vonalára, amely a lélegzetelállítóan szép Óbányai-völgyön, a Ferde-vízesés mentén visz minket Óbányáig. A Pisztrángos tavak, a Totemoszlop és a Kopjafe mellett haladva érünk a turisták által kedvelt, eldugott üdülőfaluba. Itt érdemes pihenni, enni egy nagyot a Falánk Pisztrángban, majd fagyival és fröccsel vagy limonádéval kísérni a pompás ételt.

A faluból tovább indulunk a kék jelzésen, de egy izgalmas kitérőt teszünk a zöld háromszög jelzésen, melyen hamar a Belátó Kilátóra bukkanunk, ahonnan lélegzetelállító a kilátás. A zöld háromszög útvonalról balra, a zöld vonal jelzésű útra kanyarodunk, mely egyben a Mária Zarándokút is, és így érkezünk meg a Réka-várhoz. A zöld vonalon úticélunk, Mecseknádasd felé haladunk tovább: érintjük a Szt. Margit keresztet, és itt találhatjuk a Hetényi Pincészetet is. Mecseknádasdra érve már csak annyi dolgunk van, hogy megtaláljuk a buszmegállót, ahol felszállhatunk a legközelebbi pécsi buszra.

Ha tavasszal-nyáron jársz erre, akkor érdemes figyelni az egyedileg csak itt honos bánáti bazsarózsát, és a gazdag élővilágot őzekkel, szarvasokkal, vaddisznókkal. Az útvonalon több forrás is található, ahol bátran megtölthetjük a kulacsunkat.

Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
679 m
Lowest point
203 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Hosszó Kávé, Hosszúhetény (266 m)
Coordinates:
DD
46.162486, 18.353212
DMS
46°09'44.9"N 18°21'11.6"E
UTM
34T 295656 5115506
w3w 
///observer.trading.thing

Destination

Mecseknádasd buszmegálló

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

Coordinates

DD
46.162486, 18.353212
DMS
46°09'44.9"N 18°21'11.6"E
UTM
34T 295656 5115506
w3w 
///observer.trading.thing
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

show more

Equipment

Érdemes időjáráshoz, évszakhoz válsztott túracipőben útnak indulni. Ne felejtsd otthon a megtöltött kulacsod!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
18.9 km
Duration
5:56 h
Ascent
678 m
Descent
732 m
Public transport friendly Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Point to Point Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp