Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

alpannonia® light 1. körtúra: Kőszegi esszencia, avagy panorámás körtúra a legszebb látnivalókkal

· 3 reviews · Hiking Trail · Koszegi-hegység · Open
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A mesebeli Kálvária-templom
  A mesebeli Kálvária-templom
  Photo: Csepregi Tibor, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 400 350 300 250 6 5 4 3 2 1 km Trianoni-kereszt (Kőszeg) Sziget Vendégház (Kőszeg) Szulejmán-kilátó (Kőszeg) Kálvária templom … (Kőszeg) Várkör Panzió Kincs villa (Kőszeg) Városháza (Kőszeg) Koronaőrző bunker (Kőszeg)
Kőszeg esszenciája recept: 1 csipetnyi természeti érték (látogatóközpont), 2 csipetnyi kilátás (Szulejmán-kilátó, Kálvária templom); 2 csipetnyi vízi élmény (Csónakázó-tó, Gyöngyös patak), 3 kanál történelmi emlék (Jurisics vár, Hősök kapuja, Jézus szíve templom) - igazi ízbomba!
Open
easy
Distance 6.6 km
2:00 h
128 m
127 m
401 m
275 m

A körtúra kezdőpontján, a természetvédelmi látogatóközpont interaktív kiállításán megismerhetjük a hegység természeti értékeit, és beleshetünk akár a gólyák vagy a meggyvágók életébe is. Érdemes betérni a Chernel-kert arborétumába, ahol a különleges növényvilág mellett az állatok védelmének is tanúi lehetünk: olyan sérült madaraknak ad otthont a park egy elkerített területe, amelyek már nem lennének képesek visszatérni a természetbe.

Nem csak a Szulejmán-kilátóból, hanem a Kálvária templomtól és a gyümölcsös kertek között haladva is elénk tárul az alattunk terpeszkedő város panorámája. Tavasszal az út menti virágzó fák látványa, ősszel az érett gyümölcsök kóstolása még több élményt tartogat. A kápolnához érve elmerenghetünk, vajon hogyan élhetett itt az 1735-ben épült remetelakban az első remete, aki a templom első festője is volt egyben.  Azt tudjuk, hogy a remetét a város látta el élelemmel, mert a szőlőskertek védelmében a jégesőt hozó felhők közeledtekor mindig meghúzta a vészt jelző harangot.

A hegyről lesétálva vízélmény vár minket a Csónakázó-tónál, a közeli koronaőrző bunkernél pedig betekinthetünk abba a  hűvös „pincébe”, ahol a koronázási ékszereket is rejtegették 1945 márciusának végén, mielőtt az ereklyéket elszállították az országból.  A Jurisics-vár fegyvertárában lovaggá válhatunk, a gyógy-és fűszernövény kert mélyén rejtőző Natúrboltot felfedezve pedig füvesasszonynak képzelhetjük magunkat. A belváros műemlékei közötti séta felér egy időutazással a múltba - főleg, ha felkapaszkodunk a Hősök tornyába. A Fő téren fagyizzunk egyet és csodáljuk meg a Jézus Szíve templomot is!

 

Author’s recommendation

 • A Hősök tornyában a régi mesterek egykori műhelyének berendezési tárgyai mellett a toronyból a háztetők feletti magasságból csodálhatjuk meg a várost. 
 • Nézzük meg az Arany Egyszarvú Patika gyógynövényszárító padlását!
 • Menjünk be a Városháza udvarára is! Ez Magyarország talán egyetlen olyan középülete, mely a 14. századtól a mai napig a városházaként üzemel.
Profile picture of Zita Horváthné Korom
Author
Zita Horváthné Korom
Update: March 03, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
401 m
Lowest point
275 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Tips and hints

A kőszegi Kálvária templom érdekes történetéről itt tájékozódhatsz.

Az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi látogatóközpontjában a Kőszegi-hegység értékeivel ismerkedhetünk.

A Chernel-kert arbotérumába érdemes betérni.

Start

Kőszeg - Természetvédelmi Látogatóközpont, Aradi Vértanúk parkja (301 m)
Coordinates:
DD
47.385776, 16.530770
DMS
47°23'08.8"N 16°31'50.8"E
UTM
33T 615536 5249171
w3w 
///fastens.bring.drops
Show on Map

Destination

Kőszeg - Természetvédelmi Látogatóközpont, Aradi Vértanúk parkja

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Természetvédelmi Látogatóközponttól a sárga alpannonia jelzésen indulunk, amely elvezet egészen a Kálvária-hegy aljáig. Itt balra fordul a pár méterre lévő falépcsőig, amin a Csónakázó-tóhoz jutunk. Megkerüljük a tavat, majd a lépcsőn visszatérünk a Kálvária-hegy aljához.
 • A Kálvária-hegy aljától jobbra a K jelzés elvezet egészen a Fő térig.
 • A Fő térről a Jézus Szíve templomot jobbra kerüljük meg (a posta felől), majd a Várkör utcán maradva elérünk a balról jövő Hunyadi utcáig. Innen a Hunyadi utcán a piros alpannonia jelzés visszavezet a Látogatóközponthoz.

 A túráról részletesen:

Kőszeg történelmi kisvárosa az országhatár mellett, erdők között fekszik. Szinte egyedülálló az országban a természet ilyen közelsége, hogy a város történelmi központjából fél óra sétával a védett természeti környezetben találjuk magunkat. Kőszeg az ország műemlékekben leggazdagabb városainak egyike. Az emberléptékű, hangulatos utcákon sétálva letűnt korok emlékeit idézhetjük fel, a város peremén lévő kilátópontokról pedig messzire elkalandozhat a tekintetünk a környező vidéken. A határon átnyúló Ítottkő-Geschriebenstein Natúrpark jelmondata hűen mutatja a város esszenciáját is: „Határtalan természet, ezeréves kultúra”.

Körtúránk az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi látogatóközpontjától indul, ahol egy játékos, interaktív kiállításon ismerhetjük meg a Kőszegi-hegység természeti értékeit. A sárga alpannonia jelzés a Chernel-kert arborétum bejárata mellett vezet. Ide érdemes lesz a túra végén visszajönni, hiszen a sok szép növény mellett bepillantást nyerhetünk abba az áldozatos munkába is, amit a nemzeti park munkatársai végeznek, miközben sérült madarakat gondoznak és engednek vissza a természetbe.

Utunk a Kálvária-hegyen álló Szulejmán-kilátóba vezet, ahol a panoráma-útmutató segítségével megkereshetjük és beazonosíthatjuk Kőszeg nevezetes épületeit. A szőlős és gyümölcsös kertek között haladva tovább gyönyörködhetünk a kilátásban. Innen kényelmes sétával érjük el a Kálvária templomot, ahol egykor remeték is éltek. Meredek, lejtős úton ereszkedünk le a stációk mellett. Miután balra fordulunk, már érezhetjük a víz illatát. Egy betonkockákkal kirakott ösvényen még követjük pár méterig a sárga alpannonia jelzést, majd azt elhagyva egy falépcsőn ereszkedünk le a Gyöngyös-patak Malomárok nevű ágához. A fahídon átkelve a Csónakázó-tó partján találjuk magunkat. A vízfelületet körbejárva a halismereti tanösvény tábláiból tanulhatunk, mielőtt a lépcsőn visszatérnénk az útra. Pár méter után a koronaőrző bunkernél találjuk magunkat; innen a K jelzésen megyünk tovább. A Kálvária, Sziget és Pék utcákon továbbsétálva érjük el a város szívét.

A Rajnis utcán közelítjük meg a Jurisics várat, ahol többek között betekinthetünk a 12-16. századi főzési és étkezési szokásokba, a fegyvertárba, a lovagterembe, a csodás panorámát adó nyugati toronyba vagy éppen a magyar történelmet bemutató 3D-s filmbe; a vár gyógy-és fűszernövény kertjén áthaladva pedig a Natúrboltra lelünk rá, amely az Írottkő Natúrpark helyi termékeivel várja a látogatókat. A K jelzésen maradva a Rajnis utcán számtalan műemléket csodálhatunk meg. Ezek közül kiemelnénk a Szent Jakab templomot, a városházát, az Arany Egyszarvú Patikamúzeumot és a Hősök tornyát. Utóbbiba érdemes felmenni, mert a város jellegzetes mestereinek egykori műhelyberendezései mellett fentről megnézhetjük a belváros panorámáját és a gyönyörű háztetőket. A Hősök tornya alatt áthaladva a Fő térre érünk, melyet ural a csodálatos Jézus Szíve templom.

A templom mellett egy rövid szakaszon jelzés nélkül haladunk tovább, majd a várárok vonalát követjük, ahonnan rálátunk az Öreg-toronyra (Zwinger), a várra és a mocsári ciprusra. A Hunyadi utcán már a piros alpannonia jelzésen megyünk tovább. A Jurisich Gimnázium mellett érünk vissza az arborétumhoz - itt pihenésképpen meglátogathatjuk a madarakat - és a túra kiindulópontját adó látogatóközponthoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 •  A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Getting there

 • Az autóbuszállomásról nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd néhány méter után forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m). A túrát - körtúra révén - a Fő térről is indíthatjuk.
 •  A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túrát - körtúra révén - a Fő térről is indíthatjuk.

 • Ha tömegközlekedéssel jöttünk, a kiindulópontként jelölt Természetvédelmi Látogatóközpontot a Fő téren keresztül tudjuk a legkönnyebben megközelíteni. Az előző pontok leírása alapján eljutunk a Fő térig, majd a Fő térről a Jézus Szíve templomot jobbra kerüljük meg (a posta felől), és a Várkör utcán maradva hamarosan elérünk a balról jövő Hunyadi utcáig. Innen a Hunyadi utcán a piros alpannonia jelzés elvezet a Látogatóközponthoz. 

Parking

 •  Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • az Aradi Vértanúk Parkjánál és a szomszédos Park utcában ingyenesen lehet parkolni. 

Coordinates

DD
47.385776, 16.530770
DMS
47°23'08.8"N 16°31'50.8"E
UTM
33T 615536 5249171
w3w 
///fastens.bring.drops
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A kőszegi Tourinform irodában olyan ingyenes térképet kaphatsz, melyen ennek a körtúrának az útvonalát is bejelöltük.

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: Kényelmes, zárt cipő használata javasolt - elsősorban a Kálváriától lefelé vezető meredekebb útszakasz miatt. Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem (bár utóbbi kettőhöz a városban több helyen is hozzájuthatsz). A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.3
(3)
Nikolett Sándor
August 14, 2021 · Community
Könnyed, családi túra kisebb-nagyobb látnivalókkal, kijelölt útvonal mentén.
Show more
Borterasz
Photo: Nikolett Sándor, Közösség
Kálvária templom
Photo: Nikolett Sándor, Közösség
József Gazder
August 24, 2020 · Community
Kellemesen fárasztó, könnyű túra gyönyörű kilátással és sok látnivalóval. Kisgyerekeseknek is teljesíthető.
Show more
Szulejmán kilátó
Photo: József Gazder, Közösség
A természet alkotása
Photo: József Gazder, Közösség
Csónakázó tó
Photo: József Gazder, Közösség
Pocsai Szilvia
July 26, 2020 · Community
A városon kívüli rész nagyon tetszett, változatos és gyönyörű volt termő fákkal, bokrokkal. A kutyánk is imádta.
Show more

Photos from others

+ 1

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
6.6 km
Duration
2:00 h
Ascent
128 m
Descent
127 m
Highest point
401 m
Lowest point
275 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Botanical highlights Flora and fauna

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 23 Waypoints
 • 23 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp