Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Akadálymentes élménytúra Balatonfűzfőn

Hiking Trail · Lake Balaton
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Jól elkülönül a gyalogos és a kerékpáros út
  Jól elkülönül a gyalogos és a kerékpáros út
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 110 105 100 5 4 3 2 1 km

A Balaton legkeletibb csücskében, Balatonfűzfő nádasaiban egy szuper, tartalmas és végig akadálymentes körtúra várja a kerekesszékes túrázókat.

easy
Distance 5.7 km
2:00 h
46 m
46 m
114 m
103 m

Akár vonattal, akár autóval érkezünk kelet felől, a Fűzfői-öböl azonnal élménydús látni- és megélnivalókkal, a kiépített nyaralóövezetbe integrált, kedvesen csalinkázó tóparti túranyomvonallal hívogatja életkortól és fizikai korlátoktól függetlenül az ide látogatókat.   

Útvonalunkon a gyorsan fejlődő és átalakuló Balaton part felnőttes nyaralóitól a kedves településszéli utcákon keresztül és a balatoni nádasok párás ökoflóráján át hívogat a rendszeresen fel-felbukkanó tó békés, szelíd tömege. A nádasok élénk állat- és növényvilágába is betekintést adó bicikliút és nyúlványai az ország egyik leginkább akadálymentes, rendezett és kulturált túráját tartogatja számunkra.

A túra a könnyű terepviszonyoknak köszönhetően széleskörűen ajánlott a kevésbé rehabilitált, nagyon nehezen mozgó, guruló segédeszközzel felszerelt túrázóknak, vagy a babakocsival kirándulni vágyóknak is!

Author’s recommendation

 • A túra a biztonság kedvéért önállóan nem ajánlott. Bár nagyon könnyű, sík terepviszonyok jellemzik a tájat, nagy többségében bitumenezett vagy murvás felszínekkel, a túra hosszából adódóan az egyedül túrázót érheti olyan technikai malőr, hogy segítségre szorulhat.
 • A túra kórházi kerekesszékkel vagy nagy akkumulátoros kerekesszékkel is teljesíthető, frissen sérülteknek is ajánlható kísérettel.
 • Akadálymentes WC a túra felénél található a tobruki strand területén, mely szezonban a strand nyitvatartási idejében öltözőként is szolgál a csobbanni vágyóknak.
 • Akadálymentes vízbemenetelhez ezen a strandon nincsen megfelelő technika, ezért ha strandolni is szeretnénk, arról magunknak kell gondoskodnunk.
 • Étkezési lehetőség a túránk kiinduló pontja környékén található bevásárlóközpontban és a mellette található büfék egyikében, vagy szezonban a part mentén és a tobruki strand büféiben megoldható.
 • Mivel kerékpárúton haladunk, érdemes figyelnünk a kerékpárral túrázókra, akik zajtalanul, sokszor csoportosan suhannak nálunk jóval nagyobb sebességgel.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő, a túra esős időben is jól járható.
 • Hómentes időben a túra télen is kivitelezhető a jól felkészült túrázóknak, de ekkor ne számítsunk a strand infrastruktúrájára.
 • Árnyékmentes, nyílt szakaszokon is haladunk, fejfedő és szezonálisan szúnyogriasztó ajánlott.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: July 18, 2022
Difficulty
easy
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
114 m
Lowest point
103 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 36.12%Forested/wild trail 38.27%Path 25.06%Road 0.53%
Asphalt
2 km
Forested/wild trail
2.2 km
Path
1.4 km
Road
0 km
Show elevation profile

Start

Balatonfűzfő, Béke tér (108 m)
Coordinates:
DD
47.062359, 18.040497
DMS
47°03'44.5"N 18°02'25.8"E
UTM
34T 275270 5216344
w3w 
///bulging.rewards.trendier

Destination

Balatonfűzfő, Béke tér

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A parkolóból indulva átkelünk a síneken, és jobbra fordulunk a kerékpárúton.
 • A kikötő után, a kondiparknál élesen balra kanyarodunk, a parti sétányra.
 • A kerékpáros pihenőnél tegyünk egy kitérőt a nádasból kivezető mólóra.
 • A kerékpárúton haladunk a Tobruki standig.
 • A vasúti átjáró után jobbra fordulunk a Kazinczy utcán.
 • Mintegy 1 km után jobbra ismét átkelünk a síneken, és visszatérünk a kerékpárút azon pontjáig, ahonnan indultunk.
 • Továbbhaladunk a másik irányba a sínekkel párhuzamosan, majd az állomásnál teszünk egy hurkot a part felé.
 • Visszaérve az útra, balra fordulva visszatérünk az indulópontunkra. 

A túra leírása:

A balatonfűzfői vonatállomástól nem messze, a kerékpáros átjáróval szemben találjuk a Posta előtti parkolót, innen indul dupla hurkot leíró túránk. A parkolóval szembeni vasúti sorompónál haladunk át az úttesten és a síneken is. A frekventált vasúti pályát sorompó őrzi, a klasszikus, visszafordítós gyalogos átkelőnél figyelmesen keljünk át. Ez a néhány méter túránk legvárosiasabb szakasza, mely miliő hirtelen, az első jobbkanyar után meg is változik.

Gyalogosoknak és bicikliseknek fenntartott széles útra érünk, a Balaton északkeleti csücskének nádassal benőtt öble mentén vezet a balatoni régióra jellemző öreg nyárfákkal, égerekkel, jegenyékkel határolt árnyas út. A hangokból ítélve a madarak és a vízi élőlények már meg-megjelennek, hajnali és esti időszakban szezonálisan békakórus kíséri utunkat, ahogy elhaladunk jobbról a fűzfői vitorlás- és yachtklub illetéktelenek elöl lezárt, mesterséges öblöcskéje mellett.

Nemsokára ahhoz az útkereszteződéshez érünk, ami az első, nagyobbik hurok kiinduló- és végpontja. Ahol a bicikli és egyéb guruló hobbieszközökre tervezett játékos hullámpályát (pumpapálya) látjuk jobbról, mi a balra kanyarodó bicikliutat követjük, mely tágasan, egyértelműen vezet be a „dzsumbujba”. Nagyjából itt kezdődik túránk igazán természetközeli szakasza. Az utunkat már nem határolja kerítés, a nádas meleg, sárgás színei finoman vegyülnek a vízközeli „őserdő” zöldjének megannyi árnyalatával és az égnek meredő fatuskók szürkéjével. Mindezt a játékos balatoni ég felhőinek kékje-fehérje koronázza. Sok madár őshonos itt, rétisasok, gémek, kócsagok, baglyok, bíbicek, varjak, kárókatonák otthona ez a száraz lábbal megközelíthetetlen vegyes erdő. Hívogatóan kanyarog a bicikliút, zavartalanul suhanunk a beépített területektől egyre távolodó bicikliút szürkéjén. Hosszabb egyenest követően nagy, jól belátható ívű kanyar és balról a nádas sűrűje jelzi, hogy immár közvetlenül a Balaton-part ívével párhuzamos pályán haladunk.

A 2016-ban épített, kiváló minőségű kerékpárút egyszer csak egy érdekes formájú, cölöpökből épített stílusos árnyékolóba és padokkal, utcabútorokkal ellátott pihenőhelybe torkollik. A túránk negyedét már biztosan megtettük, itt érdemes a magunkkal hozott szendvicset, italt elfogyasztani. Ez a kulturált kis tér egy, a Balatonba hosszan benyúló móló kiindulópontja is, amit semmiképp ne hagyjunk ki, hiszen látvány szempontjából ez túránk egyik fénypontja.

A fapallót mindkét oldalról sűrű nádas öleli körbe, fölötte kilátni a tó végtelennek tűnő vizére. Az elszórtan álló fák és vízi élőlények kiterjedt, több hektáros erdejéről már nem elképzelhetetlen, hogy visszatért oda az egykor kihaltnak vélt aranysakál. A móló végén fenséges kilátás, padok és tágas stég vár bennünket, csak a vitorlák apró fehérje árulkodik a dimenziókról. A mólón visszatérve a kerékpárútra, hasonló miliőben, de nádas helyett inkább mocsári erdőkkel szegélyezve folytatjuk túránkat. Hosszabb egyenes szakaszt követően egy éles balkanyarral követjük a vasúti pályát. Újabb hangulatos egyenes után egy csónakokkal és kisebb vitorlásokkal teli csatornát keresztezünk egy acélhídon. Ezzel gyakorlatilag már be is jártuk a Balaton „sarkának” öblét.

A híd után megérkeztünk a Balatonfűzfő településrészéről elnevezett Tobruki strandhoz. Túránk egyetlen rövid, száz méteres szakasza ez, ahol nincs bitumen burkolat, de az összecementálódott, döngölt murva nem akadály az erre kiránduló kerekesszékeseknek. A strand kedves fabüféivel hívogat bennünket, itt a pénztárcánknak megfelelő éttermi szolgáltatást is kaphatunk, és nem utolsó sorban akadálymentes mosdót is találunk. Persze a Balaton vize sem kis kísértés, így a strandolással a 2-3 órás túránkat akár egész napos programmá is bővíthetjük szezonban.

A strandra merőlegesen, annak parkolóján keresztül távozva, a vonatsíneken figyelmesen átkelve jobbra fordulunk a Kazinczy Ferenc utcán. Tipikus balatoni nyaralóövezetben járunk, régebbi építésű nyaralók, fűzfák szegélyezte út és a zöld sávval elválasztott vonatsínek közt. Ezen a nyugodt, csendes utcán teszünk meg nagyjából egy km-t, majd egy újabb jobbkanyart követően ismét átkelünk a síneken. Nyílegyenesen, keskeny bitumenjárdán, kétoldalt sűrű növényzet által kísérve haladunk a nagy hurkot bezáró csomópont felé. Ez a sok helyen már kipusztított, tóparti miliő unikum Magyarország természeti adottságaihoz képest is. Visszaérve a pumpapályához, túránk bevezető szakaszán érünk vissza a főúttal párhuzamos vasúti sínhez.

Aki még fizikailag bírja, egy alternatív „kishurok” kínálkozik Balatonfűzfő egy másik arcának felfedéséhez. A kerékpárút a sínek jobb oldalán halad a vasútállomás irányába, így a vasúttal érkezőknek kimondottan adja magát ez a kitérő. A túra ezen része egy egészen más, jobban kiépült Balaton-parton vezet, ahol újépítésű házak sorakoznak a makulátlan kerékpárút mellett.

A széles, kényelmes út a vasútállomásnál lekanyarodik jobbra, hogy vidáman ficánkoljon a hajdani fás-bokros dzsumbuj nyár- és fűzfákkal koszorúzott vízpartján. Félő, hogy ez a kilométernyi parti szakasz a jövőben a tehetős polgárok ultramodern nyaralóinak parkerdővel idealizált partszakaszává válik. A sűrű, még meglévő nádasok előtt már meredeznek a milliós yachtok árbocai, ami az erre kirándulóknak kétségkívül impozáns látványt nyújt.

A kikötő mellett bukkanunk ki a vasúti síneket határoló szélesebb bicikliútra, ahonnan az autóval érkezők egyenesen visszakerekeznek a parkolóhoz, a vonattal közlekedők pedig a síneken átkelve közelítik meg a vasútállomást.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Vonattal érkezve a Balatonfűzfő állomáson szálljunk le.

Getting there

 • A túra a parkolóból indul, de a vonatállomástól is be lehet csatlakozni a nyomvonalba.

Parking

 • Balatonfűzfőn, a Béke téri posta előtti parkolóban állhatunk meg.

Coordinates

DD
47.062359, 18.040497
DMS
47°03'44.5"N 18°02'25.8"E
UTM
34T 275270 5216344
w3w 
///bulging.rewards.trendier
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
5.7 km
Duration
2:00 h
Ascent
46 m
Descent
46 m
Highest point
114 m
Lowest point
103 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Accessibility Suitable for strollers

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp