Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Akadálymentesen az ócsai Selyem-réti tanösvényen

· 1 review · Hiking Trail · Ócsai Tájvédelmi Körzet
Responsible for this content
Együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Kerekesszékkel a réten
  / Kerekesszékkel a réten
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / A Selyem-réti tanösvény bejárata
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Az egyetlen akadályt a Selyem-réti tanösvényen a bejáratnál kell leküzdeni
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Holtfa-matuzsálem a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / A kidőlt órisáfa is remek játszótér lehet a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Láperdő a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Láperdő a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Selymes füvű rét a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Hangulatos utak a Selyem-réti tanösvényen
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / A Selyem-réti tanösvény névadója, a Selyem-rét
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Akadálymentes asztalok a Selyem-réten
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Játszótér a Selyem-réten
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Hatalmas fák övezik a Selyem-réti tanösvényt
  Photo: Együttműködő szervezetek
 • / Télen is szép az ócsai láp
  Photo: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség
m 115 110 105 100 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Varázslatos láperdők és láprétek világába kalauzol az Ócsa melletti tanösvény, amelyet kerekesszékkel is könnyedén bejárhatunk.
easy
Distance 3.4 km
3:00 h
49 m
49 m

Ócsa határában, a Duna–Tisza közti homokháton húzódik az egyedi, ritka szépségű Selyem-réti tanösvény. E lápvidék a titokzatos turjánvilág hajdani kiterjedtségének tanújaként, dús vegetációval, íves, lankás, akadálymentes kanyarulatokkal, a láperdők természetes békéjében megcsillanó vízfelületek tükröződéseivel csalogatja mesebeli világába a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat. 

A térség páradús erdei levegője, a könnyű terep, a popularitás hiányából fakadó forgalom-szegénység igencsak jó opció az urbánus világból kiszakadni vágyó embereknek. (Bár a pandémia idején érezhetően megnövekedett a turistaforgalom itt is.) Családos, egyéni és kerekesszékes túrázóknak is ideális terep a testi-lelki feltöltődéshez, kisebb, napközbeni sport- és szabadidős programok megvalósításához.

A kijelölt turistaút felülete, finom lejtésszögei, a tágas rétek természetes talaja, a gyengén- vagy egyáltalán nem rehabilitált embereknek is lehetőséget nyújt a természettel való összekapcsolódáshoz, valamint segít az egészséges, aktív életszemlélet megőrzésében.

Az út jellemzően döngölt erdei talaj, enyhe mészkőzúzalékos tömörítéssel, ideális természetes felület kerekesszékes közlekedésre. Nagyon esős időszakban sem süppedős a talaj, viszont sáros-agyagos felületűvé, csúszóssá válhat az út, elszórtan pocsolyákkal, éppen ezért sok csapadék esetén a túrát érdemes elhalasztani. Az oda-vissza kb. 3 km-es úton ritkán, de akadnak kitüremkedések, enyhe mélyedések, kövecskék. A kisebb kitérőkkel, a pihenő- és tűzrakó helyeken való megszakításokkal lassú tempóban 2,5–3,5 óra alatt kényelmesen végigjárható a tanösvény kerekesszékkel.

Author’s recommendation

 • A túra kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túraútvonal környékén étterem, büfé és élelmiszerbolt sincs, ajánlott otthonról hozott élelmiszerrel és ivóvízzel (!) elindulni. Aki személyautóval érkezik, élelmiszert beszerezhet Ócsán.
 • A túraútvonal nyomvonalán, az ócsai megközelítéssel együtt, mozgássérült WC- t nem találtunk, bár a Selyem-réti tanösvény végében található fából épített pottyantós WC, de az sem akadálymentes.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott)
 • Bár árnyas, erdős a túraútvonal nagy része, nyáron érdemes vinni fejfedőt, naptejet erős napsütés esetére, főszezonban és szezon végén pedig szúnyogriasztó ajánlott!
 • Jellemzően kullancsok is nagy számban élnek errefelé, így ne felejtsük el a riasztót magunkkal vinni, illetve túra után átvizsgálni magunkat és ruhánkat is.
 • Bár a túra kísérővel/segítővel akár kórházi kerekesszékkel is teljesíthető, a tanösvényre ajánlott nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel érkezni.
 • A látogatás az április és október közti időszakban ajánlott, de száraz, csapadékmentes időszakban télen is érdekes lehet meglesni a lápvidék másik arcát.
 • A tanösvény állomásain számozott faoszlopokat találunk, a hozzájuk tartozó vezetőfüzetet érdemes előzőleg az Ócsai Tájházban beszerezni, vagy letölteni a Duna-Ipoly Nemzeti Park alkalmazását.
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: June 03, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
116 m
Lowest point
102 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Bár a túra kísérővel/segítővel akár kórházi kerekesszékkel is teljesíthető, a tanösvényre ajánlott nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel érkezni.

Start

Selyem-réti tanösvény parkolója, Ócsa (108 m)
Coordinates:
DD
47.268326, 19.230912
DMS
47°16'06.0"N 19°13'51.3"E
UTM
34T 366180 5236500
w3w 
///nullify.flash.accumulated

Destination

Selyem-réti tanösvény parkolója, Ócsa

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A parkolóból a S jelzést kövessük a Selyem-rétig.
 • A Selyem-réttől ugyanazon az útvonalon érünk vissza a parkolóba.

A túra részletes leírása:

Egykor a Duna-Tisza közi homokhátság és a Duna-völgy találkozásánál hatalmas, közel 100 km hosszú láprendszer húzódott, amit népiesen turjánnak neveztek. A terület az elmúlt néhány száz év vízrendezési munkálatai, földművelése és a tőzegbányászat miatt mára sajnos jelentősen összezsugorodott. A megmaradt, rendkívül értékes terület az Ócsai Tájvédelmi Körzet része, amelyben ritka növény-és állatfajok is élnek.

A Nagy-erdő szélén indul a túránk, a fekete nyár-, magyar kőris- és gyertyános vegyes erdővel határolt tágas parkolóból, amely az úttal párhuzamosan terül el. A tanösvény a parkoló jobb végéből indul, sorompóval elzárva a motoros forgalom elől. A terület kezelői ezen a ponton sajnos nem gondoltak a segédeszközökkel és babakocsival közlekedőkre, amikor az egyébként príma, akadálymentes erdei útvonalat kitűzték: a sorompó mellé közvetlenül bebetonozott faoszlop és a mellette terebélyesedő évszázados fa közötti szűk helyen kell lavíroznunk, amit ráadásul megnehezít egy enyhe lejtésű gödröcske is.

Ezzel a felütéssel igazából túljutottunk túránk fizikailag legnehezebb szakaszán. Enyhe ívben kanyargó, stabil erdei utacskán haladunk magyar kőris-, tölgy- és gyertyános szegélyezte szakaszon. A több 10 méterre fölénk magasodó évszázados fák érezhetően jól érzik itt magukat, ahogy mi is. Útvonalunkon finom lejtésű kaptatók és lejtők váltakoznak egymással. A terep könnyűségéről árulkodó adat, miszerint a teljes túránk során nem egész 50 m szintkülönbséggel találkozunk összesen. Ahogy haladunk e szép, festői környezetben, megfigyelhetjük a gyér aljnövényzetben a tavasszal nyíló, apró sárga virágú mocsári gólyahírt, a vizenyősebb területeken pedig a tőzeges, fekete, nedves földbe kapaszkodó, lábasfáknak nevezett évszázados égerfákat is. Ezek a fák a nedves környezet következtében extrém széljáráskor elvétve kifordulnak a földből, és „ordas” gyökereiket az égnek meresztik, tovább erősítve a tájra amúgy is jellemző, varázslatos girbe-gurbaságot. Pár száz métert haladva egy balra kanyarodó mellékösvényt követve megérkezünk első pihenőhelyünkhöz, egy igazi famatuzsálem kidőlt csontvázához. Az ágait holtában is égnek meresztő fa, mellette a vastag mohával benőtt tetőcskével, paddal, asztallal, visszaidézi gyerekkorunk mesebeli helyszíneit. Ezt követően a lejtős erdei út mellett már megfigyelhetünk kisebb turjános területeket, az égerfák is kezdik leváltani a változatos lombú kőriseket, tölgyeket.

Lassan közeledünk a tanösvény legvadregényesebb szakaszához, ezt a béka-koncert és madárfütty kakofóniája is jelzi: tölcsérszerűen és nagy ívben balra kanyarodva kibontakozik mellettünk a tőzeges láperdő, amely a fenséges, a múlandó, a tiszta és a félelmetes érzések vegyes benyomásaival játszik. A kristálytiszta állóvíz-tükröcskék rozsdaszínűvé és feketévé opálosodnak, ahogy mélyülnek, belőlük élő és halott fák ágas-bogas nyúlványai meredeznek. A mohás, korhadó fatörzseken békák pihennek, és ha sokáig figyelünk, sütkérező mocsári teknősök, vízisiklók, lepkék, harkályok és vízimadarak is feltűnhetnek.

Továbbhaladva balról visszazár az erdő, jobbról a kietlen, égnek meredező, száraz fanyúlványok jelzik, hogy ez a lápos varázsvilág a tanösvénytől távolabb is folytatódik. Megnyugszik a táj, és lassan kiszélesedik a tér; jobbra tekintve pedig megértjük, hogy miért kapta a „Selyem-rét” nevet az útvonal. Amfiteátrum alakú tágas mező terül el előttünk, amely friss, selymes fűvel beterítve hívogat, kis pihenővel, paddal a közepén, amelynek nyugalmát több száz méteres karéjban erdők vigyázzák. Bár a valódi Selyem-rét még egy kicsit távolabb vár ránk, érdemes kiélvezni ennek a tájnak a megejtő, szelíd szépségét. Ezen a részen szintkülönbséggel alig kell számolnunk, áthaladván egy kis, a lápot tápláló patakocskán, kisebb átmenetekkel folytatódik a „selyemfű” tengere. Balra elhanyagolt bekötőutak (köztük nagyobbacskák is) nyílnak, de ezek a részek nem akadálymentesek. Ha a tanösvény kezelője ezeket is bejárhatóvá építi, akkor kisebb körutak, hurkok lehetnek a jövőben a nyomvonalon.

Továbbmenve jobbról egy láthatóan karbantartott, aranyos, elkerített házikót követően érkezünk ahhoz a hosszan elnyúló, mindkét oldalon erdővel határolt réthez, amelyről a túra a nevét kapta. Itt szebb napokat is látott játszótér, ácsolt, korhadt esővédő sátortetők és fapadok jelzik a tanösvény végét. A Selyem-réten jól kiépített tűzrakó helyet, erdei pottyantós vécét és akadálymentes asztalokat is találunk. Bár a környezethez passzoló szemeteseket is látunk, érdemes szemetünket, hulladékainkat magunkkal visszavinni, mivel láthatóan a szemetesek rendszeres ürítése nem megoldott.

A „selyemfüves” rét ideális helyszíne lehet a társasági életnek: sportra, játékokra, piknikezésre egyaránt remek helyszín. A rét a túlsó vége felé beszűkül, enyhén balra kanyarodik az út, ami belőle fakad, és kétfelé ágazik. Kis fabódé, les-szerű tákolmány jelzi az akadálymentes út végét. (A S jelzés Inárcs felé megy tovább.) Elképzelhető, hogy a jövőben kialakítják körtúrának a nyomvonalat, de egyelőre ettől még távol vagyunk. Pihenés után utunk ugyanazon a vonalon halad vissza, mint idefelé jövet, de nem fogjuk bánni újra átélni a „nagy karmester” által vezényelt, madárcsiripeléstől hangos, varázslatos tájból, láperdőkből, selymes füvű rétekből és tiszta levegőből összeálló élményt.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Kerekesszékeseknek a túra indulási pontjának megközelítése tömegközlekedéssel nem ajánlott!

Parking

 • Ócsáról Bugyi irányába haladva, a falutól kb. 2 km-re balra kell lefordulni a tanösvény parkolójához.
 • Amennyiben az 5-ös úton közelítenénk, úgy Alsónémedi után Felsőbabádnál kanyarodjunk balra, majd 1,5 km múlva jobbra van kitáblázva (nehezen észrevehető) a tanösvény parkolója.
 • Arra készüljünk, hogy a parkoló kis méretű, és nincs külön mozgássérülteknek fenntartott hely – így célszerű korán vagy kevésbé frekventált időszakban érkezni.

Coordinates

DD
47.268326, 19.230912
DMS
47°16'06.0"N 19°13'51.3"E
UTM
34T 366180 5236500
w3w 
///nullify.flash.accumulated
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Zoltan K
August 21, 2021 · Community
Gyonyoruszep kornyezet. Szep taj, szemely szerint egy setanyra emlekeztet a hosszu, egyenes utvonalaval🙂 Az osveny vegen egy jatszoter talalhato, padokkal. Tokeletes kisgyermekes csaladoknak, kutyaval, esetleg paroknak egy elmelyult beszelgeteshez.
Show more
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community

Photos from others


Reviews
Difficulty
easy
Distance
3.4 km
Duration
3:00 h
Ascent
49 m
Descent
49 m
Linear route Family-friendly Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Accessibility Suitable for strollers Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp