Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Aggteleki-karszt-túra a jósvafői Tengerszemig

· 2 reviews · Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Baradla-barlang bejárata, túránk kezdőpontja
  Baradla-barlang bejárata, túránk kezdőpontja
  Photo: László Várnai, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km Jósva-forrás Baradla-barlang, aggtele … rlangpénztár Tengerszem Hotel és Étterem Tengerszem (Jósvafő) Jósvafői ófalu
Túránk az Aggteleki-karsztvidék legismertebb, leglátogatottabb pontjától, a Baradla-barlang bejáratától indul. Látványos, karsztsziklás hegyoldalakon haladunk, nem túl mélyen a talpunk alatt mindenütt cseppkőbarlangok rejtőznek.
easy
Distance 12.8 km
3:46 h
473 m
473 m
434 m
210 m
Az Aggteleki-karsztvidék északi részét bejárva, a szlovák határt is érintve, a Kecső-patak völgyén át érünk Jósvafőre. Pihenőnk során mindenképp nézzünk szét a településen, mert Jósvafő igazi mesebeli falucska: szépen helyreállított, fehérre meszelt házacskái közt patakok kanyarognak. Étkezhetünk akár a faluban, akár a Tengerszem Hotelben, mielőtt a gyönyörű erdőben visszaindulunk. Túránk során két tanösvényt is érintünk, melyek a gyerekek számára is izgalmassá teszik ezt a könnyű kirándulást.

Author’s recommendation

 • A Nemzeti Park évente néhány koncertet is rendez a föld alatti hatalmas barlangüregekben. Ha túránkat egy ilyennel össze tudjuk kötni, hihetetlen élményben lesz részünk. Az óriási természetes termeknek fantasztikus az akusztikája, a cseppkő képződményeket életre keltő fényjáték pedig semmihez nem hasonlítható.
 • Sétáljunk egy órát Jósvafőn! Nézzük meg a gyönyörű, fehérre meszelt, tornácos, műemlék védettségű házakat, a tájházat és a kőfallal körülvett templomot is!
 • Ebédeljünk, vacsorázzunk a Jósvafői Tengerszem Hotel éttermében, vagy a falu központjában lévő Malom étteremben!
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: November 13, 2019
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
434 m
Lowest point
210 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest stops

Tengerszem Hotel és Étterem

Safety information

 • A Baradla-barlang sziklaperemén kisgyerekekkel vigyázzunk!
 • A területen található barlanglejáratok le vannak zárva. Ne próbáljuk kinyitni az ajtókat, ne menjünk le a barlangokba!

Tips and hints

Start

Aggtelek, Baradla-barlang bejárat (344 m)
Coordinates:
DD
48.471488, 20.495043
DMS
48°28'17.4"N 20°29'42.2"E
UTM
34U 462677 5368829
w3w 

Destination

Aggtelek, Baradla-barlang bejárat

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Baradla-barlang sziklafalától balra lépcsőkön, beton járólapokon hagyjuk el a turistaközpontot, a Z+ és Z/ jelzést követve.
 • Z/ jelzésről a Z-re térünk át, ahogy a szlovák határ felé vezető elágazást elérjük.
 • A K+ jelzésen megyünk be Jósvafő faluba.
 • A református templom mellett vezet ki a faluból az Országos Kéktúra K jelzése, ezt követve jutunk vissza a Baradla-barlang bejáratához.

A túra részletes leírása

A Baradla-barlang bejáratától a szlovák határ felé

A túra a Baradla-barlang bejáratától kezdődik, ahol a barlang érdekességeit bemutató táblákat is érdemes megtekinteni. A barlangrendszer Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Hosszát tekintve a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt több mint 25,5 kilométer. Az első látogatást könnyítő kiépítést 1806-ban végezték el, 1995 óta az UNESCO védelme alatt áll. 

Szlovákul a "bradlo" szó sziklás, meredek hegyet jelent, feltehetőleg innen kapta a nevét a barlangrendszer. A jégkorszak során függőleges törési síkok mentén, elmozdulással kialakult, 51 méter magas sziklaszirt, az egykori Acheron-víznyelő elődje, mely még a jégkorszak során alakult, messziről is azonnal észrevehető. A felszínen folyó, és a felszín alá szivárgó csapadék kőzetoldó tevékenységének eredményei a karsztjelenségek, melyeknek létrejöttéhez nagyon sok feltételnek kell megvalósulnia fizikai, biológiai és kémiai kölcsönhatások formájában.

A Baradla-barlang bejáratától, a népszerű turistaközpontból több jelzés is indul fölfelé a lépcsőkön. A Z+ jeleket követve, a faházak fölött vezető lebetonozott ösvényen hagyjuk el a falut. Pár száz méteren át a réten haladunk, jobb oldalt a karsztos domboldal szegélyezi utunkat. Északnak fordulva sziklák és bozótos közt kaptatunk felfelé, itt a tanösvény információs tábláit is láthatjuk, amely jobbra fölfelé elkanyarodik a hegyre. Mi a bokorfás rész után beérünk a  Baradla-völgybe, ahol 1 km-t teszünk meg északi irányban. Itt már szép, vegyes lombos erdő vesz körül minket, de a mészkősziklák, melyeket vastag mohatakaró borít, mindenütt kibukkannak.

Júsvafőn érdemes szétnézni

A mindössze pár száz méterre húzódó szlovák határhoz vivő Z/ balra elkanyarodik, de mi a Z jelű turistaúton keletnek tartva a Kecső-patak vonalát kezdjük követni. Hozzávetőleg 1 km után elérjük a jósvafői vízművek épületét. A patakot és több rétet keresztezve a Z jelzés délnek fordul, mi a K+ jelzést és a patak folyását követve egy földúton érünk be Jósvafőre.

A falu építészeti emlékei (elsősorban lakóházak és faszerkezetű gazdasági épületek) műemlékvédelem alatt állnak, hogy a község tájba illeszkedő építészeti kultúrája, a település ősi szerkezete és az építmények összhangja megmaradjon a jövendő nemzedékeknek. A faluszerkezet alapját a településen összefolyó négy patak, a Jósva, a Tohonya, a Kecső és a Kajta határozza meg, hiszen a házsorok és utcák is a a kanyargó medrek mentén épültek. A védett értékek közül kiemelkednek a 19. századi tornácos lakóházak, az éghajlathoz igazodó méretű és szerkezetű, fából ácsolt csűrök, pajták és különböző melléképületeik.

A szabadtartásban élő, egyedül itt honos Hucul ménes állományt a Jósvafőtől 1,5 km-re található Gergés-lápán tartják génmegőrzés céljából. A falu kúriájának udvarán megnézhetjük a bemutató istállót, ahol lovaglási és kocsikázási lehetőség is van.

Miután körülnéztünk a hangulatos faluban, kövessük tovább az Országos Kéktúra K jelzését: a kőfallal körbekerített református templom és a harangtorony között fölfelé kaptatunk a régi zsidótemető szimbolikus fa kapuján át. Néhány 1860-as évekbeli sírkő mellett elhaladva érünk be az erdőbe, alattunk a fák között megcsillan a Tengerszem-tó víztükre.

Az Aggteleki karszt titokzatos világa

A Tengerszem Hotel fölött keresztezzük a Z jelzést. A tanösvény lekanyarodik balra, de mi az Országos Kéktúra K jelzését követve a hosszú kaptatón, a Magas-tetőt megcélozva nyugatnak tartunk. A Mész-völgyben délnyugat felé haladva alattunk megpillantjuk Aggtelek települést, melynek vonzáskörzetében közel húsz barlang található. Ezek közül a legismertebbek a Babot-kúti-forrásbarlang, a Baradla-tetői-zsomboly, a Béke-barlang, a Lófej-tetői-barlang, a Szőlő-hegyi-kőfejtő barlangja, a Vízfakadás-barlang és a Vörös-tói-zsomboly. (A Baradla-Domica-Barlangrendszer hivatalosan Jósvafőhöz tartozik)

A faluba nem feltétlenül érdemes bemenni, a kopár, karsztos domboldalon a K jelzést követve nyugat felé kell tartani. Itt közvetlenül a barlangjáratok fölötti karsztos, sziklás részen sétálunk. A kilátópont után ismét elérjük a turistaközpont lebetonozott, korlátokkal szegélyezett ösvényét, és a sziklafal mentén lépcsőzünk le túránk kiindulópontjához, a Baradla-barlang látogatóközpontjához.

Az Aggteleki-karszt fő attrakciói természetesen a cseppkőbarlangok. Érdemes több barlangot is felkeresni, mert mindegyik más-más, egyedi természeti látványosságokat rejt. Bár a barlangokba önállóan bemenni nem lehet,  a Nemzeti Park több vezetett túrát is kínál, melyek különböző hosszúságúak, nehézségűek. A park túravezetői remek szakemberek, a föld alatti túrák kalauzaként részletesen, mégis izgalmasan mesélnek a barlangok és a cseppkövek keletkezésének geológiai, kémiai hátteréről, a föld alatti járatok felfedezésének és kiépítésének történetéről, ritka élővilágáról. A barlangjáratok jól kiépítettek, az útvonalakon tökéletes beton ösvényeken, korlátokkal biztosítva járhatunk.

Hosszabb túrára ad lehetőséget a vörös-tói bejárattól induló útvonal. Érdekessége, hogy egy hozzávetőleg kétórás föld alatti séta után a Jósvafői Tengerszem Hotelnél bukkanunk a felszínre, majd onnan a Nemzeti Park kisbuszával szállítják vissza a látogatókat a kiindulóponthoz. Ez kisgyerekes családok, idősebbek számára is ajánlható. Izgalmas élmény lehet az Aggtelekről induló, úgynevezett hosszú túra, melyen elemlámpákkal felszerelkezve járunk be kevésbé kiépített barlangjáratokat. A túrán 10 év az alsó korhatár. Végül, a sártól, fizikai megerőltetéstől nem félő ínyencek előre egyeztetett túrán bejárhatnak, megmászhatnak, sőt bekúszhatnak teljesen zárt barlangokat is: a Kossuth- és Meteor-barlangot.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Miskolcról menetrendszerű Volán járatokkal juthatunk el Aggtelekig. A buszról az Aggtelek, Kossuth utca, barlang bejáró megállónál kell leszállni.

Getting there

 • Az Aggtelek, Kossuth utca, barlang bejáró buszmegállótól balra visszasétálunk a Kossuth Lajos út kereszteződéshez, mely egyben a "Barlang bejárati út." Ezen 500 métert lesétálva elérjük a Baradla-barlang bejáratát, ahonnan a jelzések indulnak.

Parking

 • Gépjárművel közvetlenül a Baradla-barlang parkolójáig mehetünk. A túrák felfestése a sziklafal bal oldalától indul.

Coordinates

DD
48.471488, 20.495043
DMS
48°28'17.4"N 20°29'42.2"E
UTM
34U 462677 5368829
w3w 
///catalysis.slept.limousines
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 

 

Author’s map recommendations

 • Gömör-Tornai-karszt-Cserehát turistatérkép

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Nagy Gábor
August 14, 2021 · Community
When did you do this route? July 21, 2021
József Hársfalvi
May 31, 2021 · Community
Vadregényes táj, számos látnivalóval. A túrába belefér a cseppkőbarlang látogatás is.
Show more
When did you do this route? May 29, 2021
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community

Photos from others

+ 4

Reviews
Difficulty
easy
Distance
12.8 km
Duration
3:46 h
Ascent
473 m
Descent
473 m
Highest point
434 m
Lowest point
210 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Geological highlights Cultural/historical interest Botanical highlights Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 10 Waypoints
 • 10 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp