Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

Budapest változatos tájain a kárpáti bükkösöktől a mediterrán gyepekig

Hiking Trail · Budapest und Umgebung · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km
A kárpáti bükkösöktől a mediterrán fenyvesekig változatos hangulatok közt túrázunk a főváros erdeiben. Felszentelt kegyhely, dolomittornyok és a Budaörsi-kopárok kilátópontjain át vezet Budapest körüli erdei sétánk.
open
easy
13.4 km
4:15 h
426 m
690 m

Meglepő változatosság jellemzi a Normafa és Budaörs közötti erdőségeket, megtaláljuk itt szinte az összes hazai hegyvidéki erdőtársulást. Évszázados bükkösök, gyertyánostölgyes, vegyes szurdokerdő, karsztbokorerdő, feketefenyves és csertölgyes, mind egy-egy külön hangulatot képvisel. Ráadásul a máriamakki kegytemplom mellett egy rendkívül hangulatos hagyásfás tölgyfaligetet is érintünk, ahol a szakrális töltetet az a történet adja, ami szerint az egyik fa törzsén a szenvedő Krisztus képe jelent meg. A kultúrtáj a Budaörs feletti gyümölcsöskertekben teljesedik ki, különösen tavaszi virágzás vagy októberi színkavalkád idején. Innen megérkezni a Frank-hegy oldalába egészen szürreális élmény, ahol visszacsöppenünk a főváros valóságába a gazdagréti lakótelep geometrikus mintázatával.

A túra csúcspontja a Budaörsi-kopárok kilátópontja, ahol a dolomitsziklagyepek nyitott vidékéről messzire ereszthetjük tekintetünket a Duna völgye és az Alföld laposa felé. Jó időben a déli kitettségű füves hegyoldalon igazán kellemes sütkérezni, ahogy azt a terület védett és értékes hüllője, a kaszpi haragossikló is teszi. A kopárok fekvésének köszönhetően az itteni állomány a Kaukázus- és Balkán-szerte gyakori faj legészaknyugatibb előfordulása. Ne ijedjünk meg azonban, a sikló ártalmatlan ránk nézve, rovarokkal és kisemlősökkel táplálkozik hazánk legnagyobbra nővő kígyója.

Author’s recommendation

 • Szakaszokban is teljesíthetjük a túrát, így az útvonal felénél Budaörsre is leereszkedhetünk, és a Budaörsi-kopárokat egy körtúrával a kápolnán keresztül is bejárhatjuk.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Updated: January 06, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
482 m
Lowest point
209 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Nyáron viseljünk sapkát, kalapot, használjunk naptejet, mivel a Budaörsi-kopároknál árnyék nélkül kapaszkodunk hosszú kilométereken át.
 • A Rupp-hegyhez vezető lejtő nagyon meredek, bár aszfaltozott az út, de esős, nyálkás időben, és különösen hóban, fagyban komoly gondot okozhat itt a leereszkedés.

Start

Normafa, székelykapu (477 m)
Coordinates:
DD
47.502804, 18.965949
DMS
47°30'10.1"N 18°57'57.4"E
UTM
34T 346819 5263046
w3w 
///vital.dabble.expires

Destination

Gazdagrét, Irhás árok

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Z+ jelzésen indulunk nyugatnak a Normafától.
 • Letérünk a S+ jelzésre a Katonasíroknál a Csacsi-rétig.
 • A Csacsi-réttől röviden a S jelzést követjük, amiről Máriamakk irányába a Z+ jelzésre térünk.
 • Máriamakktól a P jelzésen folytatjuk dél felé a Végvári-sziklához.
 • A Végvári-szikla felett visszacsatlakozunk a S jelzéshez, ami a Sorrentó oldalában vezet keresztül a Csiki-hegyekhez
 • A Budaörs feletti kerteken a S+ jelzésen ereszkedünk alá a P+ jelzésig, amin visszakanyarodunk északnak a Kopárok felé.
 • A Kopárokon túl a P jelzéssel haladunk egy rövid szakaszon, amiről a S↺ jelzésre térünk a Piktortégla-üregek felé.
 • A Budaörsi-hegy tetején csatlakozunk a P◼ jelzéshez, ami elvezet egészen utunk végéig, Gazdagrétre.

A túra részletes leírása:

A Budakeszi öreg erdő

Normafa buszvégállomástól indulunk nyugatnak, a Z+ jelzésen. Az egykori normafai síházzal szemben, az útkereszteződésbe állított székely kapun lépünk be a budakeszi erdőbe, és hagyjuk magunk mögött a zajos város forgalmát. Azonban a tömegközlekedésnek hála magaslati pontról indulunk, így kaptató helyett lankás ereszkedéssel kezdjük utunkat.

Hamar keresztezzük a gyermekvasút vonalát, majd a Virág-völgy formálódó bevágásán, öreg tölgyek és bükkök között ereszkedünk. A főváros határában álló meglepően öreg hagyásfák bizonyítják, hogy pont a főváros miatt már elég korán felismerték az erdő jótékony hatását a nagyváros kő- és aszfaltrengetegében élő lakosságára. Az addig csak kihasznált, faanyagnak nőni hagyott erdőt gondos kezelésbe vették, és a népszerű útvonalak mentén kikapcsolódás céljából meghagyták.

Bár a Z+ jelzéshez később csatlakozunk ismét, de pont egy ilyen hagyásfás öreg bükkös miatt letérünk a S+ jelzésre, ami előbb egy katonasírt érint, majd terebélyes bükkök között ereszkedik le a Csacsi-rét meghitt erdei tisztására. A hely népszerű kirándulócélpont, amit a jól felszerelt pihenőhely és a szemetes körüli hulladékhalom is mutat.

A tisztás túloldalán egyenesen folytatjuk, immár a S jelzést követve egy rövid szakaszon, majd az utunk elején követett Z+ jelzéssel Máriamakk felé lekanyarodunk. Tekintélyes öreg tölgyekkel díszített, ligetes erdőszéli réten érkezünk meg Máriamakk határához a patinás, masszív épületű kegytemplom elé. A legenda szerint egy szőlőmunkás a szenvedő Krisztus képét fedezte fel az egyik tölgyfán, aminek hatására régi betegségéből felgyógyult. Hálából szentképet helyezett a fára, amihez további gyógyulások reményében zarándokok érkeztek. A Mária-kép népszerűségét mutatja, hogy hamar kápolnát, majd kegytemplomot építettek mellé a 18. század közepére. A század végére azonban II. József feloszlatta a kezelő rendet, és bezáratta a kegytemplomot. A két világháború alatt megmentették a romokat, felvásárolták, majd újjáépítették a kegytemplomot. A kegyhely jelenkori küldetése a szenvedélybetegek rabságának felszabadítása.

A kegytemplomot és a tölgyfás ligetet dél felé hagyjuk el a P jelzéssel, ami már fiatalos tölgyesben ereszkedik a Kavicsos-árokig. Innen egy nagy lendülettel átkapaszkodunk a Végvári-kő mellett az árok túlfelére. A Végvári-kő monolitja meglepő méretekkel bukkan elő az erdőből, hasonló tornyok, mészkőtömbök azonban viszonylag gyakoriak a Budai-hegységben. A sziklától egy meredek kaptatón érjük el a szintben haladó S jelzést, amivel visszaereszkedünk Nagyszénászug határába. A hullámvasutazást akár ki is hagyhatjuk, ha bevállaljuk, hogy a Végvári-sziklától dél felé szintben átvágunk az erdőn pár száz métert apró ösvényeken, amivel ugyanúgy a S jelzésre érkezünk.

A S jelzés ugyanis nagyvonalúan ereszkedik Nagyszénászug határában, majd egy vadregényes ösvényen oldalazni kezd a Sorrento oldalában.

A Csíki-hegyekben

A hegyoldal meredeksége és vadsága fokozódik, ahogy a Sorrento gerincéhez közeledünk. Egy ponton az ösvény elkezd emelkedni, és előbb egy sziklás vállat keresztez, majd némi szintezés után megkerüli a ténylegesen vett sziklagerincet, a dolomittornyok vonulatát. Az 5-10 méter magas, szürreális alakban csavarodó sziklaképződmények hosszan sorakoznak a hegyoldalban, körülöttük a már leomlott anyag murvaszőnyeget alkot a felszínen. A talaj teljesen lehordódott az elmúlt évszázadok legeltetése során, az ilyen dolomitgyepeket telepített feketefenyvesekkel próbálták meg beerdősíteni, megvédve a talajt a további eróziótól. A fenyves is hozzájárul a hely hangulatához, de az eredeti dolomit sziklagyep mindenképpen komoly veszteséget szenvedett.

A Kies-völgy katlanát keresztezve lankásan ereszkedünk tovább a hegyoldalban. Közel szintben kerüljük a Szállás-hegyet, ami után gyümölcsösök és hétvégi kertek között érkezünk Budaörs határába. A kertek között már a S+ jelzés navigál, ami az Út-hegy nyergéig vezet. Itt eldönthetjük, hogy leereszkedünk Budaörsre vagy folytatjuk felfelé a P+ jelzésen a Budaörsi-kopárokon és az erdős Kakukk-hegyen keresztül. Látványában biztosan ez a túra csúcspontja, így érdemes visszakanyarodni a Kopárokra.

Hamar kiérünk a P+ jelzéssel a kertek közül, ahonnan széles murvaút kaptat a gyeppel fedett dombok között. A legmagasabb füves tetőre, a Farkas-hegyre érkezünk az úttal, ahol a kőrises karsztbokorerdő után kinyílik körülöttünk a vidék, belátjuk a hegység déli részét, de főként a Budaörsi-kopárok nagyrészét. A legmagasabb sziklás ponton vitorlázó-repülőgép szárnyából furcsa, „V” betűt formázó emlékmű áll az egykori vitorlázórepülő-pálya emlékére.

A füves plató után újra beérkezünk az erdőbe, ahol egy sorompó utáni útkereszteződésnél a P jelzésre térünk egy rövid szakaszon, ami visszakapaszkodik Csillebércre. Ez kézenfekvő befejezése lehet a túrának, ám innen már különösebb erőbefektetés nélkül elsétálhatunk Gazdagrét irányába a S és a P↺ jelzéseken.

A Budaörsi-hegy oldalában oldalazunk tovább a S körtúra jelzésen, a piktortégla üregek között. A hidrotermás oldatoktól átalakított, porló meszes agyagot festékek adalékanyagaként fejtették a repedések mentén. A délies tölgyesben egy rövid kapaszkodással felérkezünk a Budaörsi-hegy tetejére, ahol rövid szakaszon csatlakozunk a platót keresztező P◼ jelzéshez. Kellemes erdei ösvényen sétálunk át a Kakukk-hegy tölgyesének túloldalára, a Frankhegyi turistaházhoz. Idáig kapaszkodott a város: az egykori szőlő- és gyümölcsöskertek helyén most nyaralók és lakóházak tekintenek le Budaörsre.

Labirintus-szerű úthálózaton ereszkedünk alá a hegyről a P◼ jelzéssel, néhol megdöbbentő meredekséggel. Főként aszfalt és murvautak vezetnek a kertek között, felettünk a Széchenyi-hegy monumentális adótornya tűnik fel, míg alattunk a főváros házainak végtelenje vész a párás látóhatárba.

Még egy utolsó erdős foltot érintünk ereszkedésünk során, a Rupp-hegy legtetejét ugyanis nem építették be, a gyepes déli oldallal kitekintő hegytető ugyanis természetvédelmi oltalmat kapott, így utolsó bástyaként megmaradt a Budaörsi-kopárok keleti végének. Ha maradt még kedvünk és energiánk, érdemes kilátogatni a rétre vezető tanösvénnyel a hegytetőre. Innen ugyanis hamarosan megérkezünk hosszú túránk végéhez, a Gazdagréti út legtetejéhez, a Szomszédokból ismert lakótelep feletti körforgalomhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A 21A és a 212-es buszokkal juthatunk fel a Normafa megállóig. 
 • Gazdagrétre érkezünk a túra végén, ahonnan a 8E jelzésű busz Irhás árok megállójából juthatunk vissza a városközpontba vagy a Kelenföldi pályaudvarra. 

Getting there

 • A normafai székelykaputól indul a túra, a buszmegálló és a parkoló néhány tíz méteres közelében.

Parking

 • Parkolni a Konkoly-Thege úti új Normafa parkolóban tudunk.

Coordinates

DD
47.502804, 18.965949
DMS
47°30'10.1"N 18°57'57.4"E
UTM
34T 346819 5263046
w3w 
///vital.dabble.expires
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

show more

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
open
Difficulty
easy
Distance
13.4 km
Duration
4:15h
Ascent
426 m
Descent
690 m
Public transport friendly One-way route Multi-stage route Scenic Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp