Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Az Egerszalóki-tó körül kerekesszékkel

Hiking Trail · Bükkalja
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Egerszalóki-tó a horgászok paradicsoma
  Az Egerszalóki-tó a horgászok paradicsoma
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 170 160 6 5 4 3 2 1 km
A mesterségesen létrehozott tavat elsősorban horgászok keresik fel, de száraz időben kerekesszékkel is körbe tudjuk kirándulni ezt a csodálatos környezetben fekvő, hatalmas vízfelületet.
moderate
Distance 6.9 km
3:00 h
71 m
71 m
182 m
160 m

Eger nyugati határában, Egerszalóktól északra terül el a Bükk egyik legimpozánsabb, nagy kiterjedésű mesterséges tava, a Laskóvölgyi víztározó. Az Egerszalóki-tóként is ismert víztömeg a fenséges, nagy ívű dombság metszetében elnyújtózva nemcsak a horgászok paradicsoma, hanem az arra kirándulóknak is frissítő, maradandó élményt nyújt. A dús, változatos vegetációjú, vízi élőlényekben gazdag tó és az Eger légkörére oly jellemző kontrasztos égbolt mesebeli látvány varázsol valóságként körénk.  

A tóparti kirándulás ajánlott minden sportos, kerekesszéket életvitelszerűen használó természetkedvelőnek, akár tartalmas kirándulásra vágyó, babakocsis családoknak, akik a hevesi megyeszékhely közelében kiszakadni vágynak a városi légkörből. A tó kijelölt partszakaszán könnyen megközelíthető, kerekesszékeseknek fenntartott horgászhelyeket is találunk.

Author’s recommendation

 • A túra kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túra kórházi kerekesszékkel, nagyméretű akkumulátoros elektromos kerekesszékkel nem ajánlott!  Nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott a kirándulás.
 • A tóhoz vezető bekötőúton a gát nyugati sarkához, mint kiinduló ponthoz érünk, a tó megkerülését érdemes jobbra indítani (keleti irányban), ugyanis így a túránk legnehezebb, befejező szakaszát, a kiálló köves útszakaszt ereszkedő módban, (kerekesszékkel hátrafele haladva) tudjuk abszolválni az emelkedés helyett.
 • A túraútvonal mentén élelmiszerbolt, büfé egyáltalán nem található, ezért érdemes valamelyik egri vagy egerszalóki boltból vásárolt, vagy otthonról hozott élelmiszerrel elindulni, hasonlóan ivóvíz is legyen nálunk bőséggel!
 • A túraútvonal mentén akadálymentes WC nem található.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott!).
 • Egyes szakaszok esős időjárást követően nagyon agyagosak, sárosak, érdemes száraz időszakban elindulni.
 • Tűző napsütés ellen érdemes fejfedőt, naptejet vinni magunkkal, és vízpartról lévén szó, nyáron szúnyogriasztó is legyen nálunk.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: August 05, 2022
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
182 m
Lowest point
160 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • A túra kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túra kórházi kerekesszékkel, nagyméretű akkumulátoros elektromos kerekesszékkel nem ajánlott!  Nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott a kirándulás.

Start

Egerszalóki-tó, gát (161 m)
Coordinates:
DD
47.889469, 20.311926
DMS
47°53'22.1"N 20°18'42.9"E
UTM
34T 448563 5304244
w3w 
///freights.stretched.theory

Destination

Egerszalóki-tó, gát

Turn-by-turn directions

A tóhoz vezető keskeny, de jó minőségű szervizúton jutunk föl a Laskó-patak völgyzárógátjának nyugati csücskéhez, és tárul elénk a tó fő attrakciója: a fenséges panoráma. Körülnézve balra a kerítés mögött a vízügyi felügyelet őrháza, jobbra a gát nyílegyenese hívogat. A meredek tópart vízi közművekkel és zsiliprendszerrel tagolt szakaszán indulunk el jobbra fordulva. Azért a keleti irányban érdemes elkezdeni túránkat, mert a kirándulás befejező, pár száz méteres, nagyon köves szakaszát ereszkedve tesszük meg - így könnyebb dolgunk lesz, mint ha felfele kapaszkodnánk segítőnkkel ezen a nem kerekesszék-barát rövid szakaszon.

A tavat a Laskó-patak felduzzasztásával hozták létre 1982-ben árvízvédelmi okokból. Az immár a természetbe szépen integrálódott mesterséges tó leginkább kiépített szakaszát járjuk a gát tetején vezető egyenesen, régi időket sejtető beton lámpasor alatt, az ég és a víz kékjének panorámájában.

A gát végét jelzi, ahogy balra fordulva elfogy talpunk alól a bitumencsík, innentől a túránk végéig váltakozó, leginkább murvás, de sok helyen agyagos-löszös útfelületen kanyarog. Északi irányba fordulva követjük a tó meglehetősen szegmentált körvonalát, sokszor a vízparttól akár pár száz méterre is eltávolodva. Jobbról gyönyörűen ívelt szántók és mezők adják a táj ritmusát, balról a gazdag tóparti cserjés-fás növényzetet sokszor erdőszerű lombozata kísér.

Madárberkenye, kecskerágó, kökény, nadragulya, valamint tölgyfák, égerek, itt-ott telepített akác vagy füzek gyönyörű összképe kísérik utunkat. A tó északkeleti oldalán, ahogy a majdani túlsó, vegetációban még gazdagabb parton is, jó néhány alkalom adódik, hogy egészen a partig lemerészkedhessünk kerekesszékkel. Relatív hosszú túráról lévén szó, érdemes megbecsülni ezeket a terepi adottságokat: indulásunktól számolva nagyjából 1 km múlva adódik az első ilyen lehetőség. Ez a szakasz meglehetősen magasan vezet a part mentén, viszont a tó panorámája megejtően szép: vadkacsák, gémek, kárókatonák, bíbicek zajonganak a bő vizű tavon.

Kilométeres vargabetűt leírva jutunk a tó „legdzsungelesebb” északkeleti csücskéhez. Az út közvetlenül a tó mellett halad, lankás partján akadálymentes horgászhelyek földnyelvei nyúlnak a víztükörbe, itt érdemes hosszabb pihenőt tartani, és gyönyörködni a miliőben. Lassan a tó északi részéhez közeledve hosszú erdei - kerekesszékkel még járható -, idilli ösvény vezet egy, a tóba mélyen benyúló földnyelven keresztül a homokos-kavicsos vízpartra. Ha kihagytuk az előző pihenőt, itt mindenképp álljunk meg: a félsziget-csúcs nyugalma igencsak impresszív élményt nyújt.

A hosszú, alagútszerű erdőből visszacsalinkázva, pár száz métert követően fordulunk balra, majd a tótól távolodva jutunk el a Laskó-patak tiszta vizéhez. Leereszkedve látjuk, hogy a patakon gyalogosan kőről-kőre ugrálva juthatunk át a romantikus vízfolyáson, kerekesszékkel pedig a sekély és rövid szakaszon kibetonozott mederen gázolunk át - feltételezhetően tavaszi zajláskor a megnövekedett vízhozam ezt nem teszi lehetővé.

Rövid meredélyt követően kijutunk egy hegyek gyűrűjében elterülő, szép mezőre, ahol békésen legelő lovak élvezik a napfényt. Hosszú ívben fordulunk át lassan a tó északnyugati oldalára, ahol hosszú szakaszon a tó menti buja növényzet árnyékában, sík, de pocsolyákkal szabdalt mezei úton haladunk. Jobbról a völgy beszűkül, innen már érdemes kihasználni azokat a csapásokat, amelyek levezetnek közvetlenül a vízpartra. Túránk végéig 3-4 erre alkalmas megközelítést találunk összesen.

Szinte egyenesen haladunk délnek a vízparton. A tó nyugati oldala jóval bujább és ligetesebb, mint a keleti, sok helyen magas fű és cserjés akadályozza a lejutást és a kilátást, de helyenként meredekebb beszakadások is jellemzik a terepet, épp ezért ez a partszakasz tűnik kevésbé háborítottnak. Néhány kilométert követően érünk túránk fizikailag legnehezebb szakaszához: az erősen agyagos vízzáró réteg nagy pocsolyákkal tarkítja az utat, majd közepesen meredek szakaszon erősen az úttestbe ágyazódott köves szakasz nehezíti a haladást. A gátőrség telephelyét kerüljük meg gyakorlatilag, érdemes lassú tempóban, kísérőnk segítségével hátrafele haladva ereszkedni. A lejtő alján közvetlenül a gátra felvezető aszfaltcsík aljához bukkanunk ki a bokrok közül. Ismét elénk tárul a víz, az ég és a fák csodálatos együttese, amely méltón keretezi ezt a nagyszerű körtúrát.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A túra akadálymentesen nem megközelíthető tömegközlekedéssel.

Parking

 • Autóval az Eger és Egerszólád közötti út egerszalóki leágazásával szemben találjuk a tó felé vezető bekötőutat. A gát aljánál tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.889469, 20.311926
DMS
47°53'22.1"N 20°18'42.9"E
UTM
34T 448563 5304244
w3w 
///freights.stretched.theory
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • A túraútvonal mentén akadálymentes WC nem található.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott!).
 • Tűző napsütés ellen érdemes fejfedőt, naptejet vinni magunkkal, és vízpartról lévén szó, nyáron szúnyogriasztó is legyen nálunk.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.

A. Krisztina Currier
February 26, 2022 · Community
Januárban jártunk itt, amikor minden csupa fagy volt, a tó is be volt fagyva. Sokan korcsolyáztak is rajta. Nagyon tetszett a deres-fagyos csodavilag, talán különlegesebb is ilyenkor menni, mint nyáron. Ha a gát irányába indul az ember, ott van egy birtok/ház, ahonnan kijárósak a kutyák (egy mudi és egy kicsi keverék). Nem veszêlyesek, csak ugatnak, a Dazer-től meg is futamodtak. Minden esetre jó lenne, ha senkinek nem kellene ott kutyáktól tartania.
Show more

Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
6.9 km
Duration
3:00 h
Ascent
71 m
Descent
71 m
Highest point
182 m
Lowest point
160 m
Circular route Scenic Accessibility Suitable for strollers

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp