Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

A visegrádi erdőkoszorú hegyes hazájában

· 2 reviews · Hiking Trail · Börzsönyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Börzsöny tömege a nagy-villámi sípálya aljáról
  A Börzsöny tömege a nagy-villámi sípálya aljáról
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 8 7 6 5 4 3 2 1 km Madas László Erdészeti Erdei Iskola Zsitvay-kilátó

A Visegrád környéki táj művészek és alkotók sokaságát ihlette meg. Az apró méretekkel, zugos hajlatokkal, zárt erdőséggel és tágas, havasalji hangulatú, panorámás lapályokkal tagolt nagy-villámi terep a természetjárók figyelmére is rászolgált - éppen egy évszázada. A patkóívéből kilépő, megnyugvó Duna partján szinte félszigetként emelkedik ez a parányi terület, mely minden szegletében más miliőt rejt, jóllehet rendhagyó megjelenésű építményeinek, váratlan kilátásainak hála markáns kedélyű, sajátos terep.

Open
moderate
Distance 8.5 km
2:50 h
405 m
402 m
377 m
108 m

A Visegrádi-hegység északkeleti szeglete egyszerre hordozza mindazokat az emberléptékű méreteket és zordba hajló részleteket, amelyek a Dunakanyart délről határoló hegyvidék egészét jellemzik. Az alacsony magasságok ellenére nagy meredekségek, komor sziklák és „szélesvásznú" hegyvidéki panorámák bontakoznak ki az ösvények mentén. Megszelídített parkerdők, gazdagon felszerelt rétek, gondozott sétányok éppen úgy sorakoznak itt, mint rejtélyes hangulatú, zárt völgyek, átláthatatlanul buja erdők és vadba hajló patakárkok. Emellett az elmúlt száz évben izgalmas, a táji sajátosságokat is hordozó építészeti alkotások változtatták klasszikus kirándulóhellyé a hegytetőt.

Nemes Nagy Ágnes jellemzése szerint a visegrádi Szentgyörgypuszta lakója, Áprily Lajos lírai tájának ahhoz a tájhoz „van talán a legtöbb köze, [...] amely már önmagában való, a saját életét éli [...], amelyben mindennek neve van, profilja, ezer tudható részlete, amelybe titkos — és sokszor meredek — ösvények vezetnek. Áprily tája a hóhatár alatti, majdnem ember-nélküli erdő.” A Szentgyörgypusztán letelepedett költőben régi erdélyi élményeket megmozdító visegrádi tájkép minden pompáját felfedezzük ezen a túrán, és a hegyek alján máig van lehetőségünk megmerítkezni a viszonylag ritkán járt erdőség hangulatában - fent azonban nyüzsgő kirándulótelep, valódi hegyi élménypark hasznosítja a kiváló fekvés előnyeit.

Rövid, közepes nehézségű túránk nagyobb gyerekekkel nekivágó családoknak is ajánlott, és élmények hosszú sorát kínálja a Nagy-Villám tömbje körül.

Author’s recommendation

 • A túra kezdő- és végpontja között óránként járnak a buszok, és csupán néhány percet kell utazni, így autóval érkezve is bejárható az útvonal.
 • A kirándulás nagyobb gyerekekkel is végigjárható - számos attrakció, érdekesség foglalhatja le őket (vadaskert, játszótér, kilátó, tanösvények stb.). Ám a túrán két nehezebb emelkedőre is számítani kell (egy az elején, egy pedig a Nagy-Villámra menet).
 • A Zsitvay-kilátó belépős, és a nyitvatartását is figyelembe kell vennünk a túra megtervezésekor.
 • Lehetséges csak a túra felső, hegyháti szakaszát bejárni, ezzel megspórolni a szintemelkedés nagy részét. Ehhez érdemes a mogyoró-hegyi parkolók valamelyikében letenni az autót.
 • A túra végén lévő buszmegálló a forgalmas út mentén található, és szűk helyen várakozhatunk csupán. Ezért főleg gyerekekkel kirándulva érdemes az érkezést a buszmenetrenddel összehangolni.
 • Bár a mogyoró-hegyi ösvények, sétányok mentén több forrás is található, egyik vize sem iható.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: July 09, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Nagy-Villám, 377 m
Lowest point
Szentgyörgypuszta, 108 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 4.46%Dirt road 5.18%Forested/wild trail 25.30%Path 47.11%Unknown 17.93%
Asphalt
0.4 km
Dirt road
0.4 km
Forested/wild trail
2.2 km
Path
4 km
Unknown
1.5 km
Show elevation profile

Rest stops

Gondűző Pizza & Grill (Dunabogdány)
Mogyoróhegy Étterem

Safety information

 • A túra végén lévő buszmegálló a forgalmas út mentén található, és szűk helyen várakozhatunk csupán. Ezért főleg gyerekekkel kirándulva érdemes az érkezést a buszmenetrenddel összehangolni.

Tips and hints

Start

Visegrád, Szentgyörgypuszta buszmegálló (108 m)
Coordinates:
DD
47.803439, 19.008563
DMS
47°48'12.4"N 19°00'30.8"E
UTM
34T 350887 5296373
w3w 
///alliances.fidgety.parks
Show on Map

Destination

Visegrád, Várkert buszmegálló

Turn-by-turn directions

 Itiner

 • Szentgyörgypusztáról a K◼ jelzésen járjuk be az Áprily-völgyet, és a Mogyoróhegy Étteremig követjük.
 • Az étterem után balra fordulunk a K▲ jelzésre, amin a Nagy-Villámra kaptatunk.
 • A Nagy-Villámról a K▲ jelzésen ereszkedünk vissza a parkolóig.
 • Jobbra fordulunk a K jelzésre, amit a Fellegvár fogadóépülete előtti elágazásig követünk.
 • Jobbra térünk a KL jelzésre.
 • Jobbra kanyarodunk a K+ jelekre.
 • A Görgey-bérc előtt fordulunk rá balra a K↺ jelzésre, amit a parkolóig követünk.
 • A parkolónál balra átkelünk az úton, és a PT jelzést járjuk be a sípálya túloldaláig.
 • Balra térünk a K↺ jelzésre, melyen a kopjafáknál lévő elágazásig maradunk.
 • Az Erdészek Barátság Parkjánál (kopjafák) balra, visszafelé indulunk a K▲ jelzésen, mely a túra végpontjáig vezet.

A túra részletes leírása

Áprily nyomában

Kirándulásunk a Dunának háttal kezdődik; eleinte még házak között követjük a K◼ jelzést. Azonnal bekebelez a szűk völgy, és egy emléktábla is utunkba kerül.

„Szentgyörgypuszta. Lenn patak, fenn mezö.

Itt minden hiúságtól elvonultam.

Mind ritkábban szól hozzám a jövö

s mind ékesebben énekel a múltam.”

A táblán Áprily Lajos Magányosság c. versének sorait olvashatjuk – hiszen a költő éppen itt, a később róla elnevezett völgy torkolatában töltötte életének utolsó évtizedeit. Egy dunai hajókirándulás után tett sétát a környéken, és megtetszett neki az akkor még Nagyvillám-dűlőként ismert völgy. Teljesen más kép tárult a szeme elé: fátlan birkalegelő és néhány gyümölcsfa borította a meredek, hosszú völgyoldalakat, melyek alatt bő vizű patak csordogált. Nem sokkal később a fiával, Dr. Jékely Endrével is visszalátogatott a helyszínre – a ma pizzériaként működő Gondűző Csárdában éjszakáztak, ahol kiderítették, kié a kiszemelt ház. Ezt végül Áprily meg is vásárolta kisoroszi tulajdonosaitól, és ezzel a Visegrádhoz tartozó Szentgyörgypuszta neve egy csapásra a magyar irodalomtörténet fontos helyszínévé avanzsált. A költő állítólag erdélyi otthonának képét fedezte fel a visegrádi tájban – amint az Epitáfium c. költemény is mutatja:

„Erdő-koszorúból jött. Messze vitt

a Házsongárd alól a hosszu út.

Erdélye helyett megtalálta itt

a visegrádi erdő-koszorút.

Hegyes hazája, hol világra jött,

így üdvözölte: Ave, újszülött.

Visegrád völgye így: Ave, halott -

s megszenvedett testének sírt adott.”

Ma káprázatos bükkös fedi a valószínűtlenül sötét Áprily-völgyet, jobbunkon méretes kőfejtőket takar el a növényzet. (Jékely Endre visszaemlékezése szerint a ház megvásárlásakor csak vadregényes kőtaréjt láttak a bányafalban, és csak később, a helyiek elbeszéléséből tudták meg, hogy magánkézben lévő, akár újraindítható kőbányák ezek. Szerinte a váci építkezéseket szolgáló kitermeléssel járó zajhatások miatt maradt lakatlan a völgy.) Ahogy egyre beljebb hatolunk a patak mentén, a meder szűk, gyakorta komor sziklabordákkal szegélyezett árokká mélyül, a lejtők pedig (meredekségük révén) sokkalta nagyobbnak tűnnek alacsony magasságuknál. Összefüggő, rohanó vizet sajnos már leginkább csak villámáradások idején láthatunk errefelé, de a tájkép így is elragadó. A völgy egyébként 2005 óta látogatható, azelőtt zárt vadaskert húzódott a területén. Kisvártatva sziklás torkolattal, kisebb zúgókkal csatlakozik egy oldalvölgy – alighanem ez az a pont, melyhez Áprily gyakorta elsétált, és amit Kétág orrának nevezett el. Ugyanis parajdi otthona szomszédságában két patak a Kis-Küküllővé egyesült, melyre ez a látvány emlékeztette.

Széles erdészeti úton követjük a minduntalan mélyre véső, helyenként sziklakorridorrá szűkülő patakárkot; enyhe emelkedőnk csak akkor vált meredekebbre, amikor elkanyarodunk a vízfolyás mellől. Nem kell sokáig kaptatni, és a zárt, komor rengetegben a kis Szent Mihály erdei kápolna kerül elénk: hogy nem mindig az erdő dominálta a terepet, azt jól mutatja, hogy korábban csőszkunyhó állt itt. Ennek romjain, részben Makovecz Imre tervei alapján épült az 1970-es években egy kápolna, melyet egyébként a mogyoró-hegyi turistaépületeken dolgozó munkások szabadidejükben emeltek. Később a kápolna a vandalizmus áldozata lett, de 2017-ben újjáéledt: az éppen Makovecz védnöksége alatt indított Építésztábor diákjai (és segítőik) rekonstruálták.

A Mogyoró-hegy kirándulótelepén

Innen oldalazó, hangulatos ösvényen, a völgyoldal tetején kapaszkodunk ki a Mogyoró-hegy páholyszerű platójára. Egy nagyobb balkanyar után tágas (játszótérrel felszerelt) rét mellett haladunk el, és megérkezünk az erdei vadasparkhoz. Érdemes körbejárni a területet: a jellegzetes élőhelyeket is bemutató, tágas karámokból az erdő nagyvadjainak képviselői (pl. muflonok, szarvasok) bámulnak vissza ránk gyanakvóan.

Ahogy kilépünk a fák alól, a Mogyoró-hegy Étterem meglepő épülete vezeti be a platón sorakozó, Makovecz Imre tervezte építmények sorát. A hazai organikus építészet úttörője ugyanis az 1970-es évek végén a Pilisi Parkerdőgazdaság  főépítésze volt, a Mogyoró-hegy erdészeti-oktatási célú kiépítése óta pedig izgalmas megjelenésű épületei „ugranak elő” az egyes facsoportok mögül. (Az étterem melletti rétről egyébként a Magas-Börzsöny közeli csúcsai is feltűnnek a fák fölött.)

Nem baktatunk sokat az autóút mellett, mert a balra induló K▲ jelzésen balra fordulunk. Jobbra valósággal a „földből nő ki” az Erdei Művelődés Háza, mely a Madas László Erdészeti Erdei Iskola részeként az ország (és állítólag Európa) legrégebbi erdei iskolája. Sok egyéb építészeti sajátossága mellett érdekessége, szövevényes szimbolikájának része tájolása is: két főbejáratának tengelye március 21-én, a tavaszi napéjegyenlőségkor pontosan a felkelő napra néz. Nevét pedig arról a Madas Lászlóról kapta, aki a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság alapítója és nagy hatású igazgatója volt – a Budapest környéki hegyvidék természetvédelmi területeinek kialakításában, a Pilis és a Visegrádi-hegység turistainfrastruktúrájában, illetve erdőségének modern szemléletű kezelésében egyaránt felbecsülhetetlen érdemeket szerzett.

Megkerüljük a Jurta kemping faházait, és a Nagy-Villám sípályájának aljába kanyarodunk. Az alacsony magasságokat itt meglepő meredekség ellensúlyozza, ellenkező irányban pedig lenyűgöző tömegként hullámzik a Börzsöny. A turistaút ismét az erdőbe tér, és széles sétányon, enyhe emelkedővel követi a hegy oldalát. Fölöttünk canopy-pálya drótjai cikáznak, mígnem egy elágazásnál bal felé megerőltetőbb kaptatásba kezdünk. Bükkösben érkezünk a parkolóhoz, ahonnan a hegytetőre vezető bekötőúton indulunk a csúcsra. Balra fantasztikus fekvésű, előkelő étterem ékelődik a fák közé. Az 1930-as években turistaháznak épült, a Budapesti Orvosok Turista Egyesülete építtette. A kimagasló színvonalú komplexum a II. világháború után a többi menedékház sorsára jutott: a Turistaházakat Kezelő Vállalat kezei között lepusztult és tönkrement. Az 1970-es években (a hegy fejlesztésekor) felújították, azóta pazar kilátást nyújtó étterem.

A Nagy-Villám világa

Egy kanyar a meredek úton, és máris a Zsitvay-kilátó masszív, neoreneszánsz stílusú bástyájával nézünk farkasszemet. Tetejéről az ország legszebb kilátásainak egyike, a dunakanyari táj bámulatos, átfogó panorámája nyílik. Egyik irányban a Visegrádi-hegység helyenként karakán vonalakkal szabdalt erdős kontúrja domborul, tövében a Duna szalagja kanyarodik. Festői helyzetben, terebélyes sasfészekként ül a folyó felett a visegrádi Fellegvár. „Keresztülnézhetünk" a Dunakanyaron is: a patkó előtti és utáni szakasz is megcsillan, így éppen azt láthatjuk, amint a hegyek köszöntik, majd útjára bocsátják a folyót. Ellenkező irányban a Börzsöny olyan hegytömegként emelkedik, mintha csak a Kárpátok legdélcegebb erdős vonulatait látnánk. A magasságok jóval nagyobbnak hatnak a valósnál, hiszen a Nagy-Villám szerény mérete ellenére is tetemesen „elemelkedik” a Duna partjától, amit szemközt a Börzsöny több mint 800 méterrel halad meg. És bár előbbihez képest magasról, utóbbihoz mérten alacsony helyzetből szemlélődünk. A Csóványosig pedig lépcsőzetesen, szinte tisztelettudóan emelkednek a hegyek hullámai, látszatra „megemelve” ezzel a Budapest környéki térség legmagasabb csúcsát. A távolban egyébként, ha nem túl párás a levegő, a Mátra sziluettje is kivehető.

A kilátót az 1930-as években, a piciny hegycsoport egészét érintő, széles körű turisztikai fejlesztés részeként emelték a Magyar Turista Szövetség 20 éves évfordulóját megünneplendő. Avatásakor az utolsó emelet (fedezet hiányában) még hiányzott, ez azonban nem törte le az érdeklődők lelkesedését: ezrek érkeztek (részben az esemény miatt indított hajójáratokkal) megcsodálni a tornyot. Kialakításában fontos szempont volt, hogy harmonizáljon a visegrádi Fellegvárral, illetve a Salamon-torony küllemével.

Lemászva a kilátóból még érdemes kisétálni a sípálya tetejére (ami a torony „pótlása” lehet, ha zárva találjuk). Innen feltárul a hegy meghökkentő meredekségű letörése, illetve a Börzsöny teljes tömege. Visszaereszkedünk a parkolóig, ahol jobbra fordulunk a K jelzésre. Ez a lejtős oldalban harántoló, kényelmes sétányon kerülgeti a piciny völgyfülkéket; a széltől tépázott bükkös hézagain kilátunk a szemközti hegyvidékre. Hosszú, kellemes baktatás után, egy rövid, de csúszós ereszkedőt követően feltűnnek a Fellegvár fogadóépületei. Túránk azonban jobbra fordít a KL jelzésre, amely keskenyebb ösvényen, a hegy Duna felőli letörésén harántol. Veszítünk némi szintet, mielőtt a K+ jelű turistaútba csatlakozunk. Rajta jobbra, enyhe kaptatással ugyanazt a lejtőt szeljük át, amit feljebb is – csak most ellenkező irányban. Ismét átkelünk a meredek völgyhajlaton, és egy elágazásban balra térünk a K↺ jelzésre. Balra, a magasban felbukkan a vár ódon sziluettje, szemközt viszont egy jókora, sötét (andezitből épített) kőtömb állja utunkat. Túloldalán emléktábláról tudhatjuk meg, hogy egy Görgey-emlékhellyel van dolgunk, az idős tábornok ugyanis utolsó éveiben Visegrádon élt. Tovább baktatunk az erdészeti tanösvény sétányán, és perceken belül parkolóba jutunk.

A Kis-Villám körül

Innen bal felé, az autóút túloldalára kell átkelnünk, ahol a mogyoró-hegyi tanösvény táblái mentén vezet egy jól kijárt ösvény (a PT jelzést szintén az irányjelző táblákon kell keresni). Egy árvalányhajas rétről lelátunk a Dunakanyarra és a felette őrködő vár falaira. A csapás jobbra fordul, és átvág egy szintén panorámás (paddal is felszerelt) réten, majd egy szűk erdősáv túloldalán kiér a Kis-Villám gyepes hátára. Jobbra feltűnik a hegy nagyobbik testvére a sípályával, miközben átszeljük a nyílt terepet, és újra belépünk az erdőbe. Jobbra hív a tanösvény, és elágazásba torkollik, ahonnan bal felé a K↺ jelek vezetnek tovább. Elhagyunk egy gyeppásztát, és elérjük az Erdészek Barátság Parkját, melyet 1975-ben alakítottak ki. Ekkor kerültek ide a kopjafák is, melyek az ország erdészeteit és erdészeti oktatási intézményeit képviselik. Innen balra, a K▲ jelzésre váltunk, mely az ellenkező irányba, lefelé fordít, és enged még egy kitekintést a Börzsönyre. Szerpentinsétányunk megkerüli a Boglárka-forrást (vize nem iható), aminél búcsút intünk a Mogyoró-hegynek, és éles balkanyarral megkezdjük ereszkedésünket a Dunához.

Kőfejtők alatt

Sűrű erdőben, egyre meredekebb hegyoldalon terel lefelé az ösvény a Dorottya-forrás vize mentén. Benövényesedett kőbányák alatt vezet, végül furcsa, boltíves híd alatt bújunk át. Odébb két furcsa kunyhó is kidomborul a földből. Az 1980-as évek elején néhány építész és építészhallgató tett kirándulást a környéken - ekkor született meg az Építésztábor gondolata, melyet aztán Makovecz Imre vezetésével szerveztek meg minden évben az ösvényünk mellett található bányaudvarokban. Építményeik jelentős része már elpusztult, de némelyiket még ma is megszemlélhetjük (pl. följebb a „színházat", vagy épp a földkunyhót).

Ahogy haladunk tovább az ösvényen, méterről méterre erősödik az autók zaja, de mielőtt leérnénk az útra, balra fordulunk. Újabb felhagyott kőfejtők alatt, a meredek hegyoldal aljában, az országút és a Duna szorításában érkezünk meg a buszmegállóhoz, ahol túránk véget ér.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Mindkét érintett buszmegálló a Budapest - Szentendre - Esztergom (és a fordított irányú) buszjáratok vonalán fekszik.

 • A túra kezdőpontja a Visegrád, Szentgyörgypuszta buszmegálló.
 • A túra végén a Visegrád, Várkert buszmegállóba érkezünk.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóba esik.

Parking

 • Parkolni az Áprily-völgy bejáratával szemben, a Gondűző pizzéria előtt lehet.

Coordinates

DD
47.803439, 19.008563
DMS
47°48'12.4"N 19°00'30.8"E
UTM
34T 350887 5296373
w3w 
///alliances.fidgety.parks
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Pilis és a Visegrádi-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Réka Ács
October 31, 2022 · Community
Gyönyörű panoráma, kellemesen fárasztó szakasz
Show more
When did you do this route? October 23, 2022
Photo: Réka Ács, Community
Photo: Réka Ács, Community
Photo: Réka Ács, Community

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
8.5 km
Duration
2:50 h
Ascent
405 m
Descent
402 m
Highest point
377 m
Lowest point
108 m
Public-transport-friendly Out and back Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp