Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Duna menti dombokon

Hiking Trail · Börzsöny · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Völgy völgy hátán - nyugtalan tájra látunk rá
  Völgy völgy hátán - nyugtalan tájra látunk rá
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km
A túra érinti a Börzsöny szerényebb magasságú, nyugati és déli kúpjait, átkalauzol minket két hegyi falun, végül dunakanyari panorámával érkezik meg a két vulkáni hegyvidéket elválasztó Dunához. 
Open
moderate
Distance 30.8 km
9:00 h
634 m
735 m
523 m
104 m

Ez a szakasz kellemes erdőkben vezet át a Börzsöny peremén. Felkanyarog a félreeső, kevesek által látogatott, de meglepően látványos Gömbölyű-kőre, megismerteti velünk a hegységperemi falvak nyugodt hangulatát, végül a Dunakanyar szorosára nyíló panorámával zárul. Ezen a túrán az előzővel ellentétben ne számítsunk magas csúcsokra, inkább visszafogottan hullámzó tájra, több kis meredekségű emelkedőre készüljünk. Ennek megfelelően a Gömbölyű-kő kivételével a kilátások is a megszokott fordítottját mutatják: a fölénk magasodó hegyvonulatok határozzák meg a tájképet.

A Holló-kőtől - Vörös-kőig jelvényszerző túramozgalomról

A fővárosban és környékén élők számára a Holló-kőtől – Vörös-kőig túra egy izgalmas és tartalmas lehetőség a két dunamenti vulkánroncs megismerésére, vagy éppen újonnani felfedezésére. Akinek nincs ideje Országos Kéktúra hosszúságú utakat bevállalni, annak a Börzsönyt és a Visegrádi-hegységet összekötő P jelzés tökéletes ízelítő belekóstolni a pecsétszerző túrák hangulatába.

Az útvonal a két névadó hegyorom szomszédságában fekvő falvakat, Perőcsényt és Leányfalut köti össze. A P sáv jelzés nagyjából minden olyan tipikus tájjeleget bemutat, ami a két hegységre igazán jellemző. Érintünk apró, nyugalmas hegyi falvakat; sziklák közt kanyargó gerincösvényről lesünk be a Börzsöny kalderájába; az előhegyek dombvidéki erdőin átvágva jutunk le a Dunakanyarhoz. A kompátkelés után a Visegrádi-hegység szurdok jellegű völgyéből annak magaslataira kapaszkodunk, hogy végül a Duna fölé szökő pereméről bámuljunk az Alföld nagy semmijébe.

Összesen 66 kilométer megtételére és 2000 méter feletti szintkülönbség leküzdésére adja a fejét, aki az útvonal végigjárására vállalkozik. Hogy mennyire nehéz vagy könnyű, az kizárólag a szervezésen múlik: egyben végigtalpalva (2-3 nap) nagyobb és megerőltetőbb kaland, de szakaszokra osztva, az irányokat is gondosan megválogatva sportosabb és kellemesebb túrák rövid sorozata. Lényegében csak a Holló-kő gerince fárasztó vállalkozás, de hosszánál fogva egy gyakorlott túrázónak az sem jelenthet különösebb megpróbáltatást.

A Vörös-kő – Holló-kő túra 66 kilométerén összesen 6 pecséttel és 4 kóddal találkozunk. A kódokat erdei táblákról kell leolvasnunk, és ráírnunk az igazolófüzet hátoldalára.

Budapestieknek és a Dunakanyarban élőknek kifejezetten ajánlott a túra végigjárása, hiszen viszonylag átfogó képet kaphatnak a lakóhelyüket övező természeti környezetről egy tartalmas és maradandó kirándulás keretében. A távolabbról érkezők pedig 4-5 kényelmes túrázással eltöltött nap során ismerhetik meg az Északi-középhegység nyugati szegletét, a Dunakanyar vadregényes hegyvilágát.

A 700 forintos igazolófüzet ára tartalmazza a díjazást is (oklevél és kitűző). Indulás előtt mindenképpen nézzünk utána, hol szerezhetjük be a kiadványt, mielőtt nekivágnánk a Dunát satuba fogó hegyvilágnak!

Author’s recommendation

 • A túrát lehetséges és érdemes is két rövidebb részre osztani kóspallagi vagy márianosztrai megállóval (végponttal). Hossza ugyanis 30 km, ami edzettséget igényel. A Gömbölyű-kőre vezető út elnyújtott, fárasztó emelkedő - ezt leszámítva a túra egy könnyű séta.
 • Márianosztrán több látványosságot is érdemes felkeresni: a Pálos kolostor mellett például a börtönmúzeum sem mindennapi programlehetőség.
 • Márianosztráról (amikor épp nincs évszak szerinti üzemszünet) kisvasúttal utazhatunk Szobra vagy Nagybörzsönybe.
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
523 m
Lowest point
104 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Tips and hints

Start

Nagybörzsöny, főtéri buszmegálló (205 m)
Coordinates:
DD
47.936070, 18.827702
DMS
47°56'09.9"N 18°49'39.7"E
UTM
34T 337760 5311478
w3w 
///nabs.renovates.quaint
Show on Map

Destination

Nagymaros, kompállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

A túra során végig a P jelzést kell követnünk.

 • Kövessük a főutcát az árpádkori templomig Nagybörzsönyben! Itt a P jelzés dél felé tér, és lekanyarodik a horgásztóhoz.
 • A horgásztó után a P jelzés átvág egy legelőn, melynek déli végén belép az erdőbe, és hosszú emelkedésbe kezd a földúton, mígnem eléri a Gömbölyű-kőt.
 • A Gömbölyű-kő után enyhe ereszkedésbe kezdünk, a rosszul jelzett földút-elágazásnál válasszuk a bal oldali ágat, az lesz a P jelzés, mely átvezet a Kis-Koppányon. Onnan meredeken leereszkedünk a Koppány-nyeregbe.
 • A nyeregben Y-alakú elágazást találunk, nekünk ismét a bal ág a megfelelő megoldás. 150 méterrel előrébb újabb csomóponthoz érünk, itt táblák segítik a tájékozódást: a P előre, egyenesen dél felé tér, befúrja magát az erdőbe, és lefelé tart.
 • Többször keresztezzük a patakot, míg végül az jobbra, az ösvény balra fordul. A Márianosztrát övező szántóföldek földútjain érkezünk meg a falu határába.
 • A P jelzés a Kossuth Lajos utcán keresztezi a falut nyugat-keleti irányban, de még annak vége előtt, a Dózsa György utcán balra fordul. A Dózsa György utca a 3. sarkon irányt vált jobbra. Elágazások nélkül, egyenes irányt tartva hatol át az erdőn a turistaút.
 • Kóspallagon újfent a Kossuth utcán sétálunk be a faluközpontba - itt kanyarodjunk jobbra, a Váci útra! Az utca végén a Malom-völgyi-patak mellé szegődünk.
 • 1,6 km-rel a faluhatár után elágazáshoz érünk: a P jelű turistaút vesz egy éles jobbkanyart, elhalad a Torony-alja-horgásztó partján, átvág a kóspallagi autóúton, majd ismét délnek fordul.
 • Egy hosszú irtásréten vágunk át, aztán elérjük a törökmezői aszfaltutat. A turistaút erről jobb felé lekanyarodik, és csinál egy hurkot Törökmező turistaházához, de később visszatér a betonra. Bár letér róla jobbra, végig mellette marad, majd keresztezi azt, és bal felől kíséri az erdőben.
 • Hamarosan újra a burkolt útra váltunk. Ahol megérkezünk a parkolóhoz, a P átvág azon, és a fák közé hatol. Innen kanyarogva ereszkedünk le Nagymarosra.
 • A Rákóczi Ferenc utcába csatlakozunk, és jó 30-40 percen keresztül követjük azt, míg megérkezünk a Magyar utcához, melyen balra fordulva érhetjük el a vasútállomást, további 5 perces sétával a kompot.

A túráról részletesen

Nagybörzsöny főteréről a főutcát követve kapaszkodunk föl a falu legmagasabb pontján álló árpádkori templomhoz. Innen először a faluszéli horgásztó mellé ereszkedünk, majd rákanyarodunk egy végeláthatatlannak tűnő, egyhangúságában is fárasztó emelkedőre a Gömbölyű-kőig. Kezdetnek átvágunk egy legelőn, hogy aztán hosszas, monoton erdei sétába kezdjünk. A dózerút többnyire egyenesen, kevés elágazást érintve vezet föl a tisztásra. Nehéz ugyan eltévedni, de legyünk figyelmesek, mert a jelzést nem mindenhol lehet könnyen követni. (Az erdei földút egy ponton patakmosást keresztez, és élesen jobbra fordul. Itt, a Csörge-kútnál, néhány méterrel a kanyar után balra fordulhatunk, és egy jól kijárt ösvényt követve a Bizmet-rét hosszanti tisztásán gyalogolhatunk fel a hegyperemi Gömbölyű-kőig. A rétről hátrafelé tekintve szép a kilátás az Ipolymentére, a síkból a leállított mochovcei atomerőmű hűtőtornyai emelkednek ki. A turistautat a tisztás fölső pontján, jobbra fordulva érjük el a fák között.)

A félreeső, kevesek által felkeresett Gömbölyű-kő szokatlan, meglepő látványt nyújt. Ameddig a szem ellát, kisebb-nagyobb vonulatok sorjáznak egymás mögött, a hátteret pedig a Csóványos-Magosfa vonulat szolgáltatja. A kilátás a hegység legjobbjai közé tartozik; rendhagyó és izgalmas szögből, hosszában tárja fel a Börzsönyt. Az erdőszéli, bércperemen lévő tisztás egyébként önmagában is hangulatos, kellemes hely.

A kilátóhelyről hosszas ereszkedésbe kezdünk. A turistaút egy rövid szakaszon szintezni kezd, ekkor haladunk át a Kis-Koppány apró csúcsán, melynek déli lejtőjéről a gömbölyű-kőihez hasonló, de korlátozottabb kilátásban lehet részünk. Leereszkedünk egy nyeregbe, ahonnan rövid, mégis fárasztó kaptatóval kitérőt tehetünk a Nagy-Koppány panorámatisztásos tetejére. Ezzel meg is érkeztünk a Börzsöny délnyugati vulkanikus kúpjainak világába. A hegyvidék központi részénél alacsonyabb teületen járunk: több kisebb kitörési központ dómjai emelkednek itt (ilyen a már említett Nagy-Koppány, a Só-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Galla stb.) Szinte mindegyikük pazar kilátásal hálálja meg a meredek lejtők leküzdését.

Márianosztra felé egy szűk, élénken kanyargó, helyenként ligetes patakvölgyben folytatjuk utunkat. Végül kikapaszkodunk a szurdokszerűvé váló vájúból a falu földjei szélén futó földútra, mely esős időben kellemetlenül sáros, barázdált talajával igencsak megkeserítheti a dolgunkat.

Alighanem mindenki számára a Márianosztra és Kóspallag környéki etap a Holló-kőtől Vörös-kőig tartó vándorlás legkevésbé maradandó szakasza. A két falu közt egyszerű erdei sétát teszünk, de nagyjából 1 óra alatt meg is érkezünk Kóspallagra. A falu után kellemes hangulatú patakvölgyet követünk, közben a barátságos Torony-alja-horgásztó erdős partján is végigsétálunk. Ugyan folyamatosan a Börzsöny körüli dombkoszorú erdőiben hullámvasutazunk, igazából mégis csak Törökmező előtt, a távoli magas-börzsönyi vonulatok látványa emlékeztet ismét arra, hogy hegyvidéken járunk.

A Törökmezőt követő kilométeren érdemes hátrapillantani időnként, figyelmesebbek ugyanis kiszúrhatják a Nagy-Hideg-hegy tisztását és rajta a turistaházat. A törökmezői házhoz nem muszáj kitérőt tennünk, de érdemes feltöltekeznünk a következő kb. 2,5 km-re, amit aszfaltút mentén teszünk meg (az ösvény az erdőben követi az út futását). Fel-felbukkannak időnként a Visegrádi-hegység vonulatai, a Duna azonban rejtve marad a szemünk elől. Ha látni szeretnénk, érdemes meglátogatnunk a Gubacsi-hálás nevű tisztást. Rövid kis séta ez a P jelzésről, de megtérülő befektetés: egy meredek hegyoldalról elénk tárul az egész Dunakanyar Váctól a Prédikálószékig. Szemben a visegrádi vár, előttünk pedig a túlpart hegyei, a Holló-kőtől Vörös-kőig túra következő tájegysége.

A P jelen maradva a faluszéli házak közé kanyarodunk, és hosszas utcai gyaloglás végén érjük el a vasútállomást, később a kompkikötőt. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Nagybörzsöny, községházához a buszok Szob vasútállomásáról indulnak (ellenkező irányban Hontról jönnek).
 • Nagymaros-Visegrád vasútállomásról vonattal utazhatunk Vácon át Budapest felé, vagy Szob irányába.

Getting there

 • Nagybörzsönyben a főtéren is áthalad a P jelzés, kövessük ezt nyugati irányban, a falu magasabb részei felé!
 • Ha Nagymarosról indulnánk, a kompállomásról indul a P jelű turistaút. Amennyiben vonattal érkeznénk, sétáljunk le a vasútállomás lépcsőjén, majd a sínek alatti átjárón induljunk jobbra! (A kompot bal felé találjuk.)

Parking

 • Nagybörzsöny főterén és az árpádkori templom mellett is találunk ingyenes parkolót.
 • Ha autóval érkeznénk, érdemes járművünket Nagymaroson, a Nagymaros-Visegrád vasúti megálló melletti parkolóban hagyni, mivel a túra végén ide könnyedén visszatérhetünk a tömegközlekedést használva.

Coordinates

DD
47.936070, 18.827702
DMS
47°56'09.9"N 18°49'39.7"E
UTM
34T 337760 5311478
w3w 
///nabs.renovates.quaint
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz
 • A Vörös-kő - Holló-kő túramozgalom pecsételőfüzete

Author’s map recommendations

 • Börzsöny és az Ipoly völgye térkép
 • Börzsöny térkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
30.8 km
Duration
9:00 h
Ascent
634 m
Descent
735 m
Highest point
523 m
Lowest point
104 m
Public-transport-friendly Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Cableway ascent/descent Insider tip Healthy climate Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 9 Waypoints
 • 9 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp