Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Favágók és vadászok nyomán a huták vidékén

· 1 review · Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kerek-kő
  / A Kerek-kő
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdőgazdasági úton vezet az Országos Kéktúra
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az erdő ölelte Újhuta központja a gyermek Tolcsva patak partján
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkök csarnokában vezet az út a Kerek-kőre
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az újhutai Bretzeinheim-Waldbott kastély
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kerek-kőhöz vezető jelzésen
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Kerek-kőről, az erdőség végeláthatatlan hullámai
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A zöld jelzés vadregényes útvonalon kapaszkodik fel a Gerendás-réthez
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kerek-kőre vezető bércorron
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fazonra vágott bükkerdő a Kerek-kő felett (távolban a Milic tömbje)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kerek-kőn
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szpalanyica-völgyben kanyarog az Újhutára vezető dózerút
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kerek-kő
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Telepített erdei fenyők sora szegélyezi a Kotliszka-rétre vezető utat
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Újhuta felső végét nyaralók zárják a Tolcsva patak égerligetei között
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Kerek-kőről, szemben a Csattanytú-hegy
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Telepített jegenyefenyves Újhuta felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kerek-kő alatt
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 12 10 8 6 4 2 km Kerek-kő
Körtúránkkal a Tokaji-hegység mélyének sűrű erdőségeit fedezzük fel a Tolcsva patak forrásvidékén, a „hutai hegyekben", ahol pár évszázada még érintetlen erdőségek hullámoztak. Bár az intenzív erdőgazdálkodás rajta hagyta nyomait a tájon, a hutatelepülések hangulata mégis meghitt erdei harmóniát áraszt. Túránk csúcspontján, a Kerek-kő eldugott kilátópontján végigtekinthetünk a hegyvidék tágas centrumán, ahol valóban csak a favágók és a vadászok járnak még napjainkban is.
Open
easy
Distance 12.3 km
3:50 h
453 m
453 m

A Tolcsva és a Kemence-patak felső folyása között elterülő, kiterjedt erdővidék egészen a 18. századig szinte érintetlen maradt. A hegyaljai és a hegyközi falvak messzire, a nagyobb patakvölgyekbe, folyók mellé települtek. A hegység belső, zegzugos terepére ritkán látogatott el ember - akkor is inkább vadászni, mint a tájat átalakítani.

II. Rákóczi Ferenc fejedelem kívánta először hasznosítani ezt a világvégi erdőséget, hogy a Habsburgok elleni háborút finanszírozza. Ennek érdekében szlovákokat telepített a regéci uradalom eldugott völgyeibe, hogy az értékes faanyagot kitermeljék. A mai Újhuta, ahogy azt neve is mutatja, már egy újabb állomása volt a betelepülésnek, ugyanis eredetileg a Regéci vár alatt, a mai Óhuta területén építették fel az üvegolvasztót, amely csak az ottani erdők kimerülésével költözött feljebb a Tolcsva patak völgyében. Az üveghuta több állomással, folyamatosan működött bő 200 éven keresztül, ennek eredményeképpen pedig a patak felső folyása mentén kialakult a Háromhutaként ismert, foghíjas település.

Ugyanezen az útvonalon hatolt be a 20. században a nagyságrendekkel nagyobb pusztítást végző kisvasút. A világháború után a kárpáti erdőségeit elveszítő országban a megmaradt területek erőforrásait aknázták ki. A börzsönyi és bükki gazdasági vasutak mintájára itt, a Tokaji-hegységben is keskenynyomtávú síneken hordták el az addig nehezen megközelíthető erdők faanyagát. A Háromhuta feletti hegyekben ez az intenzív letermelés máig tettenérhető az erdőfoltok monotonitásában.

Hasonló volt a helyzet a hegyeken túl, a Kemence patak völgyében, ahol napjainkig megmaradt a keskenynyomtávú vasúti pálya - igaz, a turizmus szolgálatában. Erre még a 21. század elején is tarvágások folytak; szinte nincs olyan hegy, vukáni kúp, amely ne lenne valamelyik oldalról megnyesve. Pedig a Kemence-patak felső völgyhálózata és a felette húzódó gerinc a Zempléni Tájvédelmi Körzet központja. Rejtett völgyeibe bizonyítottan először tért vissza (vagy talán el sem tűnt) a hazánkból kipusztult farkas és hiúz. A Háromhutai-hegycsoportban csendben járva szinte biztosan látunk vadakat; szarvas, muflon és vaddisznócsapatok mellett kis szerencsével portyázó rókát vagy a lombok felett köröző hollókat, sasokat is megpillanthatunk.

Utunk végén útba ejtjük az egykori Waldbott-uradalom vadaskertjét is, ahol mára már kerítés nélkül élik életüket a rőtvadak, ám a telepített fenyvesek, mamut-, duglász- és jegenyefenyők mutatják a hely hajdani, kitüntetett szerepét. A Waldbott-vadászkastély nyitva áll a turisták előtt Újhután. A 19. századi gerendavázas, német stílusú épületben meg is szállhatunk - ahogy azt a terület urai tették a maguk idejében, midőn kedvük támadt járni egyet kedvelt erdőikben.

Author’s recommendation

 • Újhután a Barátok panzió vagy a kastélyszálló éttermében vacsorával is zárhatjuk a túra napját.
 • Háromhuta remek szálláshelyeket kínál az árnyas Tolcsva patak völgyében, így közvetlenül a kiindulópontunk mellett is vendégházak sora közül választhatunk, amennyiben behatóbban kívánjuk felfedezni a vidéket. A nyári idényben, ünnepek alatt foglaljunk előre, mert Háromhuta népszerű turistacélpont.
 • A túrát egy rövid kitérővel kiegészítve a Mlaka-rét és a Sólyom-bérc felé, remek rálátást kaphatunk az egész Tolcsva patak völgyére, Regéctől a Bodrog árteréig. Ehhez csak tovább kell mennünk nyugatnak a K jelzésen, amely a Kerek-kő után két kilométerrel éri el a gyönyörű, nyírfaligetes Mlaka-rétet. A rét túloldalán a K▲ jelzésen kapaszkodhatunk fel a Sólyom-bérc andezittornyaihoz, a remek kilátópontra, ahonnan a Kerek-kő északi panorámája után dél felé is belátjuk a huták vidékét, a regéci uradalom központját.
 • A túra remekül kombinálható a Középhutáról a Sólyom-bércre, István-kútra, vagy a Nagy-Péter-mennykőre vezető túrával. Amennyiben Újhután éjszakázunk, érdemes egy Komlóskát útba ejtő körtúrával kiegészíteni felfedezőutunkat a következő napon.
 • Útban a hutafalvakba, a hegyek közé kanyarodva áthaladunk a patinás hegyaljai településen, Tolcsván. A boráról, történelméről híres faluban érdemes megállni egy pihenőre akár a központi Waldbott-kastély kávézójában, akár a bormúzeumban, vagy a középkori eredetű katolikus templomnál, ahol a Szent Koronát is őrizték a hódoltság idején. A 14. századi épület többszögű alapjával, keleti hatású hagymakupolájával különleges kultúrtörténeti emlék.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 26, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
534 m
Lowest point
Újhuta, 304 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Kerek-kő környékén találkozhatunk keresztes viperával, amelynek marása veszélyes. Főként a tavaszi, nyári meleg reggeleken kedveli a napfényes sziklakiszögelléseket, hiszen hüllőként a nap sugarával éleszti fel szervezetét. Mielőtt leülünk bárhova, győződjünk meg róla, hogy nem ülünk vagy tenyerelünk-e viperába. A köveket ne forgassuk, ne nyúljunk a repedésekbe, mert kellemetlen élményben lehet részünk. Ugyanakkor a viperák kerülik az embert, lépteinket távolról érzékelve jó eséllyel elhúzódnak.

Start

Háromhuta (Újhuta), autóbusz-forduló (305 m)
Coordinates:
DD
48.382282, 21.450916
DMS
48°22'56.2"N 21°27'03.3"E
UTM
34U 533387 5358888
w3w 
///torches.destined.bobsled

Destination

Háromhuta (Újhuta), autóbusz-forduló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Újhuta központjából a Gerendás-rétre a Z jelzésen jutunk el.
 • A Gerendás-rétről balra, a K jelzésen haladunk a Cselliszka-rétig.
 • A Cselliszka-réten át jobbra letérünk a Kerek-kőhöz a K▲ jelzésen.
 • A Kerek-kőről szintén a K▲ jelzésen, annak jobb ágán térünk vissza a Kéktúrára.
 • Jobbra követjük a K jelzést a Szpalanyica-völgy fejezetében lévő elágazásig.
 • A Szpalanyica-völgyben a K◼ jelzés mentén kanyarodunk Újhuta felé.
 • Egy kitérővel felkeressük a Waldbott-vadaskertet a Z↺ jelzésen, amelyen végül Újhutára érkezünk vissza.

A túra részletes leírása:

Észak és dél határán, a Tolcsva és a Kemence-patak völgye között

Újhuta központjából a Z jelzésen indulunk északkelet felé, a buszforduló és a harangláb mellől, a Tolcsva patakot követve. Utunk elején a szűk völgybe simuló egyutcás település házai kísérnek minket. Az egykori üveghuta köré szerveződött falu, Újhuta központját öreg lakóházak adják, míg a völgyben felfelé már inkább a 20. században kiépült üdülőövezet nyaralói dominálnak. A hangulatot a sűrű erdő borította patakvölgy határozza meg: itt még a legnagyobb kánikulában is hűs levegőt áraszt a rengeteg és a dús vegetációval szegélyezett, hegyi vízfolyás.

Egy bő kilométer után a házak ritkulásával a völgy is kettéválik; mi a jobb felé tartó oldalvölgyet követjük a Z jelzésen, amely mentén a vízellátásért felelős források és védőterületük foglalják a völgytalpat. Kikerüljük a kerítéssel körbevett vízbázist a patak medrébe térő ösvényen, míg egyébként a vízmű dózerútján hatolunk egyre feljebb. A felső kútcsoport után, a völgyfő lankás térségében kiér az út a Gerendás-rét tágas csomópontjához.

A Tolcsva patak és a Kemence-patak völgye közötti legalacsonyabb átjáró ez, ezért e legkönnyebben megközelíthető nyeregben vezet át a hegység déli és északi területeit összekapcsoló dózerút. Kitüntetett helyzeténél fogva az erdei munkások és a hutafalvak huták lakosai sűrűn használták e helyszínt közlekedésre, a letermelt faanyag szállítására, ahogy azt neve is mutatja. Az erdei tisztás szélén a padlásán alvóhelyeket rejtő védkunyhó és tűzrakó hely áll az erdészeti és turistautak csomópontjában. Itt találkozunk az Országos Kéktúra útvonalát mutató K jelzéssel, amely Makkoshotykáról útban Regécre leköveti a fokozatosan emelkedő gerincet.

A nyeregből csillag alakban szerteágazó utak közül az enyhén emelkedő, nyugatnak tartó dózerutat választjuk, amelyen a K jelzés is halad. A következő két kilométeren, erdőgazdasági területen, még álló bükkösökön és tölgyeseken át, illetve tarvágás után sarjadó fiatalosban haladunk a lomhán kacskaringózó keréknyomon. Az erdőgazdasági utak enyhe kanyargásukkal ügyesen cselezik ki a domborzatot. A Maklány-tető hosszú gerincét, illetve az Új-Határ-völgy bevágását követve tekergünk. A Határ-bérc alatt a térségre jellemző, nyeregben ülő kaszálórétet érintünk. A Cselliszka-rétnél a turistaút is elágazik, hogy egyik ága felfedezze a hegység egyik rejtőzködő és rendkívül hangulatos kilátópontját, a Kerek-kőt.

A Kerek-kő kilátópontján, a központi terület vadonjában

A meredek, keskeny völgyekben, merész, vulkáni kúpokban gazdag tájon pont az ilyen laposabb nyergekben alakították ki kaszálóikat a helyiek, hogy az állatok takarmányának, a dús, vadvirágos szénának termőterületet nyerjenek. Az egyébként sűrűn erdősült, csapadékos vidék híján volt a füves foltoknak, így az irtások után létrejött, mesterségesen fenntartott kaszálókból a lakosság és a természet is profitált.

A néhány hagyásfától ligetes Cselliszka-rét közepén, alig kivehető ösvényen vágunk át a K▲ jelzés mentén, amely a túloldali irtáson átvágva, szintben simul bele a Hangyás-bérc öreg bükkösébe. Az észak felé vadul letörő, köves oldal egy keskeny gerincben csúcsosodik ki, ahová a K▲ jelzés is tart. A terep egyre kövesebbé, sziklásabbá válik, és a mohos aljú, göcsörtös tölgyek között tekintélyt parancsolóan állja el utunkat egy gomba alakú sziklaszirt. Az ösvény balról kerüli az áthajló, csonka tornyot, amelynek túloldali, sziklás gerincélén kitárul a táj, a Tokaji-hegység centruma.

Bár a távolban feltűnik a Milic-csoport is, a látványt a Kemence-patak sűrű völgyhálózata határozza meg. Alattunk meredeken szakad alá az északi oldal erdővel sűrűn benőtt meredélye, amely az Ördög- és Kemence-patak találkozásába vész. Másfél kilométerre, a fákkal borított völgyelágazásban található Rostalló, ahol a kemence-völgyi kisvasút végállomása áll. Eddig hozták helyre azt az erdőgazdasági vonalat, amely egykor a belső területek faanyagát szállította ki a Kemence-patak völgyén keresztül. Az első világháború utáni intenzív fakitermelés az erdőségei nagy részét elvesztő ország faéhségének enyhítése során lekopaszította a környező vulkáni kúpokat. A völgy alsó végénél található Kishután keresztül Pálházára érkezett a kidöntött erdők anyaga, ahonnan tovább szállítva Sátoraljaújhelyen át hagyta el a hegységet. A kemence-völgyi Kishuta és felső szomszédja, Nagyhuta rövid ideig működő üvegolvasztója a 18. századig emésztette a rengeteget. A betelepített szlovák lakosság az üveghuták felhagyása után is a fakitermelésből élt, amely kézenfekvő ezen az erdőben gazdag tájon.

A Kerek-kőről egy rövid ideig ugyanazon a gerincszakaszon tartunk visszafelé, ám a szikla alatti nyeregből a K▲ jelzés nyugati ága egyenesen halad tovább a Hangyás-bércen. Ezen folytatjuk utunkat mi is, a lankásabbá váló nyereg felé elkanyarodva. Az ellaposodó hegyoldal öreg tölgyesében visszaérkezünk a dózerúthoz, a rajta tovább vezető K jelzéshez, amelyet jobbra (nyugat felé) egy alig kilométeres szakaszon még követünk. A Nagy-Hangyás tekintélyes tömbjének túloldalán, a Tolcsva patak völgyének legfelső részéhez, a Szpalanyica-völgyhöz érünk. A szó jelentése a helyi szláv lakosság nyelvén „égetett völgy", amely az üveggyártás egyik alapanyagául szolgáló hamuzsír égetésére utal. Lekanyarodunk az egyre csak ereszkedő erdőgazdasági útra, amelyen a K◼ jelzést követjük.

A Waldbott-uradalom vadaskertjében

A Szpalanyica-völgy széles teknőjében, az elágazás után röviddel egy nagyobb kanyart ír le a dózerút, a legnagyobb ívben pedig két erdészeti út ágazik ki. Az alsó, szintben haladó pont a számunkra fontos irányba oldalaz - bár jelzés nélkül, de amennyiben ezt a csekély kellemetlenséget bevállaljuk, kényelmesen átsétálhatunk a Nagy-Kőrös alatt a Vadaskertbe. A jelzett ösvényen haladó változat a távval és a szinttel is nagyvonalúan bánik, ugyanis azt a bő száz métert, amelyet a következő közel két kilométeren elvesztünk a völgyben, a Kotliszka-rét felé kaptatással kell kompenzálnunk.

Sűrűsödő bükkösben vágunk egyre mélyebbre a Szpalanyica-völgy lomha kanyartól íves bevágásában, a K◼ jelzést követve. Legyünk figyelmesek, mert ahogy a dózerút keresztezi a még gyermek Tolcsva patakot, egy árok mentén meredek út indul a szemközti lejtőn, amit mi is követünk a Z↺ jelzéssel (ezen haladunk Újhutáig). Igaz, hogy a nyomvonal megdolgoztat az első pár száz méteren, utána viszont gyönyörű fenyvesek közt, könnyedén haladunk az egykori vadaskertben.

A Szpalanyica-rétnél érkezünk meg a nyeregbe, amely előtt közvetlenül két mamutfenyő áll az erdőben; tekintélyes törzsüket, tujához hasonlító örökzöld leveleiket könnyű felismerni. A Szpalanyica-rét is különleges: a tisztás szélén és az azt keresztező ösvény mentén vadgesztenyesor húzódik, míg a túloldalt vörösfenyők szegélyezik az utat. Innen lankásan ereszkedünk az öreg, vegyesen lucot, duglászt és jegenyét is tartalmazó fenyvesben. A hazánkra nem jellemző erdőtársulást a tolcsvai illetőségű, de német származású Waldbottok telepítették a 20. század elején. Itt volt ugyanis a vadaskertjük, Újhuta alsó végén pedig a vadászkastélyuk.

A Hársas-tető alatt az északi tájakra jellemző hangulat kísér. Egészen a 20. század közepéig faszerkezetű kilátó állt az 500 méter magas hegytetőn, ahogy testvérén, a 600 métert közelítő Nagy-Hársas tetején is, belőlük mára már csak korhadék maradt. A vadaskert fenyvesei alatt, már őshonos tölgyesben kerüljük a köves gerincet, aminek túloldalán lekanyarodunk Újhuta irányába. Az erdészeti utak találkozásánál hangulatos erdei tisztást érintünk, a Sop-rétet, és mellette beváltunk a bükkösbe. Innentől fokozódó meredekséggel ereszkedünk a lejtőn, és a völgy aljához közeledve újabb tisztás tűnik fel a házak felett. Ez a település halottainak nyughelye, ugyanis itt található a temető, amely egészen a Tolcsva patakig nyújtózik, hazánkban egyedülálló meredekséggel. A sírkert kapuján túl, a Tolcsván átlépve érkezünk vissza Újhuta központjába, a haranglábhoz és a buszfordulóhoz, ezzel pedig körtúránk bezárul.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Olaszliszka-Tolcsva vasútállomásról (Vámosújfaluból) érkezhetünk a menetrendszerinti busszal Újhuta központjába a Háromhuta (Újhuta), autóbusz-forduló megállóhelyhez.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • Újhuta központjában az étterem előtt érdemes parkolni.

Coordinates

DD
48.382282, 21.450916
DMS
48°22'56.2"N 21°27'03.3"E
UTM
34U 533387 5358888
w3w 
///torches.destined.bobsled
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Zempléni-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő, enni- és innivaló, tájékozódáshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Klaudia Balázs-Katona
May 25, 2021 · Community
2021. május 24.
Photo: Klaudia Balázs-Katona, Közösség

Photos from others

Kerek-kő
2021. május 24.

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
12.3 km
Duration
3:50 h
Ascent
453 m
Descent
453 m
Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp