Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

Bába-hegyi körtúra

Hiking Trail · Tokaj-Zempléni-hegyvidék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Pusztafalu református temploma
  / Pusztafalu református temploma
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pusztafalu és a Bába-hegy
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tokaj-Zempléni-hegyvidék kiemelkedései
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bába-hegy gerincösvényén
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hegyközi táj a füzéri várral
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kánya-hegy a lokátorral
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vadászház és pihenőhely a Bába-hegy oldalában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhegy Füzér felett
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tornácos házak Füzérkajatán
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A zempléni rengetegből kiemelkedő füzérkajatai templomtorony
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hegyközt keretező zempléni hegyek
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkösön át a Bába-hegy oldalában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fényjáték az erdőaljon
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Naplementében a Zemplénben
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túl a határon: pillantás Szlovákiába
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hegyköz peremén
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km
Kellemes körtúra Pusztafalu és Füzérkajata között a Bába-hegyen keresztül, melyet idilli tölgyesek és sziklás bükkösök öveznek a kevéssé járt hegyközi határvidéken.
open
moderate
12.1 km
3:30 h
352 m
352 m
A túra nyomvonalát erőnkhöz és érdeklődésünkhöz mérten alakíthatjuk, így akár egy alig néhány kilométeres sétára is rövidíthető a legszebb részek érintésével. Tekervényes útvonalunk első része a Bába-hegy hangulatos tölgyeseiben navigál, ahol a Kormos-Bába tanösvény magyarázza a vidéket, mélyebb betekintést engedve a körülöttünk hullámzó tájba. Utunk során a zempléni táj nyugodt, ráérős hangulata kézzel fogható. Igaz ez szinte az összes hegyvidéki falura itt az északkeleti határszélen, ahol a legtöbb település csipkerózsika álmát alussza. A határok 20. századi újraértelmezésével, majd a városokba áramlás hatására erősen elnéptelenedett e vidék; akik maradtak, azok egy régi világ ritmusát követik. A két érintett község, Pusztafalu és Füzérkajata zsákfalu, a közöttük húzódó Bába-hegy határvidék. A településeket övező hagyományos paraszti gazdálkodás és népi építészet ma is sok helyütt tetten érhető.

Author’s recommendation

 • A körtúra rövidíthető, ha a Bába-hegy déli oldalán a vadászháztól lefelé tovább követjük a szállítóutat, a Z kerékpáros jelzés mentén, ami visszavezet Pusztafaluba. A másik lehetőség, ha a Fövenyes-kút előtti elágazásnál szintén maradunk a jelzés nélküli széles kövesúton, ami becsatlakozik a K+ jelzésbe, és így jutunk vissza a kezdőpontra.

 • Pusztafalu tájházában megtekinthetjük a hagyományos paraszti életmód használati tárgyait, kellékeit és viseleteit. Az Öreg Bence Turistaházban megszállhatunk.

 • Pusztafaluból a K◼, majd a K jelzéseken 3 km-es könnyű sétával érhető el a határ szlovákiai oldalán az Izra-tó, amely a Tokaj-Eperjesi-hegység legnagyobb tava. Partján számos pihenőhelyet és büfét is találunk.

Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Updated: April 01, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
568 m
Lowest point
285 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Pusztafalu, központ (331 m)
Coordinates:
DD
48.547290, 21.489381
DMS
48°32'50.2"N 21°29'21.8"E
UTM
34U 536117 5377247
w3w 
///flexibly.heartland.storm

Destination

Pusztafalu, központ

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Pusztafalu keleti széléről a K▲ jelzéseket követve, a Bába-hegyen át a 200 éves tölgy melletti elágazásig túrázunk.
 • Jobbra a K+ jelekre váltva Füzérkajata érintésével érkezünk vissza Pusztafaluba.

Túraleírás:

Indulás Pusztafaluból

Pusztafalu központjából startolunk a település keleti széle felé a K▲ jelzésen. A jellegzetes, patakvölgybe épült irtástelepülés a hegyközi falvak egyik utolsójaként alakult a 14. században. Természetes átjáró volt itt a Hegyköz és a Zempléni-dombság falvai között, amíg a trianoni határokkal el nem vágták a kapcsolatot. A falu értékes területeket veszített a Milic tömbjének erdőségéből, illetve a hegység legnagyobb természetes tava, az Izra-tó is a határ túloldalára került. A zsákfaluvá kényszerült településről sokan elvándoroltak, mára a lakosság száma 200 fő alá csökkent. Az Európai Unió belső határainak eltörlésével ismét szabadon mozoghatunk a határvidéken, akár felkeresve az egykor Pusztafaluhoz tartozó külterületeket.

A Fő utcán elindulva a régi házakat magunk mögött hagyjuk. Ahogy a község feletti nyeregbe emelkedünk, jól érzékelhető, hogy az eredetileg a védett völgykatlanban meghúzódó épületek hogyan terjeszkedtek idővel a kitett részek felé, ahol a nyeregben átbukó északi szél már sokkal barátságtalanabb körülményeket teremtett. A lapos nyereg szlovákiai oldalán jól belátjuk a lankás ártereket, a Ronyva, a Tapoly és az Ondava völgyén felnyújtózó alföldet. A síkvidék peremén az Északkeleti-Kárpátok vulkáni ívének tagjai keretezik a horizontot.

Keresztül a Bába-hegyen 

A nyeregben jobbra kanyarodunk, majd egy erdőfolt után nyílt területen vágunk át a szemben magasodó Bába-hegy irányába. Mögöttük az országhatárt hordozó gerincet, azon túl pedig a Tokaj-Eperjesi-hegység Szlovákiában magasodó részeit szemlélhetjük. Kerítés mentén sétálva érjük el az erdőt, ahonnan éles kanyarokkal tartunk a hegyhát felé. A szép bükkösben ösvényre térünk, és befordulunk a Bába-hegy letörése alá. A hirtelen meredekké váló felszínen törmelékmező fogad, ami ívesen emelkedve terül el az erdőaljon. A múlt jégkorszakaiban, a tundra éghajlaton ezek a hegyoldalak fokozott fagyaprózódásnak voltak kitéve, ahol a mélyben fekvő kőzeteket a hátráló erózió kihámozta a hegy belsejéből. Ennek eredménye a rengeteg kőzettörmelék is, amit mára már erősen beborított a növényzet. A másik érdekes jelenség, hogy az itt meghúzódó öreg bükkös a nedvesebb és hűvösebb mikroklíma hatására a hegytető tölgyese alatt húzódik, felcserélve a szokásos vegetációs tagolódást.

A gerincvonal szellős ösvényén kanyarodunk fel a riodácit sziklafal peremére, ami épp a letörés szélén vezet a csúcsra. Kellemes hangulatú tölgyerdőben haladunk, a fák törzse és a földfelszín üde mohapárnával fedett. A ritkásabb erdő néha szűk kilátást enged a Felső-Hegyköz térségére, míg a Bába-hegy 545 méteres csúcsán már valódi kilátópont fogad, ahonnan nagyszerű panoráma nyílik. Ebből az irányból a legmerészebb a Milic tömbjének kontúrja, Pusztafalu mögött a Tolvaj-hegy sziklás vidéke igazi kárpáti bércként magasodik a falu kaszálói fölött. A hegycsoport déli peremén pedig a mindig impozáns füzéri Várhegy vulkáni kúpja trónol a Hegyközi-medence szélén. Távolban a hegység központi részének csúcsai kapaszkodnak egymás hátán, hazánk egyik utolsó vadonját rejtve.

Ereszkedőben Füzérkajatára

Az ösvény innentől lankásan ereszkedik, nagy ívben visszakanyarodik keletre az országhatár irányába. Alig pár száz méter után széles kövesútra érkezünk ki egy vadászháznál, ami tágas terasszal, padokkal és asztalokkal csábít pihenésre az üde tisztás szélén. Érdemes itt, a hegy idilli zugában kicsit leülni, mielőtt hosszú ereszkedésünket megkezdjük - innentől ugyanis a vegyes bükkös tölgyesben kanyarogva jutunk el a szlovák határ közelébe. Egy helyen a jelzés ösvényre terelve átvág a szállítóút kanyarulatán.

Érintjük a Fövenyes-kút kifolyóját, majd rövidesen bükkök tövében a kis faházikóval foglalt Mester András-forrásnál újabb pihenőhely padjainál ülhetünk le. A varázslatos helyszínt a patak menti ösvényen hagyjuk el, és újra a kövesútra lépve jobbra a K+ jelzésre váltunk. A kereszteződés mellett a 200 éves tölgy két matuzsálemét csodálhatjuk meg. Ezek a tekintélyes hagyásfák a régmúlt erdőségeinek emlékei. Nyugati irányban folytatva elhaladunk egy fúrt kút, aztán az Erzsébet-tanya épülete mellett, majd a fák között a Hollóháza feletti Kánya-hegy tűnik fel a kiemelkedő katonai lokátor tornyával. Füzérkajata szélétől aszfaltra váltunk, és a Rednek-kút vízműbe foglalt védterülete után az apró község házai közé jutunk. Az út kanyarulatából a Telkibánya környéki hegyek látványában gyönyörködhetünk.

Vissza Pusztafaluba

A K+ jelzésen maradva a falu központja előtt letérünk az aszfaltról, és felkapaszkodunk a Pap-hegy oldalába. Az erdő helyenként felszakadozik, meghitt kis tisztásokat keresztezünk. Jelzésünk hamarosan rácsatlakozik egy szintben vezetett szállítóútra, ami végül a Pusztafalu és Füzérkajata közötti kaszálókra és szántókra vezet le.

Szépen belátni innen a tágas Hegyköz vidékét, a hegység északkelti szélét. A táj képét azonban a füzéri Várhegy és tetején a felújított erősség uralja. Az ereszkedés ismét oldalazásba vált, ahogy az út észak felé visszakanyarodik a Bába-hegy lábához, ahol szántók és gyümölcsösök között érkezünk Pusztafalu széléhez. A község felett a sziklás Tolvaj-hegy és az országhatárt hordozó gerinc nyújtózik. Utunk a hátsó porták kertjei alatt, a patak mellett vezet be a faluba. A Fő utcán érintjük az Öreg Bence turistaházat, majd a régi házak között gyalogolva érkezünk vissza kiindulópontunkra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A távolsági buszról a Pusztafalu, vegyesbolt megállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A buszmegállóból keleti irányba indulva a K◼ jelzésen 50 méter sétával a túra kezdőpontjára jutunk.

Parking

 • A túra kezdőpontján, a központ terén tudunk parkolni.

Coordinates

DD
48.547290, 21.489381
DMS
48°32'50.2"N 21°29'21.8"E
UTM
34U 536117 5377247
w3w 
///flexibly.heartland.storm
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Zempléni-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
open
Difficulty
moderate
Distance
12.1 km
Duration
3:30 h
Ascent
352 m
Descent
352 m
Public transport friendly Loop Scenic Refreshment stops available Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Faunistic highlights Summit route Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp