Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trailrecommended route

Bányáról a Feneketlen-kúthoz

· 5 reviews · Hiking Trail · Zselic· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Feneketlen-kút kis tavacskája
  / A Feneketlen-kút kis tavacskája
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dennai-erdőben április-májusban tömegesen nyílik a medvehagyma
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A legendás Mátyás-kút
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Feneketlen-kút vadregényes völgye
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dennai-erdő mélyén
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gólya-völgyi-tavak mellett vezet utunk
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rétek, ligetek, erdősávok mentén gyalogolunk
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A jelöletlen erdészeti útnak is igazi „zselici hangulata" van
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdőrészlet az Óteleki-erdőben
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Zselic meseszép erdőiben rójuk a kilométereket
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mátyás-kút környékének szép erdejében
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 260 240 220 200 180 160 140 14 12 10 8 6 4 2 km
A Zselic két, legendákkal körbeszőtt kútjához igyekszünk körtúránkon. A Mátyás-kút és a Feneketlen-kút a Dennai-erdő mélyén bújik meg, ahol tavasszal a medvehagyma tengerként borítja az erdő alját. Mindemellett a tájegységre jellemző virágos rétek, meseszép erdők színesítik utunkat.
Open
easy
Distance 14.1 km
3:45 h
170 m
171 m
248 m
155 m
Bánya a Zselic egyik eldugott szegletének kicsiny üdülőfaluja. A csend, a béke és a nyugalom birodalma ez a vidék. A közeli völgyben hosszan elnyúló Gólya-völgyi-tavak, és a domboldalakba felkúszó turistautak mentén elterülő, gyönyörű zselici erdők látványa kíséri utunkat. Elkalandozunk néhány vadregényes szurdokvölgybe, ahol alig járt ösvényeken rójuk a kilométereket, és a Zselicre oly jellemző réteken, mezőkön ismerjük meg közelebbről a turisták által még felfedezésre váró vidéket. A Dennai-erdő sűrűjében fakadó Mátyás-kút, és a közelében található Feneketlen-kút környékének felfedezése koronázza meg körtúránkat. 

Author’s recommendation

 • Mivel a tömegközlekedés elég körülményes, a járatok ritkák, talán egyszerűbb autóval megközelíteni a települést. A buszjáratokról érdemes előre érdeklődni, informálódni.
 • A Dennai-erdőben érdemes egy kicsit több időt eltölteni, felfedezni a környék egyik legvadregényesebb erdejét.
Profile picture of Nándor Müller
Author
Nándor Müller
Update: December 20, 2019
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
248 m
Lowest point
155 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Bánya, forduló (buszmegálló) (187 m)
Coordinates:
DD
46.269665, 17.662634
DMS
46°16'10.8"N 17°39'45.5"E
UTM
33T 705167 5127455
w3w 
///gymnastic.manmade.arduous

Destination

Bánya, forduló (buszmegálló)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Panoráma panziótol a S jelzésén indulunk körtúránkra.
 • Az Óteleki-erdőn át érkezünk a Nozsi-hegy gerincére, ahol rátérünk jobbra a Z jelzésre.
 • A Feneketlen-kút után az erdőből kibukkanva elhagyjuk a balra induló Z jelzését és jobbra, északnyugati irányban, már jelöletlen erdészeti úton haladunk.
 • A Gólya-völgyi-tavaknál ismét rátérünk a már ismert, és bejárt S jelzésre, melyen visszasétálunk Bányára, a Panoráma Panzióhoz.

A túra részletes leírása

A falu központjából vagy a festői tavak fölötti domboldalon álló Panoráma panzió parkolójától indulhatunk körtúránkra. Az utóbbi ideálisabb, mert eleve a S jelzés mentén fekszik, így azt követve elindulunk a völgy felé, ahol a Gólya-völgyi-tavakat kerüljük meg egy nagy hurokkal. A Bárdi-patakon felduzzasztott halastavak festővászonra kívánkozó panorámáját magunk mögött hagyva az erdészeti műúton jobbra fordulunk. Egy kicsivel több, mint egy kilométert az aszfalton gyalogolunk, majd a Görgényi vadászházat jelölő tábla utáni, első balra kanyarodó földúton elhagyjuk az aszfaltot.

Itt egy 50 méteres szakaszon a jelek „bevisznek minket a sűrűbe”, majd egy szélesebb földúthoz érve jobbra indulunk tovább. A csodaszép Óteleki-erdőben közel 100 méteres szintkülönbséget legyűrve kapaszkodunk felfelé egy kilométeren át. A tetőre érve - Túlsó-bükk - balra indulunk, majd néhány száz méter után jobbra, egy mély völgybe vezet minket a jelzés, ahol egy erdőirtás mellett haladunk. Az irtást jobbra elhagyva egy vadregényes erdőrészhez érkezünk, ahol az alig járt ösvény átvezet minket a völgyben csordogáló patak fahídján, majd egy szélesebb csapáshoz érve balra indulunk tovább.

A hangulatos völgyből egy meredek kaptatón jutunk a tetőre, ahol a kerítés jobb oldalán folytatjuk utunkat. Itt nemigen találunk jelzést, arra csak a kerítés mellett elhaladva, később bukkanunk rá. Széles földúton, erdőszéleken és szántóföldek mellett érünk a hátra, ahonnan szép panoráma tárulkozik elénk. A távolban – délnyugati irányban - a vótapusztai rádiótorony körvonalai rajzolódnak ki. Először balra, majd hamarosan jobbra kalauzol minket a turistaút. Nagyon szép erdőn át érkezünk a Nozsi-hegyre, ahol a S jelzés véget ér, majd felváltja azt a K és Z jelzés. A jobbra, déli irányba vezető kocsiúton követjük jeleinket. Szántóföldek, ligetek, kisebb erdősávok mentén vezet utunk a Zselic lankái között. Figyeljük a jeleket és a térképet, mert rövidesen jobbra, egy kisebb földútra térünk rá, melyen 500 méter után a Dennai-erdő széléhez érkezünk. Itt balra betérünk a sűrűbe, ahol túránk legszebb, leghangulatosabb két kilométernyi szakasza vár ránk.

A kanyargós erdei úton lefelé ereszkedve rövidesen a vidék egyik ékszeréhez, a Mátyás-kúthoz érkezünk. A legendájáról híres kútnál szépen kiépített pihenőhelyet találunk. Valaha állítólag Mátyás király is megpihent e helyen, mi se tegyünk másként, nyolc kilométeres gyaloglás után megérdemlünk egy kiadósabb szusszanást.

Mátyás király első felesége - Podjebrád Katalin - halála után, 1474 szeptemberében eljegyezte Aragóniai Beatrixot, a nápolyi király lányát. A házasságot diplomaták tárgyalták meg, s Mátyás nem csak eljegyzésekor, hanem még házasságkötésekor sem látta a menyasszonyt. Az akkori kor elfogadott szokása szerint a király nevében egy követe vezette Beatrixot oltár elé Nápolyban. A monda szerint a Beatrixért induló bandérium megállt ezen a helyen a Zselicben, s később maga Mátyás király is szívesen vadászott a környéken. Ennek emlékeként nevezik a kutat Mátyás-kútnak.

A vadregényes Dennai-erdőben és a csordogáló patak mellett barangolva számos gombafajt, védett növényt is felfedezhetünk, április-májusban pedig a környék erdeit szőnyegként borítja a medvehagyma. Továbbindulva néhány száz méter után egy kis kitérőt tehetünk a Z● jelzésen, ahol a Zselic egyik feledésbe merült, de igen izgalmas és legendákkal teleszőtt helyéhez, a Feneketlen-kúthoz érkezünk.

A legenda szerint a Dennai-erdő, ahol a Feneketlen-tó is található, hajdanán Esterházy-birtok volt, amit mezőgazdasági területként hasznosítottak. A tó állatok itatására szolgált. Abban az időben a mezőgazdasági munkákat kézi erővel végezték, a termény szállítása pedig ökrös szekérrel történt. A monda szerint a tóba süllyedt egy egész szekér ökreivel együtt, ezért kapta a Feneketlen-tó nevet. A tavat az 1950-es évek végén tisztították és építették ki, ekkor találtak benne szürke marha szarvat, ami alátámasztani látszik a régi elbeszélést.

Visszatérve jelünkhöz kisétálunk az erdészeti műúthoz, ahol elhagyjuk a Z jelzést, és jobbra fordulunk az erdészeti úton. A jelöletlen út menti erdők, rétek, mezők szépségében gyönyörködve közel két kilométer után találkozunk a már ismert, és megjárt S jelzéssel, melyen felsétálunk a Panoráma panzióhoz, vagy az üdülőfalu központjába térünk vissza.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Bányára a Kadarkút és Kaposvár felől közlekedő buszjáratok egyikével érkezhetünk, és a Bárdudvarnok, (Bánya) forduló megállónál szállunk le a buszról.

Getting there

 • Az országúton észak-keleti irányba indulva 400 méter után megpillantjuk a Panoráma Panzió irányából érkező S jelzését.

Parking

 • A Kadarkút-Bárdudvarnok közötti országútról Lipótfa irányába letérve érkezhetünk Bányára. Mivel a tömegközlekedés elég körülményes, a járatok ritkák, célszerűbb autóval megközelíteni az üdülőfalut, ahol több helyen is parkolhatunk (például a buszfordulónál, a túra elején).

Coordinates

DD
46.269665, 17.662634
DMS
46°16'10.8"N 17°39'45.5"E
UTM
33T 705167 5127455
w3w 
///gymnastic.manmade.arduous
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben – túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben – fotóalbum

Author’s map recommendations

 • Zselic turistatérkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

3.2
(5)
Krisztina Gyárfás
May 23, 2021 · Community
Nem túl látványos, tekergős, rosszul (hiányosan) jelzett, mezőkkel teli túra. Nem is igazán túra, inkább kiránduló útvonal. A kezdőpontként feltüntetett Panoráma Turista Központ, mint kiindulási hely teljes mértékben felejthető, indokolatlan az 3,5 km, amit az oda-vissza út jelent, ráadásul beton autóúton: nem ad annyit a látvány, hogy azért oda gyalogolj. Nem rossz a panoráma onnan, de a túra előtt, vagy után helyesebb oda autóval felmenni. Helyesebb, ha a körtúra kettéágazásánál tesszük le az erdőben az autót, és onnan indulunk. A kezdeti erdő szép, de semmi extra, mi háromszor is elmulasztottuk a kanyarokat jelző sárga csíkokat. A körtúra középső szakasza valóban mezőket kerül, egy idő után unalmas, látnivalóban IGEN gyér :(. De azután! A túra végén az igazi Zselici erdőbe ereszkedtünk, ami fantasztikusan szép volt. Gyönyörűséges! A Zselic olyan, mint egy mesebeli kastély: csak ámulsz. Na, ezt imádtuk! Hatalmas sárban csúszkáltunk, de fantasztikus volt. A vég megint betonút, amin száguldoztak a vadászautók. Összességében az erdő feledtette velünk a hiányérzetet, ami a kirándulás elején volt jellemző.
Show more
Photo: Krisztina Gyárfás, Community
Photo: Krisztina Gyárfás, Community
Photo: Krisztina Gyárfás, Community
Photo: Krisztina Gyárfás, Community
Photo: Krisztina Gyárfás, Community
Photo: Krisztina Gyárfás, Community
Photo: Krisztina Gyárfás, Community
Photo: Krisztina Gyárfás, Community
Zsuzsanna Szegény
December 14, 2020 · Community
Nagyon szép!
Show more
2020. december 14., hétfő 6:28:30
Photo: Zsuzsanna Szegény, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:28:46
Photo: Zsuzsanna Szegény, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:29:09
Photo: Zsuzsanna Szegény, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:30:26
Photo: Zsuzsanna Szegény, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:31:56
Photo: Zsuzsanna Szegény, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:32:56
Photo: Zsuzsanna Szegény, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:33:43
Photo: Zsuzsanna Szegény, Közösség
Tamás Angyal
September 20, 2020 · Community
A túra műúton kezdődik egy kellemes kis sétálnak indult.... A műút melletti réten sétáltunk inkább a nyíló kikericsek mezején... Vissazatérve a műútra... rövidesen letértünk a Mátyás kút irányába( zöld jelzésen). .. Erdei út vezet enyhén felfelé szép erdei környezet... A kútnál megpihenve kicsit folytattuk utunkat... Kiérve az erdőből jó kis poros úton mentünk tovább szántóföldek mellett.... Elérve a következő erdősávot ( a túra visszafordító pontja) el gondolkodtunk, hogy megnézzük a Katica - tanyát, de kihagytuk... Folytattuk utunkat erdei úton tovább (sárga jelzésen).... Elérve egy vadászati szóróhoz, úgytünt elveszett a jelzés, de rátaláltunk... Itt kezdődött az igazi vadregényes útvonal... Szinte csak egy vadösvény az erdőben... Elértünk egy pontig, ahol elgondolkodtunk, hogy vissza fordulunk - csalánnal, bokrokkal benőtt az útvonal, amit nemhiszem, hogy sűrűn látogatnak, tisztítanak... Ezt a részt végül az erdőn keresztül, vadcsapáson megkerülve tudtuk folytatni utunkat... Majd Elértünk egy erdészeti útra a túra nyomvonalára( sárga jelzésen/ itt is jó poros volt az út) lefordulva az útról a jelzést követve egy kis erdei szakasz vitt vissza a körtúra kiinduló pontjához ( itt megjegyezném, mi a haladási irányt megfordítva tettük meg a túrának csak a körtúra részét). A végén megállapítottuk, hogy a kezdeti sima sétának hitt túra igen kalandosra sikeredett. 😅
Show more
2020. szeptember 20., vasárnap 20:05:47
Photo: Tamás Angyal, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:06:04
Photo: Tamás Angyal, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:06:14
Photo: Tamás Angyal, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:06:25
Photo: Tamás Angyal, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:06:44
Photo: Tamás Angyal, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:01
Photo: Tamás Angyal, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:15
Photo: Tamás Angyal, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:25
Photo: Tamás Angyal, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:35
Photo: Tamás Angyal, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:55
Photo: Tamás Angyal, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 24

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
14.1 km
Duration
3:45 h
Ascent
170 m
Descent
171 m
Highest point
248 m
Lowest point
155 m
Circular route Scenic Cultural/historical interest Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp