Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Akadálymentesen az ócsai Selyem-réti tanösvényen

· 1 review · Hiking Trail · Ócsai Tájvédelmi Körzet
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Kerekesszékkel a réten
  / Kerekesszékkel a réten
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Selyem-réti tanösvény bejárata
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Az egyetlen akadályt a Selyem-réti tanösvényen a bejáratnál kell leküzdeni
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Holtfa-matuzsálem a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A kidőlt órisáfa is remek játszótér lehet a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Láperdő a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Láperdő a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Selymes füvű rét a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Hangulatos utak a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Selyem-réti tanösvény névadója, a Selyem-rét
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Akadálymentes asztalok a Selyem-réten
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Játszótér a Selyem-réten
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Hatalmas fák övezik a Selyem-réti tanösvényt
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Télen is szép az ócsai láp
  Photo: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség
m 115 110 105 100 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Varázslatos láperdők és láprétek világába kalauzol az Ócsa melletti tanösvény, amelyet kerekesszékkel is könnyedén bejárhatunk.
easy
Distance 3.4 km
3:00 h
49 m
49 m
116 m
102 m

Ócsa határában, a Duna–Tisza közti homokháton húzódik az egyedi, ritka szépségű Selyem-réti tanösvény. E lápvidék a titokzatos turjánvilág hajdani kiterjedtségének tanújaként, dús vegetációval, íves, lankás, akadálymentes kanyarulatokkal, a láperdők természetes békéjében megcsillanó vízfelületek tükröződéseivel csalogatja mesebeli világába a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat. 

A térség páradús erdei levegője, a könnyű terep, a popularitás hiányából fakadó forgalom-szegénység igencsak jó opció az urbánus világból kiszakadni vágyó embereknek. (Bár a pandémia idején érezhetően megnövekedett a turistaforgalom itt is.) Családos, egyéni és kerekesszékes túrázóknak is ideális terep a testi-lelki feltöltődéshez, kisebb, napközbeni sport- és szabadidős programok megvalósításához.

A kijelölt turistaút felülete, finom lejtésszögei, a tágas rétek természetes talaja, a gyengén- vagy egyáltalán nem rehabilitált embereknek is lehetőséget nyújt a természettel való összekapcsolódáshoz, valamint segít az egészséges, aktív életszemlélet megőrzésében.

Az út jellemzően döngölt erdei talaj, enyhe mészkőzúzalékos tömörítéssel, ideális természetes felület kerekesszékes közlekedésre. Nagyon esős időszakban sem süppedős a talaj, viszont sáros-agyagos felületűvé, csúszóssá válhat az út, elszórtan pocsolyákkal, éppen ezért sok csapadék esetén a túrát érdemes elhalasztani. Az oda-vissza kb. 3 km-es úton ritkán, de akadnak kitüremkedések, enyhe mélyedések, kövecskék. A kisebb kitérőkkel, a pihenő- és tűzrakó helyeken való megszakításokkal lassú tempóban 2,5–3,5 óra alatt kényelmesen végigjárható a tanösvény kerekesszékkel.

Author’s recommendation

 • A túra kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túraútvonal környékén étterem, büfé és élelmiszerbolt sincs, ajánlott otthonról hozott élelmiszerrel és ivóvízzel (!) elindulni. Aki személyautóval érkezik, élelmiszert beszerezhet Ócsán.
 • A túraútvonal nyomvonalán, az ócsai megközelítéssel együtt, mozgássérült WC- t nem találtunk, bár a Selyem-réti tanösvény végében található fából épített pottyantós WC, de az sem akadálymentes.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott)
 • Bár árnyas, erdős a túraútvonal nagy része, nyáron érdemes vinni fejfedőt, naptejet erős napsütés esetére, főszezonban és szezon végén pedig szúnyogriasztó ajánlott!
 • Jellemzően kullancsok is nagy számban élnek errefelé, így ne felejtsük el a riasztót magunkkal vinni, illetve túra után átvizsgálni magunkat és ruhánkat is.
 • Bár a túra kísérővel/segítővel akár kórházi kerekesszékkel is teljesíthető, a tanösvényre ajánlott nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel érkezni.
 • A látogatás az április és október közti időszakban ajánlott, de száraz, csapadékmentes időszakban télen is érdekes lehet meglesni a lápvidék másik arcát.
 • A tanösvény állomásain számozott faoszlopokat találunk, a hozzájuk tartozó vezetőfüzetet érdemes előzőleg az Ócsai Tájházban beszerezni, vagy letölteni a Duna-Ipoly Nemzeti Park alkalmazását.
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: June 03, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
116 m
Lowest point
102 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Bár a túra kísérővel/segítővel akár kórházi kerekesszékkel is teljesíthető, a tanösvényre ajánlott nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel érkezni.

Start

Selyem-réti tanösvény parkolója, Ócsa (108 m)
Coordinates:
DD
47.268326, 19.230912
DMS
47°16'06.0"N 19°13'51.3"E
UTM
34T 366180 5236500
w3w 
///nullify.flash.accumulated

Destination

Selyem-réti tanösvény parkolója, Ócsa

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A parkolóból a S jelzést kövessük a Selyem-rétig.
 • A Selyem-réttől ugyanazon az útvonalon érünk vissza a parkolóba.

A túra részletes leírása:

Egykor a Duna-Tisza közi homokhátság és a Duna-völgy találkozásánál hatalmas, közel 100 km hosszú láprendszer húzódott, amit népiesen turjánnak neveztek. A terület az elmúlt néhány száz év vízrendezési munkálatai, földművelése és a tőzegbányászat miatt mára sajnos jelentősen összezsugorodott. A megmaradt, rendkívül értékes terület az Ócsai Tájvédelmi Körzet része, amelyben ritka növény-és állatfajok is élnek.

A Nagy-erdő szélén indul a túránk, a fekete nyár-, magyar kőris- és gyertyános vegyes erdővel határolt tágas parkolóból, amely az úttal párhuzamosan terül el. A tanösvény a parkoló jobb végéből indul, sorompóval elzárva a motoros forgalom elől. A terület kezelői ezen a ponton sajnos nem gondoltak a segédeszközökkel és babakocsival közlekedőkre, amikor az egyébként príma, akadálymentes erdei útvonalat kitűzték: a sorompó mellé közvetlenül bebetonozott faoszlop és a mellette terebélyesedő évszázados fa közötti szűk helyen kell lavíroznunk, amit ráadásul megnehezít egy enyhe lejtésű gödröcske is.

Ezzel a felütéssel igazából túljutottunk túránk fizikailag legnehezebb szakaszán. Enyhe ívben kanyargó, stabil erdei utacskán haladunk magyar kőris-, tölgy- és gyertyános szegélyezte szakaszon. A több 10 méterre fölénk magasodó évszázados fák érezhetően jól érzik itt magukat, ahogy mi is. Útvonalunkon finom lejtésű kaptatók és lejtők váltakoznak egymással. A terep könnyűségéről árulkodó adat, miszerint a teljes túránk során nem egész 50 m szintkülönbséggel találkozunk összesen. Ahogy haladunk e szép, festői környezetben, megfigyelhetjük a gyér aljnövényzetben a tavasszal nyíló, apró sárga virágú mocsári gólyahírt, a vizenyősebb területeken pedig a tőzeges, fekete, nedves földbe kapaszkodó, lábasfáknak nevezett évszázados égerfákat is. Ezek a fák a nedves környezet következtében extrém széljáráskor elvétve kifordulnak a földből, és „ordas” gyökereiket az égnek meresztik, tovább erősítve a tájra amúgy is jellemző, varázslatos girbe-gurbaságot. Pár száz métert haladva egy balra kanyarodó mellékösvényt követve megérkezünk első pihenőhelyünkhöz, egy igazi famatuzsálem kidőlt csontvázához. Az ágait holtában is égnek meresztő fa, mellette a vastag mohával benőtt tetőcskével, paddal, asztallal, visszaidézi gyerekkorunk mesebeli helyszíneit. Ezt követően a lejtős erdei út mellett már megfigyelhetünk kisebb turjános területeket, az égerfák is kezdik leváltani a változatos lombú kőriseket, tölgyeket.

Lassan közeledünk a tanösvény legvadregényesebb szakaszához, ezt a béka-koncert és madárfütty kakofóniája is jelzi: tölcsérszerűen és nagy ívben balra kanyarodva kibontakozik mellettünk a tőzeges láperdő, amely a fenséges, a múlandó, a tiszta és a félelmetes érzések vegyes benyomásaival játszik. A kristálytiszta állóvíz-tükröcskék rozsdaszínűvé és feketévé opálosodnak, ahogy mélyülnek, belőlük élő és halott fák ágas-bogas nyúlványai meredeznek. A mohás, korhadó fatörzseken békák pihennek, és ha sokáig figyelünk, sütkérező mocsári teknősök, vízisiklók, lepkék, harkályok és vízimadarak is feltűnhetnek.

Továbbhaladva balról visszazár az erdő, jobbról a kietlen, égnek meredező, száraz fanyúlványok jelzik, hogy ez a lápos varázsvilág a tanösvénytől távolabb is folytatódik. Megnyugszik a táj, és lassan kiszélesedik a tér; jobbra tekintve pedig megértjük, hogy miért kapta a „Selyem-rét” nevet az útvonal. Amfiteátrum alakú tágas mező terül el előttünk, amely friss, selymes fűvel beterítve hívogat, kis pihenővel, paddal a közepén, amelynek nyugalmát több száz méteres karéjban erdők vigyázzák. Bár a valódi Selyem-rét még egy kicsit távolabb vár ránk, érdemes kiélvezni ennek a tájnak a megejtő, szelíd szépségét. Ezen a részen szintkülönbséggel alig kell számolnunk, áthaladván egy kis, a lápot tápláló patakocskán, kisebb átmenetekkel folytatódik a „selyemfű” tengere. Balra elhanyagolt bekötőutak (köztük nagyobbacskák is) nyílnak, de ezek a részek nem akadálymentesek. Ha a tanösvény kezelője ezeket is bejárhatóvá építi, akkor kisebb körutak, hurkok lehetnek a jövőben a nyomvonalon.

Továbbmenve jobbról egy láthatóan karbantartott, aranyos, elkerített házikót követően érkezünk ahhoz a hosszan elnyúló, mindkét oldalon erdővel határolt réthez, amelyről a túra a nevét kapta. Itt szebb napokat is látott játszótér, ácsolt, korhadt esővédő sátortetők és fapadok jelzik a tanösvény végét. A Selyem-réten jól kiépített tűzrakó helyet, erdei pottyantós vécét és akadálymentes asztalokat is találunk. Bár a környezethez passzoló szemeteseket is látunk, érdemes szemetünket, hulladékainkat magunkkal visszavinni, mivel láthatóan a szemetesek rendszeres ürítése nem megoldott.

A „selyemfüves” rét ideális helyszíne lehet a társasági életnek: sportra, játékokra, piknikezésre egyaránt remek helyszín. A rét a túlsó vége felé beszűkül, enyhén balra kanyarodik az út, ami belőle fakad, és kétfelé ágazik. Kis fabódé, les-szerű tákolmány jelzi az akadálymentes út végét. (A S jelzés Inárcs felé megy tovább.) Elképzelhető, hogy a jövőben kialakítják körtúrának a nyomvonalat, de egyelőre ettől még távol vagyunk. Pihenés után utunk ugyanazon a vonalon halad vissza, mint idefelé jövet, de nem fogjuk bánni újra átélni a „nagy karmester” által vezényelt, madárcsiripeléstől hangos, varázslatos tájból, láperdőkből, selymes füvű rétekből és tiszta levegőből összeálló élményt.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Kerekesszékeseknek a túra indulási pontjának megközelítése tömegközlekedéssel nem ajánlott!

Parking

 • Ócsáról Bugyi irányába haladva, a falutól kb. 2 km-re balra kell lefordulni a tanösvény parkolójához.
 • Amennyiben az 5-ös úton közelítenénk, úgy Alsónémedi után Felsőbabádnál kanyarodjunk balra, majd 1,5 km múlva jobbra van kitáblázva (nehezen észrevehető) a tanösvény parkolója.
 • Arra készüljünk, hogy a parkoló kis méretű, és nincs külön mozgássérülteknek fenntartott hely – így célszerű korán vagy kevésbé frekventált időszakban érkezni.

Coordinates

DD
47.268326, 19.230912
DMS
47°16'06.0"N 19°13'51.3"E
UTM
34T 366180 5236500
w3w 
///nullify.flash.accumulated
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Zoltan K
August 21, 2021 · Community
Gyonyoruszep kornyezet. Szep taj, szemely szerint egy setanyra emlekeztet a hosszu, egyenes utvonalaval🙂 Az osveny vegen egy jatszoter talalhato, padokkal. Tokeletes kisgyermekes csaladoknak, kutyaval, esetleg paroknak egy elmelyult beszelgeteshez.
Show more
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community

Photos from others


Reviews
Difficulty
easy
Distance
3.4 km
Duration
3:00 h
Ascent
49 m
Descent
49 m
Highest point
116 m
Lowest point
102 m
Linear route Family-friendly Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Accessibility Suitable for strollers Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp