Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

alpannonia® light 1. körtúra: Kőszegi esszencia, avagy panorámás körtúra a legszebb látnivalókkal

· 3 reviews · Hiking Trail · Koszegi-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A mesebeli Kálvária-templom
  / A mesebeli Kálvária-templom
  Photo: Csepregi Tibor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Kálvária-templomtól
  Photo: Trifusz Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Jurisics tér
  Photo: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Csónakázó-tó
  Photo: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Jurisics-vár
  Photo: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Gyógynövénykert és Natúrbolt a várban
  Photo: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Természetvédelmi Látogatóközpont az Aradi Vértanúk parkjában
  Photo: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Kőszegi utcarészlet
  Photo: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Jézus Szíve templom
  Photo: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 400 350 300 250 6 5 4 3 2 1 km Trianoni-kereszt (Kőszeg) Sziget Vendégház (Kőszeg) Szulejmán-kilátó (Kőszeg) Kálvária templom … (Kőszeg) Várkör Panzió Kincs villa (Kőszeg) Városháza (Kőszeg) Koronaőrző bunker (Kőszeg)
Kőszeg esszenciája recept: 1 csipetnyi természeti érték (látogatóközpont), 2 csipetnyi kilátás (Szulejmán-kilátó, Kálvária templom); 2 csipetnyi vízi élmény (Csónakázó-tó, Gyöngyös patak), 3 kanál történelmi emlék (Jurisics vár, Hősök kapuja, Jézus szíve templom) - igazi ízbomba!
Open
easy
Distance 6.6 km
2:00 h
128 m
127 m

A körtúra kezdőpontján, a természetvédelmi látogatóközpont interaktív kiállításán megismerhetjük a hegység természeti értékeit, és beleshetünk akár a gólyák vagy a meggyvágók életébe is. Érdemes betérni a Chernel-kert arborétumába, ahol a különleges növényvilág mellett az állatok védelmének is tanúi lehetünk: olyan sérült madaraknak ad otthont a park egy elkerített területe, amelyek már nem lennének képesek visszatérni a természetbe.

Nem csak a Szulejmán-kilátóból, hanem a Kálvária templomtól és a gyümölcsös kertek között haladva is elénk tárul az alattunk terpeszkedő város panorámája. Tavasszal az út menti virágzó fák látványa, ősszel az érett gyümölcsök kóstolása még több élményt tartogat. A kápolnához érve elmerenghetünk, vajon hogyan élhetett itt az 1735-ben épült remetelakban az első remete, aki a templom első festője is volt egyben.  Azt tudjuk, hogy a remetét a város látta el élelemmel, mert a szőlőskertek védelmében a jégesőt hozó felhők közeledtekor mindig meghúzta a vészt jelző harangot.

A hegyről lesétálva vízélmény vár minket a Csónakázó-tónál, a közeli koronaőrző bunkernél pedig betekinthetünk abba a  hűvös „pincébe”, ahol a koronázási ékszereket is rejtegették 1945 márciusának végén, mielőtt az ereklyéket elszállították az országból.  A Jurisics-vár fegyvertárában lovaggá válhatunk, a gyógy-és fűszernövény kert mélyén rejtőző Natúrboltot felfedezve pedig füvesasszonynak képzelhetjük magunkat. A belváros műemlékei közötti séta felér egy időutazással a múltba - főleg, ha felkapaszkodunk a Hősök tornyába. A Fő téren fagyizzunk egyet és csodáljuk meg a Jézus Szíve templomot is!

 

Author’s recommendation

 • A Hősök tornyában a régi mesterek egykori műhelyének berendezési tárgyai mellett a toronyból a háztetők feletti magasságból csodálhatjuk meg a várost. 
 • Nézzük meg az Arany Egyszarvú Patika gyógynövényszárító padlását!
 • Menjünk be a Városháza udvarára is! Ez Magyarország talán egyetlen olyan középülete, mely a 14. századtól a mai napig a városházaként üzemel.
Profile picture of Zita Horváthné Korom
Author
Zita Horváthné Korom
Update: March 03, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
401 m
Lowest point
275 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips and hints

A kőszegi Kálvária templom érdekes történetéről itt tájékozódhatsz.

Az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi látogatóközpontjában a Kőszegi-hegység értékeivel ismerkedhetünk.

A Chernel-kert arbotérumába érdemes betérni.

Start

Kőszeg - Természetvédelmi Látogatóközpont, Aradi Vértanúk parkja (301 m)
Coordinates:
DD
47.385776, 16.530770
DMS
47°23'08.8"N 16°31'50.8"E
UTM
33T 615536 5249171
w3w 
///fastens.bring.drops

Destination

Kőszeg - Természetvédelmi Látogatóközpont, Aradi Vértanúk parkja

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Természetvédelmi Látogatóközponttól a sárga alpannonia jelzésen indulunk, amely elvezet egészen a Kálvária-hegy aljáig. Itt balra fordul a pár méterre lévő falépcsőig, amin a Csónakázó-tóhoz jutunk. Megkerüljük a tavat, majd a lépcsőn visszatérünk a Kálvária-hegy aljához.
 • A Kálvária-hegy aljától jobbra a K jelzés elvezet egészen a Fő térig.
 • A Fő térről a Jézus Szíve templomot jobbra kerüljük meg (a posta felől), majd a Várkör utcán maradva elérünk a balról jövő Hunyadi utcáig. Innen a Hunyadi utcán a piros alpannonia jelzés visszavezet a Látogatóközponthoz.

 A túráról részletesen:

Kőszeg történelmi kisvárosa az országhatár mellett, erdők között fekszik. Szinte egyedülálló az országban a természet ilyen közelsége, hogy a város történelmi központjából fél óra sétával a védett természeti környezetben találjuk magunkat. Kőszeg az ország műemlékekben leggazdagabb városainak egyike. Az emberléptékű, hangulatos utcákon sétálva letűnt korok emlékeit idézhetjük fel, a város peremén lévő kilátópontokról pedig messzire elkalandozhat a tekintetünk a környező vidéken. A határon átnyúló Ítottkő-Geschriebenstein Natúrpark jelmondata hűen mutatja a város esszenciáját is: „Határtalan természet, ezeréves kultúra”.

Körtúránk az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi látogatóközpontjától indul, ahol egy játékos, interaktív kiállításon ismerhetjük meg a Kőszegi-hegység természeti értékeit. A sárga alpannonia jelzés a Chernel-kert arborétum bejárata mellett vezet. Ide érdemes lesz a túra végén visszajönni, hiszen a sok szép növény mellett bepillantást nyerhetünk abba az áldozatos munkába is, amit a nemzeti park munkatársai végeznek, miközben sérült madarakat gondoznak és engednek vissza a természetbe.

Utunk a Kálvária-hegyen álló Szulejmán-kilátóba vezet, ahol a panoráma-útmutató segítségével megkereshetjük és beazonosíthatjuk Kőszeg nevezetes épületeit. A szőlős és gyümölcsös kertek között haladva tovább gyönyörködhetünk a kilátásban. Innen kényelmes sétával érjük el a Kálvária templomot, ahol egykor remeték is éltek. Meredek, lejtős úton ereszkedünk le a stációk mellett. Miután balra fordulunk, már érezhetjük a víz illatát. Egy betonkockákkal kirakott ösvényen még követjük pár méterig a sárga alpannonia jelzést, majd azt elhagyva egy falépcsőn ereszkedünk le a Gyöngyös-patak Malomárok nevű ágához. A fahídon átkelve a Csónakázó-tó partján találjuk magunkat. A vízfelületet körbejárva a halismereti tanösvény tábláiból tanulhatunk, mielőtt a lépcsőn visszatérnénk az útra. Pár méter után a koronaőrző bunkernél találjuk magunkat; innen a K jelzésen megyünk tovább. A Kálvária, Sziget és Pék utcákon továbbsétálva érjük el a város szívét.

A Rajnis utcán közelítjük meg a Jurisics várat, ahol többek között betekinthetünk a 12-16. századi főzési és étkezési szokásokba, a fegyvertárba, a lovagterembe, a csodás panorámát adó nyugati toronyba vagy éppen a magyar történelmet bemutató 3D-s filmbe; a vár gyógy-és fűszernövény kertjén áthaladva pedig a Natúrboltra lelünk rá, amely az Írottkő Natúrpark helyi termékeivel várja a látogatókat. A K jelzésen maradva a Rajnis utcán számtalan műemléket csodálhatunk meg. Ezek közül kiemelnénk a Szent Jakab templomot, a városházát, az Arany Egyszarvú Patikamúzeumot és a Hősök tornyát. Utóbbiba érdemes felmenni, mert a város jellegzetes mestereinek egykori műhelyberendezései mellett fentről megnézhetjük a belváros panorámáját és a gyönyörű háztetőket. A Hősök tornya alatt áthaladva a Fő térre érünk, melyet ural a csodálatos Jézus Szíve templom.

A templom mellett egy rövid szakaszon jelzés nélkül haladunk tovább, majd a várárok vonalát követjük, ahonnan rálátunk az Öreg-toronyra (Zwinger), a várra és a mocsári ciprusra. A Hunyadi utcán már a piros alpannonia jelzésen megyünk tovább. A Jurisich Gimnázium mellett érünk vissza az arborétumhoz - itt pihenésképpen meglátogathatjuk a madarakat - és a túra kiindulópontját adó látogatóközponthoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 •  A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Getting there

 • Az autóbuszállomásról nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd néhány méter után forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m). A túrát - körtúra révén - a Fő térről is indíthatjuk.
 •  A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túrát - körtúra révén - a Fő térről is indíthatjuk.

 • Ha tömegközlekedéssel jöttünk, a kiindulópontként jelölt Természetvédelmi Látogatóközpontot a Fő téren keresztül tudjuk a legkönnyebben megközelíteni. Az előző pontok leírása alapján eljutunk a Fő térig, majd a Fő térről a Jézus Szíve templomot jobbra kerüljük meg (a posta felől), és a Várkör utcán maradva hamarosan elérünk a balról jövő Hunyadi utcáig. Innen a Hunyadi utcán a piros alpannonia jelzés elvezet a Látogatóközponthoz. 

Parking

 •  Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • az Aradi Vértanúk Parkjánál és a szomszédos Park utcában ingyenesen lehet parkolni. 

Coordinates

DD
47.385776, 16.530770
DMS
47°23'08.8"N 16°31'50.8"E
UTM
33T 615536 5249171
w3w 
///fastens.bring.drops
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A kőszegi Tourinform irodában olyan ingyenes térképet kaphatsz, melyen ennek a körtúrának az útvonalát is bejelöltük.

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: Kényelmes, zárt cipő használata javasolt - elsősorban a Kálváriától lefelé vezető meredekebb útszakasz miatt. Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem (bár utóbbi kettőhöz a városban több helyen is hozzájuthatsz). A navigáláshoz Természetjáró app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.3
(3)
Nikolett Sándor
August 14, 2021 · Community
Könnyed, családi túra kisebb-nagyobb látnivalókkal, kijelölt útvonal mentén.
Show more
Borterasz
Photo: Nikolett Sándor, Közösség
Kálvária templom
Photo: Nikolett Sándor, Közösség
József Gazder
August 24, 2020 · Community
Kellemesen fárasztó, könnyű túra gyönyörű kilátással és sok látnivalóval. Kisgyerekeseknek is teljesíthető.
Show more
Szulejmán kilátó
Photo: József Gazder, Közösség
A természet alkotása
Photo: József Gazder, Közösség
Csónakázó tó
Photo: József Gazder, Közösség
Pocsai Szilvia
July 26, 2020 · Community
A városon kívüli rész nagyon tetszett, változatos és gyönyörű volt termő fákkal, bokrokkal. A kutyánk is imádta.
Show more

Photos from others

Borterasz
Kálvária templom
Szulejmán kilátó
A természet alkotása
+ 1

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
6.6 km
Duration
2:00 h
Ascent
128 m
Descent
127 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Botanical highlights Flora and fauna

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp