Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Bencés apátok nyomában Kaposszentjakabon

Hiking Trail · Zselic · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A kaposszentjakabi apátságban
  A kaposszentjakabi apátságban
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 12 10 8 6 4 2 km
Túránkat szinte azonnal egy múzeumlátogatással kezdhetjük, hiszen a Kaposszentjakab fölé magasodó Várhegyen felfedezésre vár Kaposvár legrégebbi műemléke, a kaposszentjakabi bencés apátság. Az időutazás után még sok felfedezni való vár a Zselic rengetegében.
Open
easy
Distance 13.2 km
3:30 h
191 m
204 m
241 m
126 m
A bencés apátság akár egy fél napos program is lehetne, de az ezer éves történelmi múlt megismerése után van még dolgunk, hiszen a környék hangulatos erdői, lenyűgöző völgyei még sok látnivalót tartogatnak a kíváncsi vándor számára. A vadregényes Nádasi-erdő és a som-hegyi szőlőhegyen álló Szt. Donáth-kápolna felfedezésre vár.

Author’s recommendation

 • A kaposszentjakabi bencés apátság megtekintése szinte kötelező, és kihagyhatatlan.
 • Kaposvárra érve, a 6-os busz megállójánál tábla jelzi a Rippl-Rónai Emlékmúzeumba vezető irányt – a kitérő oda-vissza másfél kilométer. Kaposvár híres szülöttjének a festő és grafikusművész, Rippl-Rónai József múzeuma szintén kihagyhatatlan.
Profile picture of Nándor Müller
Author
Nándor Müller
Update: March 08, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
241 m
Lowest point
126 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 6.38%Forested/wild trail 32.86%Path 38.06%Road 17.27%Unknown 5.40%
Asphalt
0.8 km
Forested/wild trail
4.3 km
Path
5 km
Road
2.3 km
Unknown
0.7 km
Show elevation profile

Start

Kaposszentjakab, Várhegy feljáró (130 m)
Coordinates:
DD
46.359347, 17.843864
DMS
46°21'33.6"N 17°50'37.9"E
UTM
33T 718773 5137905
w3w 
Show on Map

Destination

Kaposvár, buszpályaudvar és vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A buszmegállóból a SL jelzését követjük a Zselicszentpál fölött végigfutó gerincútig.
 • A gerincen jobbra, északi irányba fordulunk a S jelzésen, mely Kaposvár belvárosáig kalauzol minket.

A túra részletes leírása

A buszmegállóban megpillantjuk a SL jelzését, melyen előbb a Monostor utcában sétálunk, majd egy korlátokkal ellátott lépcsősoron kapaszkodunk fel a kaposszentjakabi apátság romjainak impozáns bejáratához. Kaposvár legrégebbi történelmi emlékhelyére mindenképpen szánjunk elegendő időt!

Az apátságot a Kapos völgyében vezető hadi- és kereskedelmi útvonalak mentén alapították 1061-ben, felszentelésére 1067-ben került sor. A Kaposszentjakab fölé magasodó Vár-dombon található bencés apátság romja Kaposvár legrégebbi védett emlékműve, mindemellett a város egyik jelentős kulturális-turisztikai központja is. Több rendezvény helyszíne, melyek közül kiemelkedik a Szentjakabi Nyári Esték programja. Érdemes a szép romegyüttes területét végigjárni, az egykori kerengőben kialakított kőtárba és kiállításaiba bepillantani. A romkert északi csücskében egy új építésű kilátót, mellette padokat, tűzrakóhelyet is találunk.

A történelmi kalandozás után jelzésünket követve hétvégi házak között indulunk túránkra a Várdomb utcában. Előbb elmegyünk egy harangláb és a Szentjakabi hegyközség keresztje mellett, majd az enyhén jobbra ívelő kocsiúton figyeljük a jeleket, mert egy elágazásnál élesen balra, egy horhosba kanyarodik el. Az igen hangulatos Nádasdi-erdő széles kocsiútját taposva két kilométer után élesen jobbra fordít a turistaút.

Vadregényes erdei környezetben, kanyargós kis csapáson terel a völgybe a jelzés, ahová egy balra ívelő úton meg is érkezünk. Átkelünk a Nádasdi-patakon, majd annak mentén ismét balra tartunk. Pár száz méter után, a völgyet elhagyva jobbra betérünk az erdőbe, és meredeken kapaszkodunk felfelé a domboldalba. Rövidesen találkozunk a S● jelzésével, melyen érdemes a völgyben megbúvó Latinca-forráshoz lesétálni. Sajnos a forrás és környéke méltatlanul elhanyagolt állapotban van. A gyönyörű bükkerdők ölelésében rejtőzködő forrás mellett egy szintén gondozatlan emlékművet is találunk, mely az 1919-es Tanácsköztársaság mártírjaira emlékezik.

A forrást elhagyva néhány száz métert meredeken felfelé kapaszkodunk, így érkezünk a gerincen végigvezető S jelzéshez. Újdonsült jelzésünkkel mi itt jobbra indulunk tovább, elmegyünk egy magasles mellett, majd úgy 600 méter után balra, a szántáson nyugati irányban átvágva, egy cserjés mentén érjük el a szemközti erdő sarkát. Jobbra, észak felé tekergünk tovább. Előbb sűrű akácos zár körül, majd az erdőből kibukkanva két kilométert szőlők, présházak között teszünk meg, így érkezünk a Szent Donát-kápolnához.

A Szent Donát tiszteletére felszentelt barokk stílusú kápolna a 18. század elején épült, melynek egyik érdekessége, hogy tornyát sokkal később, csak 1930-ban építették hozzá. Nevezetességei között említhetjük még a Szent Jánost és Máriát ábrázoló két faszobrot, és a templom belsejében található kálváriát. Amennyiben a kis kápolnát nyitva találjuk – sajnos ez ritkán fordul elő –, a szentély boltozatán megcsodálhatjuk Kaposvár egykori látképét is.

A kápolnától meredeken, már bitumenes úton ereszkedünk le a szőlőhegyről, melyen nemsokára a 6-os busz végállomásához érkezünk, ahol akár buszra is szállhatunk. Akik éreznek magukban elég erőt, azoknak a Kapos folyón és a vasúton átkelve még két kilométert kell megtenniük Kaposvár utcáin a vasútállomásig, vagy az autóbusz-pályaudvarig.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A kaposvári autóbusz-pályaudvarról közlekedő 7-es busszal érkezhetünk Kaposszentjakab, Várhegy feljáró megállóhoz.
 • A túra végén a kaposvári buszpályaudvarra érünk vissza.

Getting there

 • A Kaposszentjakab, Várhegy feljáró buszmegállótól indul a SL jelzése.

Parking

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott. Amennyiben mégis autóval érkeznénk, a túra végén Kaposvárról a 7-es busszal juthatunk vissza Kaposszentjakabra. A Monostor utcában autóparkolót is találunk.
 • Ha Kaposszentjakabra busszal indulnánk, az autót buszpályaudvar és vasútállomás melletti Petőfi téren álló Belvárosi Áruház garázsában, vagy a mellette található (fizetős) parkolókban hagyhatjuk.

Coordinates

DD
46.359347, 17.843864
DMS
46°21'33.6"N 17°50'37.9"E
UTM
33T 718773 5137905
w3w 
///loyal.rungs.issuers
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben – túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben – fotóalbum

Author’s map recommendations

 • Zselic turistatérkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
13.2 km
Duration
3:30 h
Ascent
191 m
Descent
204 m
Highest point
241 m
Lowest point
126 m
Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Botanical highlights Insider tip Healthy climate Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp