Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Erdei akadálymentes séta Sopronban

Hiking Trail
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Többnyire kerekesszékkel könnyen járható az útvonal
  Többnyire kerekesszékkel könnyen járható az útvonal
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 280 260 240 2,0 1,5 1,0 0,5 km

Sopron határában, az Alpokalja szelídebb, erdős dombságain, de hegyvidéki környezetben, a Lőverekben kínálja magát e kerekesszékeseknek is könnyű, tartalmas körtúra.

easy
Distance 2.3 km
2:30 h
68 m
68 m
301 m
255 m

A hűség városába látogatók néhány órás kikapcsolódással testileg és lelkileg is feltöltődhetnek friss levegővel, a nyugalmat adó erdő madárdalával. A sportolni vágyók erdei tornaszerek lehetőségeivel, sétára-futásra alkalmas lankás meredélyekkel birkózhatnak, az elmélyülni vágyókat pedig otthonos pihenőivel csalogatja ez a gazdag, tiszta környezet. Az erdei játszótereket is érintő túra ugyanakkor alkalmas könnyű családi kirándulásra, babakocsis sétaútra, csoportos kikapcsolódásra is.

Sopron legismertebb és legfrekventáltabb kirándulóövezete a Lőverek, ahol a város pereme szinte átmenet nélkül olvad bele abba az őstölgyesbe, amire minden soproni büszke. Az itt elterülő erdős miliőben kapott méltó helyet az országosan is elismert szívszanatórium is. Indulási pontunkon a néhány pavilon, parkoló és szolgáltató-helyiség, étterem által határolt téren van a buszforduló hurka is, ahová a soproni vasútállomásról induló 1-es busz érkezik, a vasúton utazó kirándulók itt szállhatnak le a menetrend szerinti buszjáratról, az autóval utazók pedig a buszforduló melletti árnyas parkolótól indíthatják túrájukat.

A térségre jellemző tölgyes a nyári kánikulában is klimatizálja e völgyecskét, a helyi erdőgazdaság pedig igényesen karban tartott, a tájba szervesen illeszkedő erdei bútorokkal és infrastrukturális lehetőségekkel hívogatja a túrázókat. Több útvonal is kínálkozik; a Károly-kilátóhoz sajnos akadálymentesen nem lehet feljutni, viszont a környező dombok gerincén-oldalában és a völgyekben húzódik jelen túránk kerekesszékkel is bejárható nyomvonala. A többségében erdőben kanyargó, tágas, murvás út elszórva, rövid szakaszokon (20-40 m) tartogat meredekebb részeket, ahol a kerekesszékes túrázó kísérőjének segítségére szorul. Ezen kívül a döngölt murvás felszín többségében enyhe dőlésszöggel és megfelelő felületi viszonyokkal rendelkezik a kevésbé rehabilitált kirándulók számára is. A gyönyörű tölgyerdőt csak elvétve, foltokban szakítja meg egyéb erdei lombhullató fafaj, néha öreg erdei fenyők tarkítják az egységes állományt. Bár jól karbantartott körútról van szó, burkolt, bitumenezett felületek nincsenek, a murvás úton előfordulnak süppedősebb morzsalékos szakaszok, vagy gyökerekkel nehezített méterek, ezért kórházi kerekesszékkel, vagy nehéz akkumulátoros kerekesszékkel a túra megtétele nem ajánlott. Ugyanakkor a túra nem kíván extrém képességeket, s a befejező szakasza kimondottan fenséges élménnyel gazdagítja a kirándulókat.

Author’s recommendation

 • A túra önállóan nem ajánlott. Átlagos magyarországi hegyvidékre jellemző meredekséggel és átlagosnál jobb felszíni adottságokkal találkozunk, bár a túra hossza is kimondottan kímélő, előfordulnak olyan rövid meredek szakaszok, amelyek a kísérőnk segítségét igénylik, és előfordulhatnak olyan élethelyzetek, technikai problémák, melyek önállóan nem abszolválhatóak.
 • Nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy elektromos adapteres hajtánnyal szerelt aktív kerekesszékkel ajánlott a túra, még a frissen sérülteknek, kevésbé rehabilitált sérülteknek is tapasztalt kísérővel a túra kivitelezhető.
 • A túra kórházi kerekesszékkel vagy nagy akkumulátoros kerekesszékkel nem ajánlott!
 • A túra folyamán akadálymentes WC nem található. A kiinduló- és egyben beérkező pontunk mellett található étterem viszont akadálymentesen megközelíthető, itt található nem kimondottan akadálymentes, de tágasabb mosdó, ahol kisebb szükségleteinknek eleget tehetünk.
 • Akadálymentes WC a közelben álló szívszanatórium épületében található (Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet).
 • Étkezési lehetőség a túránk kiindulópontja mellett található büfék egyikében megoldható szezonban, vagy Sopronban érdemes bevásárolni, ivóvizet érdemes palackban a túrára magunkkal vinni.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő, a túra esős időben is teljesíthető, de télen nem ajánlott.
 • Fejfedő és szezonálisan szúnyogriasztó ajánlott.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: November 21, 2022
Difficulty
easy
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
301 m
Lowest point
255 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 11.14%Path 88.83%
Forested/wild trail
0.3 km
Path
2 km
Show elevation profile

Start

Sopron, Lővér szálló buszmegálló (270 m)
Coordinates:
DD
47.667000, 16.578266
DMS
47°40'01.2"N 16°34'41.8"E
UTM
33T 618485 5280496
w3w 
///forces.spotty.scatter

Destination

Sopron, Lővér szálló buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

A soproni tűztorony stilizált képével jelzett Várisi sétaút jelzéseit kövessük.

A túra leírása:

Közvetlenül a parkolóból indul a túránk, az ismertető táblával és sorompóval lezárt murvás erdei út enyhén emelkedve vezet bennünket az érett tölgyerdőbe. Többek között két fontos helyi „büszkeség” jellemzi a területet: több, mint 30 éve itt építették az első erdei tornapályát, utunkat erdei tornaeszközök kísérik most is. A másik büszkeség, hogy ezen erdőségekben honosították meg legkorábban a szálalásos-, helyi nyelvjárásban lékes erdővágási technikát, amely kímélő módon, csak egy-egy fának a kitermelésével biztosítja az erdő összhangját, s az új sarj szerves illeszkedését az állományba.

Ez az egyenletes „legó-szerű”, enyhén szabályos alakzata a fáknak a legtöbb helyen észlehető, ahogy a terep hullámzását követve menedékesen emelkedünk a viszonylag széles turistaúton. A szépen karbantartott erdőben rendszeresen felbukkannak az erdei tornapálya egyes sporteszközei, a környéket bemutató ismertetőtáblák, az erdészeti, természeti, biológiai vonatkozású közlemények és a pihenők egyszerű fa pad-asztal kombói. A nem túl sűrű lombkoronákon átcsillan a fény, és derűvel fűszerezi utunkat.

Mintegy 5-600 métert követően utunk egy meredekebb részhez ér, gyönyörűen belátni a kanyarulatot, itt néhány 10 méteren érdemes a kísérőnk segítségét igénybe venni. Összességében csak egy-két hasonló, kissé nehezebb részt találni.

Fennsík-szerű részhez érkezünk, a város szélét az erdő minden irányból maga mögött hagyja. A kerekesszékkel nem járható, kilátóhoz vezető elágazást követően hosszan haladunk nagyobb irányváltás nélkül - madarak hangja kísér, balról időnként meredekebb utak csatlakoznak, a tornapálya sportszerei is ütemesen megjelennek. Nemsokára egy derékszögű bal fordulót követően enyhén meredek, kissé kövesebb ereszkedőhöz érünk, időnként otthagyott, kidőlt holtfák csutakjai ágaskodnak gyökerükkel az égnek. Az egyébként országosan legcsapadékosabb régió aljnövényzetében is már megfigyelhetőek az extrém szárazság jelei.

A hosszú egyenes ereszkedőt helyenként érdemes háttal, kísérőnk segítségével megtenni, a morzsalékos felület nem kedvez a fékezésnek. Jellemző ugyanakkor, hogy előszeretettel használják az erdőt nem csak a kirándulók, hanem a tájfutók és a kutyások is. Az erdőben sajnos a kilátás eléggé korlátozott, az említett meredélyen a lombkoronán keresztül itt-ott beszűrődik az erdő mögött hullámzó békés dombság egy-egy füves foltjának látványa.

Újabb balkanyart követően immár elérjük a túránk kiindulópontjától legtávolabb eső pontot, ahonnan csekély lejtéssel indulunk visszafelé. Az erdő uralkodó állományát felváltja egy színesebb, heterogén miliő: mogyoró-, akác-, szil-, kőrisfák alkotta vegyes erdőben gurulunk, kecsesen bujkáló „alagútban”. Nagyjából egy km-es kanyargás után a páradús völgyben megérkezünk útvonalunk leginkább kiépített részéhez, az Ojtozi-fasor bejáratához.

Hatalmas tölgyek jelzik, hogy ők képesek évszázadok emlékét is „elviselni”, a tövükben kisebb ismertető-táblákat olvashatunk. Az erdei sportpálya utolsó állomása és játszótér ácsolt baba-pelenkázója fogad bennünket, jobbról már a városszél villái húzódnak autóparkolóval.

Az Ojtozi-fasor gyönyörű, hatalmas fáival keretezi utunkat, az I. világháborúban harcolt soproni honvédek emlékét őrizve. Az allé közepe táján dombormű is megemlékezik az 1917 augusztusában lezajlott, tragikus kimenetelű ojtozi csatáról.  

A sík, abszolút akadálymentes murvás sétány önmagában is felejthetetlen élmény, mindkét oldalon sűrű növényzet örül a párás, hűvös klímának, ahogy a túrázók is. Az éjszaka diszkréten megvilágított emlékutat a helyi sportolók, futók, családok, turisták is előszeretettel használják, szerves, méltó perifériája a városszélnek.

Lassan túránk végéhez érkezünk, a sétány túlsó bejárata már rövid bitumenes útszakaszba torkollik, szép lassan visszacsordogálunk kiindulópontunkhoz, a Lőverek parkolójába.

Ezt a könnyű, relatív rövid, tartalmas körtúrát minden mozgásra, örömre, szabadságra, kikapcsolódásra vágyónak előszeretettel ajánljuk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Sopronba vasúton érkezve a Sopron vasútállomáson szálljunk le.
 • A vasútállomástól az indulva az 1-es helyi járatú autóbusszal közelíthetjük meg a túránk útvonalát, a Lővér szálló buszfordulónál kell leszállnunk.

Getting there

 • A buszmegállótól indul a túra.

Parking

 • Ha autóval érkezünk, a buszmegálló mögötti kis parkolóban hagyhatjuk járművünket.

Coordinates

DD
47.667000, 16.578266
DMS
47°40'01.2"N 16°34'41.8"E
UTM
33T 618485 5280496
w3w 
///forces.spotty.scatter
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy elektromos adapteres hajtánnyal szerelt aktív kerekesszékkel ajánlott a túra, még a frissen sérülteknek, kevésbé rehabilitált sérülteknek is tapasztalt kísérővel a túra kivitelezhető.
 • A túra kórházi kerekesszékkel vagy nagy akkumulátoros kerekesszékkel nem ajánlott!
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
2.3 km
Duration
2:30 h
Ascent
68 m
Descent
68 m
Highest point
301 m
Lowest point
255 m
Public-transport-friendly Circular route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp