Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A Völgység és a hegység peremén

Hiking Trail · Mecsek · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Pásztor-hegy tetején
  A Pásztor-hegy tetején
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 100 8 7 6 5 4 3 2 1 km A Váraljai-parkerdő tavai
Rövid séta a Mecsek és a Völgység dimbes-dombos peremén, ahol az élénken hullámzó halmok hátáról szélesvásznú panorámák nyílnak a hegység tömege felé.
Open
easy
Distance 8 km
2:30 h
155 m
123 m
300 m
146 m

A Mecsek elsősorban tömött erdőségéről és izgalmas fekvésű hutafalvairól ismert a túrázók körében, azt azonban kevesen tudják, hogy északi peremén nyílt dombhátakkal hanyatlik le a Völgységi-patak lapályára. A panorámás legelők és az élénken hullámzó dombvidék egyszerre nyújtja a közeli hegyek nagyszerű panorámáit és a Dunántúl szántókkal és erdősávokkal szabdalt képét. Túránkon Kismányokról kapaszkodunk fel a löszös domborulatokra, és egy kifejezetten szép gerincvándorlás végén Váralja tavakkal pettyezett parkerdőjébe érkezünk.

A hegység északi szegélyén markáns, nagyjából lapos hátú tereplépcsőt (színlőt) formált a Pannon-tó hullámverése a korábban lerakódott homokos, agyagos, kavicsos üledékbe. Erre később a szelek szárnyán érkezett lösz rakódott le, melyet a lefolyó csapadékvíz helyenként lemosott, máshol azonban megmaradt, és kiváló talaj alapját képezve beburkolja a tetőket. A völgyi falvak lakóinak legelői, kaszálói erre az erdőtől elhódított platóra kúsztak fel, melyet zárt rengeteg hiányában a kisebb patakok és a záporok, hevesebb esők vize mély árkok bevágásával szabdalt fel.

Rövid kirándulás a Mecsek alig ismert, mégis látványos peremén, az évszázados legelők ölelésében - amit erősen ajánlott nem a nyári hőségek idejére tervezni, hiszen erdőben alig, nyílt terepen viszont sokat mozgunk az útvonalat végigjárva.

Author’s recommendation

 • Váralján, a völgyben érdemes felkeresni az előzetes bejelentkezéssel látogatható Bányászati Múzeumot.
 • A rövid túrát feldobhatjuk egy sütéssel, amire a váraljai parkerdei tavak tűzrakó helyei nyújtanak lehetőséget.
 • Hőségben, tűző nyári napsütésben nem érdemes elindulni erre a túrára, mert árnyékra alig számíthatunk.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: April 04, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
300 m
Lowest point
146 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 87.21%Unknown 12.79%
Forested/wild trail
7 km
Unknown
1 km
Show elevation profile

Start

Kismányok, autóbusz-váróterem (145 m)
Coordinates:
DD
46.273891, 18.475148
DMS
46°16'26.0"N 18°28'30.5"E
UTM
34T 305464 5127577
w3w 
///antonym.drinkable.detours

Destination

Váralja, felső buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Kismányokot a S◼ jelzésen hagyjuk el, amit a faluszéli kukoricáson túli elágazásig követünk.
 • A kukoricás után jobbra fordulunk egy jelzetlen dűlőútra.
 • A következő elágazásban balra térünk egy másik dűlőútra, ami átvezet a Pásztor-hegy tetején.
 • Csatlakozunk a S+ jelzéshez, amin átszeljük a legelőket, és leereszkedünk a váraljai parkerdei tavakhoz.
 • A tavaknál jobbra térünk a K+ jelzésre, amik elvezetnek Váralja szélére.

A túra részletes leírása

Hegység a távolban

Kismányok a Völgység szélén, a Mecsek elsimuló dombjainak ölelésében fekszik, szép utcaképének hátterében füves hátak emelkednek. Miután a török elpusztította, németek költöztek be területére, akiket a II. világháború után telepítettek ki. A helyükre bukovinai székelyek érkeztek, ennek lenyomata az 1988-ban épült római katolikus templom, mely eredetileg az ő környékbeli közösségük zarándokhelyének is készült. Érdekes módon II. József szabad vallásgyakorlást biztosító türelmi rendelete előtt a Völgységben csak Kismányoknak lehetett evangélikus temploma.

A falut a hosszú utcát követve, a S◼ jelzésen szeljük át, végül egy kukoricáson keresztül kezdjük meg kaptatásunkat a dombokra. Visszatekintve láthatjuk a völgybe simuló falut, előttünk pedig hatalmas, füves legelő hullámzik. Egy ellaposodó részen, elágazásban forduljunk jobbra, a jelzetlen dűlőútra, ami közel szintben vezet egy facsoport sarkáig. Innen balra, rendkívül meredek emelkedő következik, aminek a tetején jobbra fordul a keréknyom, és továbbra is fölfelé tart. A Völgység és a Mecsek peremén hullámzó halmokat egykori tengerparti hullámverés által aprózott kőzetösszlet, részben homok és kavics építi fel, ezért növénytermesztés helyett leginkább az állattartás és kaszálás színtereiként tekintettek rájuk a helyiek az évszázadok során. Egyre följebb kapaszkodva mind szélesebb távlatok nyílnak meg, a hegységperemi falvak hátterében óriási, lapos vidék terül el, de feltűnik a Szekszárdi-dombság erdőtől sötétlő szalagja is. A dombokat élénk, de apró völgyhálózat szabdalja, hiszen az esővíz könnyedén árkokat váj a puha felszínbe. E barázdákban kezdődött meg a hegység északi oldalának bányászkodása, a szén kitermelése. A Pásztor-hegy tetejére érve nem szűnik a panoráma, csak éppen megváltozik: már a Keleti-Mecsek hegytömegére látunk rá, az erdős hátak felett a Zengő csúcsosodik.

Havasi hangulatok az erdők szegélyén

Irtásrét sarkában csatlakozik a fák alól előbújó S+ jelzés (feljöhetünk ezen is a faluból, ám ez kilátás nélküli löszmélyúton vezet), és rálépve már a fák alatt folytatjuk a túrát. A vegyes kultúrerdő meghatározó faja az akác, amit korábban leirtott területeken a könnyen lemosódó, és a szél által is gyakorta felbolygatott löszös, homokos felszínek megkötésére telepítettek. Később erdeifenyők is sűrűn keverednek a lombhullatók közé, a tűlevélszőnyeges út pedig egy hatalmas legelőpászta szélére vezet ki. Itt balra tartunk a jelzéssel, és a távolban egyre szebb és délcegebb bércek sokaságaként tornyosul a hegység. A szép kilátások nem szűnnek, és egy keskeny erdősáv átszelése után megnyílik a táj: a Keleti-Mecsek teljes északi, dombsági előterében gyönyörködhetünk. A villanypásztorok közé szorított, festői szépségű útszakasz végighullámzik a nyílt legelők és kaszálók közötti gerincen, és szüntelen panorámát biztosít a vadászlesekkel és facsoportokkal pettyezett halmokra. A Völgységi-patak síkjába „bámuló" egyik magaslaton hajdanán (pontosabban a 13. századtól) kicsiny lakótorony állt - aminek Váralja a nevét is köszönheti.

A jelzés aztán jobbra fordul; szemközt a legelésző nyájak és akol látványa a havasi pásztorkodás képét idézi föl a füves domboldalon. Egy fenyvesfolt sarkánál balra, lefelé hív az ösvény, és tölgyesben ereszkedünk alá a Váraljai-parkerdő tavaihoz. A hajdani záportározókból horgásztavakat alakítottak ki - egyik oldalukra az erdő hajol rá, a másikon a hétvégente pezsgő kirándulóéletre méretezett esőbeállók, tűzrakó helyek sorakoznak. Jobbra, a K+ jelzésen érintjük az ifjúsági tábor bejáratát, majd a völgy összeszűkül, és egy marhalegelő után már nyaralóházak pettyezik az erdőt.

A szén útját követve

A strapabíró beton útburkolat sejteti, hogy komoly tömegre tervezhették. A völgy szénbányáit kiszolgáló, „felmálházott" teherautók mellett a 20. század elejétől kisvasút szállította a szenet a fővonalra, majd a nagymányoki brikettgyárba, mígnem 1962-ben beszüntették a gazdaságtalan kitermelést. Az utunk közelében található Bányamúzeum (egyben bányászati emlékhely) bejelentkezés után látogatható. Évszázados hagyományai vannak itt a szénkitermelésnek: éppen a környék völgyeiben kezdődött meg a hegység északi oldalának bányászkodása. A Mecsek alatt húzódó szénmező, bár északkelet felé kevésbé vastag, mint máshol, pont errefelé a legmagasabb fűtőértékű. A krétában elvékonyodó óceánaljzat felé magmás testek nyomultak, melyeknek nem mindegyike érte el a felszínt, sokuk a mélyben rekedve „elvegyült" az üledékek között. A forró olvadék így helyenként kokszosította a kőszénrétegeket, viszont a hegység gyűrt kőzetpikkelyeinek kuszasága (párosulva a színes kőzettani felépítéssel) megnehezítette a kitermelést, mely időben és térben is szakadozott volt 18. század végi megindulásától kezdve: hosszabb-rövidebb ideig sikeres, máskor eleve kudarcos próbálkozások színhelyei, tárók garmadája övezi Váralját. A vájárok a szénpászták között gyakorta szembesültek kemény magmás eredetű vagy karbonátos kőzetrétegekkel, melyeket a kezdetleges technológiákkal komoly küzdelmek árán, vagy úgy sem tudtak áttörni.

Túránk végén az erdős völgyből kibukkanunk a hosszan nyújtózó Váraljára, melynek kapujában találjuk a buszmegállót.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

A túra két végpontja között busszal, nagymányoki átszállással lehet közlekedni (van néhány közvetlen járat is).

 • A túra a Kismányok, autóbusz-váróterem megállótól indul.
 • Utunk vége a Váralja, forduló buszmegálló.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.

Parking

 • Kismányokon a templomnál érdemes parkolni.
 • Váralján a falu végén vagy a parkerdő tavainál parkolhatunk.
 • Érdemes az autót Nagymányokon, az Autóbusz-váróterem vagy a Vasúti megállóhely buszmegálló közelében hagyni, mert innen a túra eleje és vége is elérhető busszal.

Coordinates

DD
46.273891, 18.475148
DMS
46°16'26.0"N 18°28'30.5"E
UTM
34T 305464 5127577
w3w 
///antonym.drinkable.detours
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Bármely turistatérkép a Mecsekről

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
8 km
Duration
2:30 h
Ascent
155 m
Descent
123 m
Highest point
300 m
Lowest point
146 m
Public-transport-friendly Out and back Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp