Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trailrecommended route

Bába-hegyi körtúra

· 1 review · Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Pusztafalu református temploma
  / Pusztafalu református temploma
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bába-hegy gerincösvényén
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hegyközi táj a füzéri várral
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kánya-hegy a lokátorral
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vadászház és pihenőhely a Bába-hegy oldalában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhegy Füzér felett
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tornácos házak Füzérkajatán
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A zempléni rengetegből kiemelkedő füzérkajatai templomtorony
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hegyközt keretező zempléni hegyek
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkösön át a Bába-hegy oldalában
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fényjáték az erdőaljon
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Naplementében a Zemplénben
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túl a határon: pillantás Szlovákiába
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hegyköz peremén
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pusztafalu és a Bába-hegy a Mejeszkéről
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km
Kellemes körtúra Pusztafalu és Füzérkajata között a Bába-hegyen keresztül, melyet idilli tölgyesek és sziklákal tűzdelt bükkösök fednek a kevéssé járt hegyközi határvidéken.
Open
moderate
Distance 12.1 km
3:40 h
390 m
390 m
581 m
284 m
A túra nyomvonalát erőnkhöz és érdeklődésünkhöz mérten alakíthatjuk, így akár egy alig néhány kilométeres sétára is rövidíthető a legszebb részek érintésével. Tekervényes útvonalunk első része a Bába-hegy hangulatos tölgyeseiben navigál, ahol a Kormos bába tanösvény magyarázza a vidéket, mélyebb betekintést engedve a körülöttünk hullámzó tájba. Utunk során a zempléni vidék nyugodt, ráérős hangulata kézzel fogható. Igaz ez szinte az összes hegyvidéki falura itt az északkeleti határszélen, ahol a legtöbb település csipkerózsika álmát alussza. A határok 20. századi újraértelmezésével, majd a városokba áramlás hatására erősen elnéptelenedett e térség; akik maradtak, azok pedig egy régi világ ritmusát követik. A két érintett község, Pusztafalu és Füzérkajata zsákfalu, a közöttük húzódó Bába-hegy határvidék. A településeket övező hagyományos paraszti gazdálkodás és népi építészet ma is sok helyen tetten érhető.

Author’s recommendation

 • A körtúra rövidíthető, ha a Bába-hegy déli oldalán a vadászháztól lefelé tovább követjük a szállítóutat, a Z kerékpáros jelzés mentén, mely visszavezet Pusztafaluba. A másik lehetőség, ha a Fövenyes-kút előtti elágazásnál szintén maradunk a jelzés nélküli széles kövesúton, ami becsatlakozik a K+ jelzésbe, és így jutunk vissza a kezdőpontra.

 • Pusztafalu tájházában megtekinthetjük a hagyományos paraszti életmód használati tárgyait, kellékeit és viseleteit. Az Öreg Bence turistaházban pedig megszállhatunk.

 • Pusztafaluból a K◼, majd a K jelzéseken 3 km-es könnyű sétával érhető el a határ szlovákiai oldalán az Izra-tó, amely a Tokaj-Eperjesi-hegység legnagyobb természetes tava. Partján számos pihenőhelyet és büfét is találunk.

Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: January 10, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Bába-hegy, 581 m
Lowest point
Füzérkajata, 284 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Pusztafalu, vegyesbolt buszmegálló (330 m)
Coordinates:
DD
48.547129, 21.488569
DMS
48°32'49.7"N 21°29'18.8"E
UTM
34U 536057 5377229
w3w 
///outdoing.boredom.requesting

Destination

Pusztafalu, vegyesbolt buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Pusztafalu főutcáján a K◼ jelzéseket követjük a faluközpontig, majd onnan egyenesen a K▲ jelzéseken hódítjuk meg a Bába-hegyet.
 • A 200 éves tölgy melletti elágazásban jobbra térünk a K+ jelzésre, ami Füzérkajatára vezet.
 • Füzrkajatán egyenesen követjük a Felszabadulás útját, majd arról jobbra térünk az Ady Endre utcára.
 • Az utca végétől a murvás bicikliútat követjük (ennek felfestése 2022 tavaszán várható, ekkortól K+ jelzés lesz).
 • Csatlakozunk a K+ jelzésbe, amely visszavezet Pusztafalura.
 • Pusztafalun a jelzést elhagyva követjük a főutcát, majd a rövidesen megérkező K◼ jelek kalauzolnak vissza a kezdőpontra.

A túra részletes leírása:

Indulás Pusztafaluból

Pusztafalu buszmegállójából a K◼ jeleket követve startolunk a település központja, majd keleti széle felé a K▲ jelzésen. A jellegzetes, patakvölgybe épült irtástelepülés az egyik utolsó hegyközi faluként alakult a 14. században. Természetes átjáró húzódott itt a Hegyköz és a Zempléni-dombság falvai között, mígnem a trianoni határokkal elvágták a kapcsolatot. A falu értékes területeket veszített a Milic tömbjének erdőségéből, illetve a hegység legnagyobb természetes tava, az Izra-tó is a határ túloldalára került. A zsákfaluvá kényszerült településről sokan elvándoroltak, mára a lakosság száma 200 fő alá csökkent. Az Európai Unió belső határainak eltörlésével napjainkban ismét szabadon mozoghatunk a határvidéken, akár felkeresve az egykor Pusztafaluhoz tartozó külterületeket.

A Fő utcán elindulva a régi házakat magunk mögött hagyjuk. Ahogy a község feletti nyeregbe emelkedünk, jól érzékelhető, hogy az eredetileg a védett völgykatlanban meghúzódó épületek hogyan terjeszkedtek idővel a kitett részek felé, ahol a nyergen átbukó északi szél már sokkal barátságtalanabb körülményeket teremtett. A lapos hágó szlovákiai oldalán jól belátjuk a lankás ártereket, a Ronyva, a Tapoly és az Ondava völgyén felnyújtózó Alföldet. A síkvidék peremén az Északkeleti-Kárpátok vulkáni ívének tagjai keretezik a horizontot.

Keresztül a Bába-hegyen 

A nyeregben jobbra kanyarodunk, majd egy erdőfolt után nyílt területen vágunk át a szemben magasodó Bába-hegy irányába. Mögöttük az országhatárt hordozó gerincet, azon túl pedig a Tokaj-Eperjesi-hegyvidék Szlovákiában magasodó részeit szemlélhetjük. Kerítés mentén sétálva érjük el az erdőt, ahonnan éles kanyarokkal tartunk a hegyhát felé. A szép bükkösben ösvényre térünk, és befordulunk a Bába-hegy letörése alá. A hirtelen meredekké váló felszínen törmelékmező fogad, mely ívesen emelkedve terül el az erdőaljon. A múlt jégkorszakaiban, a tundra éghajlaton ezek a hegyoldalak fokozott fagyaprózódásnak voltak kitéve, így a mélyben fekvő kőzeteket a hátráló erózió kihámozta a hegy belsejéből. Ennek eredménye a rengeteg kőzettörmelék is, melyet mára már erősen beborított a növényzet. A másik érdekes jelenség, hogy az itt zöldellő öreg bükkös a nedvesebb és hűvösebb mikroklíma hatására a hegytető tölgyese alatt húzódik, felcserélve a szokásos vegetációs tagolódást.

A riodácit sziklafal peremére a gerincvonal szellős ösvényén kanyarodunk fel, mely épp a letörés szélén vezet a csúcsra. Kellemes hangulatú tölgyerdőben haladunk, a fák törzse és a földfelszín üde mohapárnával fedett. A ritkásabb erdő néha szűk kilátást enged a Felső-Hegyköz térségére, míg a Bába-hegy 545 méteres csúcsán már valódi kilátópont fogad, ahonnan nagyszerű panoráma nyílik. Ebből az irányból a legmerészebb a Milic tömbjének kontúrja, Pusztafalu mögött a Tolvaj-hegy sziklás vidéke igazi kárpáti bércként magasodik a falu kaszálói fölött. A hegycsoport déli peremén pedig a mindig impozáns füzéri Várhegy vulkáni kúpja trónol a Hegyközi-medence szélén. A távolban a hegység központi részének csúcsai kapaszkodnak egymás hátán, hazánk egyik utolsó vadonját rejtve.

Ereszkedőben Füzérkajatára

Az ösvény innentől lankásan ereszkedik, nagy ívben visszakanyarodik keletre az országhatár irányába. Alig pár száz méter után széles kövesútra érkezünk ki egy vadászháznál, ami tágas terasszal, padokkal és asztalokkal csábít pihenésre az üde tisztás szélén. Érdemes itt, a hegy idilli zugában kicsit leülni, mielőtt hosszú ereszkedésünket megkezdjük - innentől ugyanis a vegyes bükkös-tölgyesben kanyarogva jutunk el a szlovák határ közelébe. Egy helyen a jelzés ösvényre terelve átvág a szállítóút kanyarulatán.

Érintjük a Fövenyes-kút kifolyóját, majd a kis faházikóval foglalt Mester András-forrásnál rövidesen újabb pihenőhely padjainál ülhetünk le a bükkök tövében. A varázslatos helyszínt a patak menti ösvényen hagyjuk el, és újra a kövesútra lépve, jobbra a K+ jelzésre váltunk. A kereszteződés mellett a 200 éves tölgy két matuzsálemét csodálhatjuk meg: ezek a tekintélyes hagyásfák a régmúlt erdőségeinek emlékei. Nyugati irányban folytatva túránkat elhaladunk egy fúrt kút, aztán az Erzsébet-tanya épülete mellett, majd a fák között a Hollóháza feletti Kánya-hegy tűnik fel katonai lokátortornyával. Füzérkajata szélén aszfaltra váltunk, és a Rednek-kút vízműbe foglalt védterülete után az apró község házai közé jutunk. Az út kanyarulatából a Telkibánya környéki hegyek látványában gyönyörködhetünk.

Vissza Pusztafaluba

A K+ jelzésen maradva a faluba sétálunk, és tartjuk az egyenes irányt a jelzetlen Felszabadulás úton. Csatlakozunk az Ady Endre utcába, amin jobbra, a temető előtt érjük el a Füzérkajatáról kifelé tartó, murvás bicikliutat. Ez jelenleg jelzetlen, de 2022 tavaszától K+ jelzéssel lesz ellátva. Szállítóúttal egyesül a bringaút, amely végül a Pusztafalu és Füzérkajata közötti kaszálókra és szántókra vezet le.

Szépen belátni innen a tágas Hegyköz vidékét, a hegység északkeleti szegletét. A táj képét azonban a füzéri Várhegy és tetején a felújított erősség uralja. Az ereszkedés ismét oldalazásba vált, ahogy az út észak felé visszakanyarodik a Bába-hegy lábához, végül szántók és gyümölcsösök között érkezünk Pusztafalu széléhez. A község felett a sziklás Tolvaj-hegy és az országhatárt hordozó gerinc nyújtózik. Utunk a hátsó porták kertjei alatt, a patak mellett vezet be a faluba. A Fő utcát elhagyják a jelek, mi viszont nem kanyarodunk le, és hamarosan már a csatlakozó K◼ jelzést követjük a faluközpont felé. Érintjük az Öreg Bence turistaházat, majd a régi házak között gyalogolva érkezünk vissza kiindulópontunkra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A távolsági buszról a Pusztafalu, vegyesbolt megállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A buszmegállóból indul a túra, és ott is végződik.

Parking

 • A túra kezdőpontjához közel, a faluközpontban tudunk parkolni.

Coordinates

DD
48.547129, 21.488569
DMS
48°32'49.7"N 21°29'18.8"E
UTM
34U 536057 5377229
w3w 
///outdoing.boredom.requesting
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Zempléni-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(1)
Géza Szepesvári
April 26, 2021 · Community
2021. április 25. Had kezdjem egy figyelmeztetéssel. Ahogy megálltunk Pusztafalun, még ki se szálltunk a kocsiból máris mellénk szegődött egy zsemleszinű labrador szerű kutyus. Termete ellenére nem kell tőle megijedni, nagyon aranyos, kedves eb. Állítólag rendszeres túrázó, minket is végig kísért, de aki mégse szeretné a társaságát, a templommal szemben lévő nagyfehér ház az otthona, a tiszteletes kutyája. Maga a túra az eső ellenére is nagyon szép volt, nem egyszer láttunk őzikét szökkelni az erdőbe. A Bába-hegyre szuszogós az emelkedő, de fent a gerincen sétálva gyönyörű a kilátás, Füzér-vára felújítva igazán csodálatos látványt nyújt. A gerincről az ereszkedés igazán könnyű, nem megerőltető. A pihenőház padjain fogyasztottuk el az ebédet. Ki van írva, hogy a kuka nem üzemel (?), így természetesen vittük magunkkal a szemetet tovább. FONTOS!!! Füzérkajatán a faluba érve jobbra elfordul a jelzés, de beépítették a telket, eleje vége lezárva, de a szomszéd idős testvérpár, átenged a telkén. Itt van még egy kis felfelé, de aztán már lefelé vissza az utunk Pusztafalura. És bár az idő nem kényeztette el minket és virágzás se volt a földeken, de a dimbes-dombos völgy, ezer féle zöldje, így is pazar látvány volt.
Show more
2021. április 25
Photo: Géza Szepesvári, Közösség
Bába-hegyi kilátás
Photo: Géza Szepesvári, Közösség
Ezt a kutyus ne vidd haza, helyi vagány
Photo: Géza Szepesvári, Közösség

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
12.1 km
Duration
3:40 h
Ascent
390 m
Descent
390 m
Highest point
581 m
Lowest point
284 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Multi-stage route Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Summit route Dog-friendly Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp