Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail

Barlangok között, betyárok nyomán

· 2 reviews · Hiking Trail · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Bakonybél felé a K+ jelzésen
  / Bakonybél felé a K+ jelzésen
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az út túloldalán már Gerencepuszta
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bakonybéli-Szarvad-árok bükköse
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás az Odvas-kői-barlangból
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ösvény a Gerence partján
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bakonybéli Terasz-kilátó (kis kitérővel érhető el )
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 10 8 6 4 2 km Odvaskői-barlang
Az elején kissé megerőltető,  de utána kellemes Bakonybél körüli körtúra a Likas-kő, az Odvas-kői-barlang és Gerencepuszta érintésével. A túra felénél a Vörös János-sédi pihenőnél akár egy kényelmes pikniket is tarthatunk.
open
moderate
10.2 km
3:15 h
444 m
444 m
A túra elején egy hosszabb emelkedő után érünk a Tönkölös-hegy oldalában nyíló Likas-kői-barlanghoz, ami kis méretei ellenére érdekes formavilággal rendelkezik. A Tönkölös-hegy bükkerdő borította tetejéről meglátogathatjuk az egykori rablóvár romjait, majd a Tönkölös-hegyről a Bakonybéli-Szarvad-árok szép szálbükkösén át egy hosszú lépcsősoron jutunk el a kultúrtörténeti szempontból is érdekes, fokozottan védett Odvas-kői-barlanghoz. Gerencepusztától a Gerence romantikus parti sétányán jutunk vissza Bakonybélbe, melynek során egy rövid, kötéllel biztosított szakaszt is beiktathatunk.

Author’s recommendation

 • A Tönkölös-hegyről rövid kitérővel elérhető a K▲ jelzésen Bakonyújvár romja, amely a Podmaniczky család rablófészke volt a 16. század közepén. 
 • Az erdészeti műúton a KΩ jelzés leágazása után továbbhaladva keskeny ösvény indul jobbra, amelyen a Bakonybéli-medencére nyíló panorámájú köves-hegyi Terasz-kilátóhoz érünk.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Updated: September 25, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Tönkölös-hegy, 515 m
Lowest point
257 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Bakonybél, üdülő bejárati út buszmegálló (267 m)
Coordinates:
DD
47.257718, 17.721504
DMS
47°15'27.8"N 17°43'17.4"E
UTM
33T 705901 5237396
w3w 
///sunniest.needless.melody

Destination

Bakonybél, üdülő bejárati út buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Az erdészeti műúton a K jelzésen indulunk.
 • Az útzár táblánál a KΩ jelzésen balra fordulunk.
 • A Likas-kő után a K▲ jelzésen jobbra térve folytatjuk utunkat.
 • A Tönkölös-hegy tetején a Z▲ jelzésen egyenesen megyünk tovább.
 • A Z+ jelzésen a Tönkölös-hegy és a Parajos-tető nyergében balra indulunk.
 • A Boroszlán tanösvény becsatlakozásától 200 méterre a PΩ jelzésen jobbra fordulunk.
 • Visszatérünk a Z+ jelzésre.
 • A Gerencepusztán a K+ jelzésen balra, a Gerence folyásával szemben megyünk tovább.
 • A Gáthegyalja dűlőn átkelünk a Gerencén, majd a K jelzésen visszatérünk a buszmegállóhoz. 

 

A túráról részletesen

Fel a Tönkölös-hegyre

A buszfordulóból kelet felé indulunk a Száraz-Gerence völgyét átszelő, sorompóval lezárt erdészeti műúton a K jelzésen, majd a házakat elhagyva, az útzár táblánál a KΩ  jelzésen balra fordulunk. A befüvesedett út az erdőben kiszélesedve meredeken indul felfelé a Csere-árokban. A közepén futó eróziós barázdában már fel-felbukkan a Tönkölös-hegyet is felépítő, felső-triász korú fődolomit. Meredek kaptató után egy kis tisztása érünk, ahol jobbra fordulunk és a fiatal gyertyánosban rövid ideig szintben haladunk, majd a K▲ jelzés becsatlakozásáig ismét egy meredek szakaszt kell leküzdenünk. Itt is jobbra tartunk maradva a KΩ jelzésen, és hamarosan megérkezünk a Tönkölös-hegyi-barlanghoz, azaz a Likas-kőhöz. A 6 m hosszú kis üregből jégkorszakvégi (würm I.) fauna maradványait, valamint neolit korú, aurignaci-kultúrából és a középkorból származó cseréptöredékek, csont nyílhegy- és csonttöredékek kerültek elő.

A barlangtól tovább követjük a jelzést, majd a K▲ jelzésen jobbra fordulva folytatjuk utunkat. Pár száz méter múlva elérjük a Tönkölös-hegy kilátást nem nyújtó, lapos tetejét, ahol a Z▲ jelzésen egyenesen megyünk tovább a magas kőris elegyes bükkösben. Nyáron a talajt a beszédes nevű közönséges falgyom sűrű állománya fedi. A hegytetőről kb. 1 km múlva érünk a Tönkölös-hegy és a Parajos-tető nyergében futó Z+ jelzéshez. 

Az Odvas-kői-barlang

A széles kavicsos úton balra fordulva gyorsan tudunk ereszkedni a Bakonybéli-Szarvad-árok szép szálbükkösében. A Boroszlán tanösvény becsatlakozásától 200 méterre érjük el a jobbra induló PΩ jelzést, amin a hosszú lépcsősor után a fokozottan védett Odvas-kői-barlanghoz jutunk, melyhez az első magyar nyelvű, barlangra utaló földrajzi név írásos említése kötődik. A Bakonybéli Apátság 1037-re keltezett, de valójában az 1230-as években másolt adománylevelében olvashatunk róla „Oduaskw” néven, mint birtokhatárpont. A 28 m hosszú, vastagpados, fődolomitban kialakult barlangba 3,5 m magas és 7 m széles bejáratán jutunk be. Maga az üreg keveredési korrózióval keletkezett, vagyis két, külön-külön mészben telített, eltérő koncentrációjú karsztvíz összekeveredésekor szén-dioxid szabadult fel, ami szénsavvá alakulva üreget oldott a meszes kőzetbe. A barlang a terület negyedidőszaki kiemelkedésekor bevágódó völgy oldalazó eróziója révén került felszínre. Első régészeti feltárását Lackó Dezső végezte el 1914-ben, de jelentős leletek néhány cseréptöredéken, valamint emberi és állati csontszilánkon kívül azóta sem kerültek elő a mélyéről. A bakonyi betyárok körében is ismert búvóhely volt, mivel nagyobb településektől viszonylag távol fekszik, viszont a gerencei csárda nem sokkal alatta a völgyben helyezkedett el, és a felette nyugvó sziklák tetejéről jó kilátás nyílik a Szarvad-árokra, a Tönkölös-hegyre és a Boszorkány-tetőre. A sziklatömb keleti oldalában találjuk a kisebb méretű Odvas-kői-sziklaüreget.

Le Gerencepusztára

Visszatérünk az Öreg-Szarvad-árokba, és a Z+ jelzésen jobbra továbbmenve az erdészházaknál érünk ki Gerencepusztára. A Gerence átöröklött, áttöréses szurdokvölgyének példáján jól szemléltethető az Öreg-Bakony mai vízhálózatának kialakulása, aminek váza a harmadidőszak végén kezdett el kialakulni, és a pleisztocénre már a maihoz hasonlóképet mutatott. Ekkoriban a terület karbonátos kőzeteit nem karsztosodó, puhább üledék fedte; a terület legmagasabb pontja Olaszfalu környékén lehetett. A vízfolyások a hegység ma is tartó emelkedése során bevágódtak a mélyebben fekvő, mára kipreparálódott, azonban akkoriban még fedett karbonátos kőzetekbe is. Így e patakok a pleisztocén óta nagyjából a mai helyükön vannak, csak egyre mélyebbre vágódtak, átörökítve völgyeiket a mai domborzatra. Ez az oka, hogy a Zirctől délre fekvő Király-kúti erdőben egymástól pár kilométerre ered a Bakony három jelentős vízfolyása is (Cuha, Gaja, Gerence). Utóbbi a Pénzegyőri- és a Bakonybéli-medencén keresztül, majd 6 km hosszú szurdokvölgyén át réseli keresztül az Öreg-Bakonyt észak felé, hogy miután Bakonykoppánynál északnyugat felé fordul, Malomsoknál a Marcalba ömöljön.

Átkelünk az országúton. A balról lévő Hotel Odvaskő melletti parkoló mögött kis fahíd vezet át a Gerence-patakon. A szálloda területén volt egykor a néhány házból álló Gerencepuszta, ahol egy hírhedt csárda is működött, melynek falmaradványai az 1950-es években még megvoltak. A 19. században olyan neves betyárok is megfordultak itt, mint Sobri jóska, Milfajt Ferkó, Doma Vendel, vagy az utolsó betyárként számon tartott Savanyó Jóska. A 20. század elején még főleg erdészek, vadászok lakták a kis pusztát, ami a Hotel Odvaskő megépülésével a 1980-as évekre teljesen átalakult.

Vissza Bakonybélbe

A K+ jelzésen balra kanyarodva a Gerence folyásával szemben megyünk tovább. A Hotel Odvaskő kerítésénél egy falépcső indul a lejtő oldalában, amelyen felmenve továbbra is kényelmes sétaúton haladhatunk tovább - aki viszont szereti a kihívásokat, mindenképpen egyenesen folytassa az utat, ahol a patakparton egy rövid kötéllel biztosított szakasz várja a bátrakat. Továbbhaladva a Huszár-kő kiugró szikláját, majd a volt a Gerence-malom helyét kerüljük meg. A régebbi épület a malom üzemeltetőjének lakóháza volt.

Később a völgy ellaposodik. Három padokkal tarkított rét után egy aszfaltos úthoz érünk, amin jobbra kanyarodva a Gáthegyalja dűlő felől kelünk át a Gerencén, majd a K jelzés útvonalán, a Törökgurító-réten át jutunk a Fürdő utcára. Az első keresztutcán balra kanyarodva érünk a buszmegállóhoz, ahonnan a túra elején elindultunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • Bakonybélbe gyakran közlekednek buszok Zirc és Pápa felől. A Bakonybél, üdülő bejárati út nevű megállónál érdemes leszállni.

Getting there

 • A túra a buszmegállótól indul és ugyanoda érkezik vissza.

Parking

 • Bakonybél autóval Zirc és Pápa felől közelíthető meg.
 • A buszmegálló mögötti parkolóban érdemes hagyni a járművet.

Coordinates

DD
47.257718, 17.721504
DMS
47°15'27.8"N 17°43'17.4"E
UTM
33T 705901 5237396
w3w 
///sunniest.needless.melody
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Bakony utikalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions & Answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

5.0
(2)
Bea Barna
July 04, 2020 · Community
2020. július 4., szombat 16:29:59
Photo: Bea Barna, Közösség
2020. július 4., szombat 16:30:24
Photo: Bea Barna, Közösség
2020. július 4., szombat 16:30:42
Photo: Bea Barna, Közösség
2020. július 4., szombat 16:30:54
Photo: Bea Barna, Közösség
2020. július 4., szombat 16:31:02
Photo: Bea Barna, Közösség
2020. július 4., szombat 16:31:10
Photo: Bea Barna, Közösség
2020. július 4., szombat 16:31:20
Photo: Bea Barna, Közösség
István Iván
June 14, 2020 · Community
Likas kő
Photo: István Iván, Közösség
Odvaskői barlang
Photo: István Iván, Közösség

Photos from others

2020. július 4., szombat 16:29:59
2020. július 4., szombat 16:30:24
2020. július 4., szombat 16:30:42
2020. július 4., szombat 16:30:54
+ 5

Status
open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
10.2 km
Duration
3:15h
Ascent
444 m
Descent
444 m
Public transport friendly Loop Scenic Refreshment stops available Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp