Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A zempléni tájgazdálkodás nyomában – Rákóczi-túra, 1. szakasz

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Hercegkút a Tokaji-hegység ölelésében (a kálváriáról)
  Hercegkút a Tokaji-hegység ölelésében (a kálváriáról)
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Sárospataki bazilika … Erzsébet-templom) Rákóczi-vár (Sárospatak)
A Tokaji-hegység jelentős részét felfűző Rákóczi-túra bevezető szakasza a Bodrog partjáról vezet a közeli hegyoldalakra, majd Komlóska medencéjébe érkezve már a hegyvidék zugaiban kanyarog. A menetelés Erdőhorvátiban ér véget.
Open
moderate
Distance 18.8 km
5:50 h
693 m
677 m
420 m
107 m

A Rákóczi-túra

A Rákóczi-túra a Tokaji-hegységet a P jelzés mentén átszelő, hosszútávú túraútvonal, ami a táj bemutatása mellett a II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez kötődő helyszínek sokaságát keresi fel. A hozzávetőleg 65 km-es táv végigjárása igazolófüzetbe történő bélyegzésssel bizonyítható. A mozgalom kiírója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség.

A túra 2. (Erdőhorváti – Telkibánya) szakasza

A túra 3. (Telkibánya – Füzér) szakasza

A délkeleti szakasz (Sárospatak – Erdőhorváti)

Túránk a vándorlás kezdő (vagy ellenkező irányú bejárás esetén végső) szakaszát mutatja be, mely a hegyek lábát az Alfölddel egybeolvasztó Bodrog partjáról a bércek közé tekereg. Az egynapos útvonal báját a bortermő külső lejtők, a zárt rengeteg és a belső medencék falvainak hármassága teremti meg. Ezeket végiglátogatva a kárpáti hagyományokat tükröző helyi tájgazdálkodás minden jellegzetes elemével megismerkedhetünk.

A hegylábi dombokról mind a síkság, mind a bércek irányába kilátás nyílik, majd átlendülve egy alacsony gerincen már Komlóska tipikusan a Tokaji-hegységre jellemző atmoszférájú medencéjébe ereszkedünk. A lankásabb lejtőkön terpeszkedő, egyre jobban beerdősülő legelőrétek annak a csaknem letűnt tájgazdálkodásnak a maradványai, amely évszázadokig meghatározta hegyvidékeink képét. Felkapaszkodunk a község fölött trónoló Pusztavár romjai közé, ahonnan végigpásztázhatjuk ezt a pazar fekvésű, kultúrtörténetileg is kiemelkedően izgalmas falut és a hatalmas erdőtájat. Levezetésképpen pedig a völgyet követő aszfaltcsíkon menetelünk át Erdőhorvátiba, ahonnan másnap folytatható a túra a Tokaji-hegység északi részei felé.

Author’s recommendation

 • Sárospatakra érdemes akár már előző nap megérkezni, és időt szánni a vár meglátogatására.
 • A komlóskai Pusztavár nem része a Rákóczi-túrának, de a szakasz legjobb kilátása miatt tanácsos felkeresni.
 • Vizet és élelmet csak a falvakban lehet beszerezni.
 • A Rákóczi-túrát a szálláslehetőségek szűkössége okán sátorral ajánlott végigjárni.
 • A Rákóczi-túra valójában a sárospataki vártól indul, ezért aki teljes pontossággal akarja végigjárni az útvonalat, annak elsőként oda kell átgyalogolnia. A mi túránk ezt kihagyja (hiszen a várlátogatás úgyis különálló, időigényes program), cserébe olyan pontokra is elkalauzol, amiket a piros jelzés nem fűz fel, de kilátásaik miatt célszerű felkeresni őket.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: December 14, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Pusztavár-tető, 420 m
Lowest point
Sárospatak, 107 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 5.06%Dirt road 3.19%Forested/wild trail 50.70%Path 12.54%Road 26.95%Unknown 1.52%
Asphalt
1 km
Dirt road
0.6 km
Forested/wild trail
9.5 km
Path
2.4 km
Road
5.1 km
Unknown
0.3 km
Show elevation profile

Tips and hints

Start

Sárospatak, vasútállomás (116 m)
Coordinates:
DD
48.324906, 21.565598
DMS
48°19'29.7"N 21°33'56.2"E
UTM
34U 541925 5352567
w3w 
///royally.chain.feeds
Show on Map

Destination

Erdőhorváti, templom buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A vasútállomástól a Csokonai utcán gyalogolunk a Wesselényi útig.
 • Jobbra átkelünk a vasúti síneken.
 • A túloldalon egyből balra kanyarodunk az Esze Tamás utcára, amit a házak végéig követünk.
 • Jobbra térünk a P jelzésre, amin a hétvégi házakig maradunk.
 • Jobbra átváltunk a P▲ jelekre, amiken egy kilátópontot keresünk fel a Mandulás-hegy tetején, majd visszaereszkedünk.
 • A P jelzésen maradunk, azt követjük Hercegkút széléig.
 • Balra kitérőt teszünk a PT jelzésen, és jelzetlen nyomon kapaszkodunk fel a kálvária tetejére is.
 • Visszatérve továbbmegyünk a PT jelzésen, ami a főutcán éri el a Rákóczi-túrát.
 • Balra fordulunk a P jelzésen, amit majdnem Komlóska túlsó széléig követünk.
 • A falu vége előtt balkanyarral kapaszkodunk föl a Pusztavárba a PT jelzést egyenesen követve.
 • A várból a PT jelzések másik ágán ereszkedünk vissza, lejjebb a már megtett úton érkezünk Komlóska utcájára.
 • A P jelzéseken, az aszfalton gyalogolunk át Erdőhorvátiba.
 • A templom túloldalán találjuk a buszmegállót.

A túra részletes leírása:

Dombok a bércek mentén

A Bodrog árterébe épült Sárospatak mintegy 100 esztendőn keresztül volt a Rákóczi-uradalom központja. Amennyiben kíváncsiak vagyunk műemlékeire, azokért kitérőt kell tennünk a vasútállomástól kb. 10-15 percnyire található belvárosba. Végiglátogatásuk, vagy akár csak a Rákóczi-vár felkeresése azonban jelentős időigényű program, ezért túraútvonalunknak nem része. Menetelésünk a vasútvonal mentén, a Csokonai utcán kezdődik, melynek első sarkánál jobbra átkelünk a síneken. A túloldalon balra fordulva az Esze Tamás utcát követjük, aminek végén már a város szélén találjuk magunkat. Jobbra, a P jelekre térünk, és perceken belül magunk mögött hagyjuk a családi házakat. A napsütötte lankán napraforgók kísérnek, másik oldalt legelő karámja húzódik, szemben pedig a Tokaji-hegység jellegzetes, púpos bércei hullámoznak. A dűlőút rövidesen domb tövébe vezet: a kis hétvégi házak között jobbra teszünk kitérőt a P▲ jeleken. Az egyre meredekebbé váló ösvény elhagyja a kalyibákat, és megcélozza a tetőpontot, végül gazos fűben, a talajt áttörő andezitgörgetegek közt kanyarog a csúcsra állított kereszthez. A Mandulás-hegy a közeli dombokkal egyetemben a robbanásos kitörésekből keletkezett tufatakarós (azaz vulkáni törmelékes kőzettel fedett) felszín maradványa, amelyről a viszonylag puha szórásterméket lepusztította az erózió, egyben a kiemelkedés magassága is jelentősen lecsökkent napjainkra. Érdekessége, hogy sekély talaja miatt sosem ültették be szőlővel, így egy egészen piciny szeletet őriz a Tokaj-hegyaljai táj eredeti növényzeti képéből, a gazdálkodás során felemésztett lejtősztyepprétekből. (Amint neve sugalmazza, részben mandulaültetvény is fedte, ez már régen nincs meg.) A kis púpon állva hegység és síkvidék mezsgyéjéről szemlélődünk: nyugaton a Tokaji-hegység vonulatai hullámoznak, keleten Sárospatak és az Alföld síkja terül el. Észak felé feltűnnek a Sátoros-hegyek szögletesre faragott sziluettjei, a közelebbi halmokon magasra kúsznak a napfényben fürdőző szőlősorok. A dombból méretes szeletet hasított ki a Sárospatak építkezési kedvét kielégítő kőfejtő - jellemző volt errefelé a 17-18. században, hogy a célterület közelében, de annál valamivel magasabban nyitottak bányát, hogy a kitermelt anyagot könnyebb legyen mozgatni. (Az olykor hullámszerűen felerősödő csaholás a közeli kutyaotthonból hallatszik föl.)

Bortermő lejtők

Nem érdemes sokáig időzni, hiszen Hercegkút határából szinte ugyanezt a látványt csodálhatjuk majd (csak a csökkenő távolság okán a hegyek „nőnek meg" addigra). Visszaereszkedünk a P jelzésre, ami a Hercegkúti-patak völgyébe, a Mandulás-hegy tövébe vezet. Szedett-vedett és jobb formában lévő üdülők előtt sétálunk, dús növényzet szorításából lyukadunk ki az országútra, hogy gyorsan átkeljünk rajta. A túloldalon széles ívben kerüljük a Gombos-hegyet, és a kevéssé szívderítő, csapzott fasor látványa hirtelen változik meg, amint a balra elváló PT jelzéssel a hercegkúti pincesor macskakövére lépünk. Bal felől takaros, háromszög alakú pinceportálok sorakoznak, terméskő falukat sok helyen muskátlik díszítik. E világörökségi helyszín történelme nem is olyan régre nyúlik vissza: a Rákóczi-szabadságharc után lecsökkent népességű terület birtokosa, Trautson János Vilmos herceg alapította Hercegkút irtványfalut (német neve, Trautsondorf az eredeti Trautsonfalva megfelelője), amihez sváb telepeseket hívott a Duna forrásvidékéről, illetőleg a francia-svájci határ közeléből. A 18. századi falu minden házához tartozott pince, és mivel akkoriban igen jól fizető exportcikk volt a tokaji bor, a település területét a közeli szőlősorok alatt jelölték ki, a munkaerőhiányt pedig a német szőlőmunkások idecsábításával oldották meg. Hercegkútnak két emeletes pincesora is van (mindkettő a keleti hegylábat szélesen borító riolittufába mélyül), hasonló építészeti emléket nem találni máshol a borvidéken - a legtöbb pincét a 19. század végén, már a filoxéravész után létesítették. Ahogy elfogynak a fák, a szép, gondozott sétányról lelátunk a falura és tőkéire, majd ligetbe érve (bal felé) teszünk röpke kitérőt a Gombos-hegy tetejére. A rövid kálváriaút füves dombtetőre hív, rajta egészen az 1920-as évekig (errefelé ritka) szélmalom dolgozott, aminek nyomát már nem leljük, helyén kápolna fehérlik. Teraszáról feltárulnak a Tokaji-hegység szelíd, de tömeges magaslatai, Hercegkút hatalmas szőlőterületei, a hosszú falu házsorai, megmutatkozik Sárospatak, délen pedig a Tokaji-hegy szigetként harap ki az Alföldből még egy jókora darabot a hegyek javára. A kálvária és a kápolna egyébként modern építmények, mindkettő a 21. század és a helyi közösség szülötte. Nézelődés után ereszkedjünk vissza a turistaútra: a PT jelek visszakötnek a P jelzésbe, amin balra elhagyjuk Hercegkút házait.

Irány a hegység!

Szántók közti dűlőúton, eleinte lassan emelkedve lendülünk neki a peremi hegyvonulat átszelésének. Ha nyáron érkezünk, kellemetlen szakasz következik: a patakpart dús bozótjában, benőtt ösvényen bandukolunk, és készüljünk fel rá, hogy roppant rovarsereglet szegődik mellénk. A dzsumbujban alig észlelhető a Pogány-kút forrása, amely a törökök érkezéséről kapta nevét, és legendáját még Tompa Mihály is versbe öntötte. Eszerint a hadak érkezésekor a lakosság elrejtette borát, de a sereg a hegyet feldúlva megtalálta azt, alaposan lerészegedett, amit a forráshoz érkező két magyar felfedezett. Ezután szétkürtölték a hírt, mire aztán aki tudott, fegyvert ragadott, és lemészárolták, ezzel legyőzték a megmámorodott haderőt.

Kevesebb derűre ad okot a következő etap: jó másfél kilométeren keresztül szedresben, nyakig érő csalánban, bizonyos időszakokban elviselhetetlen rovarfelhőben kapaszkodunk a völgyzárlatban. Aztán végre kinyílik a bozót, eleinte fenyőkkel is elegyedő, zilált erdőség, majd szebb tölgyes borul fölénk. Az út balra hajlik, és egy utolsó nekirugaszkodással a Csécsi- és a Papaj-hegy közti nyeregbe érünk. Ezzel átszeljük azt a kis vízválasztót, amelynek túloldalán lényegében már a hegység belső zugaiban túrázunk. Egynyomos ösvényen lépdelünk egyre csak lefelé, körös-körül a jégkorszakban felszabdalódott andezit kőtenger tanúskodik a hegy felépítő kőzetéről. Kisvártatva apró, enyhén vizenyős rét hasít a rengetegbe, balra egy kis fakunyhó tűnik elő az árnyékból. A festésében jellegzetes szlovák épületek jegyeit magán hordozó kalyiba ajtaja nyitva áll. Bent nem sok mindent találni, de egy éjszakára kiváló menedék lehet. Mellette pihenőhely roskadozik.

A hagyományos tájhasználat nyomában

Az ösvény átvág az apró tisztáson, és hol fiatalosban, hol keverék erdőben tör előre, majd kivezet egy széles erdeiút-csomópontba, amiben kereszt is áll. Jobbra, de a széles kihordó útról balra letérve menetelünk tovább. Ligetes erdő, fenyőkkel mixelt lombhullatók jelzik, hogy Komlóska külterületére érkeztünk. A szűk, eróziós eredetű medence alján kifejlődött falu földjeit, legelőit e lankásabb lejtőkön kellett kialakítani. Ehhez persze szükség volt a rengeteg letermelésére, ami kapóra is jött, hiszen az északról szomszédos háromhutai völgyben üzemelt a Tokaji-hegység első üveghutája a 17. század legvégétől. Az üveggyártáshoz szükséges hamuzsírt helyben főzték Komlóskán, előállítása töméntelen mennyiségű fát (egész pontosan fahamut és faszenet) emésztett föl. A Kárpátokból ismerős, hagyományos tájhasználat jegyében a hátramaradt irtásokat főként legelőkként és (a téli takarmányozást biztosító) kaszálókként hasznosították, illetve gyümölcsfákkal ültették be. Ahol a lejtő túl meredek volt, ott lépcsőkké (grádicsokká) formálták, köztük füves pászta védte a talajt a lepusztulástól - ennek nyomait majd a Pusztavárból letekintve, Komlóska északi határában detektálhatjuk. Az eső gyorsan lemosta az erdőtől megfosztott talajt, ezért azt rendszeresen pótolni kellett: a trágyát sokszor lepedőből formált batyuban, emberi erővel hordták föl a kijelölt területre. A hegyi pásztorkodás termékei és a kicsiny földparcellák általában éppen csak elegendőek voltak a helyi élelmiszerigények kielégítésére, kereskedelemre nem nagyon futotta belőlük. Ellenben a külső lejtőkre települt falvak jó pénzért eladott borával, a bércek közt jellemző szilajabb körülmények szerényebb életet kínáltak a hegyek népének. A legelők beerdősülő maradékáról ki-kilátunk a megannyi gerincre, aztán egy kaszálónál szétnyílik a bozót, és feltűnik a falu is.

Köves úton, a dombon ülő templom sziluettje alatt kanyargunk le a völgybe, ahol a porták sorakoznak. A kis hegyi falu feltűnően rendezett, környezete is kellemes, az egyik leghangulatosabb, leginkább élőnek tűnő zempléni település. (A Komlóska név az itt működött sörfőzdével lehet összefüggésben.) A főutcát követve jobb oldalon álló, ágakból font kerítés mögötti parasztház a komlóskai ruszinok lakókörnyezetét, építészetét bemutató (látogatható) tájház. A hegyközi medencét a 16. században népesítették be a „kárpátukránok", akik évszázadokig, egészen a legutóbbi évtizedekig használták nyelvüket. A kevéssé ismert, görögkatolikus etnikum otthona az Északkeleti-Kárpátok vidéke, két fő csoportjuk, a hegylakó „verhovinaiak" és az alacsonyabb területeken letelepedett „dolisnyánok" (nevük a szláv dolina, azaz völgy szóból ered) közül az utóbbiak lakták a Tokaji-hegységet. A II. világháborút követő kitelepítések során nagy részük eltűnt a területről, sőt, magát a falut is felszámolásra ítélték: betiltották az építkezéseket, és megakadályozták, hogy a közösségnek saját vezetője lehessen. Napjainkban rendhagyó Komlóska fejlődése: adókedvezményekkel vállalkozások sokaságát csalták a településre, növelték a korábban csaknem eltűnt állatállományt, a közterületeket virágosítják, számtalan közösségi programot szerveznek. A településképen látszik az erőfeszítés, érdemes megkóstolni a több helyen kapható helyi termékeket is.

Várra fel, völgybe le

A turistaút kivezetne a faluból, de a presszónál váltsunk balra a PT jelzésre, aminek tanösvénye a Pusztavár meredek kúpjára csábít. A különösen nehéz, combszaggató kapaszkodót bükkös szépíti. A végén egy ikercsúcsú hegy tetejére lépünk, rajta alig néhány falmaradvány és kőrakás emlékeztet a 14. századi eredetű Pusztavárra. A középkorban Solymos várnak hívott erősség nem egészen 100 évet állt, azóta pusztul. A kilátás azonban pazar: alattunk a Komlóskai-medence, amelynek karakteresen tokaji-hegységi tájképe máig őrzi a kárpáti tájhasználat vonásait. A völgytalphoz simuló, keskeny falu körül legelők és kaszálók hullámoznak, az erdő a magasabb hátakra és csúcsokra szorul vissza (a fenyvesek a korábbi irtásokon történt fásítások gyümölcsei). Szemben a Bolhás-hegy magasodik; az oldalában található bányavágat miatt ragadt a falura valamikor az „aranyos Komlóska" megnevezés. A hegy gyomrában ugyanis a vulkáni utóműködés teléreket kreált, amelyekben olyan ércek dúsultak fel, mint az ezüst, az arany, vagy az utóbbira megtévesztésig hasonlító pirit. Bizonytalan, hogy valóban folyt-e kitermelés a tárnában; elképzelhető, hogy csak kutatási célokra használták. A 20. században többször is átvizsgálták a kőzetet, és úgy találták, hogy gazdaságosan kitermelhető készletet nem rejt a mély.

A tanösvény másik ágán, kőtengert keresztezve, ha lehet, még meredekebben ereszkedünk alá, és útba ejtjük a Rákóczi-forrást is. A környező hegyek között a hagyomány számos vízfakadáshoz köti a fejedelem látogatását, itt sincs ez másként. Éles jobbkanyart veszünk, és nem sokkal előrébb, egy elágazásnál balra térve visszajutunk Komlóska határába.

A P jelzésen búcsút veszünk Komlóskától, és az erdők ölelte aszfaltúton célba vesszük Erdőhorvátit. Mintegy 3 kilométert baktatunk a völgyet követő, csekély forgalmú betonon, miközben kissé megritkul az erdő, és keskeny kaszálók, valamint felhagyott gyümölcsösök lépnek a helyébe. Nem sokkal a falu széle után annak központjába jutunk. Balra, a templom túloldalán található bolt és buszmegálló, míg jobbra a már ismert megjelenésű pincék sorakoznak (köztük leljük a kocsmát is).

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Vasúttal érkezve Sárospatak vasútállomásán kell leszállni.
 • A Sárospatak, vasútállomás buszmegálló található a túra kezdőpontján.
 • Az Erdőhorváti, templom buszmegállónál ér véget az útszakasz.

Getting there

 • A túra mindkét végpontja tömegközlekedési megállóban található.

Parking

 • Autóval érkezve ajánlott Sárospatakon parkolni (pl. a vasútállomás közelében, ami egybeesik a buszállomással is), mert innen a túraszakasz kezdő- és végpontja is elérhető tömegközlekedéssel, de az egész Rákóczi-turistaút befejeztével is viszonylag könnyű visszatérni ide.

Coordinates

DD
48.324906, 21.565598
DMS
48°19'29.7"N 21°33'56.2"E
UTM
34U 541925 5352567
w3w 
///royally.chain.feeds
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Zempléni-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
18.8 km
Duration
5:50 h
Ascent
693 m
Descent
677 m
Highest point
420 m
Lowest point
107 m
Public-transport-friendly Multi-stage route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Linear route Healthy climate Summit route Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Waypoints
 • 7 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp