Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

alpannonia® Hard - Írottkő Natúrpark vándorlás

Hiking Trail · Suedburgenland
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Írottkő Natúrpark vándorlás túrajelzés
  / Írottkő Natúrpark vándorlás túrajelzés
  Photo: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / alpannonia® Hard túrakör
  Photo: Hard alpannonia®, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A 2020-as osztrák szervezésű Írottkő Vándorlás esemény promó videója
  Video: Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kőszeg városa
  Photo: Írottkő Natúrpark, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Cáki pincesor
  Photo: Írottkő Natúrpark, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Velem falu
  Photo: Írottkő Natúrpark, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Sibrik-kastély Bozsokon
  Photo: Írottkő Natúrpark, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Rohonc (Rechnitz) főtere
  Photo: Margareta Koch, meinbezirk.at
 • / Wallner malom Markt Neuhodisban (Új-Hodász)
  Photo: Naturpark Geschriebenstein, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Lombkorona tanösvény Althodiszban (Óhodász)
  Photo: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Nagy Szarvaskő
  Photo: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Valódi szénégető Oberkohlstätten (Felsőszénégető) településen
  Photo: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Lékai vár látképe (Lockenhaus)
  Photo: Geschriebenstein Naturpark, Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark
 • / Rovarhotel-igazolópont
  Photo: Hard alpannonia®, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / alpannonia® hard túraútlevél
  Photo: Hard alpannonia®, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 50 40 30 20 10 km
Az igazán embert próbáló kihívás... Ezen az alpannonia® Hard túrán négy igazolóponttal találkozunk. Legalább 10-13 órás fárasztó, ám élményekben gazdag túrázás, érdemes még a hosszabb nappalokra és korai indulással tervezni. A „hátizsákos apó” jelzést követve meglátogatjuk az Írottkő/Geschriebenstein Natúrpark számos látnivalóját és települését, hivatalos rendezvény formájában szeptember első hétvégéjén járhatjuk végig a távot...
Túraútlevél és további információk az alpannonia® Hard körtúrákról a naturpark.hu/alpannonia®túrázó weboldalon találhatóak.
difficult
Distance 55.6 km
14:50 h
824 m
823 m
860 m
272 m

Az Írottkő Vándorlás egy valódi egésznapos, kemény megpróbáltatás, 55 kilométeres hosszával az "alpannonia® hard" túrakörök messze legnagyobb kihívása. A túrát az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark partnertelepülései álmodták meg a 2000-es években, azóta már többször is megrendezték a túra-maratont, az utóbbi években a Rohonci Natúrpark főszervezésével, a többi Natúrpark település közreműködésével.

Általában szeptember első hétvégéjén zajlik a rendezvény, 2019-ben már közel 500-an túrázták-futották körbe a hegyet. Az útvonal természetesen érinti a Natúrpark legszebb látnivalóit, hiszen áthalad Kőszeg belvárosán, a Cáki pincesoron, a Bozsoki Sibrik kastély mellett, Városhodászban (Markt Neuhodis) a Wallner Malom előtt, Óhodászban (Althodis) a Lombkorona tanösvénynél, Felsőszénégetőben (Oberkohlstätten) a szénégetőnél, vagy épen a Lékai (Lockenhaus) várnál.

A túrarendezvényről további információkat itt találhatnak: http://www.naturpark-geschriebenstein.at/

Frappáns a túra jelzése, egy kis "hátizsákos apót" kell követnünk, fákon, villanyoszlopokon vagy éppen az aszfalton találjuk a felfestéseket, érdemes azonban a túra térképét vagy gps készülékünket magunkkal vinnünk, hiszen az osztrák szakaszokon kevésbé gyakoriak a jelzések, és helyenként elbizonytalanodhatunk. FIGYELEM! A túra útvonala nagy százalékban aszfaltozott úton halad, ezt vegyük figyelembe a cipőválasztásnál...

Mivel a túrát felvettük az "alpannonia® hard" túrakörök közé, ezért kőszegi indulást javasolunk, indokolttá teszi ezt az is, hogy a hegy körbejárása után már nem célszerű semmilyen más elfoglaltságot keresnünk, érdemes egy éjszakát Kőszegen, vagy valamelyik kőszeghegyaljai Natúrpark településen eltölteni, és tisztességesen kipihenni a túra fáradalmait.

Akár önállóan, akár a rendezvény keretén belül teljesítjük a túrát, mindenképpen legyen nálunk mobiltelefonunk bekapcsolt roaming funkcióval, hiszen ekkora túratáv esetén nem tervezett tények is képesek befolyásolni kirándulásunk sikerességét, sőt, ha önállóan indulunk útnak, szándékunkat előzetesen jelezzük ismerőseinknek, vagy a kőszegi Tourinform iroda munkatársainak...

Sok sikert, csodás túraélményeket kívánunk Mindenkinek!

Author’s recommendation

Tervezzük a túrát hosszú nappalokra, az indulást pedig igazítsuk a napfelkeltéhez, így van csak esélyünk nappali fénynél visszaérkezni túránk kiinduló pontjához...
Profile picture of Hard alpannonia®
Author
Hard alpannonia®
Update: July 02, 2021
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
860 m
Lowest point
272 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Mivel határt átszelő túráról van szó, az egyébként is szükséges személyazonosságot igazoló dokumentumokat tartsuk magunknál.
 • Mindenképpen legyen telefonos elérhetőségünk, hiszen hosszú túránk sikerességét nem tervezett események befolyásolhatják...

Tips and hints

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Start

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (340 m)
Coordinates:
DD
47.303236, 16.441609
DMS
47°18'11.6"N 16°26'29.8"E
UTM
33T 608976 5239870
w3w 
///adding.inroads.belongings

Destination

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda

Turn-by-turn directions

Az Írottkő Vándorlásnak egészen frappáns a túrajelzése, egy kis "hátizsákos apót" kell követnünk, fákon, villanyoszlopokon vagy éppen az aszfalton találjuk a felfestéseket. Érdemes azonban a túra térképét vagy gps készülékünket magunkkal vinnünk, mert Ausztriában a Magyarországon megszokotthoz képest jóval ritkábbak a felfestések... A túrakör saját jelzésén kívül egyébként számos szakaszon az alpannonia® piros és sárga jelzését, vagy éppen a Mária-út jelzését is követhetjük.

 • Kőszeg Főteréről indulunk tehát, a hegy irányába a Temető utcán, majd a Szabóhegyi úton keresztül haladunk, a Szabóhegy lábánál a Mohás út és az Írottkő Natúrpark kerékpárút vezet a Pogányba, ahonnan az alpannonia® sárga jelzését követve érünk át Cákra, a pincesor után a kerékpárúton Velembe, majd Bozsokra a Sibrik-kastélyhoz, ezen a szakaszon találkozunk majd az első igazolóponttal/rovarhotellel.
 • Bozsoknál az autóúton megyünk át a határon Ausztriába, Rohonc (Rechnitz) települést alulról elhagyva a szántóföldeken jutunk át Városhodászba (Markt Neuhodis) a Wallner Malomhoz, ahonnan felemelkedünk Óhodászba (Althodis), a településen áthaladva tovább emelkedünk az autóúton a Lombkorona tanösvényhez. Itt találjuk a 2. igazolópontot/rovarhotelt is.
 • A Lombkorona tanösvénytől igazi alpesi túraélményben lesz részünk, a 862 méter magasan tornyosuló Nagy Szarvaskőhöz (Großer Hirschenstein) kaptatunk fel, innen az alpannonia® piros jelzését követjük. A közelben találjuk a 3. igazolópontot/rovarhotelt is. A Kis Szarvaskő (Kleiner Hirschenstein, 836 m) után az alpannonia® piros jelzésén tovább egészen Felsőszénégetőig (Oberkohlstätten) lejt utunk, innen át Weißbachl településre, ahonnan az autóút melletti aszfaltozott kerékpárúton jutunk el Langeck faluba. 
 • A szántóföldeken Léka (Lockenhaus) településre érünk át, a település főteréről a várhoz és a vár alatti tóhoz vezet az út, majd ismét aszfaltozott kerékpárúton át Hámortóba (Hammerteich), és egy hosszabb napsütötte szakaszon Rőtfalvára (Rattersdorf) érünk.
 • Rőtön a focipálya melletti alpannonia® információs táblától ismét az alpannonia® sárga jelzését követve az erdőbe érünk, hamarosan észrevétlenül átlépjük a határt, ez már a kőszegi Andalgó, a közelben találjuk a 4. igazolópontot/rovarhotelt is. A tanösvényen keresztül a Kálvária utcába érünk, elhaladunk a Koronaőrző bunker előtt, és a Sziget utca, Pék utca, Várkör, Rajnis utca, Jurisics tér vonalon a Hősök tornya alatt "máris" visszaérünk a Fő térre.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz.

További magyar oldali települések, melyeket a túra érint:
Cák, Velem, Bozsok, ezek Szombathelyről vagy Kőszegről autóbusszal mind elérhetőek.

Getting there

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Parking

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.
 • A túrában érintett további településeken a parkolás mindenütt ingyenes.

Coordinates

DD
47.303236, 16.441609
DMS
47°18'11.6"N 16°26'29.8"E
UTM
33T 608976 5239870
w3w 
///adding.inroads.belongings
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok
 • A kéklő Írott-kő alatt - Bariska István

Author’s map recommendations

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az útvonalvezetés miatt indokolt az aszfaltot tűrő kényelmes túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra számos szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzet, gyakran szederindák között vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.
 • Mobiltelefonunk roaming funkciója legyen aktív, hogy szükség esetén Ausztriából is kezdeményezhessünk hívást.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
55.6 km
Duration
14:50 h
Ascent
824 m
Descent
823 m
Highest point
860 m
Lowest point
272 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Botanical highlights Flora and fauna Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp