Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Akadálymentes oázis a főváros szélén

Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Az akadálymentes tanösvény infótáblája
  Az akadálymentes tanösvény infótáblája
  Photo: Horváth Zoltán, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 245 240 235 230 225 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 km
Még 2006-ban alakították ki az ország első akadálymentes erdei sétányát a budapestiek egyik kedvenc zöldterületén, a Nagyréten. Választhatjuk a teljesen sík körutat és a farámpákkal izgalmassá tett erdei kitérőket is, ahogy erőnlétünk és lehetőségeink engedik.
easy
Distance 1.2 km
0:35 h
27 m
27 m
250 m
231 m

Az akadálymentesített tanösvény a Nagyrét peremén körbevezető, egy méter széles térkövezett burkolatcsík, amely három helyen is becsatlakozik az erdőbe vezető kitérő - vagy rövidítő - útpályákba. Az alig egy kilométeres útnak nagy rutinnal rendelkező kerekesszékesek önállóan, pusztán aktív kerekesszékkel is nekivághatnak, a kevésbé rutinosaknak mindenképp kísérő ajánlott, de a nehéz, akkumulátoros, elektromos kerekesszékben ülőknek is jól jöhet a segítség.

Az útvonal során két alkalommal kerülünk kimondottan kerekesszékeseknek (és babakocsisoknak) kialakított, erdei kalandok felé vezető mini-szerpentinekhez, amelyek aztán a tisztás körüli útra vezetnek vissza. Az erdei szakaszon és a sík réten is találunk kerekesszékkel is könnyen hozzáférhető tűzrakóhelyet, így szervezhetünk sütögetést is a kirándulás alkalmával. 

Author’s recommendation

 • Ha a kitérőket kihagyjuk, egy 800 méteres kör marad, ami a Nagyrét szélén vezet körbe, szinte teljesen sík terepen.
 • Az ácsolt keményfából készült szerpentin-rámpákon - bár valóban gördülhetőre vannak gyártva - itt-ott előfordulnak beszakadt deszkák (ezen úthibák 2020 augusztusában még járhatóak, de karbantartásuk időszerű). Ugyanakkor ha vizesek, havasak, akkor csúszásveszély miatt NEM ajánlott a rajtuk való közlekedés. Az út többi része, mind a dőlésszögüket tekintve, mind pedig a kialakításukat véve jó állapotúak (bár térkőről lévén szó, enyhén megsüllyedt egyik-másik elem).
 • Ajánlott ivóvizet/folyadékot vinni, nyári szezonban a szúnyog- és kullancs elleni védelemről gondoskodni, harapnivalót és tűzgyújtó eszközt csomagolni.
 • A bejárás során úgy tapasztaltuk, hogy az egyes szakaszok meredeksége okozhat gondot, ezért akik az erdei rámpás utat választják, mindenképpen kísérővel induljanak útnak!
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: August 05, 2022
Difficulty
easy
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
250 m
Lowest point
231 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Start

Hűvösvölgyi út, Nagy-réti akadálymentes parkoló (235 m)
Coordinates:
DD
47.541077, 18.953972
DMS
47°32'27.9"N 18°57'14.3"E
UTM
34T 346029 5267323
w3w 
///respects.activity.orange

Destination

Hűvösvölgyi út, Nagy-réti akadálymentes parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A tanösvény T jelzését kövessük.

Az útvonal leírása

Maga a kijelölt út tulajdonképpen a Nagyréten vezet körbe, kis kitérőkkel, amit kedvünk és erőnlétünk szerint illeszthetünk be utunkba. A parkolóhelytől csatlakozunk be az akadálymentes ösvénybe, amin jobbra indulva egy teljesen lapos részen haladunk. Elérkezünk az első farámpához: itt a lehetőség kicsit elkalandozni az erdőbe! Enyhe emelkedéssel és nagy ívű kanyarokkal vezet az út fölfelé.

A rámpa után a Nagyrétre visszavezető, szintén kövezett utat követve, utunk felénél egy erdei csomópontba jutunk, ahol tűzrakó hely, pihenő, faragott kövekkel díszített, tetővel nem rendelkező védett kis tér áll rendelkezésünkre. Az erdő többségében őshonos tölgy, gyertyán, juhar és kőrisfa állományú, a talaj meszes/murvás, vékony termőréteggel. A fák középkorúak, árnyat adó lombjuk több méterrel magasodik a felszín fölé,  nagy melegben is jól eső a klíma.

Az erdei csomópont ideális hely pihenésre, szalonnasütésre (az erdő viszonylag jól karban van tartva, ezért lehulló száraz gallyban szegényes, tüzelőt vinni kell, ha társasági programot tervez az ember). Ez a pihenőhely egyben a kis kúp lapos csúcsa közelében helyezkedik el, utána még 100- 150 métert haladhatunk a széles erdei ösvényen fölfelé.

A kiépített út az „erdei főtér”-től visszafordul a Nagyrét irányába, majd a másik ácsolt szerpentinen érkezik meg több fordulót követően az ovális, füves térre. Itt egy szintén akadálymentessé tett tűzrakó- és pihenőhelyet találunk, amit ha csak a rét körüli utat járjuk be, választhatunk pihenőhelyül.

100-150 méter múlva érkezünk a füves térség egyik hosszanti részére telepített korszerű sportpályához, ahol kosárpálya, kispályás focipálya és kézilabda-pálya együttese található teljesen akadálymentesen és láthatóan folyamatosan gondozva.

Ezen a kis kitérőn visszacsatlakozva a fő útvonalra, nagyjából 2-300 métert követően érkezünk vissza a kiindulópontunkhoz. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Tömegközlekedéssel akadálymentesen nem megközelíthető.

Parking

 • Kerekesszékkel közlekedők autóval tudják a helyszínt megközelíteni. A számukra kialakított parkoló a Nagykovácsi útról érhető el: az erdészház mellett kell lekanyarodni egy kis bekötőúton, ahol a sorompó előtt három akadálymentes parkolót találunk. (Nem könnyű észrevenni az utat, a Nagykovácsi út-Szépjuhászné út-Nagyrét út körforgalom előtt, azaz a város felé 250 méterre találjuk).
 • Másik parkolási lehetőség kerekesszékesek számára a Nagyrét utca-Villám utca találkozásánál van. Itt nincs kiépített kerekesszékes parkoló, de innen is könnyen rácsatlakozhatunk az ösvényre a térkövezett burkolaton.

Coordinates

DD
47.541077, 18.953972
DMS
47°32'27.9"N 18°57'14.3"E
UTM
34T 346029 5267323
w3w 
///respects.activity.orange
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
1.2 km
Duration
0:35 h
Ascent
27 m
Descent
27 m
Highest point
250 m
Lowest point
231 m
Circular route Family-friendly Accessibility Suitable for strollers 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp