Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Hiking Trail

Eplényi körséta Holle anyó tanösvényén

Hiking Trail · Bakony-vidék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ámos-hegyi kilátó, túránk csúcspontja
  / Az Ámos-hegyi kilátó, túránk csúcspontja
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Olaszfalu és a Malomvölgyi-patak tál alakú völgyfője az Ámos-hegyről
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő a tisztás szélén, a Malomvölgyi-patak duzzasztásánál
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hangulatos erdei tisztás a Malom-völgyben, a túra legalacsonyabb pontján
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 6 5 4 3 2 1 km Ámos-hegyi kilátó, Eplény Intersport Síaréna Eplény Eplényi Libegő

Az eplényi pálya hazánk legnagyobb és legjobban fejlődő síközpontja, ahol nem csak síelni érdemes, de rejtettebb zugait is felfedezhetjük a közelében kialakított tanösvénnyel. A téli szezonon kívül pedig a változó színű erdőkben szürreális látvánnyal fogadnak a nyári álmukat alvó sípályák.

open
easy
6.1 km
1:55 h
252 m
252 m

Eplény neve a 21. században összeforrott a falu feletti sípályarendszerrel, mely hazánk legnagyobb és legfejlettebb síparkjává nőtte ki magát. Az egyre kevesebb havas téli nap miatt a hóágyúkkal rendelkező sípályák nagy vonzerővel bírnak a havas sportok kedvelőinek. Még ha mesterséges is, sokszor csak itt találunk hazánkban havat. Napjainkban már nem csak síelésre, de a téli idényen kívül hegyikerékpár-pályákkal is csábítják az extrém sportokra fogékony vendégeket.

Mindemellett ha ismerőseink, családtagjaink a síaréna szolgáltatásait élvezik, érdemes egy kicsit jobban körülnézni az Eplény feletti hegyen, mert a kirándulás, a testmozgás öröme mellett gyönyörű tájakat, és az erdei életközösséget magyarázó információs táblákat is találunk. A környék dinamikus fejlődésével a turisták kényelmét és igényeit is egyre jobban kiszolgálják a hegyen található fejlesztések.

Veszprémhez (és autópályán a fővároshoz is) közel, kényelmes utazással egy rövid, ismeretterjesztő sétát tehetünk a sípark körül télen és nyáron, gyalog vagy síléccel, ahogy kedvünk tartja.

Author’s recommendation

 • Télen be tudunk ülni egy frissítőre Holle anyó kunyhójába a séta felénél, a kapaszkodó előtt.
outdooractive.com User
Author
Attila Német-Bucsi
Updated: March 24, 2020

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Ámos-hegy, 506 m
Lowest point
336 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Ha télen járjuk be a túrát, sok helyen a hóágyúzás miatt jeges foltok alakulhatnak ki. Ügyeljünk a csúszós részekre!
 • Bár a túraútvonal kikerüli a sípályákat, könnyen összetalálkozhatunk egy-egy síelővel - és a Holle anyó kunyhónál az érkező lejtőre sem nehéz rátévedni. Télen fokozottan figyeljünk a síelőkre!

Equipment

Start

Eplény, újtelep buszmegálló (370 m)
Coordinates:
Geographic
47.205789, 17.920359
UTM
33T 721160 5232170

Destination

Eplény, újtelep buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Keresztezzük a síneket, majd a P jelzésen indulunk északi irányba.
 • Az erdei tornapálya sarkánál a KT jelzésre váltunk, ami a Prédikálószék megkerülésével, Holle anyó kunyhója mellett a Malom-völgyve vezet.
 • Holle anyó kunyhójánál csatlakozunk a P▲ jelzéshez, amit az Ámos-hegy csúcsán át egészen Eplényig követünk.

A túráról részletesen: 

Lakott területtől a sípályáig

Eplényből, a Bakony-vidék déli kapujából indulunk a P jelzésen. A falu az újkorban keletkezett. Kezdetben Olaszfaluhoz tartozó pusztaként szerepelt, ahova a zirci apátság német zselléreket telepített a 18. század derekán. A két világháború között mangánbánya működött a falu mellett, ami a fejlődésében komoly szerepet játszott. A 21. századra neve összefonódott a község feletti hegyen működő sípályarendszerrel, ami jelentősen megnövelte a falu turisztikai vonzerejét.

A P jelzés a terebélyes tölgyfák alatt és a játszótér mellett elhaladva észak felé hagyja el a falut. Hangulatos gyertyános-tölgyesben sétálunk a széles murvaúton a hegy oldalában. A játszótér és erdei tornapálya mellett lekanyarodva elhagyjuk a P jelzést, és áttérünk a tanösvény T jelzésére, felfűzve az útvonalra az erdei környezetet és élőlényeit bemutató magyarázó táblákat. Az első állomásoknál szabályos egyenesek mentén haladunk az erdő tűzvédelmi irtását követve; egy idő után megérkezünk a 2018-ban átadott, leghosszabb sípálya aljába. A sűrű bükkösbe vágott irtáson egészen a csúcsig látunk, érzékelve az előttünk álló szintkülönbséget.

Innen még lejjebb ereszkedünk. A tanösvény balra elkanyarodik, és pár száz méter után következő völgyecskében a hegy lábánál futó patakhoz kalauzol. A sűrű erdőben, sziklás terepen haladó útvonal nehezen követhető, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor a patak túloldalán futó dózerúton is a Holle anyó kunyhóhoz vezet.

Látogatóban Holle anyónál

A Prédikálószék meredek északi oldala alatt haladunk el, ahol a hegynek nevet adó sziklákat látjuk alulról. Valóban pulpitusszerűen a völgy felé magasodnak a dolomitsziklák, amik a hegység fő tömegét alkotó rendkívül vastag, triász korabeli fődolomit formációhoz tartoznak. A sekély tengeri környezetben, a Thetys-óceán partján 250 millió éve kialakult kőzetek összvastagsága meghaladhatja az egy kilométert. Ez a Keleti-Alpokon át a Dunántúli-középhegység meghatározó kőzete - bár itt ehhez mérten csak a jéghegy csúcsát látjuk kikandikálni a sűrű erdőből.

A patakkal megérkezünk a sípályák parkolójához, ahol egyesülünk a Malom-völggyel. A mély bevágás alján a síközponthoz tartozó üdülőépületek közül kitűnik a Holle anyó kunyhójaként becézett faszerkezetes ház, ami a síelők nagy örömére vendéglátóipari egységként működik. Itt, sétánk felénél mi is felfrissülhetünk egy kicsit az árnyas völgy mélyén, tökéletes rálátással a csúszópályákra. Télen ez a hely a pihenni vágyó síelők tumultusát fogadja, míg a szezonon kívül kihalt a terület.

A kunyhó után a Malom-patak folyását követjük, ahol a P és a P▲ jelzés is kísér a sípályák alatt; mi a P▲ jelzést követjük a csúcs irányába. A völgyben egy kilométer után a jelzés egy padokkal, asztalokkal és esőbeállóval felszerelt pihenőhöz ér a turisták kényelmét szolgálva. Nyáron, illetve, ha a síszezonban nagyon tele van Holle anyó kunyhója, érdemes idáig eljönni, és a hegyre felvezető kaptató előtt megpihenni.

Az Ámos-hegy panorámája

A P▲ jelzés a pihenő után keresztezi a Malom-völgyi-patakot és a sűrű gyertyános-bükkösben, a meredek hegyoldalnak nekiszaladva megkezdi kapaszkodását a hegy északkeleti oldalán. A vadregényes környezetben távolinak tűnnek az imént még látott sípályák. Egy nyeregbe felérkezve újra a tűzvédelmi irtás nyomvonalát veszi fel a jelzés - de a következő elágazásnál a tanösvény helyett érdemes a hegyet nyugatról kerülő P▲ jelzést követni, ami sokkal természetesebb környezetben és vonalvezetéssel kapaszkodik fel a csúcsra. Itt vagyunk a legközelebb a tőlünk délre elhelyezkedő katonai gyakorlótelephez, ahol rendszerint háborús helyzetet szimulálva készülnek a honvédek és a NATO katonái. Az erdő nyugalmát gyakran zavarja a Hajmáskér felett dübörgő nehéztüzérség, bár szerencsére csak hangzásában imitálva a harcokat.

Az út ritkás kőrises-tölgyesben, sziklás ösvényen érkezik a hegy tetejére, beletorkollik a felvonóállomások szervizútjába, amit keresztezve a túloldali ritkás erdőben megérkezünk a csúcson felállított kilátóhoz. Az alacsony fenyvest alig meghaladó magasságú építmény kilátószintjéről az enyhén hullámzó Bakony környező erdőségeit látjuk. Meghatározó látvány az északra fekvő Olaszfalu rétekkel és szántókkal övezett látképe, nyugatra a Papod erdős háta, tetején a kilátóval, míg délre a Balaton ezüstös víztükre tűnik fel jó időben.

A kilátóból a turistaútra visszaérve megkezdjük ereszkedésünket a fiatal kőriserdőben a P▲ jelzésen. Továbbhaladva Eplény felé Hangulatos sziklás ösvény vezet utunk az Ámos-hegy délnyugati oldalában. Az egykori mangánbánya felett halad az ösvény, kacskaringózva a hegyoldalban, hogy az újtelep felett eloldalazva visszaérkezzen kiindulópontunkhoz, és bezárja körtúránkat a már ismerős P jelzésen.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A távolsági buszról Eplény, Újtelep buszmegállónál érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezünk, Eplény vasútállomásán kell leszállnunk - innen hosszabb sétával érhető el a túra kezdőpontja.

Getting there

 • A buszmegálló a túra kezdő- és végpontja.
 • Ha vonattal érkezünk, akkor vagy az országút mentén észak felé kell sétálnunk kb. másfél kilométernyit a kezdőpontig, de szerencsésebb, ha az északkelet felé induló P jelzésen csatlakozunk be a nyomvonalba.

Parking

 • Parkolni száz méterrel lejjebb, a 82-es út mellett, a vendéglőnél érdemes.
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations


Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Status
open
Difficulty
easy
Distance
6.1 km
Duration
1:55h
Ascent
252 m
Descent
252 m
Public transport friendly Loop Scenic Family friendly Summit route Healthy climate

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.