Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Bánatos partokon a folyópatkó kapujában

· 12 reviews · Hiking Trail · Börzsönyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A fák között kilátunk a Prédikálószék és a Duna felé
  / A fák között kilátunk a Prédikálószék és a Duna felé
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A négytagú tófüzér mentén indulunk el
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Búbánat-völgy útján
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kerek-tó, háttérben a Dobogó sziklája
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rét a Maróti-hegyek lankáján
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fölfelé a gyertyános-tölgyesben
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hideglelős-kereszt panorámája a Helembai-hegységre
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hideglelős-kereszt orma háttérben a Börzsönnyel
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Duna zátonyai a Hideglelős-kereszttől
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ösvény a Sas-hegyen
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Moha jelzi a tiszta levegőt a Maróti-hegyek tölgyesében
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A megbízható Majális-forrás
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Úton a Dobogó hátán
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 8 6 4 2 km Búbánat-völgy (Esztergom) Búbánat-völgy (Esztergom)
Búbánat, hideglelés, törökvész, pestis - a terephez tartozó nevek és a mögöttük felsejlő történetek sötét képet festenek a Visegrádi-hegység északnyugati szegletéről. Pedig napjainkban alant idilli fekvésű, hegyalji tófüzér, fent a Dunára és túloldali hegyeire nyíló panorámák határozzák meg a táj karakterét. Alacsony, mégis meredek bércek között túrázunk, belekóstolva a hegység e tarka, egyben kompakt szeletébe, ahol kis területen számos érdekesség sorakozik.
Open
easy
Distance 9.9 km
3:00 h
321 m
277 m

Honnan a név? Merülhet fel a kérdés mindenkiben a Búbánat-völgy említésekor. Azonban nincs megbízható magyarázat, legfeljebb találgatni lehet. Annyi bizonyos, hogy a helyi névrajzon és legendáriumban mély nyomokat hagyott a török seregek rombolása és jelenléte, valamit a pestisjárványok pusztítása. Így aztán elképzelhető, hogy a Búbánat-völgy elnevezését is ezek valamelyike ihlette.

Pedig a völgy nevével ellentétben nagyon is kellemes és üdítő: egy erdős hegyek közé ékelődött, szűk horpadás, amit idilli fekvésű tófüzér bélel, oldalában nyaralók és lakóházak sorakoznak. A mély fekvésű völgy a Duna árvizeinek öntésterülete is volt, ami a betorkolló patakkal együtt süppedős ingoványt alakított ki. Ennek ellenére az ember a leletek tanúsága szerint már 3000 éve megjelent e természetesen védett zugban. A középkorban gátak és malmok épültek a vízfolyásra, melyek később aztán elpusztultak, hogy a 20. században rekreációs funkcióval éledjenek újjá.

A Búbánat-völgyet szegélyező hegyek a belső-kárpáti vulkanizmus során felépült Keserűs-hegyi tűzhányó hegylábi területéhez, palástjának szegélyéhez tartoztak - ennek megfelelően főként a magasabbról lezúdult törmelékárak és a kitörések során aláhullott vulkáni törmelék építik fel őket. Ezért jellemzően breccsasziklák türemkednek ki (pl. a Dobogó és a Szamár-hegy oldalában, de a Vaskapu turistaházának terasza alatt is) a máskülönben alacsony, visszafogott domborzatú terepből. A hegység nyugati szegélyén ívelő, alacsony Maróti-hegyek északon olyan meredekséggel néznek a Dunára, mintha a folyó hirtelen vágott volna eléjük. A markáns hegyperem azonban a Búbánat-völgy oldalában is jellemző, ugyanis a fiatal szerkezeti mozgások során feldarabolódott hegység egyik vetővonala éppen a Maróti-hegyek nyugati oldalában, a Búbánat-völgy tengelyében húzódik.

Ez az aprólékosan tagolt, szelíd megjelenésű táj egyszerre nyújt barátságos tájképeket és mellbevágó látványokat: a tóparti idillt viszonylag rövid túra, kis megpróbáltatások árán vad, Dunára néző oromra cserélhetjük. Túránk a Búbánat-völgy környékének legszebb pontjait fűzi föl, közepes hossza és a hegyek alacsony mivolta miatt pedig családoknak is ajánljuk.

Author’s recommendation

 • A túra viszonylag rövid, és egyetlen, mérsékelt emelkedőjét, valamint meredek lejtőjét leszámítva nem tartogat kihívásokat - ezért túrázásban jártas családoknak is ajánljuk.
 • A Sas-hegy lejtője (a Hideglelős-keresztig) komoly meredekségű, lemosódott talajú ösvény, mely eső után vagy hóban (lejárt állapotban) veszélyesen csúszóssá válik. Fontoljuk meg, hogy belevágunk-e ekkor, de itt mindig legyünk körültekintőek.
 • A Kerek-tó partján általában büfé is üzemel.
 • A Búbánat-völgyben 2021-ben látogatóközpont nyílik kiállítással; érdemes ennek meglátogatását is belekalkulálni a menetidőbe.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: September 16, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
345 m
Lowest point
108 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest Stop

Búbánat-völgy (Esztergom)
Kerektó Vadászház és Vendégház

Safety information

A Sas-hegy lejtője (a Hideglelős-keresztig) komoly meredekségű, lemosódott talajú ösvény, mely eső után vagy hóban (lejárt állapotban) veszélyesen csúszóssá válik. Fontoljuk meg, hogy belevágunk-e ekkor, de itt mindig legyünk körültekintőek.

Start

Esztergom, Búbánatvölgye buszmegálló (117 m)
Coordinates:
DD
47.814019, 18.808521
DMS
47°48'50.5"N 18°48'30.7"E
UTM
34T 335942 5297954
w3w 
///scuttles.fruity.grief

Destination

Esztergom, Búbánatvölgye buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A buszmegállótól a P+ jelzést követjük.
 • A Kerek-tó elhagyása után egy elágazásban balra fordulunk a P jelzésre.
 • A hegytetőn balra térünk a P▲ jelekre, amiket a Hideglelős-kereszt elágazásáig követünk.
 • Kitérőt teszünk a Hideglelős-kereszt ösvényén (P▲+), majd visszatérünk.
 • A P▲ jelzése vezet vissza (lent a főút mellé szegődve) a buszmegállóhoz.

A túra részletes leírása

A tófüzér mentén

A buszmegállótól a P+ jelzés vezet át a Búbánat-völgy torkán. A szűk völgyet meredek lejtők keretezik, alját ligetes környezetben sorakozó nyaralók bélelik, no meg a fő ékesség: a 4 tagú tórendszer. Érdemes a párhuzamos utcát, vagy a völgy túlfelén futó utat választani, hogy minden tavacskát szemügyre vehessünk.

A völgy mai arculatának formálása az 1960-as években vette kezdetét, amikor az esztergomi pecások által alapított Vasas Horgász Egyesület elkezdte kialakítani a tófüzért – a Dunából ugyanis eltűnt a jó és bő fogás a vízminőség romlása hatására, ezért a helyi horgászok új helyszín után néztek. A Búbánat-völgyben pedig már a 13. században is lehettek duzzasztott tavak – egyesek malmokat sejtenek a gyors folyású patakon, míg mások szerint rizst termeltek itt a törökök tartózkodása idején. A 20. század tavat álmodó horgászai azonban mocsaras, sásos zsombékkal szembesültek a területen – a felhalmozódott, kitermelhető tőzeg éppen kapóra jött, hiszen ez használható volt a megyei talajjavító mezőgazdasági munkálatokhoz. A réteg kiemelése után hosszú és nehéz munkával alakították ki a tórendszert, melyet a lencse-hegyi szénbánya vízszivattyúzásának hatásai is sújtottak, csökkentve a patak vízhozamát. A tófüzér ma is horgászati célokat szolgál, no meg persze pihenési lehetőséget az idelátogatóknak. 2021-ben a (szintén az egyesület által kialakított) látogatóközpont is megnyitja kapuit.

Jobbunkon a piciny Szamár-hegy magasodik, melyet eredetileg Zamárd-hegyként ismertek – legendája szerint az Esztergomot elhagyó törökök ennek a tetején, egy szamár alakú sziklában rejtették el kincsüket, melyért később vissza is tértek. Azonban nevét a hittérítőktől is kaphatta, akik a pogányokat gúnyolták szamárnak, és sok esetben pogány hangzású helyneveket is megváltoztattak.

A sorrendben először kialakított Mini-tó partján látunk először vizet, ha a turistaúton haladunk, és utolsóként érjük el a legnagyobb felületű Kerek-tavat. Partjáról a legszebb a Visegrádi-hegység peremén emelkedő, alacsony tetőszintű Maróti-hegyek vonulata. Kirajzolódik a hegyeket szegélyező, markáns (tektonikus eredetű) letörés is, melyet a Dobogó tömbjének oldalába ékelődött breccsaorom emel ki.

A horgászok által kedvelt, szép fekvésű tóparton büfé is működik. A kellemes hangulatú, népszerű völgy nevének eredete egyébként nem ismert, de nem lehet kizárni, hogy a Pilismaróthoz közeli Basaharc sokáig tévesen azonosított történelmi szerepe gyakorolt rá hatást: e szerint a mohácsi csatavesztés után itt mészárolt le a török sereg egy magyar szekértábort. A tragikus esemény valójában Pusztamaróton történt, de a közeli völgy elnevezése és az ott álló Dobozi-fák is arra engednek következtetni, hogy az 1920-as évekig elterjedt vélekedés nagy hatást gyakorolt a térség nevezéktanára.

Fel a Maróti-hegyekre

Murvás úton, a tavakat hátrahagyva baktatunk följebb a völgyben. Jobbunkon üdülőházak, balunkon a völgy eredeti képére emlékeztető vizenyős, zsombékos placc terül el. Egy elágazásnál a P jelzés balra hív; rálépve erdőszéli szakaszon egy terebélyes rét vezeti be a lankát – túlsó sarkánál belépünk a fák közé. Száraz vízmosást kerülget utunk, holtfában gazdag gyertyános-tölgyesben kaptatunk. A kanyarra kényszerített csapás egy horpadásban érinti a terméskőbe foglalt, jó hozamú Majális-forrást, majd ismét nekiveselkedik a hegyoldalnak. Sok kidőlt fán, leszakadt ágon átlépdelve, egy kisebb kőtengert is átszelve érkezünk fel a hegyhátra.

Az elkeskenyedő, kisebb púpok tagolta vonulatot nagyrészt ösvényen rójuk, miután egy elágazásban balra váltunk a P▲ jelzésre (néhol a lombok közt kilátunk a Prédikálószék felé). Kerüljük a lenti Basaharc nevéhez meglehetősen hasonlító Vasarc tetőpontját, mígnem elágazásba érkezünk. Innen a P▲ jelzést követjük egyenesen, de legyünk résen, mert az ösvény kisvártatva jobbra invitál. Alacsonyodó, görbülő erdő jelzi, hogy egyre sekélyebb a talaj. A Sas-hegy ligetes tetején aztán szétnyílik a lombfüggöny, és pazar kilátással szembesülünk: a Helembai-hegység és a Visegrádi- hegység közé érkező Duna a hegy lábánál hömpölyög. Mindez olyan közel és olyan mélyen van helyzetünkhöz képest, hogy a látvány kifejezetten hatásos. Mielőtt a folyó előtte álló, szűk szorosába lépne, még lerakja a nem sokkal feljebb felvett Garam által is hizlalt hordalékának egy részét, ami parányi szigetek képében ölt testet. A nagyobb a Helembai-sziget, melynek érdekessége, hogy a középkorban érseki nyaraló, templom és temető is volt egykoron.

A soron következő, meredek lejtővel meggyűlhet a bajunk, főként saras állapotában: helyenként lemosódott talajú, köves, csúszós és kényelmetlenül nagy szögben hajló ösvényen, fák törzsébe kapaszkodva csúszkálunk lefelé percekig. Aztán a lejtés megszelídül, és egy hosszú jobbkanyar végén elágazás vár.

Dunai szigetek fölött

Tegyünk kitérőt egyenesen, a P▲+ jelzésen a füves oldalú kiemelkedés hátára! Rövidesen sziklássá válik az ösvény, és kiérünk a Hideglelős-kereszt meredélyére. Útvonalunk legszebb panorámája feltárja a patkókanyar felé rohanó Dunát, a Maróti-hegyeket, melyek végét mintha elvágták volna, valamint a korábban már felbukkant Szamár-hegyet. Szemközt, az Ipoly torkolata mellett a Szlovákiához tartozó Helembai-hegység (Burda) magasodik, oldalában a Kovácspataki-sziklák fehérlenek. Az élénk domborzatú Börzsönyt egyedi szögből vehetjük szemügyre: mivel a Duna és a Magas-Börzsöny egyszerre, egymás mögött mutatkoznak, a hegység teljes, 800 métert meghaladó kiemelkedése hatásos látvány.

Kőfejtő peremén állunk, lent az országút mögött már a folyópart következik. Egykor a limes részét képező római őrtorony állt itt, egyes források a szikla tetején is erősség nyomait sejtik. Az ormot ékesítő, viharvert kereszt eredetijét 1784-ben emelte egy helyi polgár, az elterjedt magyarázat szerint azért, hogy a hajósok figyelmét felhívja az előttük álló, erős sodrású szakaszra, és ájtatosságra bírja őket. Reálisabbnak tűnik ugyanakkor az a változat, miszerint hálából állította, amiért családja túlélte a pestisjárványt – ezt támasztja alá, hogy elterjedt volt a „Járványkereszt” név is.

A régi néphiedelem szerint aki a keresztet háromszor, térden csúszva megkerüli, meggyógyul hidegleléséből. De a névadás hátterében állhat az a feljegyzés is, miszerint a kereszthez igyekező zarándokok sokasága izzadt meg fölfelé, így pedig az erős dunai széltől megfáztak.

A szigetekkel, zátonyokkal foltozott, hegyek szorította Duna látványát hátrahagyva visszatérünk a P▲ jelzésre, és rajta jobb felé, a sötét Hideglelős-völgy alján ereszkedünk le. Érintjük még a Hideg-kutat – érdekessége, hogy 1929-ben ugyanaz az Encián Turisták egyesület foglalta, amely a Duna túloldalán található Szent Mihály-hegy turisztikai kiépítését is elvégezte. Rövidesen leérünk a főútra, mellette baktatva pedig visszaérkezünk a Búbánatvölgy bejáratához, előrébb pedig a buszmegállóhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Az Esztergom, Búbánatvölgye megállónál szálljunk le a buszról!

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is a buszmegállóban van.

Parking

 • Parkolni a Búbánat-völgy bejáratához közel vagy a Kerek-tónál érdemes.

Coordinates

DD
47.814019, 18.808521
DMS
47°48'50.5"N 18°48'30.7"E
UTM
34T 335942 5297954
w3w 
///scuttles.fruity.grief
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Pilis és a Visegrádi-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.9
(12)
Ági Heitler
October 31, 2021 · Community
Sokáig könnyen teljesíthető, szép túra, viszont volt egy rövid szakasz, ami bizony a nehéz kategóriát súrolta. A túrabot igen jó szolgálatot tett.
Show more
Photo: Ági Heitler, Community
Photo: Ági Heitler, Community
Photo: Ági Heitler, Community
Photo: Ági Heitler, Community
Photo: Ági Heitler, Community
Photo: Ági Heitler, Community
Photo: Ági Heitler, Community
Tamás Orosz
October 02, 2021 · Community
Kellemes túra, vadregényes tájak. A keresztet ne hagyjátok ki! A kilátás csodás.
Show more
Photo: Tamás Orosz, Community
Photo: Tamás Orosz, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 31

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
9.9 km
Duration
3:00 h
Ascent
321 m
Descent
277 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Summit route Healthy climate Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp