Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

alpannonia® Hard - Túra az elhagyott laktanyákhoz

· 2 reviews · Hiking Trail · Alpokalja
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kőszegi-hegység vicces jövőképe...
  A Kőszegi-hegység vicces jövőképe...
  Photo: Írottkő Natúrpark, Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 800 700 600 500 400 300 200 25 20 15 10 5 km
Igazán komoly alpannonia® Hard túra két igazolóponttal, sok felmászós-lecsorgós szakasszal... Összesen 7 valamikori katonai támaszpontot érintünk (Keresztkúti határőr-őrs, Keresztkút erdei pihenőhely, egykori lehallgatóbázis, Hörmann határőr-őrs, egykori katonai terület a Kendig és a Vöröskereszt között, Hétforrás határőr-őrs, Szálasi-bunker) de többek között a Stájer-házakat és az Óház-kilátót is. Ezek felfedezése időigényes, a táv és az útvonal vezetése miatt eleve strapás, valódi kihívás, igazi kalandnak ígérkezik a túrázók számára…
Túraútlevél és további információk az alpannonia® Hard körtúrákról a naturpark.hu/alpannonia®túrázó weboldalon találhatóak.
difficult
Distance 27.2 km
8:05 h
706 m
706 m
739 m
275 m

Elhagyott katonai létesítmények felkutatását tűztük ki jelen túránk tematikájának, valódi izgalmak várnak ránk, útközben könnyedén beleképzeljük magunkat a valaha itt állomásozó határőrök életvitelébe, lehetséges mindennapjaikba. 7 bázis, megannyi kaland, és közben a Kőszegi-hegység természeti kincseiben gyönyörködhetünk.

Kiindulópontunk Kőszeg Főtere, innen a Jurisics vár irányában átszeljük a történelmi belvárost, majd a Kálvária-hegy lábánál induló Andalgón átsétálunk Ausztriába, az első település Rőtfalva (Rattersdof). Érdemes a magyar emlékeket rejtő katolikus templomot megtekinteni.

A Hétforrás itt már kis patak, folyásiránnyal szemben bevesszük magunkat az erdőbe, a konkrét határvonalon túrázunk és fáradunk, merthogy emelkedős a terep, ám hamar első célpontunknál, a keresztkúti határőr őrsnél és hangároknál találjuk magunkat. Miután körbenéztünk eme gyönyörű környezetben álló, szomorú sorsú épületben, tovább indulunk, és alig 5 perc múlva máris a Keresztkúti erdei pihenőnél járunk, mely a Hotel Írottkő***-nek hála ma is népszerű erdei szálláshely, számos esküvőt-családi rendezvényt tartanak itt, nem is csoda, valóban pazar ilyen környezetben az ünneplés.

Tovább indulunk az erdőben, más kirándulóval nem is találkozunk, olyan távol vagyunk a főbb turisztikai látványosságoktól, és amúgy is egy titkos katonai létesítményhez tartunk éppen, méghozzá az Egykori lehallgató bázishoz. Hatalmas radartornya az egyébként nem alacsony fákat többszörösen "túlnőtte", monumentális és tiszteletet parancsoló építmény, ugyanakkor élesen megbontja az erdő harmóniáját...

Következő célpontunkig van időnk emészteni az eddig tapasztaltakat, hiszen a Hörmann-forrás alatti Egykori határőrőrs innen legalább egy óra járásra van, katonás tempót veszünk fel tehát, elszántan masírozunk fel, majd le a Tábor-hegyről tovább a Zeiger-nyereg irányába, innen az alpannonia® piros jelzését követve hamar elérünk a Szikla-forráshoz, a "befalazott" Mária-szobor előtt erőt gyűjtünk a következő emelkedőhöz, hosszú út vár még ránk.

Az alpannonia® piros jelzés a Stájer-házakhoz irányít minket, itt más alkalommal akár sütögethetünk is, erre kiváló lehetőséget nyújt a kiépített tűzrakó hely és a nagy esőbeálló. Most azonban robogunk tovább, hogy végre odaérjünk a bázishoz. Kiadós emelkedős szakasz után elérkeztünk az őrs bevezető útjához, és az első épületegyütteshez. Micsoda pazar vendégházakat lehetett volna a laktanyákból kialakítani...

Folytatjuk utunkat a szeles Kendig-hegy felé. Habár erdőtűz és fakitermelés okozta, itt most 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk, ideális magaslat ez a rádióállomás számára is. Nem messze innen újabb katonai területet találunk a kék háromszög turistajelzést követve, két vastorony és némi betontalapzat ad lehetőséget fantáziánk szárnyalásának, mi lehetett itt korábban?

A Vörös kereszt után az Óház-kilátóhoz érünk. Na itt aztán ne spóroljunk a pihenésre szánt idővel, újfent sütögethetnénk is akár, de az igazán csodás élményt az úgynevezett Óvárból a városon túl az osztrák hegyekre eső panoráma nyújtja.

Ha kigyönyörködtük magunkat, az alpannonia® piros jelzést követve hamar a leggyakrabban látogatott épületegyütteshez, a Hétforrás laktanyákhoz érünk. Minden évben a forrásnál tartott rendezvények próbálják felhívni a figyelmet a helyszín remek újrahasznosíthatóságára, ám a cselekvés egyelőre várat magára...

Fél órányi sétára innen a magyar történelem sötét múltjának maradványa vár ránk, felkerekedünk tehát, hogy az Okmányos parkoló alatt megnézzük, mi maradt az egykori Szálasi-bunkerből. Az információs táblán olvasottak újfent elgondolkodtatnak, kisvártatva a sípálya mellett ereszkedve a város felé vesszük az irányt.

Az alpannonia® Park és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont felől érkezünk be Kőszegre, innen még körülbelül negyed óra, és túránk kiindulópontjánál, a Főtéren vagyunk.

Author’s recommendation

 • Ez a túra kifejezetten a katonai múlt rajongóinak fog tetszeni
 • Érdemes fényképezőgépet és történelmi szakirodalmat magukkal vinni.
 • Egy-egy laktanya felfedezése időigényes lehet, ezért érdemes hosszú nappalokra tervezni a túrát, és korán indulni...
Profile picture of Hard alpannonia®
Author
Hard alpannonia®
Update: July 02, 2021
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
739 m
Lowest point
275 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Mivel határt átszelő túráról van szó, az egyébként is szükséges személyazonosságot igazoló dokumentumokat tartsuk magunknál.

Tips and hints

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Start

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (275 m)
Coordinates:
DD
47.388236, 16.541888
DMS
47°23'17.6"N 16°32'30.8"E
UTM
33T 616370 5249461
w3w 
///agent.palaces.fever

Destination

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda

Turn-by-turn directions

Jelen túránk javarészt jelzett turistautakon halad, ám bizonyos szakaszon indokolt a túratérkép, vagy gps készülékünk használata, hiszen némely célpontok között kalandos útvonalakat találtunk...

 • Kiindulópontunk Kőszeg Főtere, melyet a Hősök tornya illetve a Jurisics tér irányában hagyunk el. A Jurisics tér bal oldalán a Rajnis utcára térve elhaladunk a Jurisics vár előtt, majd kiérünk a Várkörre, a Jurisics vár melletti pakolóhoz, Károly Róbert térre.
 • A parkolótól jobbra egyirányú utca a Pék utca, erre indulunk tovább, eljutunk az Árpád térre, itt egy élelmiszerüzletet is találunk. A tértől egyenesen folytatjuk utunkat a Sziget utcában, mígnem elérünk egy kereszteződéshez, ahol egy romos kápolnának látszó épület mögött a Kálvária utcában folytatjuk túránkat az alpannonia® sárga jelzését és a kéktúrajelzést követve. Elhaladunk a Koronaőrző bunker előtt, de nem megyünk fel a Kálvária templomhoz, hanem a Kálvária utcában egyenesen haladunk tovább az Andalgó irányába.
 • A Kálvária utca vége előtt srégen jobbra le, néhány lépést követően viszont balra srégen felfelé vezet alpannonia® sárga jelzése, itt már az Andalgó tanösvényen haladunk, az útról nem letérve egyenesen a határig. A Gyöngyös-patak alattunk folyik, tulajdonképpen végig látótávolságon belül, medre szabályozatlan, a határátkelés pillanatában húzódik a legközelebb utunkhoz.
 • Rőtfalvára (Rattersdorf) átérve a Schulgasse utcában a temetőt és takaros portákat, az iskolát látjuk, majd az alpannonia® sárga jelzést követve a katolikus templomhoz érünk. Ide érdemes betérni, számos magyar emléket rejt a templom.
 • Folytatjuk utunkat a hegy irányában a Siebenbründlgasse utcában, az alpannonia® sárga jelzés egy nagyobb kereszteződéshez vezet a falu vége felé, mi jobbra fordulunk az épülő víztározó irányába, felmászunk a töltésen, majd a "Lokalität Bosnien" táblánál, erdei házikó előtti kis tavacskánál ismét a jobbra vezető útra térünk, jobbra felfelé vezető úton emelkedünk, majd balra fordulva egy idő után látni fogjuk a határvonalat jelző köveket, ezeket kell követnünk. Habár itt látszólag ember ritkán jár, valaha ez is egy határsáv volt, mely elvezet bennünket az erdei aszfaltozott autóútra, egyben első célpontunk, a Keresztkúti határőrőrs és hangárok bejáratához.
 • Kellő óvatossággal körbenézünk az egykori bázison, majd visszatérünk az erdei autóútra, melyen balra fordulva, az út emelkedésének irányában haladunk tovább, pár perc múlva a Hotel Írottkő*** által működtetett Keresztkúti erdei pihenőhelynél járunk. Az utóbbi években népszerű helyszíne lett ez az épületegyüttes az esküvők és egyéb családi rendezvények, összejöveteleknek, érdemes itt is szétnéznünk, mielőtt folytatnánk túránkat.
 • Vegyük elő térképünket vagy gps készülékünket, következő célpontunk ugyanis egy titkos katonai létesítmény, ide sem turistajelzések alapján fogunk eljutni... A Keresztkúti pihenő madárketrecétől balra felfelé indul egy út az erdőbe a villanyvezetékektől balra. Kövessük térképünket, ezen az úton körülbelül kétszáz méter múlva egy kereszteződéshez érve jobbra fordulva felfelé tartunk, majd a balra kanyarodó úton élesen balra fordulva emelkedünk, innen már nincs messze célpontunk. Az útról nem térünk le, folyamatos emelkedés során meglátunk néhány épületet, és a hatalmas adótornyot, mely legalább kétszerese az egyébként nem alacsony fáknak... A Kőszegi-hegység katonai létesítményei közül ezt a bázis szerelték le legkésőbb, a 2000-es években még katonákkal, kutyákkal őrizték.
 • A bázis bejáratával szemben az erdőben folytatjuk a túrát, nem térünk tehát rá az aszfaltozott útra. Az első ösvénynél balra fordulunk, a piros félkör és a zöld háromszög turistajelzést követjük, ezen az úton egyenesen haladva, komolyabb emelkedő leküzdésével jutunk el a Tábor-hegyre, innen leereszkedve az irtáson át az út vonalvezetését, kanyargását követve nemsokára már a Zeiger-nyeregnél járunk, ahol tűzrakó hely, kis faházikó és padok szolgálják a turisták kényelmét.
 • Ahogy a Zeiger-nyereghez érünk, a jobbra határozottan lejtő úton az alpannonia® piros jelzését követjük. Az első kereszteződést figyelmen kívül hagyva tovább ereszkedünk, majd az alpannonia® piros jelzés balra fordul, mi is így teszünk. A kanyar után az úttól balra tornyosuló fákat figyeljük, szerintünk Karl Marx és Friedrich Engels arcképei köszönnek vissza két fa törzsére faragva... Továbbá itt találjuk a túra 1. igazolópontját/ a rovarhotelt.
 • Kisvártatva a Szikla-forráshoz érünk, a sziklában megtaláljuk a Mária-szobrot. A forrást hátrahagyva továbbra is az alpannonia® piros jelzést követjük, egy korábbi irtás helyszínére érünk, majd a kereszteződésben a balra fordulunk, pár perc múlva utunkat a Büdös-kút vize keresztezi, átkelünk rajta, emelkedünk, elmegyünk a szentkép mellett, és kisvártatva kiérünk az erdei aszfaltozott autóútra.
 • A kereszteződésben balra fordulunk, az alpannonia® piros jelzést követve a Stájerházak irányába mutat a tábla, mi is erre haladunk tovább. Erdei iskola, múzeum és szálláshely is található itt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. működtetésében, a nyitva tartásról is tőlük érdeklődjünk. A Ciklámen-forrás vizét nem ihatónak minősítették, a kijelölt tűzrakó helyet és esőbeállót viszont bármikor szabadon használhatjuk.
 • Az alpannonia® piros jelzést követve elhagyjuk a Stájerházakat, egy darabig az aszfalton haladunk, majd balra kanyarodva a földútra térünk, ezzel az aszfaltút kanyarját levágjuk, azon még egyszer átkelünk, és tovább emelkedünk az erdőben kitartóan, mígnem végül a Hörmann-forrás alatti aszfalthoz, egyben végre a határőr laktanyákhoz érünk. Tervek már készültek,  a megvalósítás azonban még erősen várat magára, hogy itt újra élet lehessen, és a Hörman-forrási vendégház működhessen...
 • Miután itt is körbenéztünk, a forráshoz sétálunk, majd balra fordulunk, és a Hörmann-parkoló felé vesszük az irányt, jobbra körülbelül fél óra alatt akár az Írott-kőre is feljuthatnánk, de a mi túránk most nem arra vezet. A Hörmann-parkoló bal oldalán sötét fenyőerdőbe vezet a kék háromszög turistajelzés, a Kendig felé tartunk.
 • Kiérve az erdőből közel 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé. Ideális esetben szép kellemesen napos, de legtöbbször erősen szeles az idő itt a gerincen, az információs táblákat gyorsan tanulmányozzuk, mielőtt tovább haladunk. A rádióállomást megkerüljük, követjük a kék háromszög jelzést, és újabb katonai területre érünk. Hogy itt valójában mi is lehetett, a fantáziára bízzuk, két magas oszlop és némi beton talapzat maradt mementóként csupán a leszerelést követően... Továbbá itt találjuk 2. igazolópontunkat/a rovarhotelt. A terület végén szűk ösvényen megy tovább a kék háromszög turistajelzés, követjük, így kiérünk egy szélesebb de láthatóan ritkán használt útra, melynek kanyargását követve pár perc alatt a Vörös keresztnél járunk már.
 • A Vörös kereszttől a Kéktúra turistajelzést követve jutunk el az Óház-kilátóhoz. Fedezzük fel a korábbi nevén "Óvárat", mely katonai szemmel nézve komoly stratégiai szempontok alapján épülhetett ide jóval a Kőszeg városában található Jurisics vár előtt... A kilátó lábánál található kis tűzrakó hely és fa házikó felől indulunk tovább a alpannonia® piros jelzését követve a Hétforrás felé.
 • Mindig csak lefelé a jelzést követve egy kereszteződéshez érünk, innen még tovább egy rövid szakaszon, és a Hétforrás felső parkolójához, valamint az erdei aszfaltozott úthoz érünk. Szintén aszfaltozott úton megyünk tovább le a Hétforráshoz. Ahogy a többi ma megismert épületegyüttes, úgy ez is szomorúan várja az új ötleteket, melyek révén akár itt is erdei vendégházak épülhetnének...
 • A szépen megmunkált fatáblák iránymutatása szerint az Okmányos parkoló felé folytatjuk túránkat végig a Kéktúra turistajelzést követve, amíg az aszfaltozott erdei autóútra ismét kiérünk, és azt egészen az említett parkolóig követjük.
 • Az Okmányos parkoló bal oldalán a szelektív szemétgyűjtők mellett egy ösvény vezet a magyar történelem sötét múltjának egy maradványához, a Szálasi-bunkerhez. Óvatosan megközelítjük a bunker maradványait, tanulmányozzuk az információs táblára írtakat, majd jobbra fordulva körülbelül 400 méter múlva újra az aszfalthoz érünk.
 • Az aszfalton a lejtőt követve balra fordulunk, majd az első lehetőségnél élesen balra letérünk, a fák mögött látható néhai sípálya mellett a a lejtőn elindulunk a város irányába, nem térünk le erről az útról, nyaralók mellett haladunk el, nemsokára a Bersek József utcába érünk. Jobb kéz felől meglátjuk az alpannonia® parkot és játszóteret, ide letérünk. Tovább sétálva a játszótér kavicsos útján elérjük az alpannonia® kaput és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontot.
 • A Látogatóközpontot hátunk mögött hagyva az alpannonia® piros jelzését követjük, mely elhalad a Chernel-kert előtt is. A jelzést alapján a zömében lejtős Hunyadi utcán egészen a Várkörig jutunk. A kereszteződésben balra fordulunk, a gyalogátkelőn a túloldalra sétálunk, balra fordulva lemegyünk a lépcsőkön, és a várárokban álló hatalmas Mocsári ciprus melletti Diáksétányon egészen a Jurisics vár főbejáratáig sétálunk. A Rajnis utca és Táblaház utca kereszteződésében jobbra fordulunk, itt már ismerős terepen járunk. A Jurisics téren át a Hősök tornya alatt átsétálva visszaérünk a Fő térre.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Getting there

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Parking

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.

Coordinates

DD
47.388236, 16.541888
DMS
47°23'17.6"N 16°32'30.8"E
UTM
33T 616370 5249461
w3w 
///agent.palaces.fever
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok
 • A kéklő Írott-kő alatt - Bariska István

Author’s map recommendations

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, a terepviszonyok miatt indokolt a magasszárú túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra első szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzet, gyakran szederindák között vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Adamik Tamás
April 16, 2022 · Community
A látvány lenyűgöző. Osztrák oldalon kell figyelni, mert nincsenek jelölve az utak, azon kívül mindenhol bőségesen el vannak látva jelzéssel. Mi kiegészítettük a túra útvonalát Írott-kővel. Egésznapos túra, de közepes felkészültséggel szerintem simán teljesíthető
Show more
When did you do this route? April 16, 2022
Gábor Horváth
February 19, 2022 · Community
Nehéz élmény
Show more
When did you do this route? February 19, 2022

Photos from others


Reviews
Difficulty
difficult
Distance
27.2 km
Duration
8:05 h
Ascent
706 m
Descent
706 m
Highest point
739 m
Lowest point
275 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp