Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Egy mecseki klasszikus a vízesések vonzásában

· 2 reviews · Hiking Trail · Mecsek · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ágnes-vízesés
  / Az Ágnes-vízesés
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd segít át a völgy elkeskenyedő szorosán
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mánfai Sarlós Boldogasszony-templom
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kő-lyuk bejárati folyosója
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-mányi-vízesés
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vízkivétel látható jele a Nagy-Mély-völgyben
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Mély-völgyben
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mánfa felé, a völgyben
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-mányi-vízeséshez közeledve
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mésztufagalléron lebukó patak az Ágnes-vízesésnél
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Halastavak hasznosítják a Nagy-Mély-völgy mentén egyesült karsztvizeket
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-mányi-vízesés mésztufatömege
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Petnyák-völgy sűrűjében
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A csatornába terelt patak a Kő-lyuk mellett
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mánfai Árpád-kori templom
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ágnes-vízeséshez közeledve
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A halastavak felett beszűkül a Nagy-Mély-völgy, sötét szurdokerdőbe lépünk
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ágnes-vízesés
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Jószerencsét-vadászház és pihenője
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az átkötő szakasz Mánfa és a kezdőpont között
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 7 6 5 4 3 2 1 km Mánfai … Boldogasszony-templom) Meleg-mányi-vízesés Ágnes-vízesés
Vízi sziklaformáktól tündöklő karsztbirodalmat rejtenek a Mecsek középső szakaszának lejtői. A kicsiny zúgóktól hatalmas mésztufalépcsőkön át tekintélyes vízesésekig terjedő formakincs az ország legszebb hegyvidéki terepeinek egyikét színesíti - az alacsony magasságok dacára. Rövid, családi kirándulás a Mecsek vízeséseihez, a hűs karsztvizet ontó források vidékére.
open
easy
Distance 7.2 km
2:30 h
229 m
229 m

Hazánkban páratlan adottságú terepet rejtenek a Mecsek középső részének északi lejtői. Az alacsony hátak szűk, meredek falú völgyeket fognak közre, melyek alján sziklás akadályokon átbukdácsoló patakok zúgnak, és kisebb-nagyobb vízesések tündökölnek. A meseszép sziklafodrok sokaságát a vízből kioldódó mésztufa (avagy édesvízi mészkő) építi fel, mely többnyire kicsiny lépcsőket alkot, de hatalmas, drabális idomként is megjelenik.

Mindezt a karsztos formavilágot őserdei jellegű, természetes erdőkép keretezi - a temérdek forrásból ömlő vizeket ugyanis a szocializmus évtizedeiben Komló nehéziparának és lakosságának szolgálatába állították, ezért fontos volt a rengeteg megőrzése, hogy a csapadék leszivárgásából táplálkozó karsztrendszerbe ne kerülhessen szennyezés. Így hosszú ideje nagy tarvágások nélkül, természetesen fejlődik az erdőség, melyben a klímaváltozás dacára - Magyarországon egyre szokatlanabb módon - egész évben bővizű patakok mentén túrázhatunk.

E rövid kirándulás a Mecsek egyik legszebb részét, az országos viszonylatban is kirívóan különleges Nagy-Mély-völgy, Petnyák-völgy és Meleg-Mány-völgy trióját tárja fel, bemutatva számtalan vízesésüket, zúgójukat, és a Kő-lyuk ásító barlangját. Komolyabb szintemelkedés nélküli, látnivalókban gazdag, végig gyönyörű útvonalon futó túra a természeti látnivalók kedvelőinek.

Author’s recommendation

 • A túra végén a Kőlyuki Betérő étterem kínál étkezési lehetőséget az útvonal végpontjánál.
 • Ajánlott a túrát tavasszal, hóolvadás után, vagy csapadékos időszakot követően végigjárni, amikor a vízesések legerősebb formájukban tündökölnek. Igaz, ekkor nehéz lehet az átkelés a gázlókon.
 • A túrát néhány gázló is tarkítja, ezeken átkelni nagy vízhozam esetén nehéz lehet. Ilyenkor előfordulhat, hogy vissza kell fordulni.
 • A Nagy-Mély-völgyben érdemes följebb sétálni a Kánya-forrásig, és ezzel felfedezni az egész patakvölgyet.
 • A völgyek forrásaiból bátran ihatunk.
 • A túra végeztével érdemes ellátogatni a szomszédos Sikondára, mely szép tavakkal és fürdővel várja a vendégeket.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: November 22, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Meleg-mányi-vízesés, 342 m
Lowest point
Kőlyuki Betérő étterem, 188 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Különösen nagy vízhozam esetén a gázlókon történő átkelés nehéz és veszélyes lehet; ilyenkor nem ajánlott belevágni a túrába.

Start

Mánfa, Kőlyuki Betérő étterem (190 m)
Coordinates:
DD
46.160870, 18.215639
DMS
46°09'39.1"N 18°12'56.3"E
UTM
34T 285029 5115690
w3w 
///persistence.showering.referenced

Destination

Mánfa, Kőlyuki Betérő étterem

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Az étteremtől balra, a P jelzésen kezdjük a túrát, amelyet a Petnyák-völgy elágazásáig követünk.
 • A Petnyák-völgyön a Z jelzésen megyünk végig.
 • A Petnyák-völgyből a P+ jelzés mentén teszünk kitérőt a Meleg-Mányi-vízesésig, majd ugyanerre térünk vissza.
 • A P+ jelzésen Mánfa határáig, a templom utáni hídig gyalogolunk.
 • A híd előtt balra térünk a P◼ jelzésre, amelyen visszasétálunk a Ciframalomig.
 • A Ciframalomnál jobbra, a P jelzésre váltva érjük el a Kőlyuki Betérő éttermet.

A túra részletes leírása

Karsztvizek hálójában

A Kőlyuki Betérő étterem mellett, a patakon átkelő P jelzésen indítjuk túránkat, mely a hajdani Ciframalom épületei felé fordít. Innen fenyők árnyékába terel az út, és hamarosan feltűnnek a völgy vízbőségét bizonyító horgásztavak is. Ezek kerítése mentén fut ugyan a keréknyom, de ennek mélyedéseit gyakran feltölti a víz, így járhatatlanná válik - a turistaút ezért az erdőbe fordul, és ott ösvényen kerüli ki a kellemetlen szakaszt. Rövidesen elérjük az eredeti fakadási helyéről elnevezett Bikfa-forrást, melynek különlegessége, hogy vize viszonylag meleg, néha a 14 °C fokot is eléri. Ennek oka a közeli Sikonda hévizének közelsége, mely hatással van néhány környező kút hőmérsékletére is. A Mecsek kőzettestét ezen a területen szerkezeti törésvonalak szabdalják, melyek mentén a mélyben áramló, ott felmelegedő karsztvíz néhol a felszín felé nyomul.

Az út balra fordít, és az egyre szűkülő Nagy-Mély-völgybe vezet. Az erdőalagút sötétjében csobogó patakon zúgók jelennek meg, és a látvány hamarosan óriási, mohos sziklafalakban csúcsosodik ki. Egy vízműnél (és pihenőhelynél) elérjük a Kő-lyuk barlangját, melynek masszív, sötéten tátongó szádájába mély sziklafolyosó hívogat (PΩ jelzés). Csapadékos időszak vagy hóolvadás után a jobb oldali meredélyen látványos vízesés csobog. A ráccsal zárt, természetes barlangszáj mellett ajtó rejti el a fúrt tárót, amely a bent fakadó Gyula-forráshoz vezet - ennek vizét csöveken juttatták ki. Az 1950-es évektől odabent robbantásokkal járatokat tágítottak, járdákat és betongátakat, támfalakat építettek, valamint az egyenletes ellátás céljából 1500 köbméteres tározót alakítottak ki. Ám az igazán meghökkentő megoldás az 1970-es évektől működött: miután festési vizsgálatokkal felmérték a vízgyűjtő határait, az orfűi Vízfő-forrás vizét a szomszédos gerincre szivattyúzták, ahonnan egy természetes víznyelőbe engedve a Kő-lyukba folyatták azt. Midőn az 1980-as évek végére a komlói nehézipar jelentősége csökkent, és a várost a Duna felől is el tudták látni, az itteni vízkivétel megszűnt. (Régebben a barlangot egy legenda nyomán Király likaként ismerték.) A szikla előtti pihenőhelynél fakad a Cserkész- vagy régebbi nevén Eta-forrás, amely csapadékos időszakok, vagy a hó elolvadása után akár percenkénti több száz literes hozamokra is képes - ilyenkor brutális mennyiségű víz hömpölyög le a völgyön, átformálva a medret.

Fölfelé indulunk a Nagy-Mély-völgyön, melynek természetes képét egy vízmű, mögötte pedig gyepes szegélyű, mesterséges, mégis hangulatos patakárokban vándorol a víz. Hordalékfogó küszöbök és vízvezeték maradtak az egykor elvégzett beavatkozások nyomában, melyekkel a komlói nehézipart és a lakosságot szolgálták ki - elszállítva innen a karszt levét. Előrébb eltűnnek az épített elemek, és innentől a völgy képét a patakban megjelenő karsztos formakincs határozza meg. A vízből kiváló édesvízi mészkő a természetes erdőkép és az összezáródó lejtők miatt megannyi lehullott növényi akadályt kérgez be, ezzel lépcsőket, apró gátakat (tetaratákat) alkot, amelyeken zúgókkal és kisebb vízesésekkel bucskázik át a patak. Fahíd ível a szurdokká keskenyedő falakkal párhuzamosan, belógva a patak fölé, túlvégén keskeny ösvény követi a víz útját. Apró sziklagátakon csörömpöl a patak, majd megérkezünk a Petnyák-völgy gázlókkal nehezített csatlakozásához. Az őserdőre hajazó rengeteg kevés fényt enged be a kis katlanba, melyből balra, a Z jelzésre csatlakozva távozunk.

Vízesések birodalma

Jobbra, a patak szintjében fakad a Cirkó-forrás, a turistaút pedig enyhén emelkedő ösvényen tör előre a sűrű növényzet szorításában. Idős bükkök alól bukkanunk ki a völgy kiszélesedő pontjára, ahol a patak zúgása felerősödik: szemközt az Ágnes-vízesés ágai csobognak le egy hatalmas, félköríves sziklakaréjról. Érdemes leereszkedni a 2 méteres vízesés közelébe, és testközelből szemügyre venni a két barna mésztufanyelvet, melyeken lebucskázik a patak: ezeket a vízből kicsapódó oldott mésztartalom építi, hizlalja, felületüket megkopogtatva pedig kongó hangot hallatnak, hiszen üregesek. A kb. 15 ezer éve keletkező édesvízi mészkő ugyanis a víz útjába kerülő akadályokat (ágak, fatörzsek, levelek) kérgezi be, melyek aztán elfoszlanak belőle. A nagy árvizek alámosása, illetve a fagy okozta aprózódás marja a sziklaív testét, mely így áthajlik. Az édesvízimészkő-lerakódás még hosszan kanyarodik a lejtő felé, és teljes tömege a patakból vált ki, így tehát formája a meder vándorlását, a völgy mélyülését jelzi.

Az ösvény a patak mentén, szélesebb völgyszakaszon, főként gyertyánok és bükkök dominálta erdőségben kanyarog. Egy gázlónál elágazásba jutunk, és jobbra, a P+ jelzésen teszünk kitérőt a Meleg-Mány-völgybe. Mérsékelt emelkedőn, sűrű, őserdei rengetegbe vágva araszolunk előre, és bár a növényzet elrejti, a csobogás sejteti, hogy a patak itt is szaporán építgeti mésztufagátjait. Ezek legnagyobbika, a drasztikus hatású Meleg-mányi-vízesés hatalmas torlaszként tűnik fel a völgyben, egy széles, pihenőhellyel felszerelt mélyedésben. Az ősöreg bükkök gyökérfonatai által keretezett sziklalépcső keletkezése összetett folyamat, mely napjainkban is tart, bekérgezve mindent, ami a víz útjába kerül. A lehulló csapadék átszivárog a talajon, közben szénsavtartalma megnő, majd a mészkő belsejébe nyelődik annak repedéshálózatán keresztül. A mélyben magába oldja a karbonátos kőzetek mészanyagát, és a felszínre lépve (a megváltozott viszonyok hatására) szénsavtartalma elillan, ennek nyomán a mész kiválik. Az így lerakódó édesvízi mészkőből igazi lépcsőkolosszus (tetaratagát) épült a Meleg-Mány-völgyben. Ez jelentős esőzések után, vagy a hótakaró elolvadását követően erőteljes vízesésként tündököl legszebb formájában. (Mellette egyébként forrás is fakad.)

Az Árpád-kor szelleme

A sziklaformának hátat fordítva, a P+ jelzésen sétálunk vissza az elágazásba. A völgy neve az egykor a közelben létezett Melegmál faluéból származhat - a Mál, Mán, Mány szó napos hegyoldalt jelentett. A település helyszíne ezért vélhetően valamely déli lejtő lehetett, annál is inkább, hiszen a völgyet domborzati viszonyai miatt nehéz volt megközelíteni - még az 1940-es évek feljegyzései szerint is panaszkodtak a fát kiszállító kocsisok, hogy a nehéz útviszonyok miatt „véresre kellett verniük" lovaikat, hogy kijussanak innen, a hideg téli napokon pedig „minden félórában pálinkát kellett inniuk, hogy ne fagyjanak meg." Minket a P+ jelzés melegít fel, amikor a gázló után, fiatal erdőben vág neki a hegyoldalnak, és a gerincre kapaszkodunk. Fönt erdészeti út simul a hegyhátra, mellette áll a Jószerencsét-vadászház. (Nem csupán a neve, hanem a közeli forrás tárót mintázó kialakítása is bányászati ihletet sejtet.)

Balra tartunk az aszfalton, de nem sokáig követjük, mert méterekkel előrébb jobbra, lefelé hív a jelzés. Erdei úton ereszkedünk a völgybe, amelynek alján szétnyílik a rengeteg, és hangulatos, keskeny rétpászta béleli a mélyedést. Egy erdősávban átkelünk a patakon, végül a Mánfa határában, zöld környezetben álló, egyszerű megjelenésű, mégis valamelyest itáliai benyomást keltő, már ránézésre is különleges templom zárja a völgyi vándorlást. Bár azóta többször is kibővítették (ennek köszönhető aszimmetrikus kialakítása), az épület a 12. század óta áll itt, amikor még a falu is körülvette - utóbbi a törökök pusztítása után már följebb, mai helyén éledt fel. Ezt követően a hagyomány szerint egy elkóborolt bika vezette a helyieket az elfeledett templomhoz, amikor is a szarva beakadt a falakat körbefonó folyondárba, és ahogy szabadulni próbált, mozgásával megkondította a harangot - az állatát kereső gulyás így lelte meg a romokat. A templomot aztán a 18. században egy remete erősítette meg, majd a 20. század folyamán többször is renoválták. Az épületet több száz éves ezüsthársak árnyékolják.

A hangulatos Sarlós Boldogasszony-templomot elhagyva a patakhídig gyalogolunk, majd éppen az előtt balra fordulunk a P◼ jelzésre. Ez házak mögött tér be (balra) az erdőbe, és szép szálbükkös dózerútján, enyhén emelkedve, majd fokozatosan a völgyig süllyedve ér vissza a hajdani Ciframalom gazdasági épületeihez. Innen már jobbra, a P jelzést követve gyalogolunk vissza az étteremhez. A buszmegállókat az út mentén, jobbra találjuk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Mánfa, Kőlyuk buszmegállóban kell leszállni a buszokról.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontjától az út mentén látni a buszmegállókat jelölő táblákat; a pécsi irányt a jobb oldalon találjuk.

Parking

 • A Kőlyuki Betérő étterem mellett parkoló található.

Coordinates

DD
46.160870, 18.215639
DMS
46°09'39.1"N 18°12'56.3"E
UTM
34T 285029 5115690
w3w 
///persistence.showering.referenced
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

 • Bármely turistatérkép a Mecsekről

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Róbert Kovacs
November 06, 2021 · Community
Gyönyörű hely, köszönjük az ajánlatot
Show more
Bittner Ede
October 24, 2021 · Community
Remek kis túra, könnyű útvonal!
Show more

Photos from others


Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.2 km
Duration
2:30 h
Ascent
229 m
Descent
229 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp