Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Egy mecseki klasszikus a vízesések vonzásában

· 11 reviews · Hiking Trail · Mecsek · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ágnes-vízesés
  Az Ágnes-vízesés
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 7 6 5 4 3 2 1 km Mánfai … Boldogasszony-templom) Meleg-mányi-vízesés Ágnes-vízesés Mánfai-kőlyuk
Vízi sziklaformáktól tündöklő karsztbirodalmat rejtenek a Mecsek középső szakaszának lejtői. A kicsiny zúgóktól hatalmas mésztufalépcsőkön át tekintélyes vízesésekig terjedő formakincs az ország legszebb hegyvidéki terepeinek egyikét színesíti - az alacsony magasságok dacára. Rövid, családi kirándulás a Mecsek vízeséseihez, a hűs karsztvizet ontó források vidékére.
Open
easy
Distance 7.2 km
2:30 h
229 m
229 m
342 m
188 m

Hazánkban páratlan adottságú terepet rejtenek a Mecsek középső részének északi lejtői. Az alacsony hátak szűk, meredek falú völgyeket fognak közre, melyek alján sziklás akadályokon átbukdácsoló patakok zúgnak, és kisebb-nagyobb vízesések tündökölnek. A meseszép sziklafodrok sokaságát a vízből kioldódó mésztufa (avagy édesvízi mészkő) építi fel, mely többnyire kicsiny lépcsőket alkot, de hatalmas, drabális idomként is megjelenik.

Mindezt a karsztos formavilágot őserdei jellegű, természetes erdőkép keretezi - a temérdek forrásból ömlő vizeket ugyanis a szocializmus évtizedeiben Komló nehéziparának és lakosságának szolgálatába állították, ezért fontos volt a rengeteg megőrzése, hogy a csapadék leszivárgásából táplálkozó karsztrendszerbe ne kerülhessen szennyezés. Így hosszú ideje nagy tarvágások nélkül, természetesen fejlődik az erdőség, melyben a klímaváltozás dacára - Magyarországon egyre szokatlanabb módon - egész évben bővizű patakok mentén túrázhatunk.

E rövid kirándulás a Mecsek egyik legszebb részét, az országos viszonylatban is kirívóan különleges Nagy-Mély-völgy, Petnyák-völgy és Meleg-mányi-völgy trióját tárja fel, bemutatva számtalan vízesésüket, zúgójukat, és a Mánfai-kőlyuk ásító barlangját. Komolyabb szintemelkedés nélküli, látnivalókban gazdag, végig gyönyörű útvonalon futó túra a természeti látnivalók kedvelőinek.

Author’s recommendation

 • A túra végén a Kőlyuki Betérő étterem kínál étkezési lehetőséget az útvonal végpontjánál.
 • Ajánlott a túrát tavasszal, hóolvadás után, vagy csapadékos időszakot követően végigjárni, amikor a vízesések legerősebb formájukban tündökölnek. Igaz, ekkor nehéz lehet az átkelés a gázlókon.
 • A túrát néhány gázló is tarkítja, ezeken átkelni nagy vízhozam esetén nehéz lehet. Ilyenkor előfordulhat, hogy vissza kell fordulni.
 • A Nagy-Mély-völgyben érdemes följebb sétálni a Kánya-forrásig, és ezzel felfedezni az egész patakvölgyet.
 • A völgyek forrásaiból bátran ihatunk.
 • A túra végeztével érdemes ellátogatni a szomszédos Sikondára, mely szép tavakkal és fürdővel várja a vendégeket.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: February 11, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Meleg-mányi-vízesés, 342 m
Lowest point
Kőlyuki Betérő étterem, 188 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 50.54%Path 49.45%
Forested/wild trail
3.6 km
Path
3.6 km
Show elevation profile

Safety information

 • Különösen nagy vízhozam esetén a gázlókon történő átkelés nehéz és veszélyes lehet; ilyenkor nem ajánlott belevágni a túrába.

Start

Mánfa, Kőlyuki Betérő étterem (190 m)
Coordinates:
DD
46.160870, 18.215639
DMS
46°09'39.1"N 18°12'56.3"E
UTM
34T 285029 5115690
w3w 
///persistence.showering.referenced

Destination

Mánfa, Kőlyuki Betérő étterem

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Az étteremtől balra, a P jelzésen kezdjük a túrát, amelyet a Petnyák-völgy elágazásáig követünk.
 • A Petnyák-völgyön a Z jelzésen megyünk végig.
 • A Petnyák-völgyből a P+ jelzés mentén teszünk kitérőt a Meleg-mányi-vízesésig, majd ugyanerre térünk vissza.
 • A P+ jelzésen Mánfa határáig, a templom utáni hídig gyalogolunk.
 • A híd előtt balra térünk a P◼ jelzésre, amelyen visszasétálunk a Ciframalomig.
 • A Ciframalomnál jobbra, a P jelzésre váltva érjük el a Kőlyuki Betérő éttermet.

A túra részletes leírása

Karsztvizek hálójában

A Kőlyuki Betérő étterem mellett, a patakon átkelő P jelzésen indítjuk túránkat, mely a hajdani Ciframalom épületei felé fordít. Innen fenyők árnyékába terel az út, és hamarosan feltűnnek a völgy vízbőségét bizonyító horgásztavak is. Ezek kerítése mentén fut ugyan a keréknyom, de ennek mélyedéseit gyakran feltölti a víz, így járhatatlanná válik - a turistaút ezért az erdőbe fordul, és ott ösvényen kerüli ki a kellemetlen szakaszt. Rövidesen elérjük az eredeti fakadási helyéről elnevezett Bikfa-forrást, melynek különlegessége, hogy vize viszonylag meleg, néha a 14 °C fokot is eléri. Ennek oka a közeli Sikonda hévizének közelsége, mely hatással van néhány környező kút hőmérsékletére is. A Mecsek kőzettestét ezen a területen szerkezeti törésvonalak szabdalják, melyek mentén a mélyben áramló, ott felmelegedő karsztvíz néhol a felszín felé nyomul.

Az út balra fordít, és az egyre szűkülő Nagy-Mély-völgybe vezet. Az erdőalagút sötétjében csobogó patakon zúgók jelennek meg, és a látvány hamarosan óriási, mohos sziklafalakban csúcsosodik ki. Egy vízműnél (és pihenőhelynél) elérjük a Mánfai-kőlyuk barlangját, melynek masszív, sötéten tátongó szádájába mély sziklafolyosó hívogat (PΩ jelzés). Csapadékos időszak vagy hóolvadás után a jobb oldali meredélyen látványos vízesés csobog. A ráccsal zárt, természetes barlangszáj mellett ajtó rejti el a fúrt tárót, amely a bent fakadó Gyula-forráshoz vezet - ennek vizét csöveken juttatták ki. Az 1950-es évektől odabent robbantásokkal járatokat tágítottak, járdákat és betongátakat, támfalakat építettek, valamint az egyenletes ellátás céljából 1500 köbméteres tározót alakítottak ki. Ám az igazán meghökkentő megoldás az 1970-es évektől működött: miután festési vizsgálatokkal felmérték a vízgyűjtő határait, az orfűi Vízfő-forrás vizét a szomszédos gerincre szivattyúzták, ahonnan egy természetes víznyelőbe engedve a Mánfai-kőlyukba folyatták azt. Midőn az 1980-as évek végére a komlói nehézipar jelentősége csökkent, és a várost a Duna felől is el tudták látni, az itteni vízkivétel megszűnt. (Régebben a barlangot egy legenda nyomán Király likaként ismerték.) A szikla előtti pihenőhelynél fakad a Cserkész- vagy régebbi nevén Eta-forrás, amely csapadékos időszakok, vagy a hó elolvadása után akár percenkénti több száz literes hozamokra is képes - ilyenkor brutális mennyiségű víz hömpölyög le a völgyön, átformálva a medret.

Fölfelé indulunk a Nagy-Mély-völgyön, melynek természetes képét egy vízmű, mögötte pedig gyepes szegélyű, mesterséges, mégis hangulatos patakárokban vándorol a víz. Hordalékfogó küszöbök és vízvezeték maradtak az egykor elvégzett beavatkozások nyomában, melyekkel a komlói nehézipart és a lakosságot szolgálták ki - elszállítva innen a karszt levét. Előrébb eltűnnek az épített elemek, és innentől a völgy képét a patakban megjelenő karsztos formakincs határozza meg. A vízből kiváló édesvízi mészkő a természetes erdőkép és az összezáródó lejtők miatt megannyi lehullott növényi akadályt kérgez be, ezzel lépcsőket, apró gátakat (tetaratákat) alkot, amelyeken zúgókkal és kisebb vízesésekkel bucskázik át a patak. Fahíd ível a szurdokká keskenyedő falakkal párhuzamosan, belógva a patak fölé, túlvégén keskeny ösvény követi a víz útját. Apró sziklagátakon csörömpöl a patak, majd megérkezünk a Petnyák-völgy gázlókkal nehezített csatlakozásához. Az őserdőre hajazó rengeteg kevés fényt enged be a kis katlanba, melyből balra, a Z jelzésre csatlakozva távozunk.

Vízesések birodalma

Jobbra, a patak szintjében fakad a Cirkó-forrás, a turistaút pedig enyhén emelkedő ösvényen tör előre a sűrű növényzet szorításában. Idős bükkök alól bukkanunk ki a völgy kiszélesedő pontjára, ahol a patak zúgása felerősödik: szemközt az Ágnes-vízesés ágai csobognak le egy hatalmas, félköríves sziklakaréjról. Érdemes leereszkedni a 2 méteres vízesés közelébe, és testközelből szemügyre venni a két barna mésztufanyelvet, melyeken lebucskázik a patak: ezeket a vízből kicsapódó oldott mésztartalom építi, hizlalja, felületüket megkopogtatva pedig kongó hangot hallatnak, hiszen üregesek. A kb. 15 ezer éve keletkező édesvízi mészkő ugyanis a víz útjába kerülő akadályokat (ágak, fatörzsek, levelek) kérgezi be, melyek aztán elfoszlanak belőle. A nagy árvizek alámosása, illetve a fagy okozta aprózódás marja a sziklaív testét, mely így áthajlik. Az édesvízimészkő-lerakódás még hosszan kanyarodik a lejtő felé, és teljes tömege a patakból vált ki, így tehát formája a meder vándorlását, a völgy mélyülését jelzi.

Az ösvény a patak mentén, szélesebb völgyszakaszon, főként gyertyánok és bükkök dominálta erdőségben kanyarog. Egy gázlónál elágazásba jutunk, és jobbra, a P+ jelzésen teszünk kitérőt a Meleg-mányi-völgybe. Mérsékelt emelkedőn, sűrű, őserdei rengetegbe vágva araszolunk előre, és bár a növényzet elrejti, a csobogás sejteti, hogy a patak itt is szaporán építgeti mésztufagátjait. Ezek legnagyobbika, a drasztikus hatású Meleg-mányi-vízesés hatalmas torlaszként tűnik fel a völgyben, egy széles, pihenőhellyel felszerelt mélyedésben. Az ősöreg bükkök gyökérfonatai által keretezett sziklalépcső keletkezése összetett folyamat, mely napjainkban is tart, bekérgezve mindent, ami a víz útjába kerül. A lehulló csapadék átszivárog a talajon, közben szénsavtartalma megnő, majd a mészkő belsejébe nyelődik annak repedéshálózatán keresztül. A mélyben magába oldja a karbonátos kőzetek mészanyagát, és a felszínre lépve (a megváltozott viszonyok hatására) szénsavtartalma elillan, ennek nyomán a mész kiválik. Az így lerakódó édesvízi mészkőből igazi lépcsőkolosszus (tetaratagát) épült a Meleg-mányi-völgyben. Ez jelentős esőzések után, vagy a hótakaró elolvadását követően erőteljes vízesésként tündököl legszebb formájában. (Mellette egyébként forrás is fakad.)

Az Árpád-kor szelleme

A sziklaformának hátat fordítva, a P+ jelzésen sétálunk vissza az elágazásba. A völgy neve az egykor a közelben létezett Melegmál faluéból származhat - a Mál, Mán, Mány szó napos hegyoldalt jelentett. A település helyszíne ezért vélhetően valamely déli lejtő lehetett, annál is inkább, hiszen a völgyet domborzati viszonyai miatt nehéz volt megközelíteni - még az 1940-es évek feljegyzései szerint is panaszkodtak a fát kiszállító kocsisok, hogy a nehéz útviszonyok miatt „véresre kellett verniük" lovaikat, hogy kijussanak innen, a hideg téli napokon pedig „minden félórában pálinkát kellett inniuk, hogy ne fagyjanak meg." Minket a P+ jelzés melegít fel, amikor a gázló után, fiatal erdőben vág neki a hegyoldalnak, és a gerincre kapaszkodunk. Fönt erdészeti út simul a hegyhátra, mellette áll a Jószerencsét-vadászház. (Nem csupán a neve, hanem a közeli forrás tárót mintázó kialakítása is bányászati ihletet sejtet.)

Balra tartunk az aszfalton, de nem sokáig követjük, mert méterekkel előrébb jobbra, lefelé hív a jelzés. Erdei úton ereszkedünk a völgybe, amelynek alján szétnyílik a rengeteg, és hangulatos, keskeny rétpászta béleli a mélyedést. Egy erdősávban átkelünk a patakon, végül a Mánfa határában, zöld környezetben álló, egyszerű megjelenésű, mégis valamelyest itáliai benyomást keltő, már ránézésre is különleges templom zárja a völgyi vándorlást. Bár azóta többször is kibővítették (ennek köszönhető aszimmetrikus kialakítása), az épület a 12. század óta áll itt, amikor még a falu is körülvette - utóbbi a törökök pusztítása után már följebb, mai helyén éledt fel. Ezt követően a hagyomány szerint egy elkóborolt bika vezette a helyieket az elfeledett templomhoz, amikor is a szarva beakadt a falakat körbefonó folyondárba, és ahogy szabadulni próbált, mozgásával megkondította a harangot - az állatát kereső gulyás így lelte meg a romokat. A templomot aztán a 18. században egy remete erősítette meg, majd a 20. század folyamán többször is renoválták. Az épületet több száz éves ezüsthársak árnyékolják.

A hangulatos Sarlós Boldogasszony-templomot elhagyva a patakhídig gyalogolunk, majd éppen az előtt balra fordulunk a P◼ jelzésre. Ez házak mögött tér be (balra) az erdőbe, és szép szálbükkös dózerútján, enyhén emelkedve, majd fokozatosan a völgyig süllyedve ér vissza a hajdani Ciframalom gazdasági épületeihez. Innen már jobbra, a P jelzést követve gyalogolunk vissza az étteremhez. A buszmegállókat az út mentén, jobbra találjuk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Mánfa, Kőlyuk buszmegállóban kell leszállni a buszokról.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontjától az út mentén látni a buszmegállókat jelölő táblákat; a pécsi irányt a jobb oldalon találjuk.

Parking

 • A Kőlyuki Betérő étterem mellett parkoló található.

Coordinates

DD
46.160870, 18.215639
DMS
46°09'39.1"N 18°12'56.3"E
UTM
34T 285029 5115690
w3w 
///persistence.showering.referenced
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

 • Bármely turistatérkép a Mecsekről

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(11)
Profile picture of Kitti Schmidt
Kitti Schmidt
December 31, 2022 · Community
Gyerekekkel kiváló! Rendkívül élvezték!
Show more
Andrea Kovács-Gere
October 18, 2022 · Community
Könnyű túra,gyerekkel és kutyával is.Nagyon szép erdő és völgyek.Sajnos a Melegmányi vízesésben nem volt víz,ettől függetlenül nagyon élvezetes volt.
Show more
When did you do this route? October 16, 2022
Photo: Andrea Kovács-Gere, Community
Photo: Andrea Kovács-Gere, Community
Photo: Andrea Kovács-Gere, Community
Photo: Andrea Kovács-Gere, Community
Balkó Zsolt
May 11, 2022 · Community
When did you do this route? May 11, 2022
Show all reviews

Photos from others

+ 4

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.2 km
Duration
2:30 h
Ascent
229 m
Descent
229 m
Highest point
342 m
Lowest point
188 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp