Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Akadálymentes kirándulás a fenséges Bükk-fennsíkon

Hiking Trail · Bükkvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A Bükk-fennsíkon szilárd burkolatú úton is lehet túrázni
  A Bükk-fennsíkon szilárd burkolatú úton is lehet túrázni
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 880 860 840 820 800 780 7 6 5 4 3 2 1 km

Magyarország településektől távol eső szegletében, a Bükk-fennsík kiterjedt erdőségeinek zavartalan természetességében egy lenyűgöző túraút várja az akadálymentesen kirándulni vágyókat.

moderate
Distance 7.5 km
2:30 h
209 m
209 m
888 m
808 m

Észak-kelet Magyarország talán legvonzóbb hegyvidéki környezetében, Szilvásváradtól mintegy 10 km-re, az impresszív bükki szerpentinen megközelítve találjuk országunk legkiterjedtebb és jelentőségteljesebb magashegyi fennsíkját, a Bükk-fennsíkot. A hazánkban páratlan adottságú fennsík őshonos erdőivel, gazdag állatvilágával, mészköves talajával, gyalogos „erdei autópályájával” igazi mekkája a városi világból kiszakadni kívánó, de nehezen mozgó, mozgásában akadályozott, vagy kisgyerekes családi kiruccanásra vágyóknak.

A szépen megőrzött és ápolt, acélos törzsű erdők, a panorámákkal hívogató tisztások, a színek kavalkádja, a boldog erdei állatok társasága, a természetesen vad táj, a hasítóan friss, ózondús levegő és a könnyen járható erdei, burkolt útfelület együttese életre szóló élménnyel gazdagítja a mozgásukban valamennyire is akadályozott embertársainkat, életkortól függetlenül.

Author’s recommendation

 • A túra önállóan nem ajánlott, bár könnyű, folyamatosan enyhén lejtő/emelkedő terepviszonyok jellemzik a tájat, nagy többségében bitumenezett vagy murvás felszínekkel, a vakmerő, településektől távol egyedül túrázó keveredhet olyan technikai vagy fizikai akadályba, hogy segítségre szorul.
 • A túra kórházi kerekesszékkel vagy nagy akkumulátoros kerekesszékkel is teljesíthető, frissen sérülteknek is ajánlható tapasztalt kísérettel.
 • A túra folyamán akadálymentes WC nem található, az ilyen irányú szükségleteinket érdemes Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratánál található mozgássérült mosdók egyikében kielégíteni.
 • Étkezési lehetőség a túra útvonalán nem található; ivóvizet, élelmiszert érdemes magunkkal hozni, vagy a Szalajka-völgy kezdeti szakaszánál kínálkozó számos büfé egyikében étkezni (autóval 10 km a túra kezdő- és végpontjától).
 • Mivel végig erdei kerékpáros útvonalon haladunk, érdemes figyelnünk a kerékpárral túrázókra, akik sokszor zajtalanul közelítenek nálunk jóval nagyobb sebességgel. Ugyanakkor ritkán előfordulhatnak az úton erdészeti járművek is.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő. A túra esős időben is járható, bár menedéket túránk kiinduló pontjánál, a parkolóban és a túránk második szakaszában találunk. Hó mentes időben a túra télen is ajánlható a jól felkészült túrázóknak.
 • Árnyékmentes, nyílt szakaszokon is haladunk, ezért nyáron fejfedő és szezonálisan szúnyogriasztó ajánlott.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: November 21, 2022
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
888 m
Lowest point
808 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 81.18%Dirt road 13.51%Forested/wild trail 4.39%Path 0.90%
Asphalt
6.1 km
Dirt road
1 km
Forested/wild trail
0.3 km
Path
0.1 km
Show elevation profile

Start

Olasz-kapu parkoló (877 m)
Coordinates:
DD
48.079216, 20.449857
DMS
48°04'45.2"N 20°26'59.5"E
UTM
34U 459024 5325251
w3w 
///atoned.jerseys.engaging

Destination

Olasz-kapu parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner:

Végig a kék kerékpáros jelzést kövessük. 

 • Az Olasz-kaputól indulunk, majd hamarosan a Fekete-sárnál tegyünk egy kis kitérőt a K+ jelzésen.
 • A Zsidó-rétnél találkozunk először az Országos Kéktúra K jelzésével, itt szintén tegyünk egy kis oda-vissza kitérőt a rétre a K jelzésen.
 • Ezután a K jelzés még kétszer letér a kerékpáros útról, amikor másodszor is letér a szilárd burkolatú utunkról, tegyünk még egy kis kitérőt a K jelzésen, majd foruljunk vissza.
 • Ugyanazon az úton megyünk vissza Olasz-kapuhoz, mint amin jöttünk. 

Részletes leírás:

Túránk indulópontja kimondottan csak autóval megközelíthető, méghozzá fizetős úton. Mivel esetünkben más, gyalogos megközelítés nem jöhet szóba, marad az autó, de ezt a kisebb anyagi áldozatot érdemes meghozni, mert az élmény időjárástól függetlenül garantált. Az Olaszkapuhoz felvezető, hosszasan kanyargó szerpentin megejtően szép hegyi út, pazar panorámák kavalkádjával fűszerezve. Talán hazánk egyik legszebb, ősszel pedig legszínesebb autós útszakasza ez, ami kirándulásunknak pazar felütést biztosít. Az út végén bükkerdő acélszürke oszlopai közt érkezünk meg a fennsíkra.

Innen már tábla jelzi a közforgalom elől lezárt utat, egy tágas parkoló a gyalogos kiindulópontunk. Az erdei terepviszonyok extrém megterhelő volta miatt oda-vissza útvonalról beszélünk, de esetünkben az ismétlés csak megerősíti jóleső benyomásainkat. Nekivágunk az enyhén emelkedő, szinte sík platónak. Egy rövid sziklafolyosóban emléktábla jelzi a Bükk-fennsík egyik északi kapujának történetét: az I. világháborúban 18 olasz hadifogoly katona került a terület tulajdonosa, az olasz felmenőkkel rendelkező Pallavicini őrgróf birtokára. Thurzó Gáspár vezetésével 1918-ban ők vágták át ezt a sziklát, ami az épülő fakihordó kisvasút útjában állt. Innen ered a neve: Olaszkapu.

Az egész túrára jellemző, hogy néhány kissé kanyargósabb, meredekebb útszakasz és egyenesebb, sík „pihenők” váltják egymást a jól járható, öreg bitumencsíkon. Az út mindkét oldalát változóan erdős, ligetes, kisebb-nagyobb kiterjedésű tisztások tarkítják, de jellemzően a nagy távlatú, íves domborzat a domináns látkép.

Mivel a túránk első szakaszán végig ereszkedünk, a lejtés jótékonyan megelőlegezi a látványt, amihez közelítünk. Három kisebb kitérő ajánlott a fő gerincútról, hogy a teljesen naturális erdő miliőjét élvezhessük: az elsőt az olaszkapui emlékhelytől pár száz méterre balra találjuk: saját belátásunk szerint néhány száz méterre bemerészkedhetünk az erdőbe. (Ha a terepviszonyok engednék a körtúrát, itt térnénk vissza, de sajnos ez az ág teljességében nem akadálymentes.)

Visszatérve a bitumenes gerincútra, közelítünk lassacskán túránk fő attrakciójához a Zsidó-réthez, mely menetirány szerint jobb oldalon kezdi el bontogatni távlatait. A tőlünk dél felé elterülő hatalmas kaszálórét a legszebb és legtipikusabb bükk-fennsíki rét, amely hangulatával mindenkit elvarázsol, bármely évszakban érkezzen is.

Elnevezését a hajdani tűzifa-osztásokról kapta, a helybeliek itt kötötték meg a fakereskedőkkel az üzletet, és szállították otthonaikba a tüzelőt. A különleges karsztjelenségek (töbör-láncolatok) mellett a sajátos mikroklímája miatt számos növényritkaságnak ad otthont a rét, amely ezért fokozottan védett terület, ahol tilos letérni a kijelölt turistaösvényről. A „főutunkról” jobbra kanyarodva egy kis ízelítőt kaphatunk a rét különleges hangulatából, és egyben érdemes itt megpihenni és szemlélődni a tájban.

Továbbereszkedve egyre sűrűsödő erdőn közelítünk túránk legtávolabbi pontjához, a völgyi szakaszhoz. Menet közben kiépített pihenőhelyet csak a megtett táv kétharmadánál találunk, a Zsidó-rét után néhány kanyarral - itt egy sátortetős esőbeálló áll, asztalokkal.

Túránk végpontjánál ki-ki képességei szerint a műutat elhagyva bemerészkedhet a mészköves-murvás, tágas erdei útra, a békés sűrű jótékonyan ölel körbe. Ez túránk legtávolabbi pontja, és egyben a lejtős haladásé is. Innen kapaszkodunk vissza e megejtően szép tájon, figyelve a bitumen töredezettségére (és a segítőnk pulzusára is). A csendben túrázók akár a gazdag vadállományból (őzek, vaddisznók, rókák, ragadozó madarak) is láthatnak egy-egy példányt. Jókorákat szippantva a tiszta levegőből, hosszan kanyarogva, élvezve a természet szépségét térünk vissza az olasz-kapui parkolóba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Túránk indulópontja, az Olasz-kapu tömegközlekedéssel nem megközelíthető.

Getting there

 • A túra a parkolóból indul.

Parking

 • Szilvásváradon a Szalajka-völgyhöz legközelebbi fizetős parkolóból napi 1600 Ft-ért feljuthatunk egészen a Bükk-fennsíkig (Olasz-kapu).

Coordinates

DD
48.079216, 20.449857
DMS
48°04'45.2"N 20°26'59.5"E
UTM
34U 459024 5325251
w3w 
///atoned.jerseys.engaging
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
7.5 km
Duration
2:30 h
Ascent
209 m
Descent
209 m
Highest point
888 m
Lowest point
808 m
Out and back Geological highlights Accessibility 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp