Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Eplényi körséta Holle anyó tanösvényén

· 4 reviews · Hiking Trail · Bakonyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Pihenőhely a Malom-völgyi-patakon kialakított tavacska mellett
  Pihenőhely a Malom-völgyi-patakon kialakított tavacska mellett
  Photo: Péter Farkas
m 500 400 300 6 5 4 3 2 1 km Ámos-hegyi kilátó (Eplény) Intersport Síaréna Eplény Eplényi Libegő
Az eplényi pálya hazánk legnagyobb és legjobban fejlődő síközpontja, ahol nemcsak síelni érdemes, de a rejtettebb zugait is felfedezhetjük egy remek tanösvényen. A téli szezonon kívül pedig a változó színű erdőkben szürreális látvánnyal fogadnak a nyári álmukat alvó sípályák.
Open
easy
Distance 6.1 km
1:55 h
252 m
252 m
506 m
336 m

Eplény neve a 21. században összeforrott a falu feletti sípályarendszerrel, mely hazánk legnagyobb és legfejlettebb síparkjává nőtte ki magát. Az egyre kevesebb havas téli napok száma miatt a hóágyúkkal rendelkező sípályák nagy vonzerővel bírnak a havas sportok kedvelő között. Még ha mesterséges is, sokszor csak itt találunk hazánkban havat. Napjainkban már nem csak síelésre, de a téli idényen kívül hegyikerékpár-pályákkal is csábítják az extrém sportokra fogékony vendégeket.

Mindemellett ha ismerőseink, családtagjaink a síaréna szolgáltatásait élvezik, érdemes egy kicsit jobban körülnézni az Eplény feletti hegyen, mert a kirándulás, a testmozgás öröme mellett gyönyörű tájakat, és az erdei életközösséget magyarázó információs táblákat is találunk. A környék dinamikus fejlődésével a turisták kényelmét és igényeit is egyre jobban kiszolgálják a hegyen található fejlesztések.

Veszprémhez (és autópályán a fővároshoz is) közel, kényelmes utazással egy rövid, ismeretterjesztő sétát tehetünk a sípark körül télen és nyáron, gyalog vagy síléccel, ahogy kedvünk tartja.

Author’s recommendation

 • Télen be tudunk ülni egy frissítőre Holle anyó kunyhójába a séta felénél, a kapaszkodó előtt.
 • A túra vége felé, ha balra térünk ott, ahol a P▲ jelzés a P jelzésbe torkollik, felújított, grillsütővel ellátott tűzrakó helyet és fedett erdei bútorgarnitúrát találunk. Itt zárásképpen piknikezhetünk egy jót.

Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: April 15, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Ámos-hegy, 506 m
Lowest point
336 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • Ha télen járjuk be a túrát, sok helyen a hóágyúzás miatt jeges foltok alakulhatnak ki. Ügyeljünk a csúszós részekre!
 • Bár a túraútvonal kikerüli a sípályákat, könnyen összetalálkozhatunk egy-egy síelővel - és a Holle anyó kunyhónál az érkező lejtőre sem nehéz rátévedni. Télen fokozottan figyeljünk a síelőkre!

Start

Eplény, újtelep buszmegálló (370 m)
Coordinates:
DD
47.205789, 17.920359
DMS
47°12'20.8"N 17°55'13.3"E
UTM
33T 721160 5232170
w3w 
///wedges.sidewalk.secretary
Show on Map

Destination

Eplény, újtelep buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Keresztezzük a síneket, majd a P jelzésen indulunk északi irányba.
 • Az erdei tornapálya sarkánál a KT jelzésre váltunk, ami a Prédikálószék megkerülésével, Holle anyó kunyhója mellett a Malom-völgyve vezet.
 • Holle anyó kunyhójánál csatlakozunk a P▲ jelzéshez, amit az Ámos-hegy csúcsán át egészen Eplényig követünk.

A túráról részletesen: 

Lakott területtől a sípályáig

Eplényből, a Bakony-vidék déli kapujából indulunk a P jelzésen. A falu az újkorban keletkezett. Az első oklevelekben Olaszfaluhoz tartozó pusztaként szerepelt, ahova a zirci apátság német zselléreket telepített a 18. század derekán. A két világháború között mangánbánya működött a falu mellett, ami a fejlődésében komoly szerepet játszott. A 21. századra neve összefonódott a község feletti hegyen működő sípályarendszerrel, ami jelentősen megnövelte a falu turisztikai vonzerejét.

A P jelzés a terebélyes tölgyfák alatt és a játszótér mellett elhaladva észak felé hagyja el a falut. Hangulatos gyertyános-tölgyesben sétálunk a széles murvaúton a hegy oldalában. A játszótér és erdei tornapálya mellett lekanyarodva elhagyjuk a P jelzést, és áttérünk a tanösvény T jelzésére, felfűzve az útvonalra az erdei környezetet és élőlényeit bemutató magyarázó táblákat. Az első állomásoknál szabályos egyenesek mentén haladunk az erdő tűzvédelmi irtását követve; egy idő után megérkezünk a 2018-ban átadott, leghosszabb sípálya aljába. A sűrű bükkösbe vágott irtáson egészen a csúcsig látunk, érzékelve az előttünk álló szintkülönbséget.

Innen még lejjebb ereszkedünk. A tanösvény balra elkanyarodik, és pár száz méter után következő völgyecskében a hegy lábánál futó patakhoz kalauzol. A sűrű erdőben, sziklás terepen haladó útvonal nehezen követhető, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor a patak túloldalán futó dózerúton is a Holle anyó kunyhóhoz vezet.

Látogatóban Holle anyónál

A Prédikálószék meredek északi oldala alatt haladunk el, ahol a hegynek nevet adó sziklákat látjuk alulról. Valóban pulpitusszerűen a völgy felé magasodnak a dolomitsziklák, amik a hegység fő tömegét alkotó rendkívül vastag, triász korabeli fődolomitból épülnek fel. A sekély tengeri környezetben, a Thetys-óceán partvidékén 250 millió éve kialakult kőzetek összvastagsága meghaladhatja az egy kilométert. Ez a mészkőösszlet a Keleti-Alpokban a legjellegzetesebb, a Dunántúli-középhegységnek pedig a fő alkotóeleme – bár itt csak a „jéghegy csúcsát” látjuk kikandikálni a sűrű erdőből.

A patakot követve megérkezünk a sípályák parkolójához, a Malom-völgybe. A mély bevágás alján a síközponthoz tartozó üdülőépületek közül kitűnik a Holle anyó kunyhójaként nevezett faszerkezetes ház, ami a síelők nagy örömére vendéglátóipari egységként működik. Itt, sétánk felénél mi is felfrissülhetünk egy kicsit az árnyas völgy mélyén, tökéletes rálátással a csúszópályákra. Télen ez a hely a pihenni vágyó síelők tumultusát fogadja, míg szezonon kívül kihalt a terület.

A kunyhó után a Malom-völgyi-patak folyását követjük, ahol a P és a P▲ jelzés is kísér a sípályák alatt; mi a P▲ jelzést követjük a csúcs irányába. A völgyben egy kilométer után a jelzés egy padokkal, asztalokkal és esőbeállóval felszerelt pihenőhöz ér a turisták kényelmét szolgálva. Nyáron, illetve, ha a síszezonban nagyon tele van Holle anyó kunyhója, érdemes idáig eljönni, és a hegyre felvezető kaptató előtt megpihenni.

Az Ámos-hegy panorámája

A P▲ jelzés a pihenő után keresztezi a Malom-völgyi-patakot és a sűrű gyertyános-bükkösben, a meredek hegyoldalnak nekiszaladva megkezdi kapaszkodását a hegy északkeleti oldalán. A vadregényes környezetben távolinak tűnnek az imént még látott sípályák. Egy nyeregbe felérkezve újra a tűzvédelmi irtás nyomvonalát veszi fel a jelzés - de a következő elágazásnál a tanösvény helyett érdemes a hegyet nyugatról kerülő P▲ jelzést követni, ami sokkal természetesebb környezetben és vonalvezetéssel kapaszkodik fel a csúcsra. Itt vagyunk a legközelebb a tőlünk délre elhelyezkedő katonai gyakorlótelephez, ahol rendszerint háborús helyzetet szimulálva készülnek a honvédek és a NATO katonái. Az erdő nyugalmát gyakran zavarja a Hajmáskér felett dübörgő nehéztüzérség, bár szerencsére csak hangzásában imitálva a harcokat.

Az út ritkás kőrises-tölgyesben, sziklás ösvényen érkezik a hegy tetejére, majd beletorkollik a felvonóállomások szervizútjába. Ezt keresztezve a túloldali erdőben érkezünk meg a csúcson felállított kilátóhoz. Az alacsony fenyvest alig meghaladó magasságú építmény kilátószintjéről az enyhén hullámzó Bakony környező erdőségeit látjuk. Meghatározó az északra fekvő Olaszfalu rétekkel és szántókkal övezett látképe, nyugatra a Papod erdős háta, tetején a kilátóval, míg délre a Balaton ezüstös víztükre tűnik fel jó időben.

A kilátóból a turistaútra visszaérve megkezdjük ereszkedésünket a fiatal kőriserdőben a P▲ jelzésen. Továbbhaladva Eplény felé hangulatos, sziklás ösvény vezet az Ámos-hegy délnyugati oldalában. Az egykori mangánbánya felett kacskaringózva a hegyoldalban, az újtelep felett oldalazva visszaérkezünk kiindulópontunkhoz, és bezárjuk körtúránkat a már ismerős P jelzésen.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A távolsági buszról Eplény, Újtelep buszmegállónál érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezünk, Eplény vasútállomásán kell leszállnunk - innen hosszabb sétával érhető el a túra kezdőpontja.

Getting there

 • A buszmegálló a túra kezdő- és végpontja.
 • Ha vonattal érkezünk, akkor vagy az országút mentén észak felé kell sétálnunk kb. másfél kilométernyit a kezdőpontig, de szerencsésebb, ha az északkelet felé induló P jelzésen csatlakozunk be a nyomvonalba.

Parking

 • Parkolni száz méterrel lejjebb, a 82-es út mellett, a vendéglőnél érdemes.

Coordinates

DD
47.205789, 17.920359
DMS
47°12'20.8"N 17°55'13.3"E
UTM
33T 721160 5232170
w3w 
///wedges.sidewalk.secretary
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment


Questions and answers

Question from Ferencné Takács · October 10, 2020 · Community
Okt 15-én szeretnénk 5 fős társasággal 11 órátol kb 14 óráig túrázni.lehetséges-e ?erre az időpontra ugy tudom nem nincs korlátozás.várom a választ köszönettel
Show more

Rating

3.8
(4)
Csenge Zoltán
March 13, 2022 · Community
Könnyed kis útvonal😊
Show more
When did you do this route? March 12, 2022
Droszt Zsolt
May 30, 2021 · Community
Inkább nem! De az eddigi legrosszabb, amin voltunk!
Show more
Show all reviews

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
6.1 km
Duration
1:55 h
Ascent
252 m
Descent
252 m
Highest point
506 m
Lowest point
336 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Summit route Family-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp