Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Zsunyi-patak szurdoka

· 15 reviews · Hiking Trail · Keleti-Cserhát · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Zsunyi-patak hangulatos szurdokvölgye
  A Zsunyi-patak hangulatos szurdokvölgye
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 5 4 3 2 1 km A cserhátszentiváni … strand Hármas-forrás Alsómalom

Túránkon a Zsunyi szurdokvölgyét fedezzük fel, ami nemcsak a természet szépségét, hanem kihívásokat is tartogat. A lombsátorral borított, lankásan ereszkedő, kényelmes ösvény néha adrenalinparkká változik, amikor át kell kelnünk a rakoncátlan, a völgyet a téli áradások idején elemi erővel átrendező patak felett.

Open
easy
Distance 5.6 km
1:30 h
23 m
76 m
221 m
155 m

A Cserhát gyomrában, a Lucfalvától nyugatra eredő Zsunyi-patak kanyargós útjának egy szakaszát követjük végig ezen a túrán Cserhátszentivántól Ecseg határáig. A vízfolyam innen a Szuha-patakba torkollva folytatja útját a Nyugati-Mátra és a Cserhát legjelentősebb vízgyűjtőjének számító Zagyváig,

A Zsunyi többféle arcával találkozhatunk az útvonalon: a szűkebb részeken mély árkot vájó, sebes sodrású áradatnak látjuk, egy másik szakaszán pedig szélesen elterülő, csörgedező, békés vízfolyásnak, amely az eddig kényszerűen magával cipelt kisebb-nagyobb köveket kerülgeti. A túra aláfestő zenéjét a patak csobogása adja.

Az út során számtalan régi emlékkel találkozunk. Ha a két világháború közé eső évekbe repülnénk vissza, akkor Cserhátszentiván határában, az erdő ölelésében egy meleg vizű, a hegyből előtörő forrás által táplált strandot találnánk. Tőle északkeletre és délnyugatra a Bézma oldalában csákányokkal dolgozó bányászok kopácsolnának, akik kézi erővel termelik ki az építőanyagként hasznosítható andezitet. A szurdok déli részén, Ecseg határában vízimalmok kerekét forgatná a Zsunyi- és a Szuha-patak vize; láthatnánk a malmok munkájára rásegítő Mária- és a Margit-vízlépcsőt. Ahhoz, hogy felmászhassunk a kőbánya feletti fakilátóba, csak a 2000-es évekig kellene visszaforgatni az idő kerekét. A régi emlékeket az útvonallal együtt futó Cserhátszentiváni tanösvény állomásai segítenek felidézni. 

A túrán vizes élményekben sincs hiány. Nemcsak a Zsunyi-patakkal találkozunk, hanem két , ezen a szakaszon feltörő forrással is. Ecseghez közel a felújított Malom-forrás foglalatát találjuk, ahol egy asztal és padok várják a fáradt vándort. A másik víznyerő hely nagyjából az útvonal felénél a Hármas-forrás. Enyhén vasas tartalmú, a megszokottnál magasabb hőmérsékletű vize egész évben oltja az arra járók szomját. 

Ha családdal, nagyobb társasággal jövünk, egy sütögetős piknikre vágyunk, vagy csak pihennénk egyet a szabadban, a legtökéletesebb helyszín erre Cserhátszentivánon a híd és a nagyobb kőbánya közötti rét, ahol hatalmas nyitott tér, padok, asztalok, tűzrakó hely, fedett esőbeálló vár bennünket. Pazar kilátás innen a falusi házikók mögött szelíden hullámzó Cserhát vonulataira. 

Author’s recommendation

 • Erősebb vízhozam idején (téli hóolvadáskor és tavasszal) érdemes a bokát jól tartó, zárt cipőt húzni, mert ilyenkor a megduzzadt patakon időnként technikás az átkelés. Egy túrabot is sokat segíthet az egyensúly megtartásában. 
 • Ecsegen a Zrínyi közbe térve végigsétálhatunk a híres pincesoron. 
Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: September 14, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
221 m
Lowest point
155 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Tél végén és tavasszal, amikor a patak vize megduzzad, nehezebb átkelni rajta. A mederben a legtöbb kő mozog. Legyünk óvatosak!

Tips and hints

Hozzatok magatokkal kulacsot, amit a Hármas-forrás hűs és finom vizével megtölthettek!

Start

Cserhátszentiván; Cserhátszentiván-felső buszmegálló (214 m)
Coordinates:
DD
47.939212, 19.583496
DMS
47°56'21.2"N 19°35'00.6"E
UTM
34T 394212 5310514
w3w 
///squids.basing.rower
Show on Map

Destination

Ecseg; Ecseg, templom buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Az út első 100 méterén a délkelet felé a S+ és a Zöldút (zöld színű, Z betűre hasonlító) jelzéseit kövessük, majd keljünk át a hídon a patak felett!
 • (A kőbányánál rövid kitérőt tehetünk a K+ jelzésen északkelet felé a volt strand és a felhagyott kőfejtő irányába.)
 • A túra végéig a K+ jelzéseket kövessük a patak mentén déli irányba!
 • Ecsegen a Hősök terénél a templom felé térjünk jobbra a buszmegállóig!

A túráról részletesen

A cserhátszentiváni buszmegállóból délkelet felé induljunk az utca mentén a S+ és a Cserhát Natúrpark Zöldút (zöld színű, Z betűre hasonlító) jelzésein! Körülbelül 100 métert megtéve, a kanyar után térjünk le az aszfaltról jobbra, és sétáljunk át a Zsunyi-patak feletti hídon a rét felé! Itt a nagy területen fedett pihenőpadokat, esőbeállót és tűzrakót is találunk, ahonnan már a túra végéig a K+ jelzések fognak vezetni bennünket. A helyszínen nemcsak egy pihenőre vagy piknikre érdemes megállni, hanem érdemes szemügyre venni a kőbánya mélyen beharapott üregét is. 

Mielőtt továbbindulnánk a házakkal párhuzamosan az úton, tehetünk egy rövid oda-vissza kitérőt a bánya bal széle és a patak közötti szakaszon. A 300 méternyi kitérőn, melyen szintén a K+ jelzések kísérnek bennünket, először egy hajdani strand maradványaival találkozhatunk, majd egy újabb kőfejtő gyomrába kukkanthatunk be. 

Visszatérve a K+ jelzésre, déli irányba indulva jobb kéz felől hamarosan mellénk szegődik a Zsunyi-patak, amely utunk végéig elkísér bennünket. 1,6 km séta és egy patakátkelés után érünk a Hármas-forráshoz; a vízével egész évben olthatjuk a szomjunkat. 

Még néhányszor keresztezzük a Zsunyi útját, aztán átvágunk egy réten. Bal kéz felől kiépített pihenő hívja fel a figyelmet a szépen felújított Malom-forrásra, melynek vizével szomjunkat is olthatjuk. Pár lépés után megtaláljuk az egykori Alsómalom romját és mellette az emlékművet. Innen végig nyílt terepen ereszkedünk Ecsegre a csörgedező, itt már Szuha-patak néven ismert vízfolyás partján. A két patak összefolyása valamivel a malomtól északra tehető. A faluban a jelzések a központba visznek bennünket, ahonnan pár lépés a templom felé a buszmegálló.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Cserhátszentivánra távolsági busszal tudunk utazni. A Cserhátszentiván, felső nevű megállóban érdemes leszállni. Elég ritkásan közlekednek a járatok, ezért érdemes előre megtervezni az utazást!
 • A túra végén az Ecseg, templom nevű buszmegállóból utazhatunk haza. 

Getting there

 • A túra a cserhátszentiváni buszmegállóból indul. Az első lépéseket délkelet felé kell megtennünk a S+ és a Cserhát Natúrpark Zöldút (zöld színű, Z betűre hasonlító) jelzésein, majd kövessük az útleírást!
 • A túra végén a K+ jelzések Ecsegen a Hősök terérig kísérnek bennünket. Itt forduljunk jobbra, a templom irányába! 100 méter sétával elérjük a buszmegállót. 

Parking

 • Cserhátszentivánt és Ecseget Hatvan és Salgótarján felől a 21-es útról, Balassagyarmat irányából pedig kis falvakon át a 22-es útról tudjuk megközelíteni. 
 • Kiépített parkolóhely egyik településen sincs, de Cserhátszentivánon a buszmegálló környékén, Ecsegen pedig a Hősök terénél bőven találunk parkolási lehetőséget. 

Coordinates

DD
47.939212, 19.583496
DMS
47°56'21.2"N 19°35'00.6"E
UTM
34T 394212 5310514
w3w 
///squids.basing.rower
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Bármely Cserhát turistatérkép

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, némi ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app


Questions and answers

Question from Péter Barna · September 12, 2022 · Community
Néhány kiegészítést szeretnék tenni, mint a Malom-forrás említett foglalatának készítője. Az idén tavasszal elkészült a Malom-forrás pihenő is, kis asztallal, 3 fő számára alkalmas paddal. A forrás kútgyűrűje terméskővel be lett fedve, s betonhabarccsal erősítve. Ez egyben az eddigi szennyezést is megszüntette. Azaz ismét iható a víz. Mindez egyéni kezdeményezésre, önerőből jött létre. Ha van érdeklődés rá, e-mailen jónéhány kiegészítést tennék a két forrásról, az egykori malmokról, a ma is kilométereken át jól követhető malomárokról, fotókkal. A vidéket immár 60 éve jól ismerem. Tisztelettel, Barna Péter
Show more
Answered by Eszter Szabó · September 14, 2022 · Magyar Természetjáró Szövetség
Kedves Péter! Köszönjük a tájékoztatást, módosítottuk a túraleírás szövegét. A további információkat a szabo.eszter@termeszetjaro.hu címre tudja küldeni. Üdv, Eszter

Rating

4.5
(15)
Csaba Semsei
October 23, 2021 · Community
Könnyen teljesíthető túra, jól követhető jelzésekkel és muflonokkal!
Show more
When did you do this route? October 23, 2021
Photo: Csaba Semsei, Community
Photo: Csaba Semsei, Community
Photo: Csaba Semsei, Community
Photo: Csaba Semsei, Community
Photo: Csaba Semsei, Community
József Hársfalvi
October 05, 2021 · Community
Nagyon szép , kevesek által látogatott szurdok.
Show more
When did you do this route? October 02, 2021
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Photo: József Hársfalvi, Community
Zita Szabó
July 06, 2021 · Community
Ecseg felől indultunk, a gát után csalán mezőn vezetett az út, ami be is szűkült, vissza kellett fordulni
Show more
Show all reviews

Photos from others

+ 39

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
5.6 km
Duration
1:30 h
Ascent
23 m
Descent
76 m
Highest point
221 m
Lowest point
155 m
Public-transport-friendly Family-friendly Healthy climate Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp