Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Bajóti Öreg-kő körtúra: emberek a Gerecsében

· 4 reviews · Hiking Trail · Gerecse · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Naplemente a Duna völgye fölött
  Naplemente a Duna völgye fölött
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Jankovich-barlang (bajót … kői-barlang)
Merőben különböző tájegységek találkozása különleges vonzerővel bír. A Gerecse eme északi szeglete, ahol a nagy hegyek öleléséből kiszabaduló Duna egy alapos nyújtózkodás után ismét visszatér a hegyekhez, mindig ide csábította az embereket.  Túránk során megismerünk három települést, több barlangot, és felkapaszkodunk a jellegzetes, látványos panorámát kínáló Öreg-kőhöz is.
Open
easy
Distance 17.3 km
4:55 h
473 m
473 m
332 m
109 m
A történelem előtt az Öreg-kő barlangjaiban élt kezdetleges kultúrák után megannyi nép és nemzedék vonult át a Duna völgyén, és telepedett meg az oltalmat jelentő erdős völgyekben, a Gerecse északi rögei között. Utunk körtúra, ami a Duna völgyét elhagyva felvezet a löszös hegyoldalakon nevelt szőlők között a Gerecse északi lábához. Keresztezve a Bajót-patak völgyét felkapaszkodunk az Öreg-kő barlangokkal lyuggatott mészkőrögére, ahonnan a környező mozaikos táj a legszebb panorámáját nyújtja. Leereszkedve az Öreg-kőröl Mogyorósbányára érünk, ahol megpihenhetünk az erdős hegyoldalakkal körülölelt csendes kis faluban, mielőtt a túra végén átkelünk a település feletti dombokon a Duna völgyébe.

Author’s recommendation

 • A túra kiválóan módosítható, szabdalható érdeklődésünknek, erőnlétünknek megfelelően, mivel több települést is érint, ahol jó tömegközlekedéssel számolhatunk. Így lehetőségünk van Bajótról indulva Mogyorósbányáig teljesíteni a túra középső szakaszát, ahol a legtöbb földtani érdekességet találjuk.
 • Amennyiben szeretnénk jobb bepillantást nyerni a környék geológiájába, érdemes egy kis kitérőt tenni a Mogyorósbánya feletti Kőszikla édesvízi mészkő tömbjére.
 • Ha időnk engedi, a nyergesújfalui vasútállomástól hamar lejuthatunk a Duna-partra, pár száz méterre továbbhaladva északi irányba.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: May 12, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
332 m
Lowest point
109 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 2.49%Forested/wild trail 53.07%Path 28.42%Road 13.96%Unknown 2.03%
Asphalt
0.4 km
Forested/wild trail
9.2 km
Path
4.9 km
Road
2.4 km
Unknown
0.4 km
Show elevation profile

Safety information

 • A bajóti Öreg-kő oldalában felfutó barlangi jelzés helyenként igen meredek és görgeteges. A hegy lábánál beton lépcsőkkel látták el, azonban feljebb a fa lépcsőfokok nagyrészt elrohadtak, így kellő figyelemmel mozogjunk a kitett terepen! Segítséget nyújthat a túrabot a meredek terepen való mozgásban.

Start

Nyergesújfalu, vasútállomás (109 m)
Coordinates:
DD
47.760895, 18.561501
DMS
47°45'39.2"N 18°33'41.4"E
UTM
34T 317265 5292605
w3w 
///yachting.positivity.impressing
Show on Map

Destination

Nyergesújfalu, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A nyergesújfalui vasútállomásról indulva a Z◼ jelzésen érjük el a város szélénél, a Radnóti Miklós térnél a Z jelzést, amit a Német-völgyön keresztül Bajótig követünk.
 • Bajóton a főutcán, a takarékpénztárnál áttérünk a K◼  jelzésre, amit az Öreg-kő keleti oldalában lévő pihenőig, az Országos Kéktúra eléréséig követünk majd.
 • Az Öreg-kő oldalában lévő barlangokhoz vezető kitérőt a Kjelzésen teszük meg.
 • Az Országos Kéktúra K jelzését a bajóti Öreg-kő lábánál lévő pihenőtől keleti irányba, Mogyorósbánya főteréig követjük.
 • Mogyorósbánya főterén az autóbuszfordulótól a Z jelzésen haladunk nyugat, délnyugat felé, amig vissza nem érünk Nyergesújfaluba, a Radnóti Miklós térhez.
 • A nyergesújfalui vasútállomáshoz a túra elejéről már ismert szakaszon, a Z◼  jelzésen jutunk vissza.

Részletes leírás

Nyergesújfalutól Bajótig

A nyergesújfalui vasútállomásról indulunk a várostól délre húzódó dombok irányába a Z◼ jelzésen. A település neve a honfoglalás során itt letelepedő nyeregkészítő elődeink emlékét őrzi. A terület már a római korban is lakott volt: az Aquinqumot és Brigetiót, a mai észak-Buda és Komárom területén lévő határvédelmi erődítményt összekötő útvonal mentén feküdt Nyergesújfalú őse, Crumerum. A település címerében nem véletlenül szerepel egy lovas futár alakja. Nyergesújfalu lótenyésztéséről és a Budára 3 óra alatt felérő "gyorsparasztok", azaz kurírok révén a fuvarozásáról egyaránt híres volt.. A török kiűzésekor elnéptelenedett településből is csak a postakocsi állomás maradt meg.

A Duna völgyének stratégiai szerepe miatt minden korban fontos hadászati és kereskedelmi útvonal haladt a területen, emellett Mátyás király korától még folyami átkelőhely is üzemelt a folyó két partja között. A kuruc időkben a már pontonhíddal rendelkező stratégiai csomópont őrzésére sáncvárat építettek a településtől nyugatra fekvő dombon, a régi római erődítmény helyén (Sánc-hegy), melyet a német császári seregek később leromboltak.

A kertvárosi utcákon kiérve a település szélére, a Z jelzés elágazásánál jobbra fordulunk. Átsétálunk a bányászat következtében kialakult állóvizek, a Halastavak gátján, és néhány éles kanyar valamint pár száz méter után, a Sánc-hegy lábánál egy faragott székelykapun túl egy présházakkal szegélyezett, szőlővel befuttatott, meghitt völgyecskébe lépünk. A Duna völgyében jellemző löszös domboldalak kiváló táptalajt adnak a szőlőművelésnek, amellyel a helyiek egy kis mesevilágot varázsoltak a Német-völgy eldugott zugába. Ahogy a név is jelzi, a Neszmélyi borvidékhez tartozó területen a Rajna-vidékről betelepült németség élesztette újjá a szőlőtermesztést. A "négy W" ugyanis, amelyre a Magyarországon csak sváboknak hívott német betelepülőknek szükségük volt, a wasser, wald, weinberg, wiese - azaz víz, erdő, szőlőhegy és rét -, adott volt a területen. A Duna remek szállítási útvonalat jelentett a bor számára, mely a hajdani rögös utakon egyébként megtört, megzavarosodott. A helyben megtermelt nedűt a Dunán messzire szállíthatták az osztrák és a német területekre. 

A szőlők feletti ligetben kijutunk a völgyből a Magyar-hegy oldalába, ahonnan egyre jobban rálátunk a Duna völgyére és az azt szegélyező, erdőkkel borított hegyekre. Ahogy a dombtetőre érünk, feltűnik előttünk a Gerecse északi rögei közé beékelődött Bajót, mely az erdős hegyoldalak között megbúvó házaival és templomával messziről hívogat. Sajnos egy meglehetősen benőtt vízmosásban ereszkedik le a jelzés a faluba.

Bajóttól Mogyorósbányáig

Bajót már a római időkben lakott volt, s a honfoglaló magyarok is megtelepedtek a Duna menti védett völgyben. Az Árpád-kor elején még vár is állt a templom körül. A település első birtokosa a spanyol származású Bajóti Simon ispán volt, aki íjászaival védelmezte Esztergomot a tatárok pusztításától. Bajót címerében ennek emlékeként szerepel a püspöki süveg és a nyílhegy. A történelem viharai azonban többször megsemmisítették a települést; a török és a labanc is feldúlta és elnéptelenítette Bajótot, ahogy a környék számos lakott helyét. Azonban hamvaiból mindannyiszor újjáéledt a falu, mintha címere közepén nem ezüstsas, hanem griffmadár ülne.

Bajóton érdemes kicsit megpihenni, és feltöltődve nekivágni a templom mögött az Öreg-kőre vezető K◼ jelzésnek. A löszbe vágódott szekérút eleinte a falu feletti legelőket keresztezi, jó kilátást engedve az alattunk egyre jobban kibontakozó településre, amíg egy kanyarban le nem ágazik az út egy bozótosba vesző ösvényre. Környezetünk mindinkább hegyvidéki jelleget ölt. Először a gyertyános-tölgyes válik egyre zártabbá, s jelenik meg fokozatosan a hidegebb klímát kedvelő bükk, majd az Öreg-kő nyergén átkelve egyre meredekebb, sziklákkal határolt térszínre érkezünk. A hegy keleti oldalán lankásan leereszkedve padokkal és beállóval ellátott pihenőhely fogad, ahonnan lehetőségünk van meglátogatni a felettünk magasodó sziklatömeg barlangokkal lyuggatott, izgalmas mészkővilágát a KΩ jelzésen.

A barlangi jelzés a meredek hegyoldalban lépcsőkkel támogatott ösvényen halad. Az első elágazásnál jobbra letérve az 1. számú zsomboly sziklás bejáratát nézhetjük meg.  A lezárt barlangi járat kívülről kevésbé látványos, a 34 méter mély kürtő csak barlangászok által látogatható, meredek járatai ásványritkaságokat rejtenek.

A lépcsősor bal oldali ága az egyre vadabb vidék belsejébe vezetve a hegy leglátványosabb sziklaformájához, a Jankovich-barlanghoz ér. A valószerűtlenül a magasba szökő, hömpölygő formák a barlang 20 méter magas boltozatánál áttörik a mennyezetet, így természetes fénnyel megvilágítva csodálhatjuk meg ezt a páratlan természeti képződményt. A barlang menedéke az őskor emberét is ide csábította, jelentős leletegyüttes került elő a névadójáról elnevezett jankovichi kultúrából a barlangi üledék feltárása során. Manapság már csak a denevérek lakják e különleges üreg fanyar vadaskert-szagot árasztó belső zugait. Ha jó időben érkezünk, hegymászókat láthatunk gyakorolni az Öreg-kő barlang melletti szirtjeinek meghódítása közben. Egykor a barlang áthajló falain is vezettek extrém nehézségű sziklamászó utak, de ezt a hely fokozott védettsége, a törékeny barlangi ökoszisztéma miatt mára betiltották. Egyedül a rozsdásodó biztosítási pontok és Ilku István mennyezeti emléktáblája emlékeztet a hegymászómúltra.

A Jankovich-barlang mellett közvetlenül a Baits-barlang szerényebb méretű, üstszerű oldási üregét láthatjuk. Ha az ösvényen tovább harántolunk a sziklás oldalban, az izgalmas Szalay-barlang zegzugos járatait is megtekinthetjük. A Szalay-barlang felfedezéséhez legyen nálunk lámpa, hogy az érdekes, tökéletes gömb alakban oldott belső termeket is megcsodálhassuk. Ezekben óvatosan mozogjunk, ne háborgassuk az itt élő denevéreket, hiszen mi csak vendégek vagyunk az ő otthonukban. A barlang előtti szirtről remek kilátás nyílik a Gerecse északi rögeire és a Duna völgyére egészen Esztergomig. Jó időben a bazilikát és mögötte a Börzsöny kihunyt vulkáni kúpját is láthatjuk.

A barlangi kalandok után visszatérünk a hegy alatti pihenőhöz, és folytatjuk utunkat Mogyorósbánya felé az Országos Kéktúra K jelzésén. A szelíden lejtő hegyoldalban lecsorogva a hegy alatti lapályon kis rétet keresztezünk, ahol a nyaranként ridegtartásban kicsapott kecskenyáj az úr. A hegylábi szántókat szegélyező tölgyesben érkezünk a mogyorósbányai nyeregbe, ahol Péliföldszentkeresztről csatlakozik hozzánk a Mária-út. A nyereg túloldalán mélyen a löszbe vágódott, kövekkel kirakott szekérúton érünk be Mogyorósbányára.

Mogyorósbányától Nyergesújfaluig

A hegyek katlanában megbúvó település védettsége ellenére a Duna völgyének forgalmas és sokszor vésztől terhes időszakaiban elnéptelenedett. A török dúlás és a labanc megtorlás során megsemmisült falu a környező népcsoportok képviselőivel népesült be újra. A szlovák és német kisebbséggel vegyes lakosság nagy része a környéken felfedezett szénvagyon kitermelésére települt be. Manapság már csak a tájsebek és az emlékművek emlékeztetnek az egykori mozgalmas időkre. A falu ismét harmóniába került környezetével, az erdős hegyoldalak ölelése meghatározza a település légkörét.

A központból a Z jelzést követve hagyjuk magunk mögött a smaragdzöld erdők közé ékelődött kicsiny települést. A hegyhátra felérve ismét kellemes hangulatú tölgyesben vezet utunk. Az erdő közepén egy kopjafa körül csoportosuló, padokkal teli pihenőhelyhez érünk, amit a környék elhunyt erdészeinek emlékére állítottak.

A hegyoldalban lankásan ereszkedve némi kanyargás után kiérünk az erdőből a Nyergesújfalut övező szántók és legelők közé, ahol hamarosan visszatérünk a Duna tágas völgyébe. A kertváros utcáin kanyargó Z jelzés visszavezet a Z◼  elágazásához, így közel 20 kilométer után bezárul körtúránk. Ha ügyesen számoltunk, a buszmegálló melletti teraszos vendéglátó egységben még van időnk lepihenni, és egy "bambi" mellett elmerengeni a látottakon, a történelem viharain és a megújuláson.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Vonattal érkezve Nyergesújfalú vasúti megállóhelynél kell leszállni, ahonnan túránk is indul.
 • Ha busszal érkezünk, a Nyergesújfalú, Bajóti elágazás megállóhelynél kell leszállni.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja a nyergesújfalui vasútállomás, ahonnan a Gerecse felé, déli irányba indul a Z+ jelzésen utunk.
 • A Nyergesújfalú, Bajóti elágazás buszmegállótól Budapest felől érkezve 150 métert visszafelé, keleti irányba megtéve a főutcán, a Kossuth Lajos utca-Padányi tér kereszteződésnél érjük el a Z+ jelzést, míg Lábatlan felől, nyugatról pont a turistajelzés mellett van a buszmegálló.

Parking

 • A nyergesújfalui vasútállomásnál tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.760895, 18.561501
DMS
47°45'39.2"N 18°33'41.4"E
UTM
34T 317265 5292605
w3w 
///yachting.positivity.impressing
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(4)
Zsanett Mosolygó
May 02, 2021 · Community
Látványos és izgalmas túra.
Show more
Bajóti templom, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Lépcsősor a barlangokhoz, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Jankovich-barlang, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Jankovich-barlang, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Kilátás az Öreg-kőről, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Kilátás az Öreg-kőről, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Mogyorósbánya főtér, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Mogyorósbánya Bányász emlékmű, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Mogyorósbánya a távolból, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Nyergesújfalu horgásztó, 2021. május 1.
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Márton Zala
April 11, 2021 · Community
Ez a túra csalódás volt a számomra. Vannak szép részei, a horgásztavak, az öreg kő, a barlang, és az erdő. Az első 1.5 km teljesen elhagyható, semmit nem látni, csak a betonon lehet kerülgetni a főutat és aszántóföldeket. A 2. kilométernél a Bajor-patak keresztezi az útvonalat, de nemhogy híd nincs, 2 m löszfalon kell le, és felmászni, a patakon átgázolni. Sajnos egy szennyvízkiömlő cső színesíti csak a tájat. Bajót után, úgy a 6.5. km után kezd érdekes lenni a túra, végre kiérünk a településről, magunk mögött hagyjuk a szétdobált szemetet. Ez a szép rész tart a 10. km-ig. Sajnos a településekhez közeledve megint nő a szemét mennyisége. A visszafele bandukolás viszonylag eseménytelen, itt-ott erdős. Az utolsó 2-3 km az ipari létesítmények mellett húzódik. Na itt aztán sitt, szemét minden mennyiségben. Ezt a túrát nem ajánlom mert nagyon hosszú ahhoz képest, hogy milyen kevés természeti szépséget tartogat. Napsütésben tikkasztó túra lehet, kevés a lombos fa. Érdemes megnézni a nyergesújfalui horgásztavakat, és autóval Bajóton leparkolni, megnézni az öreg követ, az erdőt és a barlangot.
Show more
Photo: Márton Zala, Community
Photo: Márton Zala, Community
Photo: Márton Zala, Community
Photo: Márton Zala, Community
Photo: Márton Zala, Community
Photo: Márton Zala, Community
Photo: Márton Zala, Community
Zoltán Lányi
February 06, 2021 · Community
A túra sok látványosságot rejt. Az idő nem volt hozzánk kegyes, mivel ködben tettük meg végig a túrát.Szebb időre és rövidebb túrára számítottunk. Az én garmin GPS készülékem 19,2 km-t mutatott a végén, pedig az autó leparkolásával rövidítettünk is.
Show more
Show all reviews

Photos from others

+ 21

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
17.3 km
Duration
4:55 h
Ascent
473 m
Descent
473 m
Highest point
332 m
Lowest point
109 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp