Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Akadálymentes kirándulás a Szalajka-völgyben

Hiking Trail · Bükk-hegység
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Könnyen járható út vezet a Szalajka-völgyben, hidakkal és csúszásgátlókkal "felszerelve"
  / Könnyen járható út vezet a Szalajka-völgyben, hidakkal és csúszásgátlókkal "felszerelve"
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Lépten-nyomon pisztránsütödébe botlunk a Szalajka-völgyben
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Gyönyörű környezetben, mégis akadálymentesen kirándulhatunk a Szalajka-völgyben
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Nagy-tónál a Szalajka-völgyben
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Szalajka-Halastó kisvasútállomás
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Szalajka-Halastó állomás épülete is akadálymentes
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Kis-tó növényszőnyege
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Fátyol-vízeséshez közeledve
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Fátyol-vízesés
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Többször is találunk piknikezésre alkalmas helyeket a Szalajka-völgyben
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Gloriette-tisztás
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Utunkkal párhuzamosan zakatol az erdei kisvasút
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Gyakran foltos szalamandrával is találkozhatunk
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Ismerkedés a Szalajka-völgy látnivalóival a túra elején
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 450 400 350 7 6 5 4 3 2 1 km
Hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelyét, a Szalajka-völgyet kerekesszékkel járjuk végig, miközben útba ejtjük a pisztrángtelepeket, a gyönyörű tavakat, a Gloriette-tisztást és persze a lenyűgöző Fátyol-vízesést is. 
moderate
Distance 8 km
4:00 h
200 m
200 m
479 m
352 m

Szilvásvárad határából indulva, a Bükki Nemzeti Park területén kígyózik hosszan hazánk egyik legnépszerűbb szurdokvölgye, amely karsztforrások tömegével, kisebb-nagyobb tavacskák frissességével, lenyűgöző tájjal és tüdőtisztító ózondús klímával kápráztatja el látogatóit.

A mozgásukban korlátozottak számára is elérhető, észak-déli irányban húzódó völgy akadálymentesség tekintetében etalonként szolgálhat, európai mércével mérve is mintatúraként kínálja méltán népszerű látványosságait. E rendkívül tartalmas túra nemtől, életkortól, mozgásszervi sajátosságoktól függetlenül ajánlott mindenkinek, aki e hűs völgy páratlan szépségében merülne el.

A korszerűen kialakított lovarda és sportközpont között húzódó gyalogos sétány elhalad a kisvasút Szalajka-Fatelep állomása mellett: a nagyon nehezen mozgók alternatívaként választhatják, hogy a kisvasúton utazva tegyék meg a teljes túrát oda-vissza (a fenti állomás is akadálymentes, működő lifttel). Köztes megoldás lehet, hogy kisvasúttal utazunk a Szalajka–Fátyol-vízesés végállomásig, és onnan visszaereszkedünk a völgy bejáratáig. A gyakorlottabb túrázóknak pedig nyugodtan ajánlható a teljes túra oda-vissza gyalogosan.

Author’s recommendation

 • A túra megtétele kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott.
 • A túra kórházi kerekesszékkel is kísérővel ajánlott (a kísérő segíthet a meredélyeken való biztonságos közlekedésben), de akár nagyméretű akkumulátoros kerekesszékkel is teljesíthető részben.
 • Mozgássérült WC-t a túraútvonal indulási pontjánál, a Lipicai Ménesbirtok központi épületénél, illetve a túra felénél, a kisvasút Szalajka-Halastó felújított állomáshelyénél is találunk.
 • A túraútvonal mentén folyamatosan találunk büféket és egyéb vendéglátó egységeket, melyek szezonban 10 és 16 óra között várják a látogatókat. Szezonon kívül érdemes valamelyik szilvásváradi kisboltból vásárolt vagy otthonról hozott élelmiszerrel elindulni (túránk elején érdemes tájékozódni a völgy bejáratánál a nyitva tartó helyekről).
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott).
 • A völgy hűs, védett, de a tisztásokon nyáron semmi nem véd a tűző napsütés ellen, ezért érdemes vinni fejfedőt, naptejet.
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
479 m
Lowest point
352 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A túra megtétele kísérő nélkül nem ajánlott!

 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.

Start

Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont (353 m)
Coordinates:
DD
48.099005, 20.391363
DMS
48°05'56.4"N 20°23'28.9"E
UTM
34U 454685 5327483
w3w 
///doted.goats.chickens

Destination

Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A völgyben végig a Z jelzést kövessük a Kis-tóig.
 • A Szikla-forrás utáni elágazásban a Z▲ jelzét válasszuk, ez elvezet a Felső-tóig, túránk visszafordító pontjáig.

A túra részletes leírása:

Szilvásváradon a 2018-ban elkészült Lipicai Lovasközpont modern épületkomplexumának épületei közt indul túránk egy hosszú sétányon, amely széles, jó minőségű felületen nyílegyenesen vezet a működő ipari műemléknek számító Szilvásváradi Erdei Vasút Fatelepi állomásához. 

A völgy és a benne hosszan, vígan csordogáló patak a latin sal alcaliból származó szalajka, azaz népies nevén hamuzsírról kapta nevét. A hamuzsír az üveggyártás egyik elengedhetetlen kelléke volt, ahogyan a fa is - ez utóbbiak kitermelése az 1900-as évek elejére ipari méreteket öltött, ekkoriban építették ki a keskenytávú vasutat. A bányászat és a fakitermelői tevékenységek visszaszorulása után ez a bájos erdei vasút a turizmus szolgálatába állt. Az igényesen kialakított állomások és peronok, a stílusos erdei megállóhelyek tanúsítják, hogy ez a „szerep” is jól áll a kisvasútnak.

A vidék másik különleges természeti adottsága a karsztvidék jellegéből adódik: a mészkő oldódik a vízben, ezáltal megannyi üregecske, barlang, víz mosta mélyedés és képződmény van a föld alatt, egy részük pedig szürreálisan és romantikusan díszítik a felszíni környezetüket. A Szalajka-patak fő forrása, a Szalajka-forrás is egy még feltáratlan földalatti üregrendszer egymásba ágazó járatait rejtheti a föld alatt.

Ahogy elindulunk, a széles sétány jobbján tehát a Fatelepi állomás, bal oldalán pedig a hely népszerűségét jól mutató büfé-rengeteg található. A szép fokozatosan emelkedő út végigvezet a völgyön. A Szalajka-patak hol a jobb, hol a bal oldalunkon csalinkázik, kristálytiszta vize hosszú ideje sebes pisztrángok otthona. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik is a pisztrángokat, ezért a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki a sebes és a szivárványos pisztrángoknak. Ezért nem is meglepő, hogy a szilárd burkolatú úton haladva 500-1000 méterenként büfék és éttermek kínálják a hely évszázados gasztronómiai ínyencségét, a füstölt, kemencében sült pisztrángot.

A vegyeserdő színei kontrasztosan tornyosulnak az üdezöld patakpartok és rétek fölé, matuzsálemkorú fák és cserjések váltakoznak. Többször haladunk át igényesen megépített, fakorlátos hidacskákon. Később vadaspark mellett kanyarodunk nagy ívben, majd megérkezünk a Szalajka-Halastó állomáshoz, ami előtt bájosan kanyarodik a kisvasút sínpárja. Itt is, ahogy korábban, elszórtan rönkasztalok és padok várják a pihenni vágyókat. Ebben a miliőben találjuk az első nagyobb vízfelületet, a Nagy-tavat, amely vadkacsákkal, tiszta vizében lubickoló halakkal és zsombékos „koronájával” nyűgözi le látogatóit.

Félkörívesen haladunk el a tó mellett, majd egy meredekebb rövid szakaszt követően tovább fokozódik az élmény, megérkezünk a teljesen más jellegű Kis-tóhoz, amely vízinövény-szőnyeggel betakarva pihen az út jobb oldalán. Nagyobbacska halak „sziesztáznak” a növénytakaró alatt, ahol a víz olyan tiszta, hogy csak a fénytörések utalnak a mélységére.

Sziklákkal övezett terepen hagyjuk magunk mögött a Szikla-forrás romantikus üregét, a pisztrángtenyészetet és a sütödét, majd hosszabb erdei - helyenként meredekebb - útszakaszt követően megérkezünk a túra fő látványosságához, a Fátyol-vízeséshez.

Hazánk egyik leglátványosabb természeti képződménye nem a magasságáról, hanem sokkal inkább a hosszáról híres: 17 méteren keresztül zubog alá a víz, miközben 18 mésztufa-lépcsőt ejt útba. Amikor a Bükk mészkőtakarójára hulló csapadékot elnyeli a felszín, a víz a mélybe jutva réseken és nagyobb hasadékokon keresztül vándorol a hegyvidék pereme felé, majd a fennsík tövében bővizű forrásként kerül felszínre, ahol hosszabb-rövidebb patakokat táplál. A Szalajka-forrás működése is e folyamat eredménye. Amikor azonban a patak kilép a felszínre, a korábban a vízbe oldódott mésztartalom elkezd kiválni. Az így keletkezett, lukacsos felszínű mésztufa belepi a patakmederbe került akadályokat (pl. a fatörzseket), amelyeknek a látványos lépcsőket köszönhetjük. A természetes lépcsőkön átbukdácsoló víz zúgói varázsolják különleges szépséggé a Fátyol-vízesést. Érdemes csapadékban bő időszakban, például hóolvadás után idelátogatni, hiszen az épp aktuális vízhozam szerint tárja elénk bájait a kisebb zuhatagokban lépcsőző patak.

Meredekebb, de csúszásgátló kövekkel ellátott bitumencsík vezet fel bennünket a Gloriette-tisztásra: a hatalmas, jól ápolt, füves rétet katlanszerűen ölelik körbe a színpompás hegyek; a méretek és a távlat lenyűgöző, érdemes itt, a hangulatos réten egy pihenőt tartani. Továbbindulunk, a kisvasút végállomását elhagyva kanyarog az utunk a vágányokon keresztül az immár burkolatlan murvás talajon a Felső-tó délnyugati csücskéhez. A pazar tájkép itt sem marad el, ráadásként pedig a környezetére nagyon kényes foltos szalamandrával is találkozhatunk. A tó kétharmad részét balról kerekesszékkel is bejárhatjuk; ebben a fenséges erdei környezetben zárul túránk emelkedő szakasza.

Aki elfáradt, vagy idő híján van, csorogjon vissza a Gloriette-tisztásig, ahol a Szalajka–Fátyol-vízesés megállóhelytől átadhatja magát a kisvasutazás örömeinek. Azonban annyira tartalmas és feltöltő minél több időt eltölteni a természetben, hogy a visszautat is érdemes gyalogosan megtenni.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A szilvásváradi vasúti pályaudvar nem akadálymentes, ezért a túra megközelítése inkább személyautóval ajánlott.
 • Egerből vagy alkalmanként Budapestről is találunk közvetlen buszjáratokat Szilvásváradra, de az alacsonypadlós buszokról érdemes a Volánbusznál érdeklődni. Ha busszal érkezünk, a Szilvásvárad Szalajkavölgyi elágazás megállónál szálljunk le.

Parking

 • A Lipicai Ménesbirtok lovardájánál több, mozgássérülteknek kijelölt parkolóhelyet is találunk.

Coordinates

DD
48.099005, 20.391363
DMS
48°05'56.4"N 20°23'28.9"E
UTM
34U 454685 5327483
w3w 
///doted.goats.chickens
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • A túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott.
 • A túra kórházi kerekesszékkel is kísérővel ajánlott (a kísérő segíthet a meredélyeken való biztonságos közlekedésben), de akár nagyméretű akkumulátoros kerekesszékkel is teljesíthető részben.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott).
 • A völgy hűs, védett, de a tisztásokon nyáron semmi nem véd a tűző napsütés ellen, ezért érdemes vinni fejfedőt, naptejet.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
8 km
Duration
4:00 h
Ascent
200 m
Descent
200 m
Highest point
479 m
Lowest point
352 m
Out and back Refreshment stops available Family-friendly Geological highlights Accessibility

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp